Проект "Новорічні та різдвяні свята мовою HTML" з інформатики для 8 класу

Про матеріал
Матеріал містить дві картки для організації роботи над проектом "Новорічні та Різдвяні свята". Робота над проектом розвиває інформаційно-комунікаційні компетентності , соціальні і громадянські компетентності та загальнокультурну грамотність учнів.
Перегляд файлу

Мова HTML

Завдання 1. Створіть веб-сторінку «Новорічні та Різдвяні свята» за зразком:

 

Новорічні та Різдвяні свята (новорічна обрядовість)

 

Коли приходить зима, випадає перший сніг та наступають морози, ми неодмінно починаємо чекати та готуватися до Новорічних та Різдвяних свят: заздалегідь готуємо подарунки, продумуємо як і з ким будемо святкувати.

А свят зимою й справді чимало. І кожне має свої звичаї та обряди. Деякі з'явилися ще в прадавні часи, інші – трохи пізніше, під впливом християнства.

Народна традиція святкування в Україні тісно пов'язана з циклом важливих господарських справ, оскільки основою життя староукраїнського суспільства були польові роботи. Господарська діяльність мала календарну періодичність.

 

Завдання 2. Додати до сторінки список за зразком

 

  1. Введення. 4 грудня віруючі люди святкують Введення до Храму Пресвятої Богородиці Діви Марії . За народним уявленням,  дуже важливо,  хто цього дня першим увійде до хати, оскільки, відповідно до народних вірувань, «перший полазник» приносить у дім свою енергетику – на щастя або на нещастя.
  2. День великомучениці Катерини. 7 грудня. Напередодні цього свята колись парубки постили, щоб Бог послав їм добру жінку. У день свята дівчата ворожать і закликають долю. 
  3. Українські вечорниці. Молодь знайомилася, зближувалася, а невдовзі й одружувалася. Причому якщо молодь сиділа до півночі, то це вечорниці, а якщо ж засиджувалися до третіх півнів – досвітки. Вечорниці тривають аж до початку Вели­кого посту.
  4. День святого Андрія Первозваного.  13 грудня. Наші предки цього дня вшановували Калиту, культ якого пов'язаний із Сонцем. Калита – божество людської долі, саме тому на це свято заведено ворожити, щоб довідатись, яка доля на тебе чекає. Свято Андрія Первозваного це – справжнє свято хлопців.
  5. День святого Миколая. 19 грудня. На Миколая все для дітей! Перед святом діти пишуть листи святому Миколі, у яких розповідають про те, чого досягли за рік, чи слухалися батьків, а також прохають про подарунки. Вранці чемні малюки знаходять під подушкою чудові подарунки і купу солодощів: фрукти, цукерки, особливе печиво «миколайчики». Нечемні ж тільки різочку.
  6. Свят-вечір. 6 січня. Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру. У деяких регіонах України вже на Свят-вечір, в інших тільки з 7 січня, на Різдво Христове, після того, як у церкві скінчиться Богослужіння, починали колядувати, прославляючи Ісуса Христа.
  7. Різдво Христове. 7 січня. Після святкової літургії завершується Різдвяний піст і починається Коляда. Коляда – це бог свята й миру давніх слов'ян. В язичницькі часи на свято Коляди вшановували день зимового сонцестояння. А нині Колядою називають період, коли співаються різдвяних пісень, бажаючи господарям щастя й злагоди.
  8. Щедрий вечір (свято Меланки). 13 січня.  Народні повір'я стверджують, що цими святковими днями небеса відкриті для людської молитви – можна просити в Бога про найпотаємніше. Цього дня водять «козу». Тим паче не можна пропустити ватагу, що водить «Меланку». Та головні на Щедрий вечір навіть не забави, а щедрування – співані побажання щастя господарю та всій його родині!
  9. Новий рік за старим стилем (свято Василя). 14 січня.  Святий Василь Великий був богословом і вважався покровителем землеробів. Саме від цього походить головний обряд цього свята – засівати оселі. 
  10. Водохреще. 19 січня – Богоявлення. Вважалося, що вода цього дня стає чарівною, нею умивалися дівчата, щоб бути вродливими, нею лікували хвороби і захищалися від нечистої сили.
  11. Стрітення. 15 лютого. Це одне з 12 найбільших християнських свят, яке завершує Різдвяний цикл. В народі додають – стрітення зими з весною.

 

Завдання 3. Додати до тексту малюнок

<IMG SRC="moroz.jpg" BORDER="0" ALT="Морози" WIDTH="170" >

Дід мороз в різних країнах світу

Завдання 4. Додати таблицю

Святий Миколай  в різних країнах світу

Країна

Ім’я

Україна

Святий Миколай

Англія

Фазер Крістмас

Білорусь

Зюзя

Вірменія

Дзмер Папі

Грузія

Товліс Бабуа

Естонія

Ниулувана

Італія

Баббо-Натале

Китай

Шань Дань Лаожен

Кіпр

Святий Василь

Монголія

Увлін Увгун

Нідерланди

Сінтерклаас

Польша

Святий Миколай

Росія

Дід Мороз

США

Санта-Клаус

Фінляндія

Йоулупуккі

Франція

Пер-Ноель

Чехія

Микулаш

Швеція

Юльтумте

Якутія

Чисхан

 

Завдання 5. Додати до веб-сторінки відео

  1. Завантажити Google Chrome
  2. Знайти “Святий Миколай у різних країнах відео»
  3. Під відео натиснути «Поделиться»-«Встроить»

 

  1. Скопіювати фрагмент  та додати до веб-сторінки

 

 

 

 

docx
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку