Конференція " День Чорного моря"

Про матеріал
Конференція до дня Чорного моря Лісненський ліцей Бородинської громади Болградського району Одеської області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щоб полюбити Чорне море ,треба його пізнати. Виконав: учень 3 класу Савченко Андрій Керівник Букур Людмила Іванівна. Лісненський ліцей з дошкільним відділенням, початковою школою та гімназією Бородінської селищної ради Болградського району Одеської області

Номер слайду 2

31 жовтня Міжнародний день Чорного моря. Це свято відзначається в день ,коли у 1996 р. причорноморські країни - БОЛГАРІЯ, ГРУЗІЯ, РУМУНІЯ, ТУРЕЧЧИНА, Україна підписали Стратегічний план дій по реабілітації й захисту Чорного моря .

Номер слайду 3

Чорне море розташоване на півдні України. На його узбережжі розкинулося шість держав. Води Чорного моря омивають такі країни: Україна Грузія ,Туреччина, Болгарія, Румунія. Чорне море з усіх боків оточене суходолом, але воно все-таки зʼєднане зі Світовим океаном. На північному сході Чорне море сполучається з Азовським морем. На південному заході Чорне море зʼєднане із Середземним морем. Уздовж берегової лінії Чорного моря розташовані піщані пляжі .

Номер слайду 4

Мешканці глибин морських(В морських глибинах мешкає близько 180 видів риб)

Номер слайду 5

Кефалькамбала. Ставрида. Тріска. Хамса. Шпрот. Горбиль Черноморський. Рибка султанка Черноморська

Номер слайду 6

Білуга. Осетр. Сіврюга. Осетрові види риб

Номер слайду 7

Дельфіни. Афаліни. Азовка(морська свиня)Білобочка

Номер слайду 8

П’ять небезпечних мешканців Чорного моря

Номер слайду 9

Морський дракончик, незважаючи на свою милу назву, є однією з найбільш небезпечних для людей риб Чорного моря. Її отруйні залози розташовані на першому спинному плавці і поруч з шипом на зябровій кришці. По необережності об її колючки можна легко поранитися, і тоді її отрута потрапить у рану. Якщо це сталося, слід звернутися до лікаря, інакше поранений ризикує довести свій стан до паралічу, втрати мови, а деколи навіть смертельного результату

Номер слайду 10

Скорпена або, як її ще називають, морський йорж любить проживати у вкритих камінням та вапняком берегах на глибині близько 35 метрів, де вона може добре замаскуватися. Виглядає морський йорж досить страшно. І не даремно. Крім пазуристих зубів скорпени, найбільшу небезпеку представляють її отруйні залози, розташовані на плавниках. Варто бути з нею обережніше.

Номер слайду 11

Скат –хвостокол. Характерною рисою цих риб є форма тіла, яка нагадує правильний ромб і закінчується хвостом у вигляді батога. На ньому є один, зрідка два зазубрених шипа, з'єднаних із залозами, які виділяють отруйний слиз. Завдяки своєму маскувальному забарвленню під час полювання практично непомітні. Живиться дрібною рибою, крабами та креветками. Захищаючись,він дуже небезпечний, адже закидає свій гнучкий хвіст навколо загрозливого об’єкта Ці скати бояться шуму і там, де купаються люди, рідко бувають. А от у місцях не дуже людних треба бути обережним, враховуючи їх звичку зариватися в пісок. Як правило, сам не нападає .

Номер слайду 12

Акули. Звичайно, чорноморські акули не такі величезні й небезпечні для людини, як більшість їхніх родичів, але все ж буде нерозсудливо вважати їх повністю безпечними. Акули Чорного моря — це катран, довжина якого понад два метри. Деколи цих хижаків виносить на мілководді, і ви можете просто ненароком наступити на них. Разом з тим у акули катрана на плавці знаходиться гострий шип, наткнувшись на який або отримавши удар, ви ризикуєте сильно поранитися. Чорноморська акула катран - єдиний представник цих хижих тварин у Чорному морі. Завдовжки акула сягає 150 см, а її маса - майже 14 кг. Ця акула не нападає на людину та вважається безпечною

Номер слайду 13

Медузи. У медуз практично немає ворогів у природі. Ніхто ними не харчується, ніхто їх не добуває. Гинуть медузи не тільки через зниження температури, а й через зниження солоності моря,В Чорному морі медузи добре себе почувають ,тому що солоність води в ньому в декілька разів більша ніж в Азовському. Чорне море хоч і важко назвати небезпечним для людини, але все ж від деяких його мешканців під час відпочинку або риболовлі слід триматися осторонь. Варто пам'ятати про заходи безпеки і уникати зустрічей з такими представниками підводної фауни Чорного моря. У Чорному морі переважають два види медуз : Aurelia ( аурелія вухата) і Rhizostomeae (корнероти) Останні є більшим видом, і саме їх стало більше у наших морях. Саме корнероти можуть обпалювати при контакті, а також викликати алергічні реакції"

Номер слайду 14

Медуза КОРНЕРОТ досить розповсюджена у курортній зоні Чорного моря. Людині варто уникати контакту з нею. При контакті людини з виростами коренерота виникають досить сильні больові відчуття, схожі на опік кропивою. Уражене місце треба промити великою кількістю води. Руками, на яких є слиз медузи, не можна торкатися очей та губ, щоб запобігти подразненню слизових оболонок.

Номер слайду 15

Медуза АУРЕЛІЯ вухата. Отрута, що міститься в жальних клітинах АУРЕЛІЇ вухатої, безпечна для людини, проте спричиняє пекучий біль і висип. Її ефект подібний на ефекту від вжалення кропивою як відчуттями, так і тривалістю. Одразу після вжалення людина відчуває біль, що може тривати до пів години. За 3 хвилини в місці контакту з тілом медузи починається свербіж і виникає дрібний висип

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
14 квітня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку