Колективний проєкт "Зимуючі птахи"

Про матеріал
Колективний проєкт, матеріал якого стане цікавим інформаційним посібником для роботи з учнями початкової школи.
Перегляд файлу

Міністерство освіти, науки, молоді і спорту України

Роменська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 10

Відділ освіти Роменського міськвиконкому

Сумської області

 

 

 

 

 

 

http://www.lib.znaimo.com.ua/tw_files2/urls_4/1409/d-1408778/img22.jpg

Підготували:

учні 4- Б класу,

керівник:

вчитель  початкових  класів

Строй Я. В.

     

 

 

 

 

Ромни

 

 

 

 

 

УЧАСНИКИ АКЦІЇ

 

 

учні 4 – Б класу

 

Строй Яніна ВІталіївна                  КЕРІВНИК:

Строй Яніна Віталіївна,

вчитель початкових класів

 

м. Ромни, Сумської області, вул. Конотопська,

буд. 50, тел. (05448)58991

 

Зміст

 

 

 

Вступ………………………………………………..

 

Розділ І

Актуальність акції «Годівничка»…………………

Завдання, напрями роботи, мета, форми  роботи.

Розділ ІІ

Картки зимуючих птахів

 

 Висновки…………………………………………….

Література…………………………………………….

Додатки……………………………………………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Світ прекрасний навколо тебе –

Сонце ясне і синє небо,

Птахи і звірі, гори і ріки –

Нехай він буде таким навіки!

Нехай людина добро приносить,

Бо світ навколо любові просить.

 

Земля – колиска людства. Вона носить на собі океани, хмари та їхні тіні, розкривається джерелами, пускає в небеса птахів, убирає в себе всі сніги й дощі, дає всьому життя. Наше спільне щастя – жити на планеті Земля, у цьому дивосвіті природи, спілкуватися з нею. Її краса не може не бентежити душу.

 

Невід’ємною частиною природнього середовища є птахи. Вони поширені скрізь, де є на землі сприятливі умови для їхнього життя. Скільки шкідливих комах і личинок знищують вони –  не злічити! Працюють, не покладаючи крил! Птахи – справжня окраса природи. Вони всі  чарують нас розмаїттям свого оперення, гнучкістю поведінки і, звичайно ж, співом.

 

Не можна уявити білосніжну зиму без червоногрудих снігурів, весну –  без голосного жайворонкового співу, літо –  без кування зозулі, барвисту осінь –  без каркання ворони.

Період зимівлі - критичний у житті птахів. Зникають комахи, осипаються насіння та плоди, коротшає світловий день, може випасти рясний сніг, замерзнути водойма тощо. Деякі пернаті відлітають у теплі краї,  багаті кормами, а ті птахи, які залишаються зимувати, потребують захисту та допомоги людей. Тому учні 4- Б класу під керівництвом класовода Строй Яніни Віталіївни вирішили взяти участь у Всеукраїнській акції «Годівничка» та допомогти нашим «братам меншим» перезимувати.

Про пташку піклуємось взимку ,

Зустрінем її навесні

Ніколи гнізда не зруйнуєм,

Бо ми – юні друзі її.

Збудуємо їй ми будинок,

Зігріємо взимку теплом.

Весною ця пташка весела

Змахне з піднебесся крилом.

 

 

Актуальність і важливість обраної теми

 

     

       Птахи –  окраса природи. Але цієї краси може не стати!..

       Однією з найбільш розповсюджених груп тварин є птахи. Завдяки здатності літати вони легко можуть долати великі простори й вільно розселюватися по всіх континентах, а тому поширені скрізь по всій земній кулі: від льодових просторів Арктики – до суворих берегів Антарктиди.

Унаслідок   інтенсивного,  майже   безперервного споживання їжі, рухливості й поширенню ця група тварин має надзвичайно важливе значення в житті екологічних систем, а отже, і в житті людини.

Роль птахів у житті й господарській діяльності людини визначається, перш за все, через їхні кормові або трофічні зв'язки. Більшість птахів приносять людям користь, бо знищують комах, гризунів та інших ворогів рослин, чим сприяють підвищенню врожайності полів.

 

Багато видів мисливських птахів дають людині смачне м'ясо, жир, яйця, цінну сировину — перо, пух та ін.

 

Птахи мають дуже велике наукове, виховне й естетичне значення. Вони є об'єктами наукових досліджень, моделями для вивчення біологічних процесів, чудовою прикрасою лісів, полів, лук — невід'ємною складовою частиною рідної природи.

 

      А яку велику користь приносять невтомні крилаті захисники полів, лісів, лук, садів! Хижі птахи живляться гризунами, які завдають на полях шкоди, зерноїдні — насінням бур'янів.

 

      Особливо корисні комахоїдні птахи, які поїдають дуже багато  шкідників. Так синиця за день з'їдає стільки комах, скільки важить сама. Корольок знищує 8—10 млн. найдрібніших комах за рік. Ластівка протягом літа ловить до мільйона штук усяких мошок, комарів і попелиць.

 

Є серед птахів і такі, які завдають сільському господарству й навіть технічним спорудам деякої шкоди, загрожують здоров'ю людей, розповсюджують інфекційні та паразитарні хвороби. Проте шкоду від них часто перебільшують –  і це стає причиною непоправних помилок.

Знання птахів свого краю допоможе забезпечити охорону корисних, рідкісних, зникаючих видів, обрати шляхи найбільш розумного та раціонального використання багатств пташиного світу, розширить знання про природу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання

 

  • Вивчити орнітофауни своєї місцевості.
  • Скласти картки зимуючих птахів.
  • Виготовити годівнички для зимуючих птахів.

Провести:

  • виховний захід «Зимуючі птахи»;
  • урок «Перелітні та осілі птахи»;
  • конкурс на кращий малюнок;
  • конкурс на кращу годівничку;
  • конкурс на кращий вірш, твір про птахів.

 

 

Напрями:

       жива та нежива природа;

       зимуючі  птахи;

       допомога   птахам.

Форми   роботи:

       дослідження, підбір матеріалу;

       розповідь;

       робота  в  групах, конкурс малюнків, творів, дидактичні ігри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Вид – Горобець хатній (Passer domesticus)
  2. Рід – Горобець (Passer)
  3. Родина – Ткачикові (Ploceidae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал – Поширений на території Сумської області. Він став постійним сусідом людини й розселився майже по всій Європі.
  6. Опис - Довжина тіла – 14-15 см. Розмах крил – 21 см. Вага – 25-40 г. Тривалість життя – до 10 років.

У самця верх голови й щоки сірі, зашийок коричневий, спинний бік коричнювато-бурий, черевний бік світло-сірий, верхню частину крила перетинає одна біла смуга. Під горлом  велика чорна пляма, схожа на краватку. Самиця та молоді пташки  бурувато-сірі з більш темним верхом, розмитою смугою через око, темними спиною та крилами. Дзьоб короткий та міцний, пристосований до поїдання комах та насіння різних рослин. Тоненькі лапки мають рожеве або сіре забарвлення. Три пальці на лапках звернені вперед, один – назад. Усі закінчуються гострими кігтиками.

  1. Принцип гніздування - після закінчення гніздового сезону, птахи збираються у великі зграї та кочують у пошуках води, їжі, не відлітаючи далеко від рідної гніздівлі. Узимку багато молодих горобців гине від голоду або стає здобиччю хижаків.

 

 

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/horobec3.jpg

 

 

 

 

  1. Вид -  Синиця велика (Parus major)
  2. Рід Синиця (Parus)
  3. Родина – Синицеві (Paridae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал - Мешкає по всій Україні. Велика синиця чудово пристосувалася до ландшафтів, створених людиною. Її можна зустріти як у лісах усіх типів, так і у великих містах.

Люди давно оцінили користь, яку приносять синиці в боротьбі зі шкідниками, і підгодовують їх узимку, а навесні вивішують гніздові будиночки, у  які швидко заселяються мешканці. Птахи, котрі живуть у містах, часто розбиваються об прозорі вітрини або скляні стіни висотних будинків, тому на такі поверхні бажано наклеювати зображення хижаків, які відлякують усіх дрібних пернатих від небезпечних місць.

  1. Опис - Довжина тіла – 11-12 cм. Розмах крил – 20-22 см. Вага – 15-20 г.

Тривалість життя – до 15 років.  Спина забарвлена в жовтувато-зелений колір, черевце – яскраво-жовте.    Крила, хвіст та куприк блакитнувато-сірі. На крилах наявні білі смуги. На голові є шапочка з блискучих чорних пір’їнок. Щоки білі, уздовж грудей тягнеться широка чорна смуга. Лапи тонкі, без оперення, пальців чотири. Дзьоб короткий, конусоподібний.

  1. Принцип гніздування - Восени та взимку синички збираються у зграї, часто об’єднуючись  з іншими видами синиць. Синиці дуже голосисті й обмінюються між собою багатим набором свисту. У кінці зими зграйки починають розпадатися. Самці займають певну територію, а дещо пізніше й самиці вирушають на пошуки партнера. Раціон синиць досить різноманітний: навесні та влітку вони харчуються комахами та гусінню, а взимку – захованими під корою павуками та личинками. Схопивши дзьобом тверду личинку, синиця починає довбати її об гілку, поки та не розм’якне. Також охоче поїдає різноманітне насіння рослин. Восени синички частенько ласують перестиглими плодами, а сніжною зимою злітаються до годівниць.

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/synvel_opys.jpg

 

 

  1. Вид – Снігур звичайний (євразійський) (Pyrrhula pyrrhula)
  2. Рід – Снігур (Pyrrhula)
  3. Родина – В’юркові (Fringillidae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал – живе на території Сумської області, поширений у чагарникових заростях та густому підліску хвойних і листяних фітоценозів. Його гнізда частенько можна знайти в молодих ялинових лісонасадженнях, що забезпечують надійне прикриття, а також в Азії, де його ареал простягається до Камчатки та Японії.
  6. Опис - Довжина тіла – 15 cм. Розмах крил – 25 см. Вага – 32 г. Тривалість життя – до 4 років. Оперення самця досить колоритне. Нижня частина тіла яскраво-червона, спинка сіра, хвіст чорний, є білі ділянки під та над хвостом, а крила чорні з білими смугами. Голова прикрашена чорною шапочкою. Дзьоб короткий, широкий, з гострими ріжучими краями. Очі маленькі, темні та дуже рухомі. Три пальці на лапах звернені вперед, один – назад. Самиці забарвлені простіше.
  7. Принцип гніздування - Шлюбні пари в снігурів утворюються в кінці зими – на початку весни. Спочатку самець дарує самиці гілочку. Якщо дама її приймає, то можна вважати, що шлюб склався й пора будувати гніздо. Пара вибирає приховане місце подалі від чужих очей і будує гніздо з дрібних гілочок, сухих травинок, моху, листя та корінців. Перший час самець продовжує на самоті годувати все сімейство, а коли пташенята трохи підростуть, за діло береться й самиця. Спочатку потомство отримує кашу з напівперетравленого насіння різноманітних рослин. Снігурі тримаються парами навіть узимку, коли холод і брак їжі примушує їх збиватися в зграйки.

 

 

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/shihurg/snihur_opys.jpg

  1. Вид – Великий строкатий дятел, дятел звичайний (Dendrocopos Major)
  2. Рід – Дятел (Dendrocopos)
  3. Родина – Дятлові (Picidae)
  4. Ряд – Дятлоподібні (Piciformes)
  5. Природний ареал - Великий строкатий дятел трапляється майже на всій території України. Його ареал простягається від Канарських островів до Камчатки та Японії.
  6. Опис - Довжина тіла - 22—27 см. Розмах крил 42—47 см. Маса тіла - 60—100 г. У забарвленні переважання чорних і білих тонів, які в поєднанні з яскраво-червоним підхвістям надають птахові строкатий вигляд. Верх голови, спина і надхвістя чорні з синюватим блиском. Лоб, щоки, плечі і черево бурувато-білі. На плечах розвинені великі білі поля, між якими проходить чорна спинна смуга. Хвіст чорний, за винятком двох крайніх стернових пір'їв, які білого кольору. Райдужна оболонка коричнева або червона, дзьоб свинцево-чорний, ноги темно-бурі. Самець відрізняється від самки червоною поперечною смугою на потилиці.
  7. Принцип гніздування - Великий строкатий дятел займає певну домашню ділянку. Усю зиму самець і самка живуть порізно на своїх територіях. Своїм міцним дзьобом він невтомно простукує стовбури дерев у пошуках різних жучків і личинок. Навесні птах часто видовбує в корі пробоїни, щоб попити свіжого соку й поживитися молодою деревиною, а на землі збирає мурах, горішки та насіння. Здобиччю птаха часто стають білченята й пташенята дрібних лісових птахів, а в кінці літа дятел охоче ласує медом і насінням соняшника. Узимку його раціон складається тільки з рослинної їжі. Спілкуються дятли на мові голосових сигналів і стуком по сухій гілці. Подружжя проводять зиму нарізно, але весною зустрічаються для виведення пташенят. Пара може видовбати нове дупло або оселитися в торішньому. З початку квітня до кінця червня самка відкладає 4-7 яєць з інтервалом у день, а потім протягом 10-13 днів кладку насиджує в основному самець.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/veldjat/opys.jpg

 

  1. Вид – Галка (Corvus monedula)
  2. Рід –Крук (Corvus)
  3. Родина – Воронові (Corvidae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал –Галка поширена в західній частині Євразії. На території України гніздиться й зимує скрізь, крім гір. Для гніздування зазвичай обирає населені пункти, переважно міста та селища міського типу.
  6. Опис - Маса тіла 140—225 г. Довжина тіла близько 33 см. У дорослого птаха оперення чорне; потилиця, покривні пера вух, задня частина й боки шиї сірі, іноді білувато-сірі; крила й хвіст з металічним полиском, від зеленого до пурпурово-синього; дзьоб і ноги чорні; райдужна оболонка ока світло-блакитна. У молодого птаха потилиця, покривні пера вух, задня частина й боки шиї темно-бурі, металічний полиск відсутній; райдужна оболонка ока темно-сіра.
  7. Принцип гніздування -  Охоче селиться в старих парках, нерідко в розріджених старих лісах і гаях, поблизу житла людини й лише іноді далеко від нього. Зрідка трапляється окремими парами, частіше утворює колонії, що налічують від кількох до десятків пар. Гніздитися галка полюбляє в дуплах, але через їх брак у більшості випадків займає всілякі щілини й ніші на різних будовах, особливо охоче - на старих дзвіницях, руїнах, покинутих будівлях, вежах, господарських будівлях.

 

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/halkasv/opys.jpg

 

 

 

 

 

  1. Вид – Сорока (Pica Pica)
  2. Рід – Сорока (Pica)
  3. Родина – Воронові (Corvidae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал – Сорока - мешканка зони помірного клімату. Її ареал охоплює Європу та Азію, де вона гніздиться навіть Камчатці, а також простори Північної Америки. Сороки охоче оселяються в перелісках посеред оброблених полів і лісових галявинах, але часто навідуються в сади й парки. У гірській місцевості сороки тримаються тільки в долинах. В Україні сорока трапляється на всій території, за винятком високогір’я Карпат та Кримських гір.
  6. Опис - Довжина тіла – 44-46 см. Розмах крил – 58-60 см.Вага – 150-240 г.  Голова невеликого розміру покрита коротким чорним пір’ям з металевим блиском. Тіло покрите м’яким чорно-білим оперенням. Черево, боки та плечі білі; в інших місцях оперення чорне з металевим блиском. Хвіст довгий ступінчастий, у польоті розкривається вузьким віялом. Ноги довгі, тонкі та темні. Три пальці спрямовані вперед, один – назад. Дзьоб у сороки міцний, клиноподібний, забарвлений у темно-сірий колір.
  7. Принцип гніздування - Більшість сорок живуть осіло, тільки невеликі групи цих птахів здійснюють сезонні міграції після того, як їх нащадки стануть самостійними. Поза гніздовим сезоном товариські сороки тримаються дрібними, але дуже галасливими зграйками, наповнюючи повітря своїм скреготливим галасом. Улітку вони харчуються комахами та їх личинками, павуками, слимаками, іншою безхребетною живністю, урізноманітнюючи «м'ясне меню» насінням і плодами. У зимову пору ці птахи рятуються від голоду, харчуючись недоїдками на смітниках, а в розпал гніздового сезону крадуть чужі яйця й  пташенят. Утім, їх власні кладки теж знищуються голодними воронами й галками.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/sorokasv/opys.jpg

 

  1. Вид – Шишкар ялиновий (Loxia curvirostra)
  2. Рід – Шишкар (Loxia)
  3. Родина – В`юркові (Fringillidae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал  - Ялиновий шишкар поширений у хвойних, насамперед ялинових та мішаних лісах України.
  6. Опис - Довжина тіла – до 17 см. Розмах крил - 27-31 см. Вага – 28-

40 гр.Тривалість життя – 7 років. Птах розміром з горобця. Самці й самки дуже відрізняються  забарвленням. Дорослий самець майже повністю яскраво-червоний. З віком забарвлення самця стає насиченішим. Задня частина черева й підхвістя сірі. На бурих покривних перах крил червоний відтінок. Махові й стернові пера бурі. Ноги темно-бурі. Самка сірувато-зелена, на спині помірна темна строкатість, поперек і надхвістя жовтувато-зелені. Шишкар має велику голову, чіпкі лапи, глибоко вирізаний хвіст. Птах легко визначається за незвичним дзьобом. Цікаво, що пташенята з`являються на світ з нормальним дзьобом, як у більшості птахів.

  1. Принцип гніздування – гніздиться тільки в ялинкових лісах, на верхівках дерев, у гіллі. На відміну від більшості інших видів, у ялинового шишкаря немає визначеного періоду виведення потомства. При наявності корму він може гніздитись навіть у люті морози.

 

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/szyszjal/ser.jpg

  1. Вид – Омелюх звичайний (Bombycilla garrulus)
  2. Рід – Омелюх (Bombicilla)
  3. Родина – Омелюхові (Bombycillidae)
  4. Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)
  5. Природний ареал - В Україну прилітає зимувати. Омелюхи селяться як в глибині лісів, так і на узліссі, по краях галявин або вологих торфовищ. Зимують у регіонах, що розташовані південніше місць гніздівлі, нерідко з’являючись у міських парках і садах. Головна умова безпечної зимівлі – відкрита місцевість, що поросла деревами та ягідними чагарниками. У період весняних кочівель омелюхів можна побачити на сонячних лісових узліссях. Живуть вони тільки на горбистих рівнинах або низовинах, ніколи не піднімаються в гори.
  6. Опис - Довжина тіла – 18-21 cм. Розмах крил – 32-36 см. Вага – 50-65 г. Тривалість життя – до 10-15 років. Усі види омелюхів носять на голові чубчики сірувато-червоного кольору. Основний тон оперення  - бурувато-сірий. Задня частина спини, куприк та надхвістя - блакитнувато-сірі, а пір’я на грудях відрізняється червонуватим відтінком. Крила чорнуваті з жовтими рисками біля вершини, а також білою смугою нижче плеча. На кінцях другорядних махових пір’їн є характерні червоні пластинки. Тіло веретеноподібне. Хвіст короткий, закінчується широкою жовтою верхівковою смугою. Чорні сильні ноги оперені до цівки. Дзьоб чорного кольору, порівняно короткий і масивний. Поперек голови на рівні очей тягнеться чорна смуга, на горлі наявна невелика чорна маніжка.
  7. Принцип гніздування - Гніздовий період у омелюхів продовжується з квітня по жовтень. Найчастіше за все пари споруджують гнізда на деревах, що ростуть серед боліт, поміщуючи їх на розвилинах гілок на висоті 3-15 метрів. Найулюбленішими є хвойні дерева, але іноді - берези та високі чагарники. Будівельним матеріалом слугують дрібні гілочки, мох, травинки та лишайники, а дно вистилається м’якою травою, мохом, рослинним пухом, пір’ям та шерстю.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/omeljux_holovna.jpg

 

  1. Вид – Голуб сизий (Columba livia)
  2. Рід – Голуб (Columba)
  3. Родина – Голубові (Columbidae)
  4. Ряд – Голубоподібні (Columbiformes)
  5. Природний ареал – Поширений в Сумській області, а також в помірній і південній смузі Європи, в Західній Азіїї.
  6. Опис - Довжина тіла – 31 – 34 см. Розмах крил – 63 – 70 см. Вага - 200 – 370 г. Сизого кольору із зеленим і мідно-червоним блиском на шиї та волі. Поперек білого кольору, надхвістя темно-сизе, темніше, ніж мантія. Поперек крила по великих покривних і другорядних махових перах ідуть дві чорні смуги. Стернові пера темно-сизі з чорною вершинною смугою та ивузькими сизими кінчиками. Зовнішні опахала крайніх стернових пер, крім чорної вершинної смуги, білі. Дзьоб чорний, ноги червоні.
  7. Принцип гніздування - Сизі голуби — осілі птахи, проте після періоду розмноження вони нерідко кочують на значні відстані. Ранньою весною займають гніздові місця — урвисті яри, береги, скелі, іноді руїни будинків. Під час будівництва обов'язки батьків строго розподілені:  самець займається постачанням матеріалу, тоді як самка вкладає його на місце. Часто одне й те ж гніздо використовується кілька разів підряд, з кожним разом збільшуючись у розмірах. Ці голуби майже ніколи не селяться окремими парами; завжди кілька пар гніздиться недалеко одна від одної, а зустрічаються й справжні гніздові колонії. Живляться сизі голуби насінням, зеленими частинами рослин, бульбами, ягодами. Вони охоче їдять на солонцях сіль і ковтають багато піску та дрібних камінців.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/holsyz/opys.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

Отже, ми ознайомилися з деякими птахами, які зимують у нашій місцевості.

Зима - складний період у житті пернатих. Усе життя птахів узимку цілковито підпорядковане пошукам їжі, адже світловий день короткий, а втрати сил і енергії значні. Птахи майже весь час тримаються поряд зі своїми кормовими ділянками.

Напевно, немає потреби доводити користь підгодівлі птахів, яка взимку є одним із найреальніших шляхів допомоги пернатим.

Неабияким подарунком для птахів є годівнички, які можна виготовляти з різноманітних матеріалів.

Разом з батьками діти збудували пташині їдальні. Протягом пізньої осені, усієї зими й ранньою весною ми регулярно підгодовували зимуючих птахів, які стали мешканцями нашого пришкільного подвір’я.

Учні зрозуміли, що зимова підгодівля пернатих має корисні наслідки для людини. Наприклад, вона дозволяє відвернути увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах. Але найголовніше, служить для приваблення пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками.

Дітвора була приємно здивована цікавими, раніше невідомими фактами про»братів наших менших», яких можна побачити на території шкільної алеї.

Усі ми любимо птахів, милуємося їхнім яскравим оперенням, веселою метушнею, дзвінкими голосами, що іноді цілком слушно називають піснею. Так, це дійсно пісня, що має свою мелодію, певний набір звуків, які складаються в гармонійний порядок, що милує наш слух, примушує радісно забитися серце.

Тож творімо добро, будьмо людяними, змінюймося самі та змінюймо на краще все довкола! Ми – частина природи, багато залежить від нас самих!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1. http://nppver.at.ua/
  2. www.google.com/
  3. http://pernatidruzi.org.ua
  4. vseosvita.ua
  5. naurok.com.ua/
  6. svitppt.com.ua/
  7. http://chnpu.edu.ua
  8. В.С. Талпош. Птахи лісів України. – Тернопіль: навчальна книга Богдан, 2006 р.
  9. О. Ільченко. Наші птахи. – К.:Граніт – Т, 2008р.
  10. Р. В. Шаламов. Тваринний світ України.-Х.: Школа, 2006 р.
  11. О. В. Шаповалова. Енциклопедія тварин. Х.:2018 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конкурс на кращу годівничку

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_122500.jpg                    C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_122540.jpg

                    І місце                                                                             ІІ місце

 

         ІІІ місце             

 

Затишні годівниці, виготовлені  учнями 4 – Б класу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190114_131700.jpg

 

 

 

                     

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190114_131546.jpg            C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190114_131603.jpg

                                           

 

 

 

 

 

Пташина їдальня взимку

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_125943.jpg

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_130042.jpg         C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_130115.jpg

 

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_131000.jpg

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190219_125124.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_130601.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\IMG_20190115_130006.jpg

 

 

 

Написання творів про зимуючих птахів

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190313_084126.jpg

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_133515.jpg

Виставка малюнків «Зимуючі птахи»

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_122624.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_122650.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_122751.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_122720.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190313_083815.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_122903.jpgC:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190313_083830.jpg

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_133754 - копия.jpg

 

 

Грали в ігри

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_124522.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_124017.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_124127.jpg

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_131058.jpg

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_131127.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_131025.jpg

 

Урок « Перелітні та осілі птахи»

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_123221.jpg

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_125546.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_123312.jpg

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_123702.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_124754.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\фото годівничка\20190312_123521.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку