Порядковий номер уроку в системі уроків:
Тема програми: Комп’ютерні презентації
Тема уроку: Розробка колективного проекту
Група, у якій буде проходити урок: група № , професія Кухар
Тривалість уроку: (45 хв)
Тип уроку : узагальнення та систематизації знань
Метод проведення: проблемний
Форма проведення: малими групами, мозковий штурм, мікрофон, акваріум
Цілі:
Освітні: закріпити знання про комп’ютерні презентації та їх класифікацію, продемонструвати перетворення лінійних презентацій в інтерактивні, презентувати мультимедійні, потокові презентації.
Розвиваючі: розвивати креативне мислення, вміння аргументовано висловлювати думку,оцінювати власну діяльність, аналізувати та робити висновки, формувати навчальну, інформаційну, комунікативну компетентності.
Виховні: виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, впевненість у собі, дисциплінованість, відповідальність, самостійність при роботі з ПК.
Засоби навчання:
Технічні: комп’ютери, мультимедійний проектор, екран
Програмні: пакет Microsoft Office, Microsoft Office Power Point, Pinnacle Studio, Google Chrome, Google Site, Blogger, Internet.
Методичні: презентація до уроку, сайт з інструкціями до виконання, блог з домашнім завданням, листи само оцінювання, листи взаємооцінювання.
Структура уроку
Хід уроку
Чи багато ви знаєте кулінарів? Зверніть увагу на екран та скажіть хто це? (на слайдах демонструються фотографії відомих кулінарів: Арама Мнацаканова, Гордона Рамзі та Ектора Хіменеса – відомих на весь світ кулінарів). Чому ви їх знаєте? Яким чинов ви з ними познайомились? (учні кажуть, що це відомі телеведучі кулінарних шоу)
Отже, ви з ними знайомі тому, що вони вміли себе гарно презентувати, а не тільки смачно готувати. Ви це також зможете.
Протягом 2-х місяців на уроках інформатики ми з вами навчались створювати різні види презентацій. Давайте пригадаємо як їх класифікують.(за допомогою інтерактивного плакату розглядаємо класифікацію презентацій).
Тема нашого сьогоднішнього уроку: «Розробка колективного проекту»
Сьогодні ви не лише покажете які презентації ви навчились створювати, а й навчитесь їх правильно оцінювати.
І для того, щоб згадати, типові помилки у презентаціях, я пропоную переглянути наступну презентацію та проаналізувати її ( на екрані демонструється презентація з усіма можливими недоліками).
Давайте проаналізуємо, що було не вірно у цій презентації? Це дозволить правильно проаналізувати роботи один одного.(учні аналізують презентацію та виявляють недоліки)
Все правильно, можна ще добавити…(вказати недоліки, яких не помітили учні).
Спираючись на недоліки, які ми з вами виявили, визначимо критерії оцінювання презентацій. (роздати картки оцінювання презентацій). Сьогодні, при перегляді презентації іншої групи, ви ставитимете позначки у цих картках.
І саме на цьому моменті, я хочу оголосити епіграф нашого уроку: «Себе судити набагато важче, ніж інших. Якщо ти зможеш правильно судити себе, значить ти дійсно мудра людина»(Антуан де Сент-Екзюпері)
Статистика каже, що населення м.Жмеринка на сьогодні, складає біля 24000 осіб. Закладів ресторанного господарства, що надають більш-меньш якісні послуги біля 30. Отже, в середньому на кожне кафе, ресторан, бар або піццерію приходиться біля 800 осіб. І це не так багато. Ваша задача – дослідити: Як стати успішним у такій ситуації?
Щоб забезпечити спільний безперервний доступ до завдання, я створила сайт, та надала вам доступ до його матеріалів. Отже, давайте ознайомимось з завданням.
Ми намагались знайти відповідь на питання: «Як стати успішним? Як знайти своє «місце під сонцем»? »
Щоб якісно опрацювати всі сторони цієї проблеми, ми розділились на дві групи: Маркетологи та Кулінари.
Маркетологи досліджуватимуть вимоги до кухаря, умови праці та шляхи вдосконалення. За результатами дослідження створять інтерактивну презентацію, яку розмістять на нашому сайті.
Кулінари дослідять які страви користуються найбільшою популярністю серед мешканців нашого міста. Порівняють страви початківця та досвідченого кулінара. Покажуть як створити вишукану страву. І визначать ставлення мешканців до естетичного вигляду страви. Продемонструють кулінари це дослідження за допомогою потокової презентації.
Кожна група презентує результати своєї роботи
Під час перегляду наших робіт, ви робили позначки у своїх листах оцінювання презентацій. Тепер попрошу вас їх озвучити. Але перш, ніж ви почнете, хочу дещо нагадати. Будь-яка критика повинна бути конструктивною. Але, давайте не будемо використовувати слова:не вірно, не правильно. Замінимо їх на – я зробив би так…, на мою думку краще було б так… Давайте будемо толерантними один до одного, адже зла і без нас вистачає.
Для визначення об’єктивної оцінки, учні заповнюють листи самооцінювання. Для подальшого аналізу, листи взаємооцінювання та самооцінювання передаються викладачу. Викладач висловлює свою думку щодо результатів роботи на уроці та в процесі створення проекту.
Рефлексія:
До наступного уроку, проведіть своє міні-розслідування на тему: «Яка кількість шеф-кухарів, кухарів, барменів, офіціантів володіють ІТ». Деталі завдання дізнаєтесь на моєму блозі, а результат викладіть на сайт, який ми опублікуємо і дізнаємось думку користувачів Інтернету щодо цього питання.