Комп'ютерні віруси та антивірусні засоби.

Про матеріал
Матеріал дає змогу сформувати поняття комп'ютерного вірусу; ознайомити учнів з видами та типами вірусів, шляхами зараження ПК вірусами та основними методиками боротьби з вірусами; навчити користуватися антивірусними програмами для перевірки та лікування ПК.
Перегляд файлу

Тема

Комп'ютерні віруси та антивірусні засоби. Практична робота 5. Захист комп'ютера від вірусів

Мета:         

дидактична: сформувати поняття комп'ютерного вірусу; ознайомити учнів з видами та типами вірусів, шляхами зараження ПК вірусами та основними методиками боротьби з вірусами; навчити користуватися антивірусними програмами для перевірки та лікування ПК;

розвивальна:  розвивати практичні навички роботи з ПК; логічне мислення, увагу, пам'ять;

виховна: виховувати   сучасну   людину,   яка   володіє   інформаційною компетентністю.

Обладнання: комп'ютери,  відповідне програм­не забезпечення, роздатковий матеріал з порядком роботи з антивірусною програмою, комплекси вправ для зняття м'язового і зорового напруження.

ХІД УРОКУ

І. Організаційна частина

ІІ. Етап ціле покладання

Діти! У нас сьогодні ніби свято,

гостей зібралося багато.

Ану ж на них ви подивіться

Швидесенько привітайтеся

І веселенько посміхайтеся.

А тепер тихенько поверніться,

І один одному всміхніться,

На урок старання не забудьте взяти,

Сядьте всі рівненько, будем починати.

Сьогоднішній урок у нас незвичайний по-перше на нашому уроці присутні гості. По-друге урок наш буде незвичним  - «перевернутим». Де саме ви покажете свої знання і навички з інформатики.

Скажіть вже всі налаштовані на урок? Який настрій у вас? Сподіваюсь, що після уроку настрій у вас буде ще кращий!

ІІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Що ви знаєте про слово вірус? Дайте йому означення. А тепер давайте порівняємо, які назвали ви з тим, що написано в  Академічному тлумачному словнику (1970-1980)

ВІ́РУС, у, чол., бакт. Один із найдрібніших мікроорганізмів, що викликає інфекційне захворювання. Віруси являють собою найдрібніші живі істоти, які не здатні до самостійного існування, але викликають у живих організмах.. цілий ряд інфекційних хвороб (Наука і життя, 7, 1957, 12).

 

  1. Зараз давайте ви згадаєте з курсу біології та основ здоров`я відповідь на таке запитання:

 Що ви знаєте про віруси, які вражають людський організм?

Віруси (від лат. virus — отрута) — неклітинні форми живих організмів, які складаються з нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки, зрідка включаючи інші компоненти (ферменти, ліпідні оболонки тощо). 

3. Способи ураження людського організму вірусом?

4. Надайте поради людині, як потрібно діяти, щоб одужати?

5. До чого призводить діяльність вірусів в організмі?

     6. Які методи профілактики відомі вам?

А тепер давайте порівняємо ваші варіанти варіанти, які наведені в підручнику з біології!

Профілактика вірусних захворювань ділиться на специфічну і неспецифічну. До специфічної відносяться: вакцинація і загартовування, тут задіяні спеціальні препарати і сили власного організму людини. Неспецифічна профілактика - це курси всіляких пігулок і мікстур.

7.А як ви вважаєте, комп'ютер може захворіти?

Для багатьох користувачів комп’ютерів віруси – це щоденна головна біль і турбота. Чому?

ІІІ. Мотивація пізнавальної діяльності

Тема нашого уроку: Комп'ютерні віруси та антивірусні засоби. Практична робота 5. Захист комп'ютера від вірусів.На цьому уроці ми систематизуємо і поглибимо знання з теми за такими ключовими питаннями теми, доречі вони знаходяться також у вас на столах:

  • Що таке комп’ютерний вірус?
  •   Ознаки зараження вірусом
  •   Шкідливі дії вірусів
  •   Історія виникнення вірусів
  •   Класифікація вірусів
  •   Типи антивірусних програм
  •   Антивірусні програми
  •   Як зменшити ризик зараження вірусом

IV. Обговорення нового матеріалу

А тепер давайте більш детальніше ознайомимося і вияснимо рівень вашого ознайомлення з теми!

ПОНЯТТЯ ПРО КОМП'ЮТЕРНІ ВІРУСИ

  1. Означення комп'ютерного вірусу

Що ж таке комп’ютерний вірус? (Учні намагаються дати відповідь на запитання)

  • Комп'ютерний вірус це невелика програма, що написана програмістом високої кваліфікації, здатна до саморозмноження й виконання різних деструктивних дій.
  • Комп'ютерний вірус – це програма, яка маскує своє перебування на комп'ютері, виконує небажані дії без відома користувача і  має властивість розповсюджуватися без керування людиною.
  • Комп'ютерним вірусом називають певну сукупність виконуваного машинного коду, яка може створювати свої копії (що не обов'язково співпадають з оригіналом) і вміщувати їх у файли, системні області комп'ютерів, комп'ютерні мережі. Вірус — це своєрідна програма, яка, на відміну від звичайних програм, ніколи не зберігає себе у виг­ляді окремих файлів, а також може виконувати різні небажані дії на комп'ютері.
  1. Ознаки зараження комп'ютерним вірусом

А зараз об`єднаймося в 4 групи! Я надаю вам варіанти відповідей основних ознак комп’ютерного вірусу, а ви перевіряєте їх на правильність!

  • Зменшення вільної пам’яті.
  • Збільшення тиску у комп’ютера.
  • Уповільнення роботи комп’ютера.
  • Затримки при виконанні програм або програми перестають працювати.
  • Незрозумілі зміни в файлах. вміст деяких файлів на дисках виявляється спотвореним;
  • Зміна дати модифікації файлів без причини.
  • Поява нежиті.
  • Незрозумілі помилки Write-protection.
  • Помилки при інсталяції і запуску Windows.
  • Відключення 32-розрядного допуску до диску.
  • Неспроможність зберігати документи Word в інші каталоги, крім Template.
  • Починається сльозотеча.
  • Болить серце.
  • Погана робота дисків (інформація на дисках втрачається, втрачається доступ до робочих дисків тощо. Віруси можуть про­никати в обчислювальну систему двома шляхами: по-перше, з інфіко­ваного комп'ютера при копіюванні з нього файлу, що містить вірус; по-друге, при запуску програми, розділеної між кількома комп'юте­рами, в тому числі і при завантаженні операційної системи).
  • Втома.
  • Погіршується апетит.

Ранні ознаки зараження дуже тяжко виявити, але коли вірус переходить в активну фазу, тоді легко помітити певні зміни. Які саме? Давайте виділимо їх!

  • Зникнення файлів.
  • Форматування HDD.
  • Неспроможність завантажити комп’ютер.
  • Неспроможність завантажити файли.
  • Незрозумілі системні повідомлення, звукові ефекти і т. д.

Зазвичай віруси розміщуються у файлах, які здебільшого керують роботою. Це файли ОС, системних і прикладних програм, драйверів пристроїв, файли об'єктних модулів і бібліотек, дисковий і систем­ний завантажувачі, початкові тексти програм мовами високого рівня.

  1. Шкідливі дії вірусів

Уявіть собі ситуації:

1. Що відбудеться, якщо в банку будуть переплутані дані про рахунки клієнтів? 

2. Що відбудеться, якщо комп’ютери каси продажу квитків працюватимуть у 10 разів повільніше? 

3. Що відбудеться, якщо дані з вашої медичної картки будуть втрачені? 
 

А ще, які шкідливі дії вірусів ви знаєте?

 

  • звукові і візуальні ефекти
  • знищення інформації
  • імітація збоїв ОС і апаратури
  • перезавантаження комп'ютера
  • розвалювання файлової системи
  • передавання секретних даних через Інтернет
  • масові атаки на сайти Інтернет

4. Історія виникнення вірусів

Додому у вас було завдання знайти інформацію про віруси, а тепер давайте перевіримо як ви справились з цим завданням! Для цього кожен з вас по черзі повинен назвати вірус і коротко розповісти про нього.  А також один хтось з вас буде трохи вчителем і буде записувати назви вірусів на дошці.

  1. Самі-самі комп’ютерні віруси

А чи знаєте ви, які віруси вважають найбільш титулованішими?

Титул найбалакучіший. Даний титул вирушає до трояну Botvoice.A, який при зараженні програє для користувача наступний запис: "Ви були заражені, повторюю, ви були заражені, а Ваші системні файли - видалені. Даруйте. Хорошого дня і до побачення". Просто знахідка для тих, кому ні з ким поговорити.

 

Титул найпринаднішого є черв'як Sober версії V. Обіцяючи безкоштовні квитки на світовий футбольний кубок 2006 років в Германії, йому удалося досягти значного рівня заражень. На щастя, користувачі стали обережнішими, і творцеві не удалося почати нову епідемію.

 

Титул найгрубішого без сумніву отримує Cisum.A. Цей черв'як, відключаючи антивірусні захисні системи на заражених комп'ютерах, залишає користувачеві повідомлення: “Ти ідіот”. Воно не лише з'являється в невеликому вікні на екрані, але також роздається з колонок комп'ютера кожні п'ять секунд.

 

Титул найзнаменитіший вірус – це, звичайно, ILOVEYOU (Loveletter і The Love Bug) 3 травня 2000 року вірус виявився в Гонконзі. Він поширювався поштою з темою листа “Я тебе люблю” і вкладенням файлу з “подвійним” розширенням .txt.vbs. Знайдені в комп'ютері логіни і паролі акуратний вірус висилав своєму творцеві.

 

Титул найнебезпечніший вірус – Whiter.F, “благородний” код, що видаляє весь вміст жорсткого диска. Цікавий аспект цієї коди в тому, що перед видаленням він замінює всі файли користувача на текстові з наступним повідомленням: You did а piracy, you deserve it (ти займався піратством і заслужив на це).

 

Титул трохи нежиті. До цієї категорії віднесені віруси WINVNC.A і Sinowal.WRN, які з метою обману користувачів і зараження їх ПК скористалися галасом довкола свинячого грипу.

 

Титул шпигун. Waledac.AX заманює свої жертви, стверджуючи, що пропонує безкоштовне застосування для читання чужих СМС-повідомлень. Ідеальний варіант для тих, хто хоче перевірити своїх партнерів. Можливо, саме тому така величезна кількість користувачів стала жертвами цього інтелігентного вірусу.

 

Титул діяльний вірус. Це про Whizz.A. Відразу після зараження їм комп'ютер починає видавати звукові сигнали, покажчик миші безконтрольно бігає по екрану, Cd/dvd-проїгриватель відкривається і закривається, а дисплей "прикрашається” гратами

 

Титул Вірусний Гарі Поттер. Не дивлячись на те, що даний вірус не має жодного відношення до найпопулярнішого казкового чарівника, всі повідомлення, демонстровані Samal.A на дисплеї ПК – про магію. Після зараження комп'ютера користувачі бачать повідомлення "Ех, ех, Ви не сказали чарівного слова”, а курсор починає блимати в чеканні, поки користувач введе слово.  Насправді, не має жодного значення, яке слово вводиться, оскільки після трьох спроб на дисплеї з'являється фраза "Самаелю прийшов кінець", а комп'ютер перезавантажується.

6.Фізкульт хвилинка (Додаток)

Щоб втома, як вірус нас не подолала, давайте здійснимо антивірусну вправу!

 7. КЛАСИФІКАЦІЯ ВІРУСІВ

А як ви вважаєте чи наносять збитків віруси підприємствам та організаціями? А на яку суму?

 

У світі існує сотні тисяч шкідливих програм. Вони завдають значної шкоди як індивідуальним користувачам, так і підприємствам та організаціям. Тільки за 2007 р. ці програми нанесли збитків світовій індустрії на суму понад 135 млрд доларів. Щороку збитки зростають на 10-15%. П’ятірка країн, що найбільше "відзначилися" в створенні шкідливих програм, на сьогодні виглядає так: 

1. Росія - 27,89%; 

3. США - 9,98%; 

5. Україна - 5,45%. 

2. Китай - 26,52%; 

4. Бразилія - 6,77%.
 


Дуже сумно, що і наша країна вийшла на перші місця по створенню шкідливих програм. У зв’язку з широким розповсюдженням шкідливих програм в Україні, як і в більшості країн світу, введена кримінальна відповідальність за "несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації" (стаття 361 Кримінального кодексу України). Також кримінальна відповідальність уведена за "створення з метою використання, розповсюдження або збуту, а також розповсюдження або збут шкідливих програмних чи технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку" (стаття 361_1 Кримінального кодексу України). 

 

http://1.bp.blogspot.com/-EG-eTMe3ls8/UQL50e4hjGI/AAAAAAAAAB4/dXvSuvJC9oE/s640/%25D0%259A%25D0%25BC%25D0%25BF%2527%25D1%258E%25D1%2582%25D0%25B5%25D1%2580%25D0%25BD%25D1%2596+%25D0%25B2%25D1%2596%25D1%2580%25D1%2583%25D1%2581%25D0%25B8.png

А) За середовищем перебування

  1. Файлові – заражають файли *.exe, *.sys, *.dll.
  2. Завантажувальні (бутові, від англ. bootзавантаження) – заражають завантажувальні сектори дисків і дискет.
  3. Мережеві віруси – розповсюджуються через комп'ютерні мережі.

Б)За способом зараження

  • резидентний вірус — при інфікуванні комп'ютера залишає в оперативній пам'яті свою резидентну частину, що потім перехоплює звернення операційної системи до об'єктів зараження й впроваджується в них (перебувають у пам'яті і є активними аж до вимикання або перезавантаження комп'ютера);
  • нерезидентні віруси — не заражають пам'ять комп'ютера і є активними обмежений час. Деякі віруси залишають в оперативній пам'яті невеликі резидентні програми, які не поширюють вірус;

В) За зовнішнім виглядом

  • Звичайні віруси — код вірусу можна побачити на диску.
  •  Поліморфні – код вірусу видозмінюється.
  •  Невидимі віруси — використовують особливі засоби маскування і при перегляді коду вірусу не видно

Г) За можливостями

  • нешкідливі — ті, які ніяк не впливають на роботу комп'ютера (крім зменшення вільної пам'яті на диску в результаті свого поширення);
  •  безпечні— вплив яких обмежується зменшенням вільної пам'яті на диску й графічними, звуковими ефектами;
  • небезпечні віруси — ті, які можуть призвести до серйозних збоїв у роботі, або до втрати чи пошкодження інформації;
  • дуже небезпечні — ті, які можуть призвести до фізичного пошкодження обладнання (перезаписування ПЗП, виходу з ладу дискових пристроїв, пошкодження елементів материнської плати тощо);

Д) За особливостями алгоритму

  • «Компаньйони-віруси» — це віруси, що не змінюють файли. Алгоритм роботи цих вірусів полягає в тому, що вони створюють для ЕХЕ-файлів файли-супутники, що мають те саме ім'я, але з розширенням.СОМ
  • «Віруси-хробаки»— віруси, які поширюються в комп'ютерній мережі. Вони проникають у пам'ять комп'ютера з комп'ютерної мережі, встановлюють мережеві адреси інших комп'ютерів і розсилають по цих адресах свої копії;
  • «Макро-віруси» — віруси цього сімейства використовують можливості макро-мов, вбудованих у системи обробки даних (текстові редактори, електронні таблиці й т.д.).
  • «Троянські програми» — виконують шкідливі дії замість оголошених легальних функцій або разом з ними. Вони не
    спроможні до самовідтворення і передаються тільки при копіюванні користувачем. Після запуску вони зазвичай знищують себе разом з іншими файлами на диску.

      8. ТИПИ АНТИВІРУСНИХ ПРОГРАМ

Скажіть, будь-ласка, чи існують програми, які можуть захистити комп’ютер?

Для виявлення та знищення комп'ютерних вірусів використову­ють антивірусні програми. Всі вони поділяються на п'ять великих груп: ревізори, детектори, лікарі, фільтри, вакцини. Погляньте на таблицю, що ви бачите? Правильно, певна кількість інформації зникла! Чому? Давайте відновимо її!

Тип антивірусної програми

 

Принцип дії

 

Детектори

 

Виявляють файли, заражені одним із відомих вірусів.

 

 

Лікарі (фаги)

Лікують заражені програми або диски, вилучаючи із заражених програм код вірусу, тобто відновлюють програму в тому стані, в якому вона була до зараження вірусом

 

Ревізори

 

Спочатку запам'ятовують відомості про стан програм і системних областей дисків, а після цього порівнюють їхній стан з початковим. При виявленні невідповідності повідомляють про неї

 

 

Фільтри

 

Завантажуються резидентно в оперативну пам'ять, перехоплюють ті звернення до системи, що використовуються вірусами для розмноження і нанесення шкоди, і повідомляють про них.

 

Вакцини

Програми, які використовуються для оброблення файлів та завантажувальних секторів з метою передчасного виявлення вірусів

 

  1. Антивірусні програми

А тепер пограємо в невеличку гру «Вгадай антивірус!»

Учні по черзі виймають зі скриньки логотип антивірусу і називають його.

  • AVP (Antiviral Toolkit Pro),
    KIS (Kaspersky Internet Security),
    KAV (Kaspersky Anti Virus) – Є. Касперский
  • DrWeb – І. Данилов
  • Avira
  • NOD32
  • Avast
  • Norton Antivirus
  • McAfee,

 …. та інші антивірусні програми

10. Антивірусні програми Касперського та NOD32

Антивірусна програма AVP Є.Касперського

  • AVP являється поліфагом і в процесі роботи перевіряє ОЗП, файли, в тому числі упаковані і архівні, а також системні сектори (Master Boot Record), завантажувальний сектор (Boot – сектор) і Partition Table. На відміну від DrWeb і Aidstest, AVP розпізнає біля 10000 вірусів, серед них поліморфні, stealth – і макровіруси, а також “Троянські програми”.  Програма має евристичний сканер, котрий, за затвердженням розробників антивіруса із КАМІ, знаходить біля 80% всіх вірусів. Нові бази антивірусів до AVP з’являються приблизно один раз в тиждень.

Eset NOD32

  • Багато користувачів, звиклих до знаменитих пакетів ніби Dr.Web, AVP або Norton AntiVirus, напевно будуть здивовані тим, що маловідомий продукт NOD32 невеликої компанії Eset вже довгий час займає перше місце в тестуваннях, що проводяться журналом Virus Bulletin. Ця програма несе гордий значок VB100% (що означає, що NOD32 знаходить і винищує всі відомі «мікроби») аж з травня 1998 р., коли, власне, і почалася його розробка.
  • Функціонально NOD32 складається із знайомих нам по інших антивірусах компонентів. Це AMON, резидентний монітор, перевіряючий пам'ять і відкриті файли, EMON — сканер електронної пошти, NOD32 — класичний «шукач», який запускається користувачем уручну або за розкладом, і IMON — аналізатор мережевого трафіку, перевіряючий http, ftp, smtp і інші winsock-протоколи. За великим рахунком, сам виконуваний файл NOD32 вам не буде навіть потрібно — три досконалі сканери покликані не допустити віруси і іншу «заразу» на ваш персональний комп'ютер.
  • Природно, NOD32 має в своєму складі і евристичний аналізатор для виявлення раніше невідомих вірусів — це повинно допомогти користувачеві справитися з творіннями хакерів, що недавно з'явилися. Вельми корисно, якщо врахувати, що сучасні комп'ютерні епідемії протягом декількох годинників можуть охопити величезну кількість ПК по всьому світу. Також NOD32 здатний боротися з докучливими макровірусами, виявляти заразу в архівах, включаючи захищені паролями, і поміщати невиліковувані файли в карантин так, що їх випадковий запуск стає неможливим. При необхідності NOD32 може інформувати системного адміністратора про появу вірусів листом або SMS-повідомленням.
  • Варто відзначити і ще одну важливу перевагу даної програми — порівняно невеликий об'єм завантажувального файлу і досить висока швидкодія антивірусного сканера — вельми корисна якість, особливо якщо взяти до уваги об'єми сучасних жорстких дисків.
  • Єдиним недоліком цієї програми можна визнати тільки інтерфейс — він явно орієнтований на просунутого користувача, і новачкам спочатку буде не дуже просто в нім розібратися. З іншого боку, всі необхідні настройки програма робить сама, так що користувачеві залишається лише встановити NOD32 і періодично оновлювати бази даних вірусів.

11. Основні заходи щодо захисту від вірусів

Створення санітарного бюлетеня «Профілактика комп’ютерних вірусів»: пари учнів отримують картинки з теми, їм необхідно сформулювати основні профілактичні засоби боротьби з вірусами, записати на картинки, і прикріпити на дошку. (2 хв.) Додаток № 2.

  • оснастіть свій комп'ютер однієї із сучасних антивірусних програм
  • користуйтеся лише перевіреними джерелами інформації
  • постійно оновлюйте програмне забезпечення
  • постійно обновляйте антивірусні бази
  • робіть архівні копії цінної для Вас інформації (гнучкі диски, CD)
  • Перед використанням чужих носiїв iнформацiї обов’язково перевiряйте їх на наявнiсть вiрусiв.
  • не запускайте на виконання незнайомі програми.
  • не відкривайте одержані через Інтернет документи без перевірки їх на наявність вірусів.
  • виконуйте перiодичну перевiрку пам’ятi та всiх дискiв вашого комп’ютера за допомогою свiжих версiй антивiрусних програм.
  • перезавантажуйте комп'ютер перед початком роботи, зокрема, у випадку, якщо за цим комп'ютером працювали інші користувачі.

 

V. Формування вмінь, застосування знань

Практична робота «Захист комп'ютера від вірусів»

Інструктивна картка.

Програма Антивірус Касперського»

  1. Запустіть програму Антивірус Касперського (Пуск / Програми / AVP/Антивірус Касперського).
  2. Розглянути зміст вкладок, визначити: версію програми, строк завершення дії ліцензійного ключа програми (Справка и поддержка); дату виходу та статус антивірусної бази (Обновление); стан захисту.
  3. За допомогою програми здійснити перевірку з’ємного диска А: або власної папки на наявність комп’ютерних вірусів, при необхідності провести лікування.
    При виявленні вірусів натиснути кнопку «Лікувати все»–«Удалить»
  4. Проглянути статистику
  5. Вимкнути комп’ютер.
  6. Скласти звіт про проведену практичну роботу.

VI. Підсумок уроку

Дати відповіді на запитання.

  • Що таке комп'ютерний вірус?
  • Які ознаки присутності вірусу на комп'ютері?
  • Які типи вірусів існують за ознаками класифікації?
  • Які є типи антивірусних програм?
  • Яких заходів щодо попередження зараження вірусами слід дотримуватися?

Підписання учнями угоди Правила захисту інформації (Додаток 3)

VII. Домашнє завдання 

     Опрацювати конспект та відповідний розділ підручника.

 

1 рівень.

Підготувати відповіді на питання:

  1. Що таке комп'ютерний вірус і троянська програма?
  2. Вкажіть шляхи проникнення комп'ютерного вірусу в комп'ютер.
  3. Які типи комп'ютерних вірусів Вам відомі?
  4. Вкажіть основні ознаки зараження комп'ютера.
  5. Які існують методи боротьби з комп'ютерними вірусами?
  6. Які основні антивірусні програми Ви знаєте?
  7. Яким чином проводиться лікування заражених дисків?

 

2 рівень.

Підготувати презентацію на одну з тем:

  1. Антивірусні програми.
  2. Види вірусів і методи боротьби з ними.

 

3 рівень.

Провести дослідницьку роботу:

  1.      Використання антивірусних програм для захисту комп'ютера.
  • Рейтинг використовуваних програм;
  • Способи оновлення антивірусних програм;
  • Статистика зараження комп'ютера вірусами;
  • Рейтинг вірусів, якими заражався комп'ютер.

 

 

 

 

 

Практична робота

«Захист комп'ютера від вірусів».

Мета роботи: навчитися використовувати антивірусну програму «Антивірус NOD32» для перевірки комп'ютера на наявність вірусів і його лікування.

Завдання: Перевірити диск на наявність вірусів з використанням антивірусної програми.

Хід практичної роботи:

  1. Запустіть програму NOD32.
  2. Розглянути зміст вкладок, визначити: версію програми, строк завершення дії ліцензійного ключа програми (Справка и поддержка); дату виходу та статус антивірусної бази (Обновление); стан захисту.
  3. За допомогою програми здійснити перевірку з’ємного диска А: або власної папки на наявність комп’ютерних вірусів, при необхідності провести лікування.

     При виявленні вірусів натиснути кнопку «Лікувати все»–«Удалить»

  1. Проглянути статистику
  2. Вимкнути комп’ютер.
  3. Скласти звіт про проведену практичну роботу.

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

КОМПЛЕКС ВПРАВ ДЛЯ ЗНЯТТЯ М'ЯЗОВОГО НАПРУЖЕННЯ

Варіант 1

Вихідне положення — сидячи на стільці.

  1. Зробити кілька глибоких вдихів і видихів. Потягнутися на стільці, зігнувши руки на потилиці, відхиляючи голову назад і випростуючи плечі. Повторити 5 разів.
  2. Зробити нахили і повороти голови. Повторити 5 разів.
  3. Зробити легкий самомасаж обличчя і кисті руки протя­гом 3-5 с.

Варіант 2

Вихідне положення — стоячи, ноги разом, руки вниз.

  1. Прямі руки розвести в боки долонями догори, зробити вдих.
  2. Схрестити руки на грудях, міцно обхопити себе за плечі, по­вторити 5 разів.
  3. Кругові рухи ліктями вперед протягом 5 с.
  4. Те саме назад. Дихати рівномірно.

ВИКОНАННЯ КОМПЛЕКСУ ВПРАВ ДЛЯ ЗНЯТТЯ ЗОРОВОЇ ВТОМИ

Вправи виконуються сидячи в зручній позі, хребет прямий, очі відкриті, погляд — прямо, відвернувшись від комп'ютера.

Варіант 1

  1. Погляд спрямовувати вліво-вправо, вправо-прямо, вгору-прямо, додолу-прямо без затримки в кожному положенні. Повторити 5 разів і 5 разів у зворотному напрямі.
  2. Заплющити очі, на рахунок «раз-два» відкрити очі і подиви­тися на кінчик носа на рахунок «три-чотири».
  3. Кругові рухи очима: до 5 кіл вліво і вправо.

Варіант 2

  1. Швидко кліпати очима протягом 15с.
  2. Заплющити очі. Не відкриваючи очей начебто подивитися ліворуч на рахунок «раз-чотири», повернутися у вихідне по­ложення. Так само подивитися праворуч на рахунок «п'ять-вісім» і повернутися у вихідне положення. Повторити 5 ра­зів.
  3. Спокійно посидіти із закритими очима, розслабившись, про­тягом 5 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Правила захисту інформації

Ми, що підписалися нижче, згодні з приведеними правилами і зобов'язуємося неухильно їх виконувати з метою забезпечення безпеки особистої інформації і суспільної.

  1. Кожен користувач ПК зобов'язаний встановити легальну антивірусну систему.
  2. Антивірусна система повинна мати актуальні оновлення вірусних баз.
  3. Кожен користувач зобов'язаний не рідше за один раз на місяць перевіряти ПК на наявність вірусних програм.
  4. Кожен користувач перед відкриттям носія або файлу зобов'язаний перевіряти його на наявність вірусного файлу.
  5. Кожен користувач зобов'язаний включити брандмауер і захистити підключення до мережі.
  6. З метою недопущення зараження вірусними програмами ПК користувач зобов'язаний викачувати програми тільки з легальних, загальнодоступних сайтів. Не викачувати і не намагатися встановлювати програми-креки і зламані ліцензійні програми, оскільки вони є потенційними носіями вірусних файлів.
  7. При виявленні вірусного файлу користувач зобов'язаний спробувати вилікувати даний файл, або, якщо лікування неможливе, видалити його.
  8. Користувачеві рекомендується поширювати безкоштовні антивірусні програми і навчати основам захисту інформації інших користувачів.

Підписи:                                                                           Дата: __.___.20___

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

C:\Documents and Settings\Семья Егоровых\Мои документы\Школьная работа\конкурс Учитель года\открытый урок\практика\antivir.png____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

____________________________

 

doc
Додано
14 червня 2021
Переглядів
1896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку