«Кольорові» прикметники в сучасній українській поезії»

Про матеріал
У роботі розглядаються якісні прикметники української мови, які позначають кольори. Робиться спроба дослідити природу їх виникнення та деякі способи творення. Оглядово подаються відомості про результати досліджень мовознавців на цю тему; пропонується матеріал до ознайомлення з різною класифікацією цих прикметників. Їх значущість, особливі функціональні можливості є важливими для створення текстів художньої літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Кольорові» прикметники в сучасній українській поезіїВиконала: Поліванова Ольга Сергіївна,вчитель української мови та української літератури. Харківського республіканського ліцею - інтернату с/п

Номер слайду 2

Група прикметників кольоропозначення – відкрита система :основні кольори +відтінки

Номер слайду 3

І група – прикметники спектральні (хроматичні) синій, жовтий, зелений // ахроматичні ( різняться лише насиченістю): білий.чорний. Тут враховується тільки одна фізична властивість кольорів. Це «основні» назви (тони)

Номер слайду 4

ІІ група – прикметники для позначення окремих тонів спектру. Це периферія угрупування. Група численна, бо назв відтінків створено багато, а поетичний текст часто підкреслює саме тони. Темнооксамитними відтінями фіолету і цинобри ( В. Вовк)

Номер слайду 5

Кольороназви( за А. Крітенко)Назви кольорів першого порядку :білий,червоний. Назви кольорів другого порядку:білявий,крейдянийкалиновий,пурпуровий

Номер слайду 6

Кольороназви( за О. Шрамом)розрізняються за психологічними та психофізичними особливостями людини і поділяються на: «емпіричні»« раціональні»

Номер слайду 7

Багатозначний колористичний прикметник – відкрита структура, схильна до зміни кількості своїх значень.

Номер слайду 8

Кольороназви( за А. Висоцьким)І – прикметники, які визначають зв’язок між кольорами, тонами, відтінками та навколишньою дійсністю.ІІ – прикметники, які не передають реальний зв’язок між поняттям і назвою.

Номер слайду 9

І підгрупа. Колір у чистому вигляді (основний):уплетена річка, наче блакитна стрічка ( В. Голобородько);жовтень жовті жолуді на базар несе ( А. Мойсієнко);бачиш: між трав зелених ( В. Підпалий)

Номер слайду 10

АЛЕ !Такі прикметники не завжди можуть реалізуватись у поетичному тексті! ТОМУ

Номер слайду 11

Тому з’являються індивідуальні авторські складні кольороназви на основі порівняння для створення додаткового більш розгорнутого образу:«…часто я одягаю пишні шати. Вони щедробарвно блищать на мені…» ( Б. Рубчак)

Номер слайду 12

[Вітер] золотом люльку креше. Золоті пожежіПопасом пасе. Сонце – обережне –Золотими клешнями В золоту Родощ. Золотим пожежником. Походжає дощ. (А. Мойсієнко)Це авторські утворення!Індивідуально – авторське сприйняття світу!!!ІІ підгрупа. Складні прислівники, побудовані за схемою « колір + матеріал» ( у значенні « схожий на щось»).

Номер слайду 13

Світло- червоно- свіжо-Тьмяно- жовто- сліпучо-Темно- біло- ярко-Ясно- чорно- їде гордовито осінь жовтокоса ( В. Сосюра)синьооока осінь їде навмання ( В. Сосюра)яркоокими ящірками стрибають хвилини ( П. Килина)

Номер слайду 14

Кольороназви – якісні прикметники, за допомогою яких вербалізується якісна ознака предмета, зокрема й колір

Номер слайду 15

Міднозолотий гучний голос дзвону. НеповніпослабленіДитинячожовтуватий ніжний пух крилець. НасиченізбільшеніЖовтий

Номер слайду 16

Червоним півнем побіг вогник доріжкою – і за мить вогненною хвилею вдарило з дверей. Дівчина вбралася у червоне, калинове намисто, і відчула, що ось воно, щастя!

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку