Княгиня Ольга - символ мудрості. Презентацію підготувала вчитель історії Паньків В.П. та учні 7 класу.

Про матеріал
Визначною особистістю доби Київської Русі була свята рівноапостольна княгиня Ольга. Від природи ця жінка мала гострий розум, нестримну енергію, широту поглядів і тверду волю. Перша княгиня-християнка добре усвідомлювала значення нової віри, розуміла необхідність реформ, прагнула досягти процвітання своєї держави. Смілива, з великою силою волі, хитрістю і дипломатичним тактом, вона протягом двох десятирічь правила державою і виступала в літописі в ореолі мудрості і жіночої чарівності. Керувала країною розумно й обачно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КНЯГИНЯ ОЛЬГА -СИМВОЛ МУДРОСТІ ПІДГОТУВАЛИ: ВЧИТЕЛЬ ІСТОРІЇ ПАНЬКІВ ВАСИЛИНАТА УЧНІ 7 КЛАСУЗОШ І – ІІІ СТ. С. ОГЛЯДІВ

Номер слайду 2

Постать святої рівноапостольної княгині Ольги оповита славою – народною, церковною, історичною. Вона є однією з найвідоміших жінок в нашій історії. Княгиня Ольга (у святому Хрещенні – Олена) була першою християнкою на великокняжому престолі Києва, мудро правила могутньою державою впродовж 17-ти років і стала святою Церкви Христової.

Номер слайду 3

КРЕДЕНС БОГДАНУ 1547 році вона була зарахована до лику святих. Хрещеним батьком княгині Ольги був Костянтин, імператор Візантії. Свята княгиня Ольга вважається покровителькою новонавернених християн, а також вдів.

Номер слайду 4

Було запроваджено норми данини, податків - “уроки", “оброки", “дані”, щоб регламентувати повинності (такі терміни вживає літописець);створено “устави”, щоб ними керувалися княжі дружинники, збираючи данину;• данину приймали від населення в укріплених пунктах - “становищах” — опорних пунктах центральної влади на місцях спеціально послані представники київської адміністрації у певний визначений час за визначеними розмірами;• встановила місця збору данини — “погости” — адміністративно-господарські осередки, куди зносилася данина де княжі люди забирали зібрану данину, тут здійснювалися князівські розпорядження, чинився суд;• дві частини данини відправляли до Києва як державний прибуток, третю частину — до Вишгорода в Ольжин двір і вона була прибутком княгині (Вишгород — місто княгині Ольги).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

О́рден княги́ні О́льги I, II, III ступенів — державна нагорода України для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї. Автор знаків ордена — художник О. Руденко.15 серпня 1997 року Указом Президента України Л. Д. Кучми № 827/97 на відзначення заслуг жінок у розвитку Української держави, духовному відродженні нації, вихованні дітей заснована відзнака Президента України «Орден княгині Ольги» I, II, III ступенів. Розмір знака: висота — 45 мм, ширина — 40 мм. Нагорода виготовлена у вигляді овального медальйона з зображенням княгині Ольги в центрі, який оздоблений чотирма каменями аметисту у вигляді хреста, що кріпиться до банта.

Номер слайду 7

В переліку церковних нагород для єпископату, кліру та мирян поряд з іншими встановлений Орден святої рівноапостольної княгині Ольги, яким нагороджуються жінки за заслуги на різних теренах церковного, державного і суспільного служіння, а також за труди на користь ближніх. У деяких джерелах є свідчення, що княгиня Ольга ще раніше заснувала першу лікарню у Києві, в якій доглядати хворих було доручено жінкам. На іконах рівноапостольна Ольга традиційно зображається стоячи. В її правій руці – хрест, символ проповіді Христової, яку вели всі рівноапостольні святі, в лівій – символічне зображення храму. За переданням, вона збудувала багато церков у Київській державі, а першою – церкву на честь святого Миколая на Аскольдовій могилі.

Номер слайду 8

Як свідчать літописи, княгиня Ольга «об’їжджала міста і села по всій землі Руській, проповідуючи Євангеліє, як правдива учениця Христова та єдиноревнителька з апостолами» і що «багато людей радо приймали з уст її слово Боже і хрестилися». Християнство мало глибокий вплив і на її особисте життя – вона почала чинити багато діл милосердя, до людей була доброю, щедрою, справедливою і ласкавою.

Номер слайду 9

Шарко Тетяна. Княгиню Ольгу слід почитати як мудру в урядуванні. Після смерті свого чоловіка, князя Ігоря († 945), Ольга довгі роки сильною рукою правила великою державою від імені свого малолітнього сина Святослава. «Нікому з володарів, – каже історик Наталія Полонська-Василенко, – не присвятив наш літопис стільки уваги, як Ользі, що протягом двох десятиріч виступає в ореолі мудрості й жіночого чару».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Місце хрещення Княгині Ольги

Номер слайду 12

Княгиня Ольга. Перша свята жінка Київської РусіУ 959 та 962 роках княгиня Ольга, яку на Заході титулували «Helena Russorum Regina – Олена королева Русів»

Номер слайду 13

Кріса Євген. Майже 20 років мирно, а не силою управляла своєю великою державою, приділяючи основну увагу внутрішнім справам. Значно зміцнила Київську державу, що заклало традиції державотворення на території сучасної України.

Номер слайду 14

Куць Яна. Від природи ця жінка мала гострий розум, нестримну енергію, широту поглядів і тверду волю. Ореол мудрості і жіночої чарівності. Смілива, з великою силою волі, хитрістю і дипломатичним тактом. Нестор-літописець називає її “світанком перед сонцем”, “наймудрішою серед усіх людей”.

Номер слайду 15

У північно-руському фольклорі X—XI ст. Ольга зображується вродливою, сміливою, хитрою і мудрою правителькою.

Номер слайду 16

Київський митрополит Іларіон порівнював її з Володимиром Великим, а їх обидвох — з Константаном Великим та його матір'ю Оленою, за яких християнство стало державною релігією.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Першим ділом за свій обов'язок Ольга вважала помститися за чоловіка і приборкати деревлян. Помста була святим ділом у ті часи: «Хто не відомстить — за того Бог не відомстить», — каже старе слов'янське прислів'я, і чим тяжчою була помста, тим більше честі було месникові. Літописець Нестор так розповідає про цю помсту та початок князювання Ольги: «... З усіх кінців міста люди прямували на Гору — Верхнє місто, де був княжий двір. Збиралися на майдані біля кам'яного палацу князя. Стояли мовчки й чекали появи княгині. Нарешті тишу розірвали звуки рогу. У дверях з'явилася княгиня з почтом. Вона була одягнена у чорний плащ — корзно, одна пола якого була перекинута через ліву руку. На голові — чорна хустка — мафорій і золотий обруч, які ще більше підкреслювали блідість вродливого обличчя. У правій руці вона тримала золотий князівський жезл з тризубом на кінці — символ влади. Поряд з нею був малолітній син Святослав. Ольга гучно мовила: «Вбито мого чоловіка, а вашого князя. Що будемо робити, люди?». Натовп загомонів, почулися вигуки. Наперед вийшов старий жрець і підняв руку: «Звичаї нашого народу та закони держави вимагають помсти деревлянам-вбивцям нашого князя. Та поможе нам великий Перун в цьому!». Натовп схвально загув, а воїни-дружинники вихопивши з піхов мечі, почали ними розмахувати. Княгиня, зачекавши трохи, мовила: «Хай буде так, як велять наші звичаї і закони. Клянуся помститися за мого і вашого князя Ігоря!». Заплакані очі її заблищали, увесь її вигляд свідчив про непохитну волю і рішучість.»

Номер слайду 19

У зовнішніх зносинах надавала пере вагу дипломатії, переговорам. Війн не вела, а більше думала про внутрішній спокій і лад у державі, а тому дбала, щоб була сприятлива міжнародна обстановка.

Номер слайду 20

Когут Вероніка. Припущення дослідників, Ольга вона народилася близько 910 року і взяла шлюб з Ігорем приблизно у 930 році. Ольга не лише дружиною, а й мудрою помічницею Ігоря. Про роки правління Ігоря відомо дуже мало. За своє недовге князювання Ігор проявив себе талановитим будівничим держави і відважним флотоводцем.

Номер слайду 21

Охрещення Ольги дало підстави назвати її “світанком перед сонцем”.Імператор вручив Ользі «дари багато», а патріарх при від'їзді додому благословив: «Благословенна ти єси в руських князях, бо возлюбила ти світло, а тьму облишиш».

Номер слайду 22

…А як узяла вона город, то спалила його. І старійшин же города спалила, а інших людей — тих побила, а других оддала в рабство мужам своїм, а решту їх зоставила платити данину. І наклала вона на них данину тяжку, і дві частини її] ішли Києву, а третя — Вишгороду, до Ольги, бо Вишгород був Ольжиним городом. І пішла Ольга по Деревлянській землі з сином своїм і з дружиною своєю, встановлюючи устави і уроки донині є становища її і ловища її.« Повість минулих літ

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Мельник Ангеліна

Номер слайду 26

Вона була реформаторкою. Почавши правити самостійно, Ольга здійснює успішні військові акції, унормовує фіскальну структуру Русі, окреслює кордони, вибудовує адміністративну систему. Це час стабільності та спокою у державі. Княгиня стабілізувала внутрішньополітичну ситуацію і вибудувала величезну дипломатичну візію інших держав на Русь. Після двох десятків років правління княгині її син Святослав мав величезні скарби. Багатства, які назбирала Ольга, дозволили князю сформувати велику армію.

Номер слайду 27

На Старокиївській горі Ольга вибудувала камінний князівський терем. А неподалік – кам’яний палац з великою прибудовою, оздобленою фресковими розписами і деталями з мармуру та рожевого шиферу. У цьому тронному залі Ольга приймала бояр, підвладних князів та закордонних послів. Палац княгині Ольги - перша кам'яна споруда в КиєвіКнягиня Ольга. Наріжний камінь церкви і держави

Номер слайду 28

Залишки фундаменту княжого палацу першої половини X століття. Це палац княгині Ольги - перша кам'яна споруда в Києві, що з'явилося тут ще до Десятинної церкви.

Номер слайду 29

Ольга померла 11 липня 969 р. на 77-му році життя. Відомо, що вона заповідала "не творити над нею тризни". Де саме поховали княгиню, невідомо, можливо, це була одна із християнських церков, збудованих нею у Києві. У «Повісті минулих літ» розповідається про похоронний обряд над її тілом, здійсненим християнським «презвутером», тобто священиком. Там же згадується, що у 1007 р. князь Володимир переніс останки княгині до Десятинної церкви, де її й поховали у кам'яному саркофазі.

Номер слайду 30

Монету введено в обіг 14 травня 2020 року. Вона належить до серії «Княжа Україна». «1075 років з часу правління княгині Ольги» — срібна пам'ятна монета номіналом 20 гривень, випущена Національним банком України, присвячена періоду правління княгині Ольги (945–964 рр.).

Номер слайду 31

Пам’ятник княгині Ользі в КиєвіПам'ятник було урочисто освячено та відкрито 4 (17) вересня 1911 року. Його авторами були скульптори Іван Кавалерідзе, Петро Сниткін та архітектор Валеріян Риков. У 1919 році вандали скинули скульптуру княгині Ольги, а до 1935 року пам'ятник був остаточно демонтований. У 1996 році пам'ятник відновили. Автори реконструкції — скульптори Віталій Сівко, Микола Білик та Віталій Шишов.

Номер слайду 32

У місті Коростень на Житомирщині 24 липня, в День святої Ольги, було урочисто відкрито пам’ятник святій рівноапостольній княгині Ользі. Монумент встановили у природно–культурній зоні «Купальня Ольгина», де, згідно з легендою, княгиня приймала купелі.

Номер слайду 33

Церква святої Ольги в м. Львів. Церква святої Ольги м. Київ

Номер слайду 34

Відпливають віки, відлітають літа. Тільки пам'ять стодавню тримають могили,Там, де Ольга княгиня — майбутня свята —Мирне військо древлянськеіз помсти втопила.(Ю. Єршов)

Номер слайду 35

Свята Ольго, ти була княгинею давньоукраїнської землі, Ти була рівноапостольною у голошенні святої віри Христової в Русі-Україні. До Господа через тебе кличе ввесь наш нарід, як до могутньої нашої заступниці в небі. Отож, свята княгине, опікуйся нами. Будь нам матір’ю в небі, як була ти матір’ю українському народові на землі. Разом з нами випроси нам у Христа Спаса ласку, щоб у всіх наших родинах і в цілому народі шанувалося й славилося ім’я Боже і зберігались Божі заповіді і правди. За нашими й твоїми молитвами, свята наша заступнице, українська молодь нехай виростає у скромності і праведності, люди середніх літ нехай служать побожністю і працьовитістю, а старші нехай добрим прикладом та мудрою порадою ведуть увесь український нарід до Божого миру, злагоди й любові, святости і добробуту. Могутня заступнице України - свята княгине Ольго, молися Богові за нас. Амінь. МОЛИТВА ДО КНЯГИНІ ОЛЬГИ

Номер слайду 36

Креденс Богдан

Номер слайду 37

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇШарко Тетяна

Номер слайду 38

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇКуць Яна

Номер слайду 39

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇКріса Євген

Номер слайду 40

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇКогут Вероніка

Номер слайду 41

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇМельник Ангеліна

Номер слайду 42

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇВчитель історіїПаньків Василина

Номер слайду 43

ТВОРЦІ ПРЕЗЕНТАЦІЇНаш 7 клас

Номер слайду 44

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ2023р.

pptx
Додано
26 травня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку