Комахи, особливості їхньої будови та способу життя. Різноманітність комах, їх роль у природі та значення в житті людини.

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 7му класі за темою "Комахи, особливості їхньої будови та способу життя. Різноманітність комах, їх роль у природі та значення в житті людини."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія 7 клас. Урок 14- 15. Комахи, особливості їхньої будови та способу життя. Різноманітність комах, їх роль у природі та значення в житті людини. Практична робота №1. Виявлення прикладів пристосувань до способу життя у комах. Вчитель Пустоварова Юлія Юріївна Email: yuliiapustovarova@gmail.com

Номер слайду 2

Актуалізація. Виберіть правильні твердження. Павук – хижак. Ходильних ніг у павуків 4. Органи дихання павука – зябра. У павуків немає вусиків. Основна їжа павука-хрестовика – рослини. На головогрудях містяться 4 пари очей. У павуків НС складніша, ніж у рака. Павуки – роздільностатеві організми. Кровоносна система павуків замкнена. Для них характерне позакишкове травлення. Тарантул і каракурт – корисні павуки. Кліщі – переносники інфекційних захворювань.(Правильні твердження: 1, 2, 4, 6, 7, 8, 10, 12)

Номер слайду 3

Актуалізація. Вправа «Знайди пару» 1. Павук-хрестовик А Живе у воді2. Іксодовий кліщ Б Спричиняє коросту3. Коростяний свербун В Отруйніший за гримучу змію4. Павук-сріблянка Г Переносить енцефаліт5. Каракурт Д Плете ловчу сітку6. Скорпіон Е Паралізує здобич жалом. Відповіді: 1-Д; 2- Г; 3- Б; 4- А; 5- В; 6-Е

Номер слайду 4

Систематичне положення комах:Імперія –Клітинні організми. Надцарство - Еукаріоти. Царство – Тварини. Підцарство – БагатоклітинніТип – ЧленистоногіПідтип – ТрахейнодишніКлас – Комахи.

Номер слайду 5

Клас Комахи – понад 1 млн видів. Головні ознаки: Зовнішній хітиновий скелет. Тіло поділено на три відділи: голова, груди, черевце. Одна пара вусиків (органи чуття)Пара складних очей (деякі комахи мають ще й маленькі вічка)Шість ніг. Дві пари крил. На черевці розташовані дихальця (отвори, через які повітря потрапляє до органів дихання – трахей)Різні типи ротових апаратів (гризучий, сисний, лижучий, колючо-сисний)Непрямий тип розвитку (з повним або неповним перетворенням)

Номер слайду 6

Зовнішня будова комах. Як і у всіх членистоногих, зовнішній скелет комах утворений кутикулою, зовнішній шар якої складається з жироподібної речовини, що перешкоджає випаровуванню води. У середньому шарі кутикули містяться пігменти, які надають певного забарвлення тілу. А металічно-блискуче або переливчасте забарвлення комах зумовлене заломленням світла у напівпрозорих верхніх шарах кутикули або її виростах (волосках, лусочках тощо). У багатьох комах у покривному епітелії є залози, що виділяють отруйні чи пахучі речовини, віск тощо через канальці кутикули назовні.

Номер слайду 7

Відділи тіла. Голова. Груди. Черевце

Номер слайду 8

Різноманітність ніг комах-ходильні або бігальні (паличники, багато жуків);-стрибальні (саранові, коники, блохи);-риючі (вовчки, жуки-карапузи);-хапальні (богомоли);-плавальні (жуки-плавунці).

Номер слайду 9

До ротових органів належать: верхня й нижня губи, верхні й нижні щелепи. Типи будови ротового апарату комах

Номер слайду 10

Типи ротових апаратів. Виділяють такі основні типи ротового апарату:-гризучий (таргани, жуки, мурахи, личинки метеликів);-гризучо-лижучий (бджоли, джмелі);-колючо-сисний — нижня губа утворює довгий хоботок, а щелепи перетворюються на колючі щетини (комарі, попелиці);-сисний (смоктальний) — хоботок розвивається з нижніх щелеп, а верхні повністю редукуються (метелики);-лижучий (фільтруючий) — утворений нижньою губою (мухи).

Номер слайду 11

Типи вусиків комах1 - щетинкоподібний вусик, 2 - ниткоподібний, 3 - четкоподібний, 4 - пилоподібний, 5 - гребінчастий, 6 - булавоподібний, 7 - веретеноподібний, 8 - пластинчастий, 9 - колінний, 10 - перистий, 11 - щетинконосний

Номер слайду 12

Крила – подвійні пластинчасті складки покривів1- перетинчасті (метелики)2- сітчасті (бабки)3- надкрила (жуки)4- напівнадкрила Складні фасеткові очі (бабка)

Номер слайду 13

Внутрішня будова комах

Номер слайду 14

Опорно-рухова система. Типова для типу Членистоногі. Для пересування використовуються ходильні кінцівки, а для польоту — крила. Травна система. Травна система комах включає передню, середню й задню кишки, а також слинні залози. Ротові апарати різних типів. Передня кишка може утворювати глотку, зоб або жувальний шлунок. У багатьох рослиноїдних форм у кишечнику оселяються симбіотичні мікроорганізми, що забезпечують перетравлювання клітковини. Дихальна система. Дихання в комах здійснюється трахеями. У водних форм можуть функціонувати трахейні зябра — тонкостінні вирости тіла, густо пронизані трахеями. Кровоносна система. Типова для типу Членистоногі, але розвинена слабше, ніж у більшості ракоподібних. Видільна система. Типова для типу Членистоногі. Добре розвинені мальпігієві судини. Нервова система. Центральна нервова система представлена головним мозком (ганглії, що злилися) і черевним нервовим ланцюжком. Головний мозок добре розвинений, до його складу входять особливі грибоподібні тіла, що відповідають за складні форми поводження комах. Органи чуттів комах: прості та складні очі, механо- й хеморецептори, органи слуху.

Номер слайду 15

Статева система. Комахи –роздільностатеві тварини. Різко виражений статевий диморфізм. Статеві залози парні, запліднення внутрішнє. Розвиток комах супроводжується зміною стадій (фаз) і перетворенням —метаморфозом. При неповному перетворенні виражені тільки 3 стадії: яйце — личинка — доросла комаха. При повному: яйце — личинка — лялечка — доросла комаха. Комахи Тип розвиткуІз неповним перетвореннямІз повним перетворенням. СтадіїЯйце. ЛичинкаІмаго (дорослий організм)Яйце. Личинка. ЛялечкаІмаго (дорослий організм)Представники. Бабки, коники, сарана, цвіркуни, терміти, таргани, попелиці, цикади, воші, клопи. Метелики, блохи, жуки, оси, бджоли, мурахи, мухи, комарі, москіти, гедзі

Номер слайду 16

Розвиток комах з повним перетворенням. Яйце личинка (гусінь) лялечка доросла комаха (імаго) Розвиток комах з неповним перетворенням. Яйце личинка доросла комаха

Номер слайду 17

Різноманітність та особливість{3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Ряд Особливості будови. Значення. Представники. Жуки. Дві пари крил, ротовий апа­рат гризучий. Перша пара крил перетворена на тверді надкрила, друга — перетин­часта. Рослиноїдні можуть бути небезпечними шкідниками культурних рослин. Хижаки регулюють кількість інших комах. Колорадський жук, хрущ, короїди, соне­чка. Метели­ки. Дві пари великих крил, ротовий апарат у гусениць гризучий, а в імаго — сис­ний. Слинні залози можуть виділяти шовкові нитки. Запильники багатьох рослин. Деякі гусениці є шкідниками с.-г. культур. Шовкопрядів розводять як домашніх тва­рин для одержання шовку. Шовкопряди, капустяна бі­лянка, павине око денне. Пере­тинчас­токриліДві пари перетинчастих крил, ротовий апарат гризу­чий або гризучо-лижучий. Багато видів — суспільні комахи. Найважливіші запильники. Деякі види використовуються як біологічні засоби боротьби зі шкідниками. Мурахи, бджоли, наїзники. Двокри­ліОдна пара перетинчастих крил, ротовий апарат ли­жучий, колючо-сисний або недорозвинений (в імаго). Друга пара крил перетворе­на на органи рівноваги — дзижчальця. Ряд видів — шкідники с.-г. культур. Є паразити тва­рин і переносники небезпеч­них захворювань (малярія). Деякі — запильники Комарі, мухи

Номер слайду 18

Ряд ДвокриліДвокрилі — один з найбільших рядів комах, який нараховує приблизно 240 000 видів комарів,мошок,мокреців,ґедзів,мух, оводівтощо, проте тільки біля половини з них (біля120 000 видів) є одна з найважливіших груп комах, як у екологічному сенсі, так і в медичному та економічному значенні. двокрилі, зокрема комарі є надзвичайно важливими переносниками малярії, пропасниці Денге, вірусу Західного Нілу, жовтої лихоманки, енцефаліту та інших інфекційних захворювань.

Номер слайду 19

Мухи Муха кімнатна. Доросла муха живиться тими самими продук­тами, що й харчується людина, а також різноманітними покидь­ками. Вона злизує їжу за допомогою лижучого ротового апа­рату — м’якого хоботка, який розвинувся в неї з нижньої губи, їжу муха знаходить Ш допомогою органів смаку на кінчиках передніх лапок. Личинки мухи — черв’якоподібні, білі, безголові й безногі. Вони розвиваються в гниючих органічних рештках — у харчових відходах, помийних ямах та звалищах сміття. Кожна з них швидко росте, перетворюється на червоно-буру лялечку. З лялечки вилітає муха. Особливо багато мух з’являється наприкінці літа. Саме в цей час вони найбільше переносять різноманітних мікробів, зокрема й збудників таких небезпечних хвороб, як дизентерія та черевний тиф. Сідаючи на різні покидьки й не­чистоти, мухи потім забруднюють продукти, якими харчується людина. Переносять бруд на лапках та з екскрементами. У населених пунктах нерідко зустрічаються м’ясні й падальні мухи. Вони також переносять мікробів, які спричиняють кишкові захворювання в людини.

Номер слайду 20

Оводи Оводи нападають на свійських тварин, але не для живлення, як це роблять ґедзі, а для того, щоб відкласти яйця на шерсть. Вийшовши з яйця, личинка підшкірного овода проникає під шкіру великої рогатої худоби. Усю зиму личинка посилено живиться й росте, утворюючи на шкірі хазяїна виразку. Паразитування личинок оводів під шкірою в корів помітно знижує надої молока. Пошкоджені личинками шкури зне­цінюються. Для боротьби з шкірним оводом в організм хворих тварин уводять ліки, що вбивають личинок. Дорос­лі оводи нічим не живляться: їхні ротові органи недорозви­нені.

Номер слайду 21

Комарі Кровосисні комарі нападають на тварин і людину. П’ють кров тільки самки, а самці живляться нектаром. Якщо самка не живиться кров’ю, у неї не дозрівають яйця. Комарі смокчуть кров за допомогою колючо-сисного ротового апарату — довгого не членистого хоботка. Хоботок комара — це тонкі щетинки, на які переморилися верхня губа, пара верхніх і пара нижніх щелеп. Нижня губа — це жолоб, куди, як у футляр, вкладаються інші частини хоботка. Комарі не тільки боляче кусають. Багато з них передають небезпечні хвороби, наприклад малярію, комариний енцефаліт. Збудника малярії переносить лише малярійний комар. Відрізнити звичайного комара-пискуна від малярійного вам допоможе малюнок, на якому показано їхні основні відмінності.

Номер слайду 22

Різноманітність та особливість. Ряд Представники. Особливості будови та життєдіяльностіЗначення в природі та житті людини Таргани. Чорний, рудий, мадагаскарський. Ведуть нічний спосіб життя, живляться рослинними рештками. Переносники інфекцій та яєць червів - паразитів. Бабки. Лютки, стрілки, коромисла. Крилаті хижаки, що відкладають яйця у воду. Личинки плавають у воді й дихають трахейними зябрами. Регулятори чисельності комах. ПрямокриліКоник, дибка, сарана, кобилка, капустянка. Видовжене тіло, видовжені кінцівки, багато представників здатні сюрчати. Багато є шкідниками культурних рослин. РівнокриліЦикади, попелиці, щитівки. Мають сисні ротові апарати і живляться соками рослин, попелиці здатні до партеногенезу. Деякі є паразитичними, деяких використовують як метод біологічної боротьби. ВошіПлатяна, лобкова, головна. Дрібні безкрилі комахи, що живляться кров'ю. Яйця прикріплюють до волосся, шерсті або одягу спеціальною рідиною. Пересуваються повзаючи. Паразити тварин (у тому числі людини), переносники збудників захворювань. Клопи. Клоп-солдатик, блощиця постільна, гладун, клоп-черепашка. Мають колючо-сисні ротові апарати. Схожі на жуків, мають напівжорсткі крила. Живуть як на суходолі, так і у воді. Деякі є паразитами і переносниками збудників захворювань, інші можуть бути шкідниками рослин. Терміти. Терміт шкідливий, усе руйнуючий терміт. Живуть колоніями у термітниках. Поділяються на касти: солдати, робочі особини, самці, самки. Можуть завдавати шкоди, руйнуючи дерев'яні споруди

Номер слайду 23

Коротко про крила Як ясно з назви ряду, його представники мають тільки передню пару крил, а також пару високо спеціалізованих булавоподібних утворів  —дзижчалець. Проте деякі види двокрилих бувають взагалі безкрилими.

Номер слайду 24

Значення комах в природі та перед людством дуже важливе. Чого – користі чи шкоди – більше?style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 25

Комахи – учасники харчових ланцюгів. Близько 40 % прісноводних риб харчуються комахами (поденки, комарі їх личинки);Жаби, ящірки, змії – живуть майже виключно за рахунок комах (мухи, оводи та інші);

Номер слайду 26

Головними споживачами комах є безумовно птахи. Солов'ї, шпаки, дятли, синиці, фазани, дрофи, в їх раціоні клопи, кобилки, цикади, короїди, гусінь непарного шовкопряда

Номер слайду 27

Цілий ряд ссавців (ряд комахоїдні) харчуються виключно комахами. Вони є їжею для їжака, крота, мурахоїда. Такі гризуни, як ховрахи, полівки, соні теж ласують комахами. Тхори, куниці, видри навіть вовк та лисиця літом ні відмовляються від комах. Летючі миші полюбляють травневих хрущів, капустянок, колорадських жуків.

Номер слайду 28

Комахи - запилювачіКомахи виконують неоціненну роботу по запиленню квіткових рослин. Запиленні приймають участь багато видів комах, але найбільш активні бджоли, джмелі, метелики. За даними с/г США комахи запилювачі приносять в 10-20 разів більше доходів ніж вартість усіх продуктів бджільництва разом взятих.

Номер слайду 29

Комахи - ґрунтоутворювачіКомахи переробляють органічні речовини, сприяють рівномірному розподілу хімічних елементів на поверхні суші. Рихлять ґрунт, сприяючи проникненню кисню, виконуючи важливу санітарну функцію, підвищують родючість ґрунту. Життя 98% усіх комах хоча б на короткий період так чи інакше пов'язане з ґрунтом.

Номер слайду 30

Комахи – шкідники с/г. Серед комах є також безліч шкідників поля, саду та лісу. Колорадський жук пошкоджує рослини родини Пасльонових.

Номер слайду 31

Сарана перелітна, що поширена на півдні України становить велику небезпеку для посівів на полях. Маса однієї зграї цієї сарани може досягати майже 44 тонни.

Номер слайду 32

Хрущі живляться листям і коріннями рослин. Жуки-короїди та жуки-вусачі псують деревину. Жуки-зерноїди завдають збитків запасам зернових культур.

Номер слайду 33

Терміти – комахи які живуть колоніями в особливих спорудах – термітниках, які можуть досягати 10-12м. заввишки і 60м. в діаметрі. Живляться деревиною руйнуючи дерев'яні споруди.

Номер слайду 34

Комахи захисники рослин від шкідників. Надійнішими нашими помічниками в боротьбі з шкідливими комахами є самі комахи. Невтомні бабки ловлять своїх жертв – комарів на льоту. Богомол, цвіркун, коники причаїлися та підкараулюють свою жертву з засідки.

Номер слайду 35

Жужелиці - майже всі хижаки. Вони поїдають гусінь, інших жуків-шкідників. Божі корівки – гроза тлі, щитівок, яєць колорадського жука

Номер слайду 36

Багато комах паразитують на своїх родичах по класу. Мухи – тахіни, мухи – фазії, деякі перетинчастокрилі відкладають яйця в тіло жертви, що приводить до їх загибелі. Жуки-плавунці підводні хижаки полюють на яйця та личинки комарів.

Номер слайду 37

Комахи і їжа. Бушмени півдня Африки їдять не тільки медових мурах, а й їх яйця і личинки – називають “ бушменським рисом ”. Терміти – в'ялені та жарені обов'язкова належність Африканських базарів. Сарану називають “ хлібом пустелі ”. На базарах Конго продають чорну полосату гусінь метелика-совки, це делікатес Африканської кухні. Калорійність блюд з комах перевищує звичайні м'ясні блюда. Так 100 гр. яловичини містить 130 калл., а стільки ж жарених термітів – 500 калл.

Номер слайду 38

Комахи та медицина. Найбільш ефективний лікувальний засіб – бджолина отрута. На її основі виготовляють мазі, ін'єкції проти ревматизму, гіпертонії. Широко застосовують в медицині мед, віск, маточкове молочко з якого виготовляють препарат апілак. Таргани використовуються в фармакології різних країн. Спиртовий екстракт отриманий з них як сечогінний засіб. З медичної цикади, укуси якої викликають пухирі на шкірі виготовляють спиртову настойку, як засіб від жовтухи. Мурашиний спирт, що отримують з рудих лісових мурахів застосовують для змащування хворих суглобів.

Номер слайду 39

Барвники з комах. Раніше, коли штучних фарб хіміки ще не отримували, найкращі фарби готували з комах. У великому ходу була фарба яку отримували від самок кашенілі. Стародавні фінікійці та греки застосовували червону фарбу – кокус, яку отримували від комахи кокус-ілікус. Її отримують і зараз в Індії. Комахи і шовк. Вперше шовк отримали в Китаї. На протязі тисячоліть Китай старанно оберігав таємницю шовківництва. Ціни на шовк були дуже високі. В стародавньому Римі за фунт шовку платили більше фунта золота.

Номер слайду 40

Комахи – переносники збудників хвороб. Багато видів комах є перенощиками небезпечних збудників інфекційних хвороб (сказ, чума, зворотній та висипний тиф). Малярійний комар – малярію Воші та блохи переносять чуму Іксодовий кліщ переносить понад 20 інфекційних захворювань: тиф, енцефаліт, туляремію.

Номер слайду 41

Практична робота. Виявлення прикладів пристосування до життя у комах.

Номер слайду 42

Результати занести до таблиці.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Назва виду. Тип ротового апарату. Особливості будови. Пристосувальне значення1 Вовчок звичайний2 Плавунець облямований3 Тонкочеревець звичайний4 Білан капустяний5 Бджола медоносна

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Домашнє завдання1. Опрацювати матеріал презентації.2. Переглянути відео.3. Оформити практичну роботу в таблиці.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
25 січня
Переглядів
564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку