"Кохання в біології"

Про матеріал
Ознайомити учнів з походженням слів «кохання і любов»; з теоріями кохання; типами кохання, цікавими фактами про кохання. Розповісти, що таке контрацепція – методи та засоби запобігання вагітності. Виховувати в учнів любов та повагу у взаємовідносинах між чоловіком та жінкою; виховувати любов до родини, навколишнього світу; виховувати повагу у спілкуванні між друзями, дорослими, молодшими друзями.
Перегляд файлу

ДПТНЗ
«Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту»

 

 

 

Позаурочний виховний захід з біології

Тема: «КОХАННЯ В БІОЛОГІЇ.
ЛЮБОВ ДОРЕЧНА - КОЛИ БЕЗПЕЧНА»

 

 

 

Підготувала і провела викладач біології:        Г.М. Тривальська

 

 

2018 н.р

 

План позаурочного заходу

Тема :« Кохання в біології.  Любов доречна - коли безпечна.»

Мета: Ознайомити учнів з походженням слів «кохання і любов»; з теоріями кохання; типами кохання, цікавими фактами про кохання. Розповісти, що таке контрацепція – методи та засоби запобігання вагітності.
- виховувати в учнів любов та повагу у взаємовідносинах між чоловіком та жінкою; виховувати любов до родини, навколишнього світу; виховувати повагу у спілкуванні між друзями, дорослими, молодшими друзями.
Вид заходу: біологічна подорож з елементами дослідження

Обладнання: проектор, екран, персональний комп’ютер

Дидактичне забезпечення: презентація, доповіді, відеофрагменти

ЗМІСТ

  1. Походження слів «кохання і любов»
  2. Теорії кохання в біології
  3. Типи кохання
  4. Дні року присвячені коханню
  5. Цікаві факти про кохання
  6. Любов доречна - коли безпечна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід заходу

Викладач : Про любов сказані мільйони слів і написані гори книг. Але як і раніше, духовний світ людини, її естетична сутність - це, мабуть, одна з найменш пізнаних наукою сфер життя на Землі. І саме тому практично неможливо дати чіткого визначення вищим людським почуттям, одним з яких є любов. Складність і важливість любові обумовлені тим, що в ній зливаються в одне ціле і фізичне і духовне, індивідуальне і соціальне, особисте та загальнолюдське, зрозуміле і незрозуміле. Любов як вище людське почуття - це частина життя кожного з нас. Любов це світле, прекрасне почуття, яке послане людині вищими силами, як дорогоцінний дар, який вимагає особливої турботи і уваги. Природно, тема кохання не виняток.

Ще з античних часів до нашого часу вона не втрачає своєї актуальності. Про любовні почуття було багато сказано у світовій літературі, однак така тематика не вичерпає себе ніколи, так як любов – поняття, що не має терміну давності і часових меж.

 Однією з найважливіших проблем, що хвилюють людину протягом усього життя, і особливо в молодості, є любов. Любов — це істинне морально-естетичне почуття, яке базується на емоційно-духовному переживанні, зацікавленості, симпатії, що виражається у цілеспрямованій прихильності до предмета любові, у безкорисливому і самовідданому прагненні до нього.

Поняття любові  багатозначне. Це любов до Бога, ідеї, людини, справи (професії), батьківщини, народу, материнська й батьківська любов до дітей, дитяча любов до батьків, кохання між чоловіком і жінкою — тобто любов має найрізноманітніші форми і способи виявлення. Специфічний зміст любові складають вибірковість, самовідданість, духовна близькість і висока емоційно-духовна напруга, ідеалізація предмета любові, потреба у з'єднанні з ним, взаємопроникнення, здатність до загостреного сприйняття навколишнього світу. Любовні стосунки за своєю природою вибіркові й само-цінні. Почуття любові виявляється у найрізноманітніших людських стосунках.

Любов — одна з фундаментальних властивостей людського існування. На думку багатьох мислителів, це феномен, в якому найадекватніше виявляється боголюдська сутність особистості. Вона є найважливішою складовою людського духу. Любов не має жодних зовнішніх причин для свого існування, не має критеріїв вибору. Як і всі фундаментальні вираження людського буття, вона є таємницею.

 Про кохання багато написано, сказано, але ще більше відчувається потреба у цьому прекрасному почутті, особливо у юному віці. Здається, що на світі не існує людини, якій би була байдужою тема кохання. Може, це і є те найблагородніше почуття, яке робить людину людиною. Кохання робить нас добрими і лагідними, чуйними і чистими. Читаєш книгу, дивишся фільм — скрізь кохання. Здається, що саме воно є рушієм життя, бо всі безумства і всі благородні пориви звершуються людиною в пориві кохання.

А скільки написано про це велике почуття художниками слова, скільки зображено майстрами пензля! Кожний митець намагається увічнити своє кохання. І, мабуть, це правильно. Невідомо, чи існував би без кохання рід людський.

Кохання – це найкраще почуття на світі – любов матері до своєї дитини, чоловіка до жінки, онуків до бабусь і дідусів, хлопця до дівчини. Це прекрасне почуття, коли людина перестає відчувати землю під ногами, вона починає літати від щастя, нічого не бачить перед собою і нікого не чує.

Кохання може бути чорне та біле, як зебра, холодне та тепле, як морський вітер, жагуче та палке, як сонечко. Коли людина закохується, вона перестає думати, переповнюється емоціями. Вона стає щасливою.

Але кохання не може бути вічним, тому що наше життя постійно йде у парі – радість з горем, сміх зі сльозами, кохання з розставанням. А можливо, кохання, як і все на Землі, має зворотній бік – це відчай, сльози.

Кохання існує, але кожен любить по-різному, по-своєму. І лише тоді, коли людина закохана, вона розуміє, що потрібна комусь у цьому світі. Кохати людину – це значить випробувати її, і в першу чергу, себе! І лише найсильніше кохання знає, що після страшної зливи завжди світить яскраве сонце!

Любов – це таємниця. Любов – це небайдужість. Коли ти відчуваєш тепло, радість, наповненість поруч з кимось, коли проводиш з людиною час та знаєш, що жодна хвилина не втрачена марно, коли хочеться бути поруч знов і знов, а також бажаєш людині щастя та хочеш допомогти їй – це й є любов.

 

 

 

 

 

 

ІІ Теорії кохання

 

1.Біологічна теорія

На сьогоднішній день добре розроблена так звана ендорфінна теорія кохання, згідно з якою в організмах закоханих людей виділяється велика кількість гормону ендорфіну, хімічно подібного до морфіну(і також героїну), і це стимулює приємні почуття від стану закоханості.

2. Трикутна теорія кохання - любов як трикутник

За Робертом Стернбергом коханню притаманні три ключові компоненти:

  • Симпатія (прихильність), яка складається із надання й отримання взаємної емоційної підтримки партнерів, а також інших видів поведінки, що складають теплоту у любовних відносинах – відверте та чесне спілкування, здатність ділитися горем та радістю, відчуття спільного щастя від спілкування, уміння дорожити улюбленою людиною.
  • Турбота – стурбованість  чужими проблемами і щастям більше, ніж з своїми.
  • Інтимність – означає спільні думки бажання і почуття, які об’єднують двох людей. Чим більша інтимність, тим більше довіри між людьми, тим більше бажання ділитися ідеями та емоціями.

Залучення двох людей до любовного зв'язку оцінюється на підставі збігу їхніх тріад; а сильне відхилення свідчить про дисбаланс і можливість виникнення проблем.

 

3. Любов – це хвороба

 

З 2011року любов внесена до реєстру захворювань Всесвітньої організації охорони здоров’я. Міжнародний шифр хвороби – F.63.9 іменується, як  «Розлади звичок та спонукань -  неуточнені».

 Загальні симптоми:

  • Постійні нав’язливі думки про об’єкта закоханості.
  • Різкі перепади настрою.
  • Перевищене почуття власної гідності.
  • Себе шкода.
  • Безсоння, переривистий сон.
  • Необдумані, імпульсивні вчинки.
  • Головні болі, перепади артеріального тиску.
  • Сильний сексуальний потяг до об’єкта закоханості.

 

4. Кохання як прив’язаність.

 

Теорія кохання як прив’язаності  ґрунтується на гіпотезі, що усі любовні зв’язки повторюють прив’язаність між матір’ю та немовлям. Згідно з таким підходом розрізняють:

  • Спокійне кохання впевнених у собі людей, яких не турбує можливість опинитися кинутими (56%);
  • Неспокійне кохання недовірливих індивідів, які не бажають підпустити до себе надто близько інших людей (25%);
  • Кохання, яке можна охарактеризувати як знервоване чи амбівалентне (19%)

Замкненим, недовірливим людям неприємна занадто велика близькість з ким-небуть і їм важко повністю відкритися партнерові. На відміну від цього знервовані коханці не впевнені у міцності відносин. Їх весь час турбує думка, що партнери насправді їх не кохають або не хочуть залишатися з ними, кохання таких людей часто стає настирливим і нестерпним.

5. Любов як хімія

Численними експериментами вчені довели, що кохання є результатом вивільнення і взаємодії певних хімічних речовин: дофаміну, окситоцину, тестостерону, естрогену. Ці речовини виробляються з різною інтенсивністю на конкретних етапах любовних стосунків, таким чином пристрасну любов із прагненням статевої близькості, наука пояснює не спонтанним виявом симпатії, а стрімким виробленням гормонів, зокрема дофаміну та тестостерону.

6. Кохання – це наркотик

 

На томографії мозку закоханої людини видно, що в неї сильно збуджені дві зони мозку, які відповідають за так звану систему винагород. Учені пояснюють це впливом великої кількості дофаміну – гормону кохання. Цікаво, що з такою силою ці зони мозку реагують тільки на кокаїн. Оскільки  кохання за впливом на людину схоже на кокаїн, значить і лікувати його можна, як залежність – за допомогою психолога й ліків. Для цього потрібно повернути людині правильний баланс усіх хімічних речовин у крові й підняти рівень серотоніну.

7. Кохання – це танці

 

Англійські психологи з’ясували, що чоловіки, які ритмічно й красиво рухаються під час танцю, сильніше привертають увагу жінок  як сексуальні об’єкти.

 

III Види кохання.

 

На сьогоднішній день визначають два різновиди кохання однієї особи до іншої:

  • Романтична любов. Романтичне кохання – це сильне почуття, що супроводжується вихором емоцій – від жаги до ревнощів та страждання. Саме таке кохання оспіване у прозі та віршах, музиці та живописі на всіх етапах історії людства. (Відеофрагмент «Есмеральда»)

 

  • Любов-дружба. Заснована на спільних інтересах, прив'язаності , довірі, турботі один про одного і духовній єдності. Вона найхарактерніша для подружніх та  тривалих і надійних зав'язків. Будучи реалістичнішою, менш вимогливою, ніж романтичне кохання, вона надає можливість продовжувати спільне життя.

IV Дні  року присвячені коханню.

30 вересня – день християнських мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері святої Софії Римської. (Відеофрагмент)

14 лютого – міжнародний день всіх закоханих, День Святого Валентина (Відеофрагмент)

 

 

 

 

 

 

 

V Цікаві факти про кохання

 

  1. Серце є спільним символом любові Стародавні алхіміки використовували символ серця для створення любовних заклинань. Серце може являти собою перевернутий трикутник, в якому створюється любов.

 

  1. З часів Давньої Греції яблуко вважається символом любові. Греки вірили, що яблуко і є любов, тому що воно дуже довго зберігало свій первісний вигляд після того як його зривали.

 

  1. Знайти конюшину з чотирма листочками – вважається удачею, це частина ірландського любовного ритуалу. У деяких регіонах Ірландії, якщо жінка з’їсть таку квітку, думаючи при цьому про чоловіка, який їй не байдужий, він швидше закохається в неї

 

  1. Кленовий лист – є символом любові в Китаї, Японії і в Південній Америці, тому він часто був вигравіруваний на ліжках перших поселенців, що означало – мирний сон і спокій.

 

  1. Троянди – традиційний символ любові і в залежності від їх кольору, представляють собою різні прояви цього почуття. Наприклад, червоні троянди вказують на пристрасть і справжню любов. Світло-рожеві, це бажання і енергія. Темно-бордові – подяка. Білі троянди – означають силу і відданість. Троянди без шипів - означають любов з першого погляду.

 

 

  1. Коли народжується справжнє кохання? У ході соціологічних досліджень ученим вдалося з’ясувати, що перш ніж знайти свою другу половинку і побратися з нею, людина закохується приблизно 7 разів.

 

  1. «Чоловіки люблять очима, а жінки пам’яттю» - стара як світ аксіома отримала наукове підтвердження. У чоловіків під час закоханості більше активні частини мозку, відповідальні за зорове сприйняття, в той час як у жінок активна та область, яка відповідає за пам'ять. Жінка інстинктивно запам’ятовує поведінку партнера за кілька тижнів і аналізує отриману інформацію , щоб зробити остаточний вибір. Саме тому жінки краще пам’ятають усі деталі першої зустрічі.

 

  1. Пильний погляд – вчені припускають що пильний погляд в очі іншої людини це найважливіший попередник любові. В експерименті, людей протилежної статі залишали наодинці 90 хв., вони повинні були  говорити про інтимні подробиці свого життя, а потім просто дивитися в очі один одному і мовчати. Багато хто після цього експерименту відзначили, що між ними виникло дуже сильне тяжіння, а кілька пар одружилися через пів року.

 

  1. Залицяння. Чим триваліше і ретельніше відбувається процес залицяння, тим більше з’являється перспектив для вдалого шлюбу. Люди, які дуже швидко заводять стосунки і вступають в шлюб, найчастіше розлучаються.

 

  1. Вік і шлюб. В середньому чоловіки в усьому світі одружуються на жінках, які на 3 роки молодші за них, ті хто вступає в повторний шлюб вибирають собі в дружини жінок на 5 років молодше, якщо ж для чоловіка – це третій шлюб то дружина його буде на 8 років молодша за нього.
  2.  Любов не гарантія. Любов не є гарантією того, що шлюб буде тривати довгий час. Важливу роль відіграють інші фактори, включаючи вік подружжя. Ідеальним вважається різниця у віці, коли чоловік на 3 роки старший за дружину. Чоловік який на 9 років і більше старший за дружину, швидше розлучиться, а також в більшості випадків вчинять ті, які одружуються до 24 років.                             Вважливу роль відіграє і те, який це шлюб за рахунком у людини, чи є у нього діти від попередніх шлюбів, а також фінансове становище.

 

  1.  Кава найкращий афродозіак. Неймовірно, але факт: приблизно 10тис. романів народжуються за чашкою кави під час перерви.

 

 

  1.  Шоколад. Мексиканський правитель Монтесума вважав шоколад «любовним наркотиком» і випивав 50 чашок шоколаду в день відвідин свого гарему, де було 600 дружин.

 

 

  1. Перше кохання – єдине для чоловіків. За статистикою, 2 із 5 чоловіків одружуються на тій, яка була їхнім першим коханням.

 

  1.  Новизна рятує кохання Поїздка в чужу країну, побачення в незнайомому готелі відроджує кохання, тому що у відповідь на будь яку новизну в мозку людини виділяється дофамін, який відповідає за закоханість.

 

 

  1. Обручка активізує кохання. Традиція носити обручку на підмізинному пальці лівої руки з’явилась вперше в давньому Єгипті. Тут у стародавньому Єгипті  і був зареєстрований випадок носіння обручок. Обручки, в більшості випадків носять на безіменному пальці лівої руки, тому, що стародавні греки стверджували, що цей палець з’єднаний з «веною кохання», яка йде прямо до серця.

 

  1.  Кохання і емоції. Німецький вчений Адреас Бартель стверджує що кохання присипляє негативні емоції, тобто зони негативних емоцій і раціональних рішень у мозку закоханої людини зазвичай «сплять» тобто закохані дурні і необачні.

 

  1.  Розлучення. У всьому світі пари найчастіше розлучаються на 4-му місяці сімейного життя. Після 4 років шлюбу відносини стабілізуються, поки не настає наступний поворотний момент – 8 рік спільного життя.

 

  1. Шлюб вбиває секс. Ті чоловіки і жінки, у яких не було весілля й офіційної шлюбної церемонії, займаються коханням частіше за тих, хто встиг поставити штамп у паспорті.

 

  1. Секс вбиває кохання. Занадто частий секс вбиває кохання, тому що серотонін, який виділяється під час сексу, знижує рівень дофаміну, гормону, «відповідального» за закоханість.

 

  1. Кохання перемагає. За статистикою, у світі 6 пар із 10 не розривають свої шлюби і залишаються коханими на все життя.

 

  1. Чим більше кохання, тим більше дітей? Це дивно, але насправді чоловік може дати життя 1042 дітям! Саме такий рекорд зафіксований у Книзі Гіннеса. У марокканського паші до 1721 року було 700 синів і 342 дочки. Діти були народжені різними жінками. Серед жінок рекорд багатодітності належить російській жінці, чиє ім’я невідоме. Дружина Федора Васильєва, що жила в 18 столітті, народила 69 дітей у результаті 27 вагітностей: 16 пар близнюків, 7 трійнят, 4 четверні.

 

  1. Кохання продовжує життя. Доведено, що чоловіки, які цілують своїх дружин на прощання, коли йдуть на роботу, живуть на 5 років довше, ніж ті, які не цілують своїх коханих.

 

  1.  Закохані - не реагують на громадську думку. Коли хтось закохується, нейронні ланцюги, що реагують на громадську думку, придушуються. Тому закоханий не звертає уваги на думку друзів і близьких щодо об’єкта його любові.

VI Любов доречна - коли безпечна

Викладач:    Контрацепція (від лат. контрацепціо – противозапліднення) – методи і засоби запобігання вагітності. Відповідно протизаплідні засоби називають контрацептивами. Методи контрацепції поділяють на механічні (презервативи, ковпачки, які одягають на шийку матки, спіралі) та хімічні (гормональні препарати), які регулюють менструальний цикл.

Проте жодний з них не здатний забезпечити повну гарантію запобігання вагітності. Найбільш простим та ефективним методом контрацепції був і залишається презерватив. Його використання до того ж знижує ймовірність зараження ВІЛ та іншими захворюваннями, які передаються статевим шляхом.

Механізми контрацептивної дії гормональних препаратів досить різноманітні. Одні з них запобігають дозріванню і виходу яйцеклітин, інші згущують слиз у жіночих статевих шляхах, який утворює пробку в отворі шийки матки, або змінюють слизову оболонку самої матки так, що запліднена яйцеклітина не може прикріпитися до неї.

УВАГА! Пам’ятайте, що тривале застосування гормональних контрацептивних препаратів може спричинити необоротні шкідливі зміни статевої та інших функцій жіночого організму.

VII Висновок:

Викладач: Завершуючи наш захід, я хочу сказати, що у багатьох людей, в глибині душі кожен все-таки сподівається, що кохання ніколи не відкриє всіх своїх таємниць, і одвічна суперечка про його природу триватиме. Я бажаю Вам щасливого розділеного кохання і воно до Вас в найближчий час неодмінно прийде!

1

 

docx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
1836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку