Позаурочний захід: "Раціональне харчування - шлях до здоров'я""

Про матеріал
Ознайомити учнів зі шкідливими продуктами харчування; формувати в учнів знання про харчові добавки, що використовуються для виготовлення харчових продуктів; пропагувати здорове харчування, розвивати пізнавальний інтерес, сприяти розвитку творчої активності; формувати позитивну мотивацію щодо здорового харчування; виховувати відповідальне ставлення до свого здоров'я. Навчити учнів цінувати власне життя та здоров'я.
Перегляд файлу

ДПТНЗ

«Козятинське міжрегіональне вище професійне училище

залізничного транспорту»

 

 

 

 

 

Позаурочний захід

з предмету «Біологія»

 

 

 

 

Підготувала і провела викладач біології:

Г.М. Тривальська

 

 

2017 р.

Раціональне харчування -  шлях до здоров’я.

Мета: Ознайомити учнів зі шкідливими продуктами харчування; формувати в учнів знання про харчові добавки, що використовуються для виготовлення харчових продуктів; пропагувати здорове харчування, розвивати пізнавальний інтерес, сприяти розвитку творчої  активності; формувати позитивну мотивацію щодо здорового харчування; виховувати відповідальне ставлення  до свого здоров'я. Навчити учнів цінувати власне життя та здоров'я.

Обладнання: інтерактивна дошка, комп’ютер, проектор, презентація.

 

«Здоров`я - це ще не все,

але все без здоров`я – це нічого.»

(Сократ)

 

 

Хід заходу:

Вступне слово викладача:

Добрий день! В Україні ще говорять:«Здоровенькі були!» або «Здоров'я вам». Такими словами,вітаючи один одного,ми бажаємо здоров'я. У народі є вислів:«Здоровому все здорово!». Здорова людина красива та приємна у спілкуванні, легко долає труднощі, уміє по-справжньому працювати та відпочивати. Життя людини - це дар, який ми повинні цінувати.

Що дає можливість підтримувати життя? (Вживання їжі та води).

А що давало можливість людині виділити серед багатьох речовин ті,які придатні до вживання? (Органи чуття).

Саме за допомогою нюху і смаку ми визначаємо,смачний продукт чи ні,їстівний він,чи, можливо його краще не їсти.

Але людині недостатньо свіжої та якісної їжі.

Вона хотіла вживати продукти харчування із задоволенням. Так виникли харчові добавки.

 

Харчові добавки (природні. ідентичні натуральним, штучні)

Харчові добавки - це речовини,які ніколи не вживають самостійно,але  їх вводять у продукти харчування у процесі приготування.

Історія використання харчових добавок налічує тисячоліття. На сьогодні існує декілька груп харчових добавок.

 

Природні добавки

1-й ведучий: Сіль.

Сіль як харчова добавка,а краще сказати-спеція,відома з давніх-давен. Ще первісні люди використовували її,беручи приклад з дикої природи. Олені,косулі,дикі кабани приходять туди,де єгері навмисно розкидають грудки солі для потреб тварин. Навіть африканські слони знаходять печер, де є поклади солі,і час від часу навідуються туди,щоби поповнити її запаси в організмі. Тож сіль недарма була така сама цінна, як золото і коштовності, та ставала причиною суперечок і навіть війн.

 У невеликих кількостях сіль, звичайно ж, відносно нешкідлива для більшості з нас. Але є люди, для яких вона дуже шкідлива - приблизно кожен п’ятий в більшій чи меншій мірі чутливий до неї. Із споживанням солі пов’язана затримка води в організмі, збільшується  навантаження на серце і нирки, виникають  набряки і головні болі. Багато дієтологів стверджують, що до складу солі не входять ніякі вітаміни, органічні і поживні речовини. Навпаки, вона шкідлива і може принести масу неприємностей ниркам, жовчному і сечовому міхуру, серцю, артеріям і іншим кровоносним судинам. Крім того, сіль сприяє вимиванню кальцію з організму і впливає на слизову оболонку, яка покриває весь шлунково-кишковий тракт.

Перець

Не менше цікава  історія використання перцю. Ця спеція була відома й цінна з 372 року до нашої ери. Різні види перцю мандрували по світу морськими та сухопутними шляхами. У Римській імперії перець став комерційним товаром:ними платили податки,борги й навіть придане.

У Середньовіччі перець використовували, щоби надати пікантності їжі, яка швидко псується,а також зменшити неприємний запах сирого м'яса. У наш час актуальність перцю не зменшилася,і його із задоволенням використовують усі господині на своїй кухні.

2-й ведучий. Оцет - це ще одна харчова добавка,створена природою. Ще 5000 років тому було відомо,що якщо виноградне вино не  закривати після приготування,то через декілька тижнів воно прокисає,набуваючи дивних властивостей. Наприклад, мешканці Стародавнього Риму навчилися використовуватися його для консервування,а Гіппократ у своїх працях з медицини характеризував оцет як сильну лікарську речовину для боротьби з інфекціями захворюваннями. Навіть у Біблії згадано властивості оцту знезаражувати рани і втамовувати спрагу.

 

Сода. Сода була відома людині приблизно за півтори-дві тисячі років до нашої ери. Її добували із содових озер і незначних копалин у вигляді мінералів. Перші  відомості про упарювання води содових озер сягають 64-го  року нашої ери. Алхіміки майже до XVII століття вважали  соду деякою речовиною,яка шипіла й виділяла газ у присутності оцтової кислоти. Лише 1736 року вчений Анрі Луї де Монсо визначив її хімічну формулу. Сучасні господарки використовують соду для приготування борошняних виробів та інших страв.

 

Харчові добавки ідентичні натуральним

Існує група харчових добавок які виготовляють на основі природних продуктів

Куркума - виготовляють із рослини куркума, використовують як природний барвник, надаючи продуктам харчування жовтого кольору.

Аскорбінова кислота - це витяжка з фруктів,що уповільнює процеси окислення продуктів, тобто діє як консервант.

Пектини-природні волокна з фруктів то овочів,надають в'язкої структури продуктам харчування.

Калій лактат-сіль молочної кислоти, вологоутримуючий агент.

Ці харчові добавки не чинять негативного впливу на наш організм,бо мають природне походження.

   

 

Синтетичні (штучні) добавки

Викладач: Більшу небезпеку для нас становлять синтетичні або штучні харчові добавки. І зараз ми про них поговоримо.

Уявіть що ми з вами прийшли у магазин.

  • На що ми звертаємо увагу в магазині? (На яскраві етикетки).
  • Чи завжди ми читаємо зворотній бік етикеток,де позначено склад продукту? (Не завжди)

Навіть як що ми хочемо ознайомитися з умістом продуктів харчування,то чи все нам здається зрозумілим? (Ні, не все).

Дуже часто з переліком зрозумілих складових можна знайти складні назви і загадкове для багатьох «Е». Ці харчові добавки в народі називають «ешками».

Зараз ми розглянемо найпоширеніші з них.

3-й ведучий. Полиці магазинів строкаті від кольорових макаронів,цукерок, морозив, напоїв. Чим же фарбують ці продукти харчування? Це «ешки»! Буквенні коди  «Е» ( перша буква в слові Europe) – це система кодифікації розроблена в Європі для зручності сприйняття.

  •           Е100-Е199-барвники.

Деякі продукти можуть зберігатися декілька років.

Що ж для цього використовують?

  •           Е200-Е299-консерванти

Деякі «ешки» забезпечують збереження певної консистенції продуктів,тобто стабілізують їх.

Вони мають назву…

  •           Е400-Е499-стабілізатори та Е500-Е599-емульгатори.

Виробники харчової продукції вважають,що природній аромат і смак недостатні, тому для підсилення цих  властивостей  використовують…

  •           Е600-Е699-Підсилювачі смаку та аромату…

Викладач: Але із цих назв відомо тільки їхнє значення,але не зрозуміло як вони впливають на здоров'я людини. На сьогоднішній день відомо, що синтетичні харчові добавки викликають у людини порушення зору,розлади в роботі кишечника, (гастрит) підвищення температури, накопичення зайвої ваги,почервоніння шкіри та слизових оболонок, алергію, задуху, астму. Крім того вони призводять до розвитку онкологічних захворювань.

Відео: ( Шкідливість харчових добавок 1 серія)

Добавки, які викликають особливе застереження щодо впливу на здоров’я та хвороби, які вони викликають.

  • Е102, Е103 (малиновий) – викликає приступи астми;
  • Е104-Е107, Е110, Е120 (жовтий, оранжевий) – викликає астму, гастрити, виразкову хворобу шлунка.
  • Е121 (цитрусовий, червоний), Е122- ракові хвороби
  • Е123 – спричиняє пороки серця у плоду (під час вагітності), утворенню каменів у нирках і печінці.
  • Е124 (пунцовий) – канцерогенний, викликає астму.
  • Е125, Е127 – викликає гіперфункцію щитовидної залози.
  • Е210; Е211; Е212 - канцерогенний, викликає астму.
  • Е 221; Е220– руйнують вітаміни В1 (тіамін) і вітамін Н (біотин) в організмі людини, спонукають збудливість нервової системи, дратівливість, камені в нирках і печінці.
  • Е250, Е251 - викликають хвороби серцево-судинної системи, гастрити, кам’яну хворобу печінки і нирок, підвищують збудливість у дітей, можуть призвести до харчового отруєння і навіть смерті.
  • Е282 – канцерогенний.
  • Е239, Е240 – канцерогенний, викликає рак молочних залоз, остеопороз.
  • Е201 викликає онкохвороби.
  • Е230 викликає кровотечі в органах і злоякісні зміни в органах.
  • Е321 – викликає онкологічні хвороби, токсикоз.
  • Е400-Е405 – стабілізатори, дуже небезпечні.
  • Е450-Е451 (фосфати) - надмірне їх споживання  погіршує засвоєння  кальцію, що сприяє відкладенню фосфору і кальцію в нирках і печінці у вигляді каменів і сприяє розвитку остеопорозу.
  • Е281-  викликає мігрень.
  • Е104, Е129 – особливо небезпечний для організму людини.
  • Е636, Е637– небезпечний для організму людини
  • Е951– дуже небезпечний (нирково- та печінково- кам’яна хвороба, онкологія)
  • Е954–канцерогенний.
  • Е967 – викликає нирково- та жовчнокам’яну хворобу.
  • Добавки Е500-Е599 – емульгатори, можуть спровокувати захворювання травної системи.
  • Небезпечні добавки Е510, Е513 та Е527, особливо негативно впливають на печінку та викликають розлади шлунка.

Викладач. Що ж нам робити? Ми завжди повинні пам’ятати закон: (Потурбуйся про себе сам).

Уявіть, що Ви прийшли у магазин. Які Ваші дії? Як Ви повинні правильно вибирати продукти?

 

 «Смачна але шкідлива їжа»

4-ведучий:Вулична їжа. Вулична і фастфудівська їжа утворюють поняття джанк-фуд, що в перекладі з англійської мови -  означає сміттєва (помийна) їжа.

  • Її готують і продають в антисанітарних умовах.
  • Люди її беруть немитими руками.
  • Вона містить багато сої, яка дуже шкідлива.
  • Ця їжа призводить до змін в організмі, а відтак і до скорочення тривалості життя.

Сухарики. Різновид фастфуда. До їх складу входять харчові добавки.

Від вживання можуть бути хвороби: коліт, гастрит, печія, запори,ожиріння.

Скорочення тривалості життя.

 

Чіпси.

  • Це30% жиру + сіль + штучні смакові й ароматичні добавки.
  • Під час виготовлення (обсмажування) утворюються канцерогенні речовини, що можуть спричинити онкологічні хвороби.
  • Небезпечна навіть обгортка.
  • Вміст солі подвоєний, а надлишок солі утруднює розвиток кісток.
  •  Виникають хвороби: серця, шлунково-кишкового тракту(гастрит), ожиріння, онкохвороби.

Сосиски і ковбаси.

  • Містять більше ароматизаторів та барвників, ніж м`яса.
  • Містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир).
  • На 80% складаються з трансгенної сої.
  • Шматочок копченої ковбаси містить стільки шкідливих фенольних сполук, скільки людина вдихає їх у місті протягом року.

Майонез.

Містить величезну кількість жирів і вуглеводів, фарбників, підсолоджувачів, замінників. Майонез повний транс-жирів, які є канцерогенними і до того ж викликають підвищення рівня холестерину.

Виникають хвороби: ожиріння,атеросклероз.

 

Молочні продукти.

  • Щоб здешевити  і подовжити термін зберігання молочних продуктів, до них додають небажані і шкідливі добавки:барвники і консерванти.

5-й ведучий: Морозиво.

Не повинно містити рослинних жирів; (кокосову  та  пальмову олія)

  • Глазур не повинна відпадати;
  • Напис “дієтичний десерт” означає – містить багато стабілізаторів;
  • Якісне морозиво не може бути білосніжним;
  • Лимонні, полуничні та інші ароматизовані сорти містять ненатуральні добавки та есенції;
  • Якщо пом`яте – може містити мікроби;
  • Вафельний ріжок має бути рівномірним, цілим, хрустким;
  • Вибирай з натуральними добавками (желатин)

 

Солодкі шоколадні батончики.

Шоколадні батончики – гігантська кількість калорій у поєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.

 

Солодка карамель. У багатьох цукерках, вафлях, печиві є комплексна добавка.

Вона складається з бобової (соєвої або горохової клітковини) і карбоксиметилцелюлози натрієвої солі(КМЦ). КМЦ - це шпалерний клей.

Штучні солодощі окислюють кров – утворюють шлаки.

Якщо вживати такі солодощі щодня, то в бронхах, легенях, інших органах накопичується слиз, а слиз “люблять” різні інфекції.

 

Льодяники на паличці.

Неприродно яскравий колір та різкий запах – це перші ознаки, що в цій цукерці є штучні барвники і ароматизатори.

Уважно прочитай склад цукерки.

Якщо побачиш там Е124, Е110, Е102 – то такі ласощі краще не купувати, бо вони спричиняють алергію, шлункові розлади, дратівливість.

Солодкі газовані напої.

  • Це синтетичні продукти, що містять ароматизатори, барвники, консерванти.
  • Виготовляють їх з синтетичними підсолоджувачами ( з аспартамом, що у 180-200 разів солодший від цукру).
  • Накопичення його в організмі спричиняє стомлюваність, депресію, порушення зору, пам`яті.
  • Вуглекислого газу додають більше, ніж треба,щоб вода довше зберігалася.
  • Вуглекислий газ непомітно роз`їдає горло, стравохід, шлунок , призводить до їх захворювання.

Відео «Кока-Кола»

Здорове харчування-шлях до здоров'я

Викладач: До складу їжі повинні входити: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та вода.

6-й ведучий: Білки. Білки є тваринного і рослинного походження, тобто містяться в тваринній їжі: це м’ясо різних видів тварин, молоко і молочні продукти (зокрема твердий сир та творог), риба, яйця. А також білки є і в рослинні їжі:це бобові(соя,горох,квасоля),злакові (хліб,різні крупи),картопля, гриби. Біологічна цінність білків тваринного і рослинного походження визначається складом амінокислот. Норма білків на добу 80-110г, в залежності від статі, віку і характеру трудової діяльності(із них60%тваринного походження). Білки для  організму людини є основним будівельним матеріалом  (як цеглини для цегляного будинку). Але вони виконують і інші не менш важливі функції: зокрема енергетичну(1г білку дає при розщепленні 4ккал енергії).

Жири. Жири є також тваринного і рослинного походження. Тваринні жири: молочні продукти (сметана, вершкове масло, творог), смалець, сало, баранячий, яловичий, та риб’ячий жир. Рослинні жири: соняшникова, кукурудзяна, оливкова, льняна, горіхова та інші олії. Також багато жиру є в майонезі, шоколаді, горіхах. Норма жиру 60-120г на добу (із них 70% тваринні жири). Основна функція жирів енергетична та теплова (1г жиру дає при розщепленні 9 ккал енергії). Але жири виконують і інші не менш важливі функції. Жири є джерелом вітамінів: А, Д ,Е, К,які впливають на ріст та розвиток скелету, зір, слизові оболонки, шкіру, репродуктивну функцію та зміцнюють  імунітет.

Вуглеводи. Вуглеводи містяться в основному у рослинних продуктах (у тваринних їх мало). Вони поділяються на солодкі і несолодкі. Солодкі у вигляді глюкози  та фруктози містяться у таких продуктах:це фрукти,ягоди,мед та овочі. Несолодкі вуглеводи у вигляді  крохмалю та клітковини є у рослинних продуктах: картоплі,та всіх злакових (пшениця, жито, ячмінь, рис, гречка, вівсяна крупа,та ін. Основна функція вуглеводів енергетична, на відміну від жирів вуглеводи розщеплюються дуже швидко (як цукор у чаї) і відразу забезпечують наш організм енергією. При розщепленні 1г вуглеводів утворюється енергії (4 ккал). Норма вуглеводів 300-600г на добу (із них несолодкі мають складати 80-85%,а солодкі 20-15%).

7-й ведучий: Вітаміни – це життєво необхідні речовини. Слово« віта» від лат. означає життя. Вітаміни наскільки важливі для організму,що без них була б неможлива  його нормальна робота. Різні вітаміни потрібні організму в неоднакових кількостях. Надлишок або нестача вітамінів однаково шкідливий для нашого здоров'я .

Вітамін С (аскорбінова кислота) не синтезується в організмі людини, він надходить головним чином з рослинною їжею. Особливо багато його в плодах шипшини, чорної смородини, лимонах,солодкому перці, свіжій та квашеній капусті та в інших овочах і фруктах. Цей вітамін зміцнює імунітет та  впливає на обмін речовин. Норма вітаміну 50-110мг на добу. При нестачі вітаміну у їжі починаються кровоточивість з ясен, розхитування зубів,крововиливи під шкіру, часті захворювання верхніх дихальних шляхів.

Вітамін А. Норма-1мг. Сприяє росту та розвитку скелета. Впливає на зір,шкіру,слизисті оболонки. При недостатній кількості в їжі вітаміну А сповільнюється ріст та розвиток у дітей, слабне зір (це хвороба «куряча сліпота»), випадає волосся, пересихає шкіра.

Вітамін. D. Бере участь в утворенні кісток,стимулює ріст. Продукти, що містять вітамін D:риба,яєчні жовтки, печінка, молоко, вершкове масло. При нестачі вітаміну в їжі у дітей розвивається хвороба рахіт а у дорослих часто бувають переломи.

Вода. Значення води для нашого організму величезне. Задумайтеся, наш організм складається більше ніж з 70%води, у ранньому віці її більше (у ембріона 95%, а у новонародженого -85%). Вода бере участь в обміні речовин, виводить з організму непотрібні шкідливі речовини; вона є основною всіх рідин, в організмі (крові, лімфи, травних соків). Норма споживання води на добу2-2,5 л (разом з їжею та напоями), або 40 г на 1 кг маси тіла. Питна вода повинна бути прозорою, безбарвною, без запаху, сторонніх присмаків та шкідливих мікроорганізмів. Для приготування страв слід використовувати воду пониженої твердості, тому що в такій воді погано розварюються овочі та м’ясо, а чай, приготовлений на такій воді втрачає смак і колір.

Мінеральні речовини. До складу їжі повинні входити також мінеральні солі. Без них неможлива нормальна життєдіяльність організму. Є мінеральні речовини,які необхідні нам у великих кількостях, наприклад, кальцій фосфор, з яких утворені наші кістки - це макроелементи. Є й такі, які використовуються мінімально наприклад, всього заліза,  яке міститься  у тілі людини вистачить для виготовлення одного цвяха.

Найважливіші із макро- і мікроелементів такі:

Кальцій (Ca) - сприяє  зсіданню крові,бере участь у формуванні кісток і зубів, збуджує  і гальмує діяльність кори головного мозку, добова норма 800мг. Продукти які найбільше містять кальцію: молоко та молочні продукти(особливо тверді та кисломолочні сири),вівсяна крупа,цвітна та білоголова капуста.

Магній (Mg) - регулює холестериновий обмін, знижує  артеріальний тиск, норма магнію на добу-400мг. Продукти в яких багато магнію: сушені абрикоси (курага), ізюм, квасоля, картопля, яловичина, яблука.

Фосфор (P). Входить до складу кісток,впливає на функцію ц.н.с, бере участь  в обміні білків і жирів. Потреба людини у фосфорі 1-1,5 г на добу. Продукти що містять фосфор: молоко і молочні продукти, особливо сир голландський, квасоля, крупа вівсяна, печінка, яловичина, яйця, м’ясо, риба, хліб.

Залізо (Fe) відіграє важливу роль в кровотворенні - входить до складу гемоглобіну крові. Добова  потреба 15 мг. Продукти, що містять залізо: печінка, м’ясо, яйця, вівсяна крупа, квасоля, білі гриби, яблука.

Викладач: В результаті переїдання та недоїдання можуть бути такі порушення:

Ожиріння — надлишкове відкладення жиру, збільшення маси тіла за рахунок жирової тканини. Ожиріння — хронічна хвороба, що веде до підвищеного ризику виникнення цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, інфаркту міокарда.

Анорексія. Анорексія — захворювання, що характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя, втратою апетиту. Це розлади харчування,в основі яких лежить спотворене уявлення про власне тіло та змінене ставлення до процесу харчування.

 

«10 ПРОДУКТІВ, ЩО ПРОДОВЖУЮТЬ ВАШЕ ЖИТТЯ»

1.   Молоко та молочні продукти.

Молоко не даремно належить до основних продуктів харчування. Воно багате на білки-3,3%, Жири-3,6% та корисний цукор-лактозу-4,8%. А також молоко багате на кальцій що необхідний для побудови зубів та кісток. Також кальцій необхідний для нормального функціонування ц.н.с. та захищає від остеопорозу. Також в молоці є Na; К; Р та інші мінеральні речовини. У молоці є багато вітамінів А, Д, Е, вітаміни  групи В-насамперед В2,а також є вітамін, С.

Із кисломолочних продуктів дуже корисне кисле молоко, кефір, кумис, ряжанка, аерін, йогурти та ін. Молочнокислі продукти краще ніж молоко засвоюються в організмі. Вони містять більше вітамінів ніж молоко, зокрема С, В12. Вони мають приємний освіжаючий смак, збуджують апетит, сприятливо діють на ц.н.с. та дихальні шляхи.

  1. Риба

Риба займає значне місце в укр. кухні. Це продукт високої харчової цінності, оскільки містить: білки від 13% до 23%; жири 1-20%.

Мінеральні речовини – 1-2%, з них дуже важливі: йод (у морській рибі), фосфор та кальцій. А також в рибі є вітаміни – А, Д, Е, В1, В12, РР, і навіть С.

Японці та ескімоси, які регулярно вживають рибу, значно рідше страждають на серцево-судинні хвороби, ніж ті люди які мають бідний рибний раціон.

Три рибні обіди на тиждень зменшують ризик виникнення інфаркту на 50%.

  1. Морква

- регулює вуглеводний обмін

- має антисептичні, протизапальні та знеболюючі властивості.

Вона впливає на зір та стан шкіри і слизових оболонок.

Щоб каротин скоріше перетворився на вітамін А моркву краще споживати з жирами, сметаною, вершками, олією.

  1. Квасоля

Цінний дієтичний продукт. Вона багата на солі: калію, фосфору, заліза, міді, та особливо в ній багато цинку.  Цинк бере участь у синтезі деяких фрагментів та гормонів, зокрема гормону підшлункової залози – інсуліну.

А завдяки великому вмісту калію, квасоля сприяє виведенню рідини з організму.

Квасолю рекомендують при:цукровому діабеті;захворюванні підшлункової залози та печінки. Але вона протипоказана при подагрі.

Крім того в квасолі є багато повноцінного білку до 5% який легко засвоюється організмом, цукри до 2-6%, вітаміни групи В, С, РР, та каротин.

  1. Часник

Споживання часнику сприяє стійкості організму до простудних та інфекційних хвороб, збуджує апетит та покращує травлення.

Часник також використовується для лікування: ревматизму; ангіни;подагри; як протиглисний та протицинготний засіб; як сечогінний засіб; а також його вживають для запобігання та лікування грипу.

  1. Цибуля

Характеризується великим вмістом ефірних олій та має фітонцидні та бактерицидні властивості. Вона містить: цукри – (6-15%);  вітаміни – С; В1; В2; В6; РР;  мінеральні солі: кальцію, калію, натрію, фосфору, заліза, магнію – 1,7%. Значний вміст мінеральних солей у цибулі сприяє нормалізації водно-солевого обміну в організмі людини.

Цибулю вживають як лікувальний засіб проти: цинги; грипу; ангіни; захворювань верхніх дихальних шляхів.

  1. Яблуко

Народна приказка говорить: «На вечерю по яблуку на чоловіка – і непотрібен лікар». Дійсно яблука – справжня комора поживних і цілющих речовин.

Більшість сортів яблук містить вітамін Р, який запобігає гіпертонії, підтримує еластичність і нормальне функціонування стінок кровоносних судин. Люди які постійно споживають яблука, у три-шість разів менше хворіють на запалення верхніх дихальних шляхів. Завдяки великій кількості пектинових речовин та органічних кислот яблука нормалізують роботу травного апарату, позбавляють людину надмірної повноти. Досить високий уміст цукрі (15% і більше) дозволяє віднести їх до висококалорійних продуктів харчування, що мають водночас ефективні лікувальні властивості.

  1. Полуниця

Полуниці – справжнє джерело вітаміну С. особливо багато його в листі, трохи менше – в ягодах. Хоча каротину в полуницях мало, зате вітаміну Е більше, ніж в апельсинах,мандаринах, порічках, бананах, вишнях, черешнях інших фруктах і ягодах.

Ці ягоди містять вітаміни В1, В2, В6, РР, пантотенову кислоту, фолієву кислоту, якої більше ніж у журавлині, аґрусі, малині, обліписі, порічках, аронії, яблуках, грушах, апельсинах, грейфруктах та винограді. У полуницях є сполуки: калію, кальцію, магнію, натрію, сірки, хлору. З мікроелементів виявлено: залізо, бор, йод, кобальт, мідь, цинк та ін.

  1. Банан

Банан – найситніший і багатий на вуглеводи фрукт. Кількість магнію в банані становить 1/6 добової потреби організму, а саме магній впливає на:на центральну нервову систему;на м’язову систему;на серцеву діяльність, та має судиннорозширюючі властивості.

Користь бананів оцінять усі, хто сидить на дієті. У них знаходяться ферменти, які сприяють засвоєнню вуглеводів, а так само яблучна кислота, цукор і крохмаль. У бананах є речовини, які покращують травлення, а саме ті, що містяться в м’якуші – пектинові речовини і клітковина.

У складі цього фрукта знаходяться солі калію, сприяючі виведенню рідини з організму людини (дуже важливо при набряках). Користь бананів висока завдяки великому змісту калію, яким забезпечується хороша робота серця. Причиною появи сердечних недуг, зокрема аритмії, являється недолік саме цього мікроелемента.

Банани корисні людям, що мають шлунково-кишкові захворювання і хвороби печінки. При вживанні недозрілих бананів знижується ризик захворювання раком кишечника. Доведено, що люди, що споживають щодня банани, оптимістичніші і сконцентровані. Часте вживання бананів сприяє очищенню організму і зниженню стомлюваності. Банан є чудовим джерелом енергії, саме тому перед змаганнями, спортсмени споживають саме цей фрукт.

Банан є чудовим природним снодійним. Рецепт цього снодійного досить простий: необхідно подрібнити один банан в блендері, додати трохи кориці.

10. Зелений чай

Зелений чай містить біологічну активну речовину катехін, яка перешкоджає розвитку атеросклерозу і сприяє схудненню людини.

Зараз зелений чай надзвичайно популярний, причому у всьому світі. Медики то хвалять, то сварять цей напій, проте більше голосів віддається все ж таки за те, що зелений чай корисний, причому не просто корисний, а ДУЖЕ корисний:по-перше, зелений чай містить речовини, що є природними антиоксидантами; по-друге, в зеленому чаї є шість основних поліфенолу, яких потребує людський організм;по третє,у зеленому чаї більше корисних речовин, ніж в чорному чаї; у зеленому чаї є кофеїн і деякі інші алкалоїди, що є непоганим стимулятором (зрозуміло, концентрація цих речовин набагато менша, ніж, наприклад, в каві).

До речі, зелений чай є відмінним профілактичним засобом, що захищає нас від багатьох хвороб.

Якісне харчування - важливий чинник  здоров’я

Викладач: Якісне харчування-важливий чинник  здоров’я.

Безперечно харчування - це один із провідних чинників зберігання здоров’я людини, тим більше молодої. Існують різноманітні види харчування.

  •                 Редуковане (зменшення вживання їжі)
  •                 Роздільне
  •                 Сироїдіння
  •                 Вегетаріанство
  •                 Харчування переважно зерновими продуктами
  •                 Харчування за групами крові та ін….

 

Дієти можуть дуже зашкодити здоров’ю людини. Якщо з їжею надходить недостатньо енергії, тоді організм змушений компенсувати дефіцит за рахунок внутрішніх ресурсів. У результаті маса тіла зменшуватиметься і виникатимуть нові проблеми:

  • Зниження працездатності
  • Швидка втомлюваність, сонливість
  • Посилення стресу, розвиток депресій
  • Зниження опірності організму до інфекції (слабне  імунітет)
  • Порушення діяльності серцево-судинної, травної, видільної, статевої систем.
  • Уповільнення росту

Але щоб мати гарну фігуру та здоров’я, не обов’язково «сідати» на спеціальну дієту:

Потрібно якомога менше вживати такі продукти:

  •   Яскраво зафарбовані газовані напої , які викликають спрагу, та містять багато замінників цукру
  •   Шоколадні цукерки – через велику кількість цукру, замінників цукру і хімічних добавок
  •   Ковбаси (особливо копчені), які містять 40% жирів і смакові добавки
  •   Чіпси, сухарики -  бо це суміш вуглеводів, жирів і смакових добавок
  •   жирне м'ясо (особливо смажене та копчене)
  •   кури гриль

Безпека харчування

Також велике значення для здоров’я має знання правил безпеки харчування:

  •                 вживати тільки свіжі і доброякісні продукти
  •                 готуючи страви із м’яса, риби, птиці – варити і смажити іх до повної готовності
  •                 приготовлені страви зберігати не довго
  •        продукти всі зберігати у холодильнику
  •        додержуватись правил гігієни
  •        мити руки перед і після приготування страв, та перед їдою
  •        оберігати продукти від комах та гризунів
  •        зберігати продукти в закритому посуді
  •        користуватися чистою водою.

 

Викладач:Найцінніший скарб,який подарувала людині природа - це життя. Життя нам дало багато цінностей але найособливіша,найдорожча цінність - це здоров’я людини.

Володіючи цим багатством ми  будемо найщасливішими людьми на Землі,незалежно від посади,освітити,спеціальності та становища в суспільстві.

І жити,щоб бути здоровим,кохати  і бути коханими,та просто щасливо жити на цій прекрасній Землі.


Фотозвіт проведення позаурочного заходу на тему:

«Раціональне харчування -  шлях до здоров’я»

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Захід харчування\фото звіт 2017\P2211083.JPG

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Захід харчування\фото звіт 2017\P2211116.JPG

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Захід харчування\фото звіт 2017\P2211105.JPG

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Захід харчування\фото звіт 2017\P2211077.JPG

 

1

 

docx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
1804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку