Позаурочний захід: "Найнебезпечніші істоти планети"

Про матеріал
Ознайомити учнів з найнебезпечнішими істотами планети та правилами поведінки з небезпечними тваринами, а також із заходами профілактики інфекційних хвороб, якими можна заразитися від небезпечних тварин. Виховувати в учнів любов до навколишнього світу, та відповідальне ставлення до свого здоров’я; розвивати бажання вести здоровий спосіб життя, пізнавальний інтерес, вміння об’єктивно оцінювати результати своєї та колективної праці.
Перегляд файлу

ДПТНЗ
«Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту»

 

 

 

Позаурочний виховний захід з біології

Тема:«Найнебезпечніші істоти планети»

Картинки по запросу 15 найнебезпечніших істот планети

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала і провела викладач біології:        Г.М. Тривальська

 

 

 

2019 н.р

План позаурочного заходу

Тема :«Найнебезпечніші істоти планети.»
 

Мета: Ознайомити учнів з найнебезпечнішими істотами планети та правилами поведінки з небезпечними тваринами, а також із заходами профілактики інфекційних хвороб якими можна заразитися від небезпечних тварин.
- виховувати в учнів любов до навколишнього світу, та відповідальне ставлення до свого здоров’я; розвивати бажання вести здоровий спосіб життя, пізнавальний інтерес, вміння об’єктивно оцінювати результати своєї та колективної праці.
Вид заходу: біологічна подорож з елементами дослідження

Обладнання: проектор, екран, персональний комп’ютер

Дидактичне забезпечення: презентація, доповіді, відеофрагменти
 

ЗМІСТ

I. Вступне слово викладача

II. Найбезпечніші з найнебезпечніших істот планети (15-11 місце)

III. Небезпечні істоти планети(10-6 місце)

IV. Найнебезпечніші істоти планети(5-1 місце)

V. Висновок

 

 

Хід заходу

Викладач : Люди часто глибоко помиляються, визначаючи найнебезпечніших істот планети. Яскравим прикладом є акули. Безсумнівно, вони нападають на людину вельми ефективно, залишаючи хмари крові у воді і, у кращому разі, відтинаючи кінцівки. ЗМІ підхоплюють цю картину  й тиражують, а кіноіндустрія випускає моторошні й незабутні стрічки. У результаті у свідомості сучасного споживача продуктів мас-медіа формується чітке уявлення про те, що небезпечнішої за акулу тварини немає. Якщо ж подивитися на статистику, то акула виявляється мало не найбезпечнішим створінням. Як же вберегти себе і своїх рідних від небезпечних тварин? Про це і піде мова на нашому заході.

 

Найбезпечніші із найнебезпечніших істот (15-11 місце)

15 Акула(10 убитих за рік людей)

Акула біла, кархародон, біла смерть — вид хрящових риб роду білих акул. У ЗМІ також відома як велика біла акула. Зустрічається в поверхневих прибережних і відкритих водах всіх океанів Землі, крім Північного Льодовитого. Біла акула є однією з найбільших хижих риб на Землі. У середньому вони виростають до 4,6 м завдовжки хоча були зареєстровані зразки більше 6 м і вагою до 2 т. Статева зрілість у самок настає у віці 12-14 років, а у самців 9-10 років. Тривалість життя оцінюється приблизно в 27 роківале є такі повідомлення, що акула прожила 100 років. Раціон в основному складається з морських ссавців. Крім того, вона полює на різноманітних риб і морських птахів. Світлий окрас допомагає особинам в полюванні. Вони залишаються непоміченими на тлі підводних скель. Їдять акули в основному тюленів і китів, але не погребують і дайверами. Це найнебезпечніший для людини вид акул, саме їй приписують більшість нападів на людей.Часто хижак приймає людину за тюленя. Але відчувши на своїх зубах кістку, відпускає жертву. Правда людині це мало чим допомагає. На рахунку білих акул від 6 до 10 людських смертей на рік.
Цікава інформація:

  • Знаходиться на межі зникнення — на Землі їх близько 3500 особин.
  • Акули можуть відчути присутність крові на відстані в 5 кілометрів.
  • Вони можуть виявити одну частину крові в 100 мільйонах частин води.
  • Акули настільки сильні, що їхній укус може призвести тиск до 6 т на квадратний сантиметр.
  • Акули можуть жити без їжі майже 2 місяці.
  • Акули, за 400 млн років на землі, показали екстраординарну здатність чинити опір раку та іншим хворобам. У зв'язку з цим дослідники продовжують вивчати імунну систему акул у пошуках універсальних ліків.
  • Найбільша акула - китова, вона може досягати до 15 метрів в довжину. У неї приблизно 300 рядів зубів з сотнями крихітних зубів у кожному ряді. Це своєрідний фільтр, щоб відсіювати планктон.
  • Страусу часто приписують відкладання найбільших яєць, але найбільше яйце у ​​світі було фактично відкладено китової акулою. Ікринка, довжиною36 см, була знайдена в Мексиканській затоці в 1953 році.

 

 

14 Вовк (до 10 вбивств людей на рік.)

Вовк — хижий ссавець з роду пес, з родини псових. Також відомий як сірий вовк, сірко, дикий собака або дикий пес. Добуває їжу самостійно активним пошуком та переслідуванням жертв. Основною здобиччю вовків є копитні тварини: в тундрі — дикі та свійські північні олені; в лісовій зоні — лосі, сарни, дикі свині, свійські вівці, корови, коні; в степу та пустелі — антилопи різних видів та вівці; в горах — дикі та свійські кози. Напади вовків на людину досить рідкісні в тих частинах світу, де вони проживають. За останні 50 років сталося лише кілька смертей в Європі і Північній Америці. Однак в деяких регіонах Індії вовки вбиваютьдо 10 осіб на рік.

Цікаві факти:

  • Вага та розміри різних видів вовків відрізняються один від одного. Чим далі вовк мешкає від екватора, тим він більший. Вага звіра з регіонів крайньої півночі може становити 100 кг, тоді коли тропічний вовк — не більш середньої собаки.
  • Вовки сприймають собак як свою здобич. І це — незважаючи на спорідненість видів.
  • При сприятливих погодних умовах вовки можуть чути звуки в лісі на відстані 9 км, а на відкритій місцевості — 16 км.
  • 20 тис років — такий вік найдавніших наскальних малюнків із зображеннями вовків.
  • Вовки здатні відчути запах на відстані півтора кілометра. До речі, у цих звірів є здатність розрізняти 200 мільйонів запахів, у людини — всього 5 мільйонів. Тому вовки — відмінні мисливці.
  • 65 днів — стільки триває вагітність вовчиці.
  • Один голодний вовк за раз може з’їсти 10 кг м’яса.
  • Вовки можуть плавати. У цьому їм допомагають невеликі перетинки між пальцями.
  • У стародавні часи частини тіла і органи вовків використовувалися як ліки. Так, ацтеки застосовували печінку хижаків від меланхолії, а європейці — для полегшення родового болю.
  • На відміну від багатьох інших звірів, вовкам властива величезна кількість мімічних виразів. Вони використовують їх для спілкування в зграї.

13 Лев (30-100 вбивств людей за рік)

Небезпека цього звіра полягає в його спритності, силі і швидкості. Хоча тигр в середньому і крупніший лева, саме цю істоту називають царем звірів. Це саме розумне котяче, єдине, яке полює в зграї. Такий колективізм дозволяє левам вбивати здобич, яка більша їх самих в багато разів. Леви в засідці чекають зручного моменту для нападу на жертву. Хижаки стрімко нападають на свою здобич, при цьому намагаються швидко збити її з ніг.

Вага лева складає в середньому 180 кг, коливаючись від 150 до 250 кг. Здається, що така маса не дозволяє хижакові швидко переміщатися. На полюванні леви можуть долати 100-метрові дистанції зі швидкістю до
80 км/год. Ці кішки можуть перестрибувати через 12-метрові прірви, застрибуючи вгору на висоту 4 м. Цей хижак єдиний, кому для полювання потрібно команда, але загнати жертву, більшу за розміром - не проблема! Він мчить зі швидкістю в 50 км / год, незважаючи на значну вагу в 150-250 кг і здатний перестрибнути через паркан, утримуючи в потужних іклах корову! Кількість смертей від лап лева від 30 до 100 людей на рік.

Цікаві факти:

  • До роду пантера відносяться наступні тварини: лев, тигр, леопард, ягуар.
  • Існує 12 видів левів. Найбільшим серед левів є — барбарійской лев.
  • Спосіб життя левів нетиповий для великих кішок. Леви живуть великими сімейними групами — прайдами.
  • Леви в основному живуть в саванах, але деяких випадках можуть проживати і в тропічних лісах.
  • Спосіб життя левів нетиповий для великих кішок. Леви живуть великими сімейними групами — прайдами. Полюють і доглядають за дитинчатами, в основному самки, самці ж охороняють територію.
  • Дорослий самець здатний з’їсти більше 30 кг м’яса за раз. При нагоді, вбиває представників інших котячих і гієн.
  • Ситий лев може проспати майже 20 годин.
  • Леви самці відрізняються від інших кішок своїми гривами. Більше, ні в яких кішок грив немає.
  • Сила укусу лева може досягати 450 кг, а сила удару лапою досягає 180 кг, швидкість удару лапою досягає 6 м/с.
  • Постарілих і хворих левів прайд захищає, так наприклад, якщо лев не може полювати через травми, отримані на полюванні, його допускають до трапези.

12 Слони (100 вбивств людей за рік)

Хто є справжнім королем джунглів? Зовсім не лев! Насправді це слон - сильний і могутній звір, найбільший з усіх, що живуть на суші. Невинна на перший погляд травоїдна тварина навіть жодного природного ворога не має, щоправда цю роль з успіхом відіграє людина. В умовах дикої природи, ця тварина є смертельно небезпечною для кожного, хто наблизиться до нєї ближче, ніж на відстань в 0.5 км. Однак не варто думати, що слон неодмінно нападе на кожного, хто опиниться поруч. Тварина буде уважно спостерігати за рухомим об'єктом, не нападаючи при цьому. А ось якщо слон відчує загрозу, то він відразу вступить в сутичку. До того ж ці гіганти володіють відмінним зором, слухом і нюхом, що дозволяє їм заздалегідь побачити свого ворога.

Африканські та індійські велетні відрізняються розумом і доброю вдачею. Але, як і будь-які інші істоти з розвиненим інтелектом, вони здатні відчувати різні емоції, в тому числі і негативні. Якщо слон розчепірив вуха, біжіть - він розлютився, а в такому стані він дуже небезпечний. Він переслідує і затоптує ворога. Небезпечна і хвора або поранена тварина. Слон не накинеться спеціально, але від болю може змести людину і не помітити її.

Середня кількість вбивств 100 людейна рік.

Цікаві факти:

  • Слони живуть стадами, де головною є найстарша слониха.
  • Слони не залишають один одного в біді, вони не залишать малюка, який втратив матір.
  • З масою трохи більше ніж 5 кг, мозок слона більше, ніж у будь-якої іншої наземної тварини.
  • Слонам властива велика різноманітність емоцій і почуттів, включаючи горе, радість, грайливість, співчуття і самосвідомість.
  • Вони  чують музику і навіть можуть використовувати музичні інструменти, а також малювати.
  • При зустрічі слони вітаються – потиснувши хоботи.
  • Найбільший офіційно «зареєстрований» слон мав вагу 12 т. Вага африканського слона може досягати 7,5 т.
  • Слони сплять стоячи, зібравшись разом у щільну групу; тільки слоненята лягають спати на землю.
  • Новонароджений малюк важить близько 60-100 кг.  Дитинчата слонів народжуються сліпими, тому вони тримаються хоботом за хвіст мами.  
  • Стадо піклується про слоненя протягом 10-15 років.

11 Бегемот (500 вбивств людей за рік)

 Бегемот, гіпопотам — рід наземноводних ссавців з родини бегемотових.

Бегемотів відносять до групи «нежуйних», «парнокопитних» ссавців.У бегемотів — короткі 4-палі кінцівки, при цьому на кінцях пальців є специфічні зроговіння, які називають копитцями. Бегемоти — величезні ссавці — проводять більшість часу в воді, де вони ховаються від сонця вдень. Довжина тіла без хвоста до 4— 4,5 м, висота в плечах 1,5 м, вага 1—3 т. Живе в річках та озерах Внутрішньої і Західної Африки. Більшу частину життя проводить у воді, живиться водяною і прибережною рослинністю, після сходу вони виходять за їжею - травою та іншими рослинами, але відчувають себе неспокійно. Тримаються стадами. Малоплодючі- самка щороку народжує 1 маля після 7—8 місяців вагітності.

Ви б не подумали, що бегемоти можуть вважатися однією з найбільш смертоносних тварин у світі, але й насправді вони вкрай агресивні. Як буйвол, вони, як відомо, регулярно нападають на людей без провокації. І, як буйвол, вони, не соромляться, терзати автомобілі, перевертати човни та плоти. Цікаво, що бегемоти є травоїдними, так що ця агресія не має нічого спільного з добуванням їжі.

Середня кількість вбивст – 500 людейна рік.

Цікаві факти:

  • Існує 2 види бегемота: звичайний і карликовий.
  • Бегемот одна з найбільших наземних тварин - вага може досягати 4 т. По масі він конкурує з білим носорогом за друге місце, після слона.
  • Бегемоти вміють плавати. Більше часу проводять у воді, ніж на суші.
  • Самки бегемотів народжують і вигодовують дитинчат у воді. Бегемот єдиний ссавець здатний видавати голосові сигнали і на суші, і у воді.
  • Ікла бегемота за вартістю перевершують слонові кістки. Деякі ікла бувають понад 1 м довжини.
  • В Африці від нападу бегемотів гине більше людей, ніж від нападів леопардів, левів і буйволів.
  • Ноги у бегемота такі короткі, що черево майже торкається землі, але незважаючи на свою вагу, бегемот може бігти швидше ніж людина.
  • Ніздрі, очі і вуха бегемота розташовані таким чином, що він може дихати, дивитися і чути, при цьому майже повністю залишаючись під водою.
  • Коли бегемоти пірнають у воду, їх вуха і ніздрі закриваються автоматично.
  • Паща бегемота може розкриватися на 150 градусів. Бегемот має 36 зубів. Дорослий бегемот здатний перекусити навпіл триметрового крокодила.
  • Шкіра бегемотів виробляє червону маслянисту речовину, яка захищає їх від сонячних опіків. Ця ж речовина допомагає загоєнню ран і відлякує комах.

Небезпечні істоти планети(10-6 місце)

10 Крокодили (1000 вбивств людей за рік)

Крокодили — хижі екзотичні рептилії. Ці тварини вважаються найнебезпечнішими хижаками. У крокодила найсильніші щелепи в природі. Вони не вміють жувати - відразу розривають і проковтують їжу. У них 60 зубів і на протязі всього життя вони можуть відрощувати нові. Вони можуть прожити в середньому до 50 - 60 років.

А ось значні розміри крокодилів не заважають їм вистрибувати з води на два метри. Щелепи крокодила здатні замикатися з неймовірною силою. Це відбувається завдяки добре розвиненим стискаючим м’язам. Цікаво й те, що м’язи, які розтискають щелепа — не сильні. Тому пащу крокодила можна зачинити, перемотавши її скотчем.

Гребенястий крокодил з вагою під тонну і півметровими щелепами є найбільшою і найнебезпечнішою рептилією світу. В основному він нападає на тих, хто прийшов на водопій - тварин і на людей, які замешкалися біля води. Хвилинна необережність - і щелепи з дрібними, але гострими зубами зімкнуться намертво. Це сама неприємна особливість крокодила: завдяки нерівномірного розвитку щелепних м`язів розтиснути його пащу практично неможливо. Крокодил не упускає свою здобич.

Середня кількість вбивств на рік - 1000.

Цікаві факти:

  • Найбільшим крокодилом є морський крокодил. Довжина цієї істоти може досягати 7метрів при вазі в. А ось відкладені самкою яйця, як правило, не більше, ніж гусячі.
  • Швидкість плавання крокодилів становить 40 км\год.
  • Бігають вони до 11 км\год. на короткі дистанції. Та вистрибують вони з води на 2метри.
  • У щелепах крокодилів від 64 до 70 зубів. Вони допомагають захоплювати і роздирати жертву.
  • Щоб допомогти своєму шлунку впоратися з великими шматками їжі, крокодили заковтують камені. Камені також грають роль баласту при зануренні на глибину.
  • Шкіра крокодилів вважається одним з найкращих і дорогих матеріалів для виготовлення галантерейних товарів. На сумочки, рукавички, ремінці, туфлі підходить лише м’яка шкіра з живота крокодила.
  • За один раз крокодил може з’їсти порцію їжі, вага якої становить 23% маси його самого.
  • У крові крокодилів є речовина, природний антибіотик (крокоділін), який перешкоджає нагноєнню ран і запаленню шкірних покривів.
  • Термін «крокодил» в перекладі з грецької означає «кам’яний черв’як».


9 Стрічкові черв'яки (2000 вбивств людей за рік)

Стрічкові черв'яки відносяться до класу паразитичних плоских червів. Їх довжина може досягати до 10м. Через свій зовнішній стрічкоподібний  вигляд вони й отримали таку назву. У більшості таких  червів тіло складається з численних члеників. На кінці тіла розташовані так звані присоски, якими вони кріпляться до стінок кишечника.

Деякі стрічкові черви здатні жити до 20 років в організмі людини. Якщо порахувати, скільки вони відкладуть за цей період часу яєць, то їх кількість становитиме близько 11 млрд. Зараження людини відбувається через сире або напівсире яловиче та свиняче  м'ясо і при контакті з хворими тваринами. Щоб запобігти проникненню цих гельмінтів в свій організм, необхідно ретельно обсмажувати і варити м'ясо.

У дорослої людини поява стрічкових червів спочатку не викликає ніякої реакції в організмі, або супроводжується слабо вираженими проявами, наприклад незначним порушенням роботи шлунково-кишкового тракту або втомою.  Проте переміщення личинок може викликати серйозні проблеми, такі, як:висипання на шкірі; анемія, сильна задишка і біль у грудях, біль в районі живота, жовтяниця, поява крові в сечі, лихоманка, втрата зору.

Середня кількість убитих за рік - 2000.

Цікаві факти:

  • Стрічкові черви не мають шлунково-кишкового тракту, тому вони мешкаючи в кишечнику господарів (людини і тварин) поглинають поживні речовини всією поверхнею тіла.
  • Стрічкові черви мають гермафродитну статеву систему; вони продукують велику кількість яєць, які, виходячи разом з калом, потрапляють у навколишнє середовище. 
  • В організм людини стрічкові черв'яки потрапляють в основному при вживанні в їжу сирої риби і м'яса, що містять личинки або яйця гельмінтів, або при поганій термічній обробці цих продуктів.


8 Круглі черви сімейства Аскариди(2500 вбивств людей за рік)

Круглі черви сімейства Аскариди довжиною 1535 см, паразитують тонкому кишківнику людини. Зараження відбувається шляхом проковтування інвазивних яєць, які відкладає самка  у тонкому кишківнику. З яєць вилуплюються личинки і проникають у кровоносне або лімфатичне русло, пройшовши через печінку і серце та мігрує до легень. Мігрує по шляху бронхіального дерева в глотку і горло, звідки, після проковтування, потрапляє до тонкого кишківника, у якому досягає зрілості та живе протягом 1–2 років. Через 2–3 міс. після інфікування, самки починають виділяти значні кількості яєць, що виводяться із калом і дозрівають у вологому ґрунті.

Аскариди викликають хворобу під назвою аскаридоз, яка щорічно вбиває приблизно 2500 осіб. Це захворювання більше вражає дітей, ніж дорослих.

Цікаві факти:

  • Самиці аскарид за добу можуть виділяти понад 240 тисяч яєць.
  •  Яйця вкриті товстою оболонкою, поверхня їх бугриста, легко чіпляється за різні предмети.
  • У навколишньому середовищі яйця можуть зберігатися до 7 років і більше.
  • Яйця аскарид виводяться в навколишнє середовище з кишечнику людини.
  • До організму хазяїна потрапляють із немитими овочами, ягодами, фруктами, брудною водою (зі ставків або забруднених річок), через забруднені ґрунтом руки.
  • Джерелом аскариди людської є хворі люди. Людина часто нічого не відчуває, іноді може бути гострий біль у животі, розлад функцій кишечника, порушення сну.
  • Для профілактики захворювання потрібно: не вживати в їжу немитих овочів, ягід, мити руки перед їжею, не пити воду з невідомих джерел, піддавати тепловій обробці страви з творогу та інших молочно-кислих продуктів які придбали на стихійному ринку.


7 Трематоди (10000 вбивств людей за рік)

Сисуни, або трематоди - це клас плоских червів, що паразитують в організмах тварин і людини. Трематоди мають здебільшого листоподібну форму тіла довжиною 0,3 мм - 7,6 см. Органами фіксації паразита є присоски. Переважна більшість трематод має дві присоски: ротову та черевну. Рот веде у м’язову глотку, яка переходить у стравохід. Це забезпечує (за відсутності кровоносної системи) надходження перетравле¬ної їжі до різних частин тіла тварин.

Хвороби, які спричиняють трематоди, називають трематодозами, зокрема це опісторхоз, шистосомоз, фасціольоз тощо.

Симптоми шистосомозу

 Захворювання часто виявляється у віці 10-20 років. На місці зараження відмічаються алергічні прояви у вигляді папул і пустул, гарячки. Іноді збільшується печінка, а в крові підвищується кількість лейкоцитів.

Через 7-14 днів ці прояви згасають і настає уявне благополуччя. Через 2-6 місяців починається  слабкість, кров у сечі біль, у поперековій ділянці, ниркова коліка, гіпохромна анемія(лейкоз).

Щорічно ця хвороба  призводять до смерті 10000 людей.

Цікаві факти:

  • Відомо більше 7000 сисунів. Близько 40 видів трематод є паразитами людини, викликаючи небезпечні захворювання.
  •  Характерні особливості розвитку сисунів - зміна господарів і чергування поколінь особин. Відповідно, паразит проходить ряд стадій.
  • Зараження людини і тварин відбувається при проковтуванні личинок сисунів із водою і харчовими продуктами. У людини і тварин розвиваються трематодози - гельмінтози, спровоковані сисунами.
  • Так, при опісторхозі людина заражається через рибу, при фасціольозі - через воду і водні рослини, тощо. Лікування захворювань проводиться в залежності від виду трематод.


6 Клопи (10-15тис. вбивств людей за рік)

Клопи — невеликі, плоскі комахи, ведуть паразитичний спосіб життя, харчуючись кров’ю людей, поки ті сплять. Комахи червонувато-коричневого кольору, безкрилі, діапазон розмірів від 1мм до 7мм, тобто приблизно від насіння кунжуту до яблучної насінини. Тобто це не мікроскопічні комахи, їх цілком можна розглянути неозброєним оком.

Паразитам завжди потрібна свіжа порція крові, тому свої колонії вони засновують поруч зі спальним місцем людини. Молодим клопам — німфам, потрібно більш часте годування — через кожні 3-5годин. Дорослим особинам енергія для зростання вже не потрібна, тому при нестачі харчування, вони можуть впадати в сплячку, сповільнюючи тим самим процеси своєї життєдіяльності. Так вони здатні вижити без їжі кілька місяців і навіть рік. В цілому, клопи живуть в середньому два роки.

Найбільшої шкоди постільні клопи наносять незміцнілому дитячому організму. У дітей набагато швидше виражається алергічна реакція на укус, виявляється вона здебільшого у вигляді сильного свербіння, в результаті якого на уражених ділянках шкіри утворюються ранки, які набагато складніше піддаються лікуванню, ніж  у дорослої людини.

Хвороба Шагаса — важке інфекційне захворювання, здатне привести до летального результату. Ця хвороба широкого поширена на південноамериканському материку, її там передають комахи, які відомі як треатомові клопи, які до звичайних домашніх ніякого відношення не мають. Причому трипаносоми(збудники хвороби) передаються не через укус клопа, а через його фекалії, які він розкидає навколо області ротової порожнини сплячої людини, оскільки кусає переважно в області губ. Людина злизує фекалії і заражується хворобою Шагаса. Цих клопів ще називають “цілуючими”.

Від клопів  щорічно помирає10-15 тис. осіб.

Цікаві факти:

Хвороба Шагаса отримала свою назву на честь лікаря Карлоса Шагаса, який виявив та описав це захворювання ще  в 1909 році. Захворювання передається в основному серед населення бідних районів. У Сполучених Штатах хвороба Шагаса вважається однією з найбільш рідкісних і забутих паразитарних інфекцій, проте раніше вона входила в групу з п’яти найбільш небезпечних паразитарних захворювань. Даним захворюванням може захворіти будь-яка людина, проте найчастіше від нього страждають діти. При відсутності лікування хвороба Шагаса призводить до серйозних проблем з серцем і травленням. Хвороба Шагаса може викликати раптову нетривалу інфекцію або тривалий дискомфортний стан. Симптоми інфекції можуть варіюватися від легких до дуже важких.


Найнебезпечніші істоти планети(5-1 місце)

5 Муха-цеце (20000 вбивств людей за рік)

Муха-цеце— рід коричневих або жовтих мух, завдовжки близько 1 см. Крила схрещені на спині, хоботок голкоподібний, направлений вперед. Налічують 22 різних видів мухи цеце. Усі вони живуть в Африці (південніше від Сахари). Як самиці, так і самці пожадливо п'ють кров хребетних тварин, висмоктуючи за один раз утричі більше крові, ніж важать самі.

Вони смокчуть кров у найрізноманітніших травоїдних тварин, як місцевих, так і завезених. Кусають вони й людей. Укус такої мухи залишає глибоку й болючу рану, яка спричиняє відчуття одночасно болю та свербіння. На місці укусу виникає невелика пухлина.

Муха цеце переносить сонну хворобу - паразитичну інфекцію, при якій спочатку болить голова, непокоїть лихоманка, болі в суглобах і свербіж, а пізніше можуть початися серйозні неврологічні проблеми. Число смертей щороку зменшується.

Зараз фіксують близько 20 тис. смертельних випадків на рік.

Цікаві факти

  • Муха цеце нападає на будь-теплий предмет у русі, навіть якщо це теплий автомобіль. Виняток для цеце є звичайна смугаста зебра, яку муха чомусь сприймає як комбінацію смужок, відволікається і не нападає.
  • Велика кількість мух цеце, як не дивно, має й позитивні сторони - ерозії грунтів, викликані великою рогатою худобою, обмежилися завдяки небезпечним мухам, які паразитують у крові тварин.
  • Самка мухи цеце злучається з самцем тільки 1 раз в житті, але потім кожні кілька місяців вона народжує по 1 личинці, відкладаючи її на вологий грунт.
  • Американський письменник писав, що «укус цієї африканської мухи є кращим засобом від безсоння». Частка жарту тут, звичайно, є, але захворівши сонною хворобою, є ризик не прокинутися зовсім.
  • Сонна хвороба є інфекційним захворюванням.  Її симптоми:
  • На місці укусу виникає пухлина.
  • Порушення сну, безсоння.
  • Лихоманка, нестерпні головні болі, неуважність, втрата концентрації.
  • Виникнення тахікардії, збільшення розмірів лімфатичних вузлів.
  • У хворих опускаються повіки, нижня губа відвисає, вираз обличчя стає відсутнім. Пацієнт повільний, виконання елементарних дій утруднене, погано міркує, а на останніх стадіях сонної хвороби виникають судомні напади, епілепсія, кома.


4 Собака (25000 вбивств за рік)

Пес сві́йський або сві́йський соба́ка — одомашнена тварина. Цей термін застосовують як для домашніх, так і для бездомних тварин. Свійський пес  це одна з найбільш широко застосовуваних службових та компанійських тварин протягом всієї історії людства.

За різними оцінками, одомашнення вовка відбулося від 100 000 до 15 000 років тому. Собака швидко став незамінним у всіх світових культурах та був дуже цінним в ранніх людських поселеннях. Собаки виконують багато видів робіт для людей, таких як полювання, охорона, служба в поліції та військах, а також собаки допомагають пасти стада худоби, допомагають інвалідам та служать компанійськими сімейними собаками. За підрахунками, на планеті на 2018 рік проживало близько 525 мільйонів собак

Собаки, заражені вірусом сказу, є одним з найбільш смертоносних тварин в світі, хоча цьому вірус можна запобігти за допомогою вакцин. Близько 25 тисяч смертей на рік виникають від сказу, а причиною у99% цих випадків є собаки.

 Сказ - собача хвороба вірусного характеру. Виникає внаслідок укусу хворою твариною здорової особини. Таким же способом хвороба передається і людині. Як правило, первинні ознаки сказу проявляються протягом 24-72 годин. До таких слід віднести:

Відчуття укусу. До цього часу місце локалізації порушення цілісності шкірних покривів може вже повністю затягнутися, однак людина відчуває больові синдроми.

Шкірні покриви в місці локалізації укусу стають надмірно чутливими.

Температура 37,3°.

З’являється слабкість, головна біль, нападами нудоти з позивами до блювоти.

Галюцинації, депресивний стан.

Порушення нічного сну і втрата апетиту.

Підсумком недуги в таких випадках є летальний результат.

Як правило, поширюється інфекція від диких тварин, які нападають на бродячих собак. А ті переносять її в міста, до домашніх тварин і людей.

 

 

 

Цікаві факти:

  • Собаки живуть зграями, згідно суворої ієрархічної системи. Навіть коли собаки живуть у будинку, в якому більше однієї собаки, одна буде ‘головною’ .
  • Собаки є сильно територіально залежними. Ось чому їх легко навчати як сторожових собак.
  • Собаки краще чують, ніж люди і кішки.
  • Найшвидші собаки на землі — хорти. Вони можуть розвинути швидкість приблизно 72 км / год.
  • У стрижки пуделя, яка може здаватися кумедною, спочатку була мета. Вона призначалася для поліпшення здатності собаки як плавця-шукача а помпони із шерсті служать для обігріву суглобів.


3 Змії (50000 вбивств за рік)

Змії освоїли різноманітні середовища існування. Більшість видів живе на землі, здебільшого у теплих вологих місцевостях (зокрема у тропічних джунглях). Також змії зустрічаються у пустелях, степах та горах. Окремі види живуть біля річок та озер, гарно плавають та пірнають. Крім того одна з родин змій (морські змії) повністю перейшла до життя у воді, навіть розмножуються вони не виходячи на берег, шляхом живородіння. Вони мають веслоподібний сплюснутий з боків хвіст, який дозволяє їм досить швидко плавати. Деякі родини змій перейшли до підземного, риючого способу життя. Такий же спосіб життя ведуть і окремі представники інших родин (аспідів, вужових, гадюк). У таких змій, як правило, скорочується хвіст, а очі зменшуються та закриті щитками.

Змії вбивають 50000 людей на рік.

Цікаві факти:

  • На Землі існує 3460 видів змій
  • Деякі види змій проживають під водою або землею, на деревах.
  • Найдовша змія в світі – це сітчастий пітон. Довжина його тіла 12,2 м, а маса – понад 200 кг.
  • Одна з найдовших змій це - анаконда, довжиною 11,43 м.
  • Найшвидша змія на Землі – це чорна мамба. Вона розвиває швидкість до 20 км/год.
  • Змії можуть не харчуватися місяцями аж до 2 років. 
  • Також більшість змій може терпіти тривалу спрагу.
  • Жорстока змія (тайпан) – є самою отруйною змією в світі. Її отрута у 180 разів сильніше кобри.
  • Яд змії в медицині використовується як болезаспокійливий засіб, в лікуванні деяких видів нервової системи та багатьох інших хвороб. У змій один ряд зубів на нижній щелепі і два ряди на верхній. Кожен зміїний зуб в міру необхідності може замінюватися новим протягом усього життя.
  • Серце у змій може вільно ковзати всередині тіла. Рот атакуючої змії може розкриватися на 180 градусів.
  • Щоб напасти на здобич , вкусити її, впорснути отрута і повернутися у вихідне положення, звичайній гадюці потрібно всього 0,07 секунди. Кобра здатна бризнути отрутою на відстань до 3 м.


2 Людина (475 тис. вбивств за рік)

Люди неймовірно небезпечні з цілого ряду причин. Ми не можемо бути найсильнішими або найшвидшими тваринами на планеті, але ми найрозумніші, і завдяки нашим знанням, ми можемо виготовити знаряддя праці. Враховуючи, як багато ми всього виробляємо, а так само скільки зброї ми виготовляємо для того що б вирівняти наші сили в порівнянні з іншими видами і один над одним, ми також є дуже агресивними. Людські істоти є єдиними тваринами на планеті, які вели світові війни або влаштовували концентраційні табори. Так само люди дуже сильно забруднюють нашу планету. Коли акула голодна то вона може з'їсти людину, але тільки людина може придумати ласощі, такі як суп з акулячих плавців. Наступного разу як зберетеся вибратися на дику природу, то пам'ятайте, що більшість з небезпечних тварин, насправді, більше бояться вас, ніж ви їх.

Людина єдина істота з усіх можливих здобула статус «вбивця собі подібних». За рік від рук людини помирає 475 тис. людей.

Кількість жертв Голодомору – 4.5 мільйонів людей

Кількість жертв в період Великої Вітчизняної Війни- 50-80 млн. в світі,

 27 млн. в Радянському Союзі

Кількість жертв Чорнобиля –15 тис. осіб

Кількість жертв АТО – 2.300 загинуло, 8.400 поранено, 900 мирних жителів  загинуло на окупованій території.


1 Малярійні комарі ( 725 тис. вбивств людей за рік)

Малярійні комарі відомі всім як кровососи. Встромлюючи свій хоботок у шкіру, самка комара смокче кров. Ротові органи комара перетворилися на колючо-сисний апарат.

Коли малярійний комар смокче кров хворого на малярію, в його шлунок разом з кров'ю потрапляють малярійні паразити. У кишечнику, а потім в слинних залозах малярійного комара протягом 10 - 34 днів, паразити продовжують розвиватися. Комар, кусаючи іншу здорову людину, із слиною передає їй малярійних паразитів. Вони проникають в кров людини, де і починають розмножуватися.

На совісті набридливих комах, які п'ють нашу кров і передають тим самим віруси та бактерії від людини до людини, найбільша кількість смертельних випадків, пов'язаних з ними.

Від однієї тільки малярії помирає 725 тисяч людей, головним чином в країнах Африки на південь від Сахари.

Цікаві факти:

  • Зовні малярійні комарі дуже схожі на звичайних, тому відрізнити їх може не кожен. Але якщо придивитися, можна виявити кілька ознак:
  • Він приблизно в два рази більше звичайного комара.
  • Малярійний комар має більш довгі задні ноги, у порівнянні з звичайним.
  • На голові у самок обох видів розташовані членисті щупальця, але у звичайних комарів вони короткі – приблизно чверть довжини хоботка, а ось у малярійних щупальця в довжину такі ж, як хоботок.
  • На крилах можна помітити темні плями.
  • Важлива особливість – положення сидячого комара. Звичайний комар тримає свій тулуб практично паралельно поверхні, а ось малярійний задирає задню частину під великим кутом.
  • Малярійні комарі представляють велику небезпеку для населення нашої планети, досі від малярії щороку помирає близько 1 млн. чоловік. Але навіть у тих країнах, де це захворювання вважається переможеним, цей вид комарів не варто списувати з рахунків. Крім малярії вони можуть бути переносниками ще близько 50 вірусів


Висновок

Отже, ви прослухали цікаву інформацію про найнебезпечніших істот планети і переконались, що насправді більшість випадків смертей від тварин мають мало спільного з ними самими. Частіше з хворобами які вони переносять.

Більшість тварин ніколи не нападають першими, а здебільшого тільки тоді коли їм заважають гучною музикою, голосно розмовляють чи порушують своєю поведінкою спокій тварин.

Отож наступного разу, як зберетеся вибратися на природу, то пам’ятайте, що більшість небезпечних тварин, насправді, більше бояться вас ніж ви їх!

Не ображайте братів наших менших, охороняйте природу але знайте і правила перестороги при зустрічі з небезпечними істотами.


Фотозвіт проведення виховного заходу з предмету «Загальна біологія»

на тему: «Найнебезпечніші істоти планети» F:\Найнебезпечніші істоти\фото\IMG-9f978e9b41173a4a12069f85ae8efc29-V.jpg

F:\Найнебезпечніші істоти\фото\IMG-db407c4009d9cfdd38edd9ae5953c1da-V.jpgF:\Найнебезпечніші істоти\фото\IMG-b9b89cdaba2f09466a25a8473cb6fd81-V.jpg  F:\Найнебезпечніші істоти\фото\IMG-ec7ea7018856c4dd3b9e2224fd51e81c-V.jpg

docx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
1409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку