Комплекси вправ "Профілактика плоскостопості"

Про матеріал
Розробка комплексів вправ для профілактики та корекції для учнів з інтелектуальними порушеннями легкого та помірного ступеня (12-13 років)
Перегляд файлу

 

Комплекс вправ №1

Профілактика та корекція плоскостопості дітей інтелектуальними  порушеннями помірного ступеню ( 12-13років)

1. Ходьба по орієнтирам руки на пояс: на носках;  на п'ятках;   на   зовнішніх   склепіннях  стопи та  внутрішнім склепіннях стопи. (1-2хв)                                                             2.  Біг повільним темпом.  Біг з високим під­німанням колін. (1 хв).                                                              3. З високим  під­німанням стегон ходьба  по сенсорній  доріжці, руки на поясі. Ходьба  наступаючи  на  предмет (килимок, мішечок з піском).(1хв) 4.Учень  бочком ходить довгою палицею. Головне, щоб п’яти з пальчиками при ходьбі діставали до підлоги. Повторити 10-15разів.                                                                              5. Робити присідання  на палиці.   Повторити 10-15разів                                                                           6.Намагаючись обхопити ніжками гімнастичну  палицю, ходити нею  зовнішніми сторонами стоп. Повторити 10-15разів .                                                                                             7.Вп — сидячи на гімнастичній  лаві(стільці), праву ногу вперед. Поворот стопи всередину з відтягуванням носка (Повторити 10 разів ).  Вп — сидячи на гімнастичній  лаві(стільці), ліву ногу вперед. Поворот стопи всередину з відтягуванням носка . Повторити 10 разів.                                                                                 8. Перекочуємося з носочків  на п’яти і навпаки. Повторити 20разів.                                                                        9.Стрибки по «купинам»( хустинки). Повторити 15-20 разів.                                                                   10. Ходьба на біговій доріжці.( 35-45 с) .                                                                11 .Вп  - ос. Катання ногою м’яча( 30с)                                                                      12.Вп  - сід на підлозі . Підняти м’яч стопами ніг. (25-30 разів) .                   
13. Лазіння по гімнастичній стінці (спиратись на рейки серединою стопи). Піднятись на дві рейки. Повторити 10 разів                                                           14. Напружити ступні ніг - вдих , а потім розслабити  - видих. Повторити 15-20 разів.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

  

 

 Комплекс вправ №1

Профілактика та корекція плоскостопості для дітей інтелектуальними  порушеннями легкого ступеню ( 12-13років)

1. Накреслити на підлозі крейдою лінію. Нехай учень спробує пройти по цій лінії, втримавши рівновагу (руки розведені в сторони). Дитина може робити вигляд, що танцює на дроті. Одну ступню треба ставити впритул перед іншою, коліна згинати не можна. Ні в якому разі не можна ставити ногу поруч з лінією, а то «можна впасти вниз». Переміщення присіді. (1хв)                                                                     2.  Біг у повільному темпі, з закиданням гомілки, біг з високим під­німанням стегна.  (1 хв).                                                                                                                         3. З високим  під­німанням стегон ходьба по сенсорній  доріжці, руки на поясі. Ходьба  наступаючи  на  предмет (килимок, мішечок з піском). Повторити 10-15 разів.                                                                                           4.Присідання  з хрещеними ногами. Повторити 10-15 разів.                                 5.  Переміщення  правим, лівим боком приставним кроком  по гімнастичній лаві.(30с)                                                                                                                   6. Вправи на гімнастичній палиці. Учню потрібно з’єднати п’яти, носочки  розкинути убік. Робимо  присідання, намагаючись коліна розвести у бік             Повторити15-20разів.                                                                            7.Перекочуємося з носочків  на п’яти і навпаки. Повторити 20разів.                                       8.Вп- сід, пересуватися навпочіпки «гусячим» кроком.  (30с)                                            9.Вп — ос на гімнастичній лаві . Стопи повернути всередину, піднятися навшпиньки, повільно зігнути ноги в колінах, повільно випрямити ноги в колінах. Повернутись у вп (6—8 разів).
10. Вп  присід на гімнастичній лаві. Пересування невеликими кроками вперед (34—40 с).
11. Вп — стоячи на 1-й рейці гімнастичної стінки з захватом за рейку на висоті плечей. Захоплюючи рейку пальцями і повертаючи   стопи досередини, лазіння нагору. Повторити 10-15 разів.                                                                                      12. Стрибки на носках через скакалку , обертаючи її в перед і назад.(1 хв).                                                                                               13. Стрибки на носках на одній та двох ногах на місці, з просуванням у перед і  назад,з поворотом на 90 градусів.( 35-45 с)                                                               14 .Вп  - ос. Катання ногою м’яча( 1хв)                                                                      15.Вп  - сід на підлозі . Підняти м’яч стопами ніг. (25-30 разів) .                   
16.Вп -  лежачи на животі, повороти гомілок зовні і назовні . Повторити 20 разів.                                                                                                                        17. Напружити ступні ніг - вдих , а потім розслабити  - видих. Повторити 15-20 разів.                                                                                                  

                                Комплекс вправ №2

Профілактика та корекція плоскостопості для дітей інтелектуальними  порушеннями помірного ступеню ( 12-13років) 1. З мішечком на голові , руки на поясі: присісти, стати на коліна  і повернутись у Вп. ( 1-2 хв )                                                                                         2.Ходьба з мішечком на голові , руки на поясі: на носках з подоланням перешкод, широкими кроками, з випадами, із зупинками за сигналом.( 1-2 хв                                       

3. Біг  у повільному темпі . Правим , лівим боком приставним кроком (30 с)                                                                                                                                       4. Вп - вузька стійка ноги нарізно, стопи паралельно на гімнастичній лаві. Стійка на зовнішньому склепінні стопи. Піднятись навшпиньки.

 Повернутись у  вп  Повторити 10-15 разів.
5. Ходьба з мішечком на голові по гімнастичній лаві;  переміщення приставним кроком  з допомогою вчителя. Повторити 6 разів.                                                                           6. – Вп- ос. Учень котить уперед-назад м'яч, качалку або пляшку з водою. Вправи виконуються спочатку однією, потім іншою   ногою. (30 с)                                                                                             7. – Вп -  учень сидить на підлозі із зігнутими ногами. П'ятки щільно притиснуті до підлоги і не відриваються від нього протягом всього часу виконання вправи. Рухами пальців ноги дитина старається підтягнуть по підлозі хустинку (або серветку) на якій лежить вантаж (камінь), спочатку однієї  потім іншою ногою. (30с)                                                                                          8. В п - учень сидить на підлозі із зігнутими ногами.   Збирає пальцями однієї ноги різні дрібні предмети, розкладені на підлозі, і складає їх в купку, однією ногою, потім іншою. Потрібно не допускати  при перенесенні, щоб предмет впав. (1хв)                                                                                                           9.Стрибки по «купинам»( хустинки). (30с)                                                                   10 Вп  - сід на підлозі . Підняти м’яч стопами ніг. (25-30 разів)                         11. Лазіння по гімнастичній стінці (спиратись на рейки серединою стопи). Піднятись на дві рейки. Повторити 10 разів.                                                        12. Лежачи на підлозі, зігнути всі пальці ніг у напрямку обличчя – вдих , розслабити – видих. Повторити 20 разів.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

                      Комплекс вправ №2

Профілактика та корекція плоскостопості для дітей інтелектуальними  порушеннями легкого ступеню ( 12-13років)      1. З мішечком на голові , руки на поясі: присісти, стати на коліна, сісти на підлогу  і повернутись у Вп. ( 1-2 хв )                                                                                                                                 2.  Спортивна ходьба з предметом на голові.  (30сек)

3. Біг  у повільному темпі . Правим , лівим боком приставним кроком (30 сек)                                                                                                                                                                                            4.  Вп — сидячи на гімнастичній  лаві(стільці), ліву ногу вперед(праву ногу вперед). Поворот стопи всередину з відтягуванням носка (15разів кожною   ногою).                                                                                                                      5. Вп — вузька стійка ноги нарізно, стопи паралельно. Стійка на зовнішньому склепінні стопи. Піднятись навшпиньки. Повернутись у
вп (15—20 разів).                                                                                                       6. Ходьба з мішечком на голові по гімнастичній лаві;  переміщення приставним кроком   . Повторити  15-25 разів.                                                                                                                                                                                                           7. – Вп- ос. Учень котить уперед-назад  качалку або пляшку з водою. Вправи виконуються спочатку однією, потім іншою  ногою. (1хв)                                                                                             8. – Вп -  учень сидить на підлозі із зігнутими ногами. П'ятки щільно притиснуті до підлоги і не відриваються від нього протягом всього часу виконання вправи. Рухами пальців ноги дитина старається підтягнуть по підлозі хустинку (або серветку) на якій лежить вантаж (камінь), спочатку однієї  потім іншою ногою. ( 1-2хв)                                                                                              9. В п - учень сидить на підлозі із зігнутими ногами.   Збирає пальцями однієї ноги різні дрібні предмети, розкладені на підлозі, і складає їх в купку, однією ногою, потім іншою. Потрібно не допускати  при перенесенні, щоб предмет впав. (1-2хв)                                                                                                                              10.Котіння м'ячика.  Сід на підлозі  і поставити  ступню на тенісний м'ячик. Нехай учень  качає м'ячик то  носком, то  п'ятою двома ногами поперемінно.(30с)                                                                                                       11. Гра в збір врожаю  . Посадивши дитину на підлогу, розкласти перед ним в лінію десять мисок або відер . Перед мисками покласти по м’ячику або іграшки. Дитина опускає м’ячики по черзі: потім виймає м’ячики або іграшки руками . (1-2хв)                                                                                                                                                                                                  12. Стрибки з обруча в обруч , стрибки по «купинам». (30с)                                          13.  Ходьба навшпиньки по похилій площині (зі страховкою) нагору маленькими кроками (дошка Євмінова під кутом 10—15°). Повторити 10-12 разів) .                                                                                                                             14 .Вп ос. 1-2-Піднятись на гімнастичну лаву , руки на пояс ; 3-4- опуститись на підлогу в Вп.  (20-25разів)                                                                                                                             

15.  Лазіння по гімнастичній стінці (спиратись на рейки серединою стопи). Повторити 10 разів.                                                                                       16.Лежачи на підлозі, зігнути всі пальці ніг у напрямку обличчя – вдих , розслабити – видих. Повторити 20 разів.                                                                                               

docx
Додано
7 березня 2023
Переглядів
153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку