Тренування сприймань

Про матеріал
Безпосередньо контактуючи з навколишнім світом, людина одержує не лише інформацію про певні властивості та якості тих чи інших об'єктів чи явищ через відчуття їх, а й відомості про самі об'єкти як цілісні утворення. Цілісне їх відображення людиною характеризує другу ланку єдиного процесу чуттєвого пізнання - сприймання. Сприймання - це психічний процес відображення людиною предметів і явищ у цілому, в сукупності всіх їхніх якостей і властивостей при безпосередньому їх впливі на органи чуттів. Тренування різновидів сприймань відіграє велику роль для кращого пізнання людиною навколишнього світу
Перегляд файлу

ТРЕНУВАННЯ СПРИЙМАНЬ

1-й день.   ЗІР

Дивіться на себе в дзеркало. Розглядайте риси, які ні­коли раніше не помічали, хоча до цього дивились у дзерка­ло тисячу разів.

Дивіться на ті предмети, яких Ви раніше не удостоювали поглядом. Розглядуйте дно чашки, стіну, контури, форми, простір і пустоту. Зверніть увагу на те, як Ви себе при цьо­му почуваєте.

В кінці дня проаналізуйте спостереження.

2-й день.  СЛУХ

Постарайтесь зосереджено слухати. Почуйте самий сла­бий шум поблизу від Вас. Спробуйте розрізняти шуми і відділяти один від другого. Почуйте нюанси манери говори­ти в різних людей. «Почуйте» думку. Почуйте як падає ли­сток. Почуйте стук свого серця, пульс. Почуйте як ростуть і діляться клітини. Слухайте мовчання.

Ввечері підведіть  підсумки.

3-й день.  ДОТИК

Доторкніться до того, до чого ніколи не доторкались. Об­мацайте фактуру цього предмету. Торкніться до нього що­кою або пальцями ніг.

«Торкніться» до чогось невидимого, відчуйте своє жит­тя, небо, траву, себе самого. В кінці дня проаналізуйте спостереження.

4-й день. СМАК, НЮХ

Спостерігайте за тими відчуттями, які у Вас викликають кольори або запахи. Не думайте — відчувайте. Як пахне газета, свіжа земля?..                                

Понюхайте те, чого Ви до цих пір ніколи не нюхали. Від­чуйте смак квітки, повітря, кольору. Спробуйте їжу, яку  ні­коли до цих пір не їли. Покуштуйте те, що вже їли тисячу разів, але так, ніби пробуєте вперше

Підсумуйте враження

5-й день. РОЗВИТОК ВСІХ П'ЯТИ ЧУТТІВ

Цей день присвятіть всім п'яти чуттям. Сконцентруйтесь на них, але не думайте.

Відчуйте те, що Ви бачите...

Попробуйте те, до чого Ви торкнулись... Вдихніть запах того, що чуєте... Почуйте те, що бачите... Побачте, не див­лячись. Почуйте мовчання. Відчуйте, не торкаючись. Ком­бінуючи відчуття, Ви відкриєте невідоме, те, що раніше ні­коли не відчували. Ви зрозумієте, який із органів чуття «працює» менше і будете використовувати його частіше.

Підведіть підсумок.

 

doc
Додано
22 травня 2022
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку