Комп’ютер як інформаційна система. Персональний комп’ютер

Про матеріал
Комп’ютер як інформаційна система. Персональний комп’ютер Персональний комп’ютер.(скорочено ПК). Призначений для роботи однією людиною (персоною).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комп’ютер як інформаційна система. Персональний комп’ютер.

Номер слайду 2

Повторимо правила поведінки та безпеки в комп’ютерному класі

Номер слайду 3

1. Чи знайомі вам комп’ютери, зображені на малюнку? Які з них ви вже бачили? Чим вони відрізняються один від одного? Поміркуйте

Номер слайду 4

Персональний комп’ютер.(скорочено ПК). Призначений для роботи однією людиною (персоною). Використовуються у школах, магазинах, удома, у різноманітних організаціях.

Номер слайду 5

Суперкомп’ютери. Для розв'язування задач, що потребують значних обсягів складних обчислень, наприклад для розрахунків руху космічних об'єктів. З таким комп'ютером можуть одночасно працювати багато користувачів, які навіть перебувають у різних країнах світу. Найпотужніший комп'ютер в Україні працює в Центрі суперкомп'ютерних обчислень Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».

Номер слайду 6

Для тих, хто хоче знати більше У червні 2020 року список найпотужніших комп’ютерів у світі очолив суперкомп’ютер Fugaku (див. мал. 1.28), який розробили вчені та інженери Японії для Центру обчислювальної науки RIKEN у місті Кобе (Японія). За швидкістю виконання обчислень Fugaku майже втричі випередив американський суперкомп’ютер Summit

Номер слайду 7

Комп'ютери, що вбудовуються всередину різних побутових і промислових пристроїв. Такі самі комп'ютери використовуються у наборах конструкторів роботів LEGO, Micro:bit, Arduino та інші.

Номер слайду 8

Для яких випадків використовують ноутбуки, а для яких – планшетні комп'ютери? Чи може замінити ноутбук усі інші види комп'ютерів? Поміркуйте

Номер слайду 9

Види сучасних персональних комп'ютерів. А для людини, яка хоче поєднати можливості мобільного телефона й персонального комп'ютера, дуже зручним є смартфон. У магазинах, в установах, школах ви частіше побачите стаціонарний персональний комп'ютер. Люди, які постійно подорожують, вимушені працювати в автомобілях, літаках, поїздах використовують портативні, або мобільні, персональні комп'ютери.

Номер слайду 10

Портативні комп'ютери — це ноутбуки та нетбуки; вони мають всі властивості стаціонарних, але можуть поміститись навіть у портфелі. Нетбуки не мають високої швидкодії. Однак, завдяки малим розмірам і малій масі (приблизно 1 кілограм), значній тривалості роботи без підключення до електричної мережі (до 6 годин) Ноутбуки за своїми можливостями майже не відрізняються від стаціонарних офісних і домашніх персональних комп’ютерів. Але вони легші (від 1 до 4 кілограмів), мають менші розміри і забезпечують роботу без підключення до електричної мережі протягом 1–4 годин. Тачпад (touch-pad) – пристрій введення даних, що використовується в ноутбуках та нетбуках.

Номер слайду 11

Планшетні комп'ютери — це персональні комп'ютери, які мають сенсорний, тобто чутливий до дотиків, екран. Його використовують для введення даних без застосування клавіатури і миші. Здебільшого використовуються для перегляду відеофільмів, прослуховування аудіозаписів, читання електронних книжок, а також для роботи в Інтернеті.

Номер слайду 12

Кишенькові комп'ютери — найменші з усіх інших за розмірами, оскільки можуть поміститись навіть у кишені. Вони також мають сенсорний екран. Кишенькові комп'ютери, що мають ще й функції мобільного телефону, називають смартфонами, або комунікаторами. Смартфони призначено для забезпечення мобільного зв’язку, для роботи з текстами, в Інтернеті, перегляду та опрацювання фотографій, введення ділового щоденника, перегляду відео, читання, може застосовуватися як «репетитором» з різних предметів, для контролю за станом здоров'я.

Номер слайду 13

Поміркуйте Які інформаційні процеси здійснюють пристрої комп'ютера? Чому комп'ютер вважають інформаційною системою?

Номер слайду 14

Комп’ютер як інформаційна система.

Номер слайду 15

Комп'ютером здійснюються всі інформаційні процеси – передавання, опрацювання та зберігання повідомлень. Оскільки ці процеси відбуваються за допомогою комп'ютерних програм, які створила людина, можемо стверджувати, що комп'ютер разом з людьми є сучасною інформаційною системою. Інформаційною системою є і смартфон, і суперкомп’ютер.

Номер слайду 16

Руханка https://www.youtube.com/watch?v=9xP-9tbL6iw

Номер слайду 17

Працюємо за комп’ютером Виконати завдання за підручником

Номер слайду 18

Працюємо за комп’ютером Виконати вправу в інтернеті https://learningapps.org/433364 https://learningapps.org/421871

Номер слайду 19

Дайте відповіді на запитання Для чого призначені комп’ютери? На які види поділяють комп'ютери? Які комп'ютери належать до персональних? Які є види портативних комп'ютерів? Які операції можна виконувати з використанням смартфона?

Номер слайду 20

Обговоріть і зробіть висновки Чим відрізняються суперкомп’ютери від персональних комп’ютерів? Для яких цілей використовують комп’ютери кожного із цих видів? Для яких цілей вбудовують комп’ютери, наприклад, в автомобіль? У які ще пристрої вбудовують комп’ютери? З якою метою?

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Опрацювати параграф 1.3 . 2. Виконати вправу 2., ст.32

Номер слайду 22

Використані джерела https://pidruchnyk.com.ua/1660-informatyka-5-klas-ryvkind-2022.html https://www.youtube.com/watch?v=9xP-9tbL6iw https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-informatiki-dlya-5-klasu-na-temu-komp-yuter-yak-pristriy-opracyuvannya-danih-riznovidi-komp-yuteriv-60676.html https://learningapps.org/433364 https://learningapps.org/421871

ppt
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку