Кодекс безпечного освітнього середовища як документ освітнього закладу.

Про матеріал
Кодекс безпечного освітнього середовища як документ освітнього закладу. Матеріал містить інформацію про унормування створення безпечного освітнього просторушляхом створення документу (кодексу) навчального закладу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кодекс безпечного освітнього середовища як документ освітнього закладу. З досвіду освітньої галузі країн західної Європи

Номер слайду 2

Основними ідеями сучасної освіти, що підтримуються і поширюються Міжнародною організацією ЮНІСЕФ, є ідеї забезпечення прав, свобод та інтересів дітей, представлені в концепції програми «Школадоброзичливого ставлення до дитини» («Child-friendly schools»)

Номер слайду 3

Суспільний запит спрямований на школу. Місце де навчаються діти;простір для повноцінного розвитку дитини; осередок успішних, креативних і щасливих людей. Такий омріяний навчальний заклад можливий лише в атмосфері: фізичного комфорту, сприятливого соціального, психологічного клімату, що підтримує особистість, яка розвивається, вчасно реагує на її потреби та з повагою ставиться до її особливостей.

Номер слайду 4

Кодекс безпечного освітнього середовища. Головною метою КБОС у закладі є навчання дітей і дорослих безпечній взаємодії у освітньому процесі, а також захист дітей від насильства та зловживань з боку однолітків і дорослих (батьків, опікунів або працівників навчальних закладів). Цілком логічно, що виникає необхідність захистити, убезпечити, попередити наслідки впливу на особистість несприятливих факторів і чинників. Особливо це актуально для освітнього закладу, адже будь-яке соціальне середовище, зокрема й освітнє, впливає на перебіг у ньому життєдіяльності людини, оскільки складається із сукупності матеріальних ресурсів, психологічних факторів, міжособистісних відносин.

Номер слайду 5

Що впливає на безпечне освітнє середовище?1. Якість міжособистісних відносин – позитивні фактори (довіра, доброзичливість, схвалення, толерантність); негативні фактори (агресивність, конфліктність, ворожість, маніпулятивність).2. Захищеність в освітньому середовищі – оцінка відсутності на сильства у всіх його видах, формах для всіх учасників освітнього простору.3. Комфортність в освітньому середовищі – оцінка емоцій, почуттів та домінуючих переживань у процесі взаємодії дорослих і дітей в освітньому середовищі закладу.4. Задоволеність освітнім середовищем – задоволення базових потреб дитини у:– допомозі та підтримці;– збереженні та підвищенні її самооцінки;– пізнанні та діяльності;– розвитку здібностей і можливостей

Номер слайду 6

Показники небезпеки освітнього простору. Зокрема, до психотравмуючих ситуацій у навчальному процесі освітнього закладу можна віднести: X конфлікти у стосунках вчитель – учень, учень – учень, учень –батьки тощо;X проблема адаптації в освітньому середовищі;X атмосфера конкуренції між однолітками;X надмірна вимогливість педагогів тощо.

Номер слайду 7

Які є принципи безпечного освітнього середовища?X Принцип домінування життя людини як головної цінності, що визначає модель мінімальної (необхідної) безпеки, максимально усуває ризики, що загрожують життю як дітей, так і дорослих. X Принцип регіональної специфіки передбачає під час організації системи безпеки освітнього середовища школи облік небезпек і можливих надзвичайних ситуацій конкретного регіону (міста, області, району). X Принцип комплексності оцінки небезпек (ризиків), що задає методику оцінки різних педагогічних (освітніх) ризиків (зовнішніх і внутрішніх) на основі комплексного, системно-синергетичного підходів. X Принцип міні-макса, що визначає досягнення максимального ефекту безпеки при наявності мінімуму ресурсного забезпечення. X Принцип максимальної ефективності управління системою заходів і створених педагогічних умов, спрямованих на забезпечення максимальної безпеки освітнього середовища і школи, як соціального інституту в цілому.

Номер слайду 8

КБОС – це документ закладу освіти, який повинен регулювати всі напрями діяльності закладу щодо порушень прав особистості на безпеку, а також питання її підтримки та втручання в ситуації, коли може виникати загроза її життю, здоров’ю та благополуччю. У ньому мають бути прописані конкретні дії, що стосуються, насамперед, захисту дітей від різного роду загроз, ризиків під час перебування в навчальному закладі, а також чіткі рекомендації щодо забезпечення учням і вчителям комфортних умов життєдіяльності. КБОС передбачає визначення критеріїв фізичної, психологічної, соціальної, інформаційної безпеки учнів, відповідно до яких розробляються конкретні дії, чітко визначаються заходи, процедури, які допоможуть учасникам освітнього процесу у випадках виявлення ризиків і загроз.

Номер слайду 9

Основні завдання, які покликаний виконувати КБОС у закладі закладі освіти: X виявити чинники, які перешкоджають безпеці учасників освітнього процесу;X відпрацювати систему узгоджених поглядів і уявлень учнів, педагогів, психологів, батьків на освітнє середовище школи;X обґрунтувати умови організації безпечного освітнього середовища та вимоги (критерії) до його ефективної організації для кожного учасника освітнього процесу;X скласти мінімальну та доступну програму навчання для учнів, педагогів, батьків;Х сформулювати конкретні рекомендації учням, педагогічним працівникам, адміністрації школи, батькам щодо організації безпечного середовища в навчальному закладі.

Номер слайду 10

Таким чином, КБОС: X містить конкретні та чіткі правила поведінки усіх учасників освітнього процесу у навчальному закладі (мої права закінчуються там, де починаються твої права);X допомагає виявити небезпечні ситуації та належно реагувати на них, запроваджуючи чіткі процедури втручання (що і коли потрібно робити, хто повинен робити, до кого звернутися, які документи оформити, за яким зразком). Зокрема, у випадках, коли необхідно оперативно прореагувати та втрутитися в ситуацію (насильство зі сторони батьків, опікунів, учителів, конфлікти між учнями, булінг тощо);X забезпечує виконання вимог законодавства щодо гарантуваннябезпеки усім учасникам навчально-виховного процесу закладу.

Номер слайду 11

АЛГОРИТМ РОЗРОБКИ КБОСРобота над створенням КБОС – процес тривалий і вимагає проходження низки етапів. Крок 1. Створення робочої групи. Крок 2. Проведення аудиту. Після створення робоча група приступає до проведення внутрішньо-го аудиту навчального закладу. Крок 3. Створення КБОСВизначивши ризики, проаналізувавши можливі причини їх виникнення, члени робочої групи можуть розпочати роботу над створенням самого документа. І першою його складовою частиною повинна бути вступна заява (преамбула). Крок 4. Визначення особи, відповідальної за реалізацію КБОСКрок 5 НАГЛЯД ЗА ДОТРИМАННЯМ ПОЛОЖЕНЬ КБОС?

Номер слайду 12

Розробка положень кодексу

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 травня 2022
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку