Конференція ,,Тверезість – норма нашого життя“

Про матеріал

Конференція проходить у вигляді рольової гри, в якій ролі економіста, соціолога, історика, юриста, медика і хіміка виконують учні школи. Мета конференції: розширити і поглибити уявлення учнів про шкідливість вживання алкогольних напоїв і наркотичних засобів; куріння. вживання алкогольних напоїв і наркотичних засобів; куріння.

Перегляд файлу

Конференція

 

 

 

http://tverezi.ucoz.ua/_ph/1/927558333.jpg

 

 

 

 

Конференція

,,Тверезість – норма нашого життя“

Твереза людина — щаслива сім'я. 
Тверезі діти — здорове суспільство. 
Тверезий народ — світле майбутнє!

 

Мета конференції: розширити і поглибити уявлення учнів про шкідливість       вживання алкогольних  напоїв і наркотичних засобів;  куріння.

 

Оформлення: плакати про дію алкоголю і тютюнового диму на людину; презентація, відео ,,Вплив алкоголю на організм людини“ , таблички з зазначенням прізвищ і ролей: економіст, соціолог, історик, юрист, хімік,  медик, ведучий.

 

Запрошені: лікар-нарколог центральної районної лікарні, психолог школи, працівники міськвідділу  внутрішніх справ.

 

       Ведучий. Починаємо конференцію на тему: ,,Тверезість – норма нашого життя“, мета якої  розширити і поглибити ваші уявлення про шкідливість вживання алкогольних напоїв і наркотичних засобів, куріння. Конференцію проводимо у вигляді рольової гри, в якій ролі економіста, соціолога, історика, юриста, медика і хіміка виступлять учні нашої школи.

       Соціолог. Готуючись до цієї конференції, ми провели анкетування серед учнів 9-11 класів. Його мета – виявити ставлення до вживання алкогольних напоїв.

       Закінчуючи в анкеті речення ,,Я можу зрозуміти, коли людина пє, якщо…“, більшість учнів написали: якщо горе, радість, свято, день народження, за компанію, коли не складаються стосунки в сімї; щоб показати, що не гірший за інших; тому що немає чим зайнятись. І тільки 5% написали:  ,, Я такого не розумію“, ,, Людина, особливо в нашому віці, не повинна вживати спиртне за будь-яких умов, звикати до цього. В нашому суспільстві заведені незрозумілі правила. В компанії важко відмовити, на дні народження сприймають небажання випити, як образу“.

       Закінчуючи речення ,,Вживати спиртне шкідливо, тому що…“, ніхто не написав, що це не шкідливо. Навпаки: отрута для організму,  впливає на здоровя, руйнується нервова система, порушується робота серця, виникають хвороби печінки, нирок, скорочується життя. Можна звикнути і буде потреба в цьому кожен день.

       Писали і про те, що це шкідливо, впливає на спадковість, особливо, якщо п’ють жінки: можуть  народитися нерозвиненіі, розумово відсталі діти. Деякі бачать в цьому і соціальне зло: ,,Шкода не тільки для людини, яка    п’є, а й для інших: вона стає грубою, злою, роздратованою, не може контролювати свої вчинки, з нею важко спілкуватись.  Під впливом алкоголю трапляються страшні випадки: сімейні чвари, автомобільні катастрофи, самовбивства, вбивста.

       Щоправда, викликає тривогу те, шо жоден учасник анкетування не пов’язав пияцтво із втратами в народному господарстві, з шкідливим впливом на бюджет сім’і, виховання дітей.

       І тільки 10% серед учнів 9-11 класів (14-16 років) знайшлось таких, хто ще не спробували спиртного.

       Медик. Багато людей вважають, що вино знімає напруження і втому, допомагає весело провести час. Відбувається це завдяки психотерапевтичному ефекту. Хмільне виводить з ладу стримуючі центри у людини, і веселість того, хто п’є, – завжди неприродна, штучна. Поспостерігайте за ним збоку і переконайтесь, що від вина людина стає розкутою.

       Історик.  Знаменитий німецький природодослідник Гельмгольц, описуючи обставини, при яких він переживав період підвищеної творчої діяльності, відмічав, що найменша кількість спиртного завжди гальмувала ці процеси. Великий Гейне в 1870 році записав в своєму щоденнику: ,, Людство могло б досягнути неймовірних успіхів, якби воно було б більш тверезим.

      Хочеться навести слова і Джека Лондона: ,,Ніякі слова і повчання не втримають дорослих чоловіків і підростаючу молодь від пияцтва, якщо алкоголь буде доступним і його вживання буде символізувати відвагу, мужність, велич духу“.

       Хімік. В молекулі етилового спирту є полярна гідроксгрупа. Завдяки водневим зв’язкам гідроксгрупами молекул спирту і молекулами води спирт добре розчиняється у воді.

       Медик.  Алкоголь всмоктується у верхніх відділах травного тракту, через годину-півтори його концентрація в крові максимальна. З крові він поступає в тканини, особливо активно – в тканини головного мозку і печінки. Внаслідок подразнюючої дії спирту на слизову оболонку порожнини рота і шлунку посилюється виділення слини і шлункового соку, що супроводжується підвищенням апетиту. Попадаючи в кров, алкоголь викликає розширення кровоносних судин. Порушується терморегуляція. Як тільки алкоголь потрапляє в кров, в роботу включаються органи внутрішнього біологічного самозахисту, і ця робота не припиняється до того часу, поки з організму не будуть повністю виведені алкоголь і продукти його розпаду.

     Хімік.  В печінці відбувається реакція перетворення спирту в оцтовий альдегід, який порушує роботу хімічних сполук, що передають нервові імпульси всередині мозку. При дальшому окисненні альдегіду утворюється оцтова кислота.

       Найбільш негативний вплив спирту позначається на нервово-психічній діяльності. Справа в тому, що в головному мозку концентрація алкоголю на 60-70% вища, ніж в крові, тому що в нервових клітинах міститься багато жироподібних речовин, в яких спирт розчиняється краще, ніж у крові. В п’яної людини в мозку відбувається велика кількість дрібних крововиливів, закупорка судин, в результаті чого клітини мозку не одержують кисню і гинуть. При вживанні 100 г пива гине до 3 000 клітин мозку, 100 г вина – 5 000 клітин, 100 г горілки – 7 500 клітин. За роки у людини, яка п’є, гинуть мільйони клітин, які не відновлюються. Алкоголь викликає поліневрити, енцефалопатити, психози. Ураження серцево-судинної системи, шлунково-кишечного тракту, бронхіту, емфіземи легень бувають в 3-4 рази частіше у людей, які п’ють. Вони також частіше хворіють інфекційними захворюваннями, страждають авітамінозами.

       Соціолог.  Алкголізм, як захворювання, формується поступово, поволі, часто зовсім непомітно для оточуючих і того, хто п’є . Цей період називають побутовим пияцтвом, яке через 5-12 років може перейти в хронічний алкоголізм. За даними вчених у неповнолітніх він виникає в 8 разів швидше, ніж у дорослих. Якщо дорослим треба в середньому 5-20 років для розвитку хронічного алкоголізму, то підлітки через рік можуть стати алкоголіками.

       Тема особлива – алкоголь і спадковість. У наші дні у світі нараховується біля 100 млн  розумово-відсталих дітей. Більшість із них були б нормальними, якби їх батьки не захоплювались спиртними напоями. Як показали наукові дослідження  від 215 батьків, що зловживали спиртними напоями, народилося 37 недоношених, 16 мертвонароджених, 38 погано розвинених дітей; 55 людей пізніше захворіли туберкульозом, 145 – психічними розладами. Вчені висунули гіпотезу, що сім’ї, створені з алкоголіків і п’яниць, припинили б своє існування через 150-200 років.

  Відео ,,Вплив алкоголю на організм людини“  (http://rutube.ru/video/a06c80a74c309fbffef33d57c481807f/)

       Економіст.  Пияцтво наносить велику шкоду виробництву: це запізнення на роботу, прогули, зниження продуктивності праці, випуск бракованої продукції, зрив плану, простій устаткування. За підрахунками вчених встановлено, що вживання спиртних напоїв завдає втрат народному господарству, які значно перевищують всі прибутки, одержані державою від їх продажу. Навіть в результаті помірної випивки продуктивність праці на другий день падає в середньому на 4-5%, а іноді досягає 15-30%.

       Дослідження соціологів показали, що у тих, хто зловживає алкоголем, виробництво продукції в дні після одержання заробітної плати на 25-30%  менше, аніж зазвичай. Ці втрати особливо відчутні в умовах сучасної організації виробництва, взаємозалежності цехів і дільниць. За підрахунками вчених, повне «витверезення» праці в промисловості може дати 10% ріст її продуктивності.

       Юрист. Для боротьби з пияцтвом на виробництві передбачені певні заходи: законодавчі, адміністративні, громадського впливу. Так, працівника в нетверезому стані адміністрація зобов’язана не допускати до виробництва. Причому цей факт повинен розглядатися як прогул. До такого порушника застосовуються наступні міри покарання: зауваження, догана, переведення на менш оплачувану роботу або на нижчу посаду на термін до 3-х місяців; звільнення. Порушник трудової дисципліни може повністю або частково позбавлятися премій, пільгових путівок в будинки відпочинку і санаторії, чергового одержання житла. Поява на роботі в нетверезому стані може розглядатися в товариському суді, який може зобов’язати винного вибачитися перед колективом, оголосити попередження, громадський осуд, догану з опублікуванням або без опублікування в пресі, поставити питання на переведення його на менш оплачувану роботу.

       Пияцтво і алкоголізм – одні з серйозних причин злочинів. Про це переконливо свідчать такі цифри: майже 90% вбивств з хуліганських мотивів і 70% в бійках здійснюються особами в нетверезому стані. Серед неповнолітніх правопорушників кожен третій, а серед 16-17 річних – 90% систематично вживають спиртні напої. Пияцтво є основною причиною дорожньо-транспортних пригод, які щорічно призводять до величезної кількості жертв. Ось приклад в нашому районі. В селі Королівка ще зовсім молодий хлопець, перебуваючи в нетверезому стані за кермом вантажного автомобіля, наїхав на групу молодих людей, що були на весіллі. Четверо з них загинули на місці, а ще троє потрапили в лікарню в важному стані.

       Між іншим, здійснення злочинів в станів сп’яніння є обставиною, що збільшує кримінальну відповідальність.

       Історик. Людство давно дізналось про шкоду пияцтва і намагалось поставити перепони на його шляху. В Стародавньому Китаї було видано указ, що забороняв вживання спиртних напоїв. В Стародавній Спарті спеціально споювали рабів і демонстрували їх молодим спартанцям, щоб показати до чого може привести вживання алкоголю. В Індії жорстоко карали жінок, що вживали спиртні напої. В нашій країні створювалися товариства тверезості, протиалкогольні об’єднання.

       Ведучий. Велику шкоду здоровю людини наносить і нікотинова наркоманія або просто куріння. На жаль, опитування показало, що серед учнів 9-11 класів 30 чоловік курить (серед них і дівчата);18 кинули курити, але курили раніше.

       Що думають з цього приводу наші спеціалісти?

       Медик. Куріння завжди шкодить здоровю, є причиною багатьох серйозних хвороб. Не випадково куріння називають чумою ХХІ століття. При курінні сигарет насамперед вражаються судини серця, нервова система. Виникають такі хвороби як атеросклероз, стенокардія, інфаркт міокарда. Останній уражає заядлих курців навіть у молодому віці.  Від тютюнового диму зуби покриваються жовтим нальотом, запалюються ясна. Створюються сприятливі умови для псування зубів і їх випадання. Втрата апетиту, болі в шлунку, хронічний гастрит і, на останок, виразка шлунку – теж наслідки куріння.

       А ще хронічні запалення органів дихання. Серед хворих бронхітом нараховується 75%, а серед туберкульозних – 95% заядлих курців. Доведено, що курці в 10 разів частіше хворіють на рак легень. Один лікар писав: «Коли мені приходиться бувати в палатах, де лежать хворі раком легень, що захворіли після багаторічного куріння, бачити їх виснажені обличчя, слухати надривний кашель, бачити як вони задихаються, в мене виникає бажання вийти на вулицю, взяти за руку будь-яку молоду людину, яка з таким шиком палить цигарку, привести її сюди і сказати: ,,Дивись, ось чим все це може закінчитися! Я впевнений, що після такого відвідування навряд чи знайшовся б хоч один з курців, хто б негайно не кинув палити“.

          Хімік. Під час паління відбувається суха перегонка тютюну з утворення деяких нових речовин. Тютюновий дим містить нікотин, його похідні, аміак, чадний газ, синильну кислоту і інші шкідливі сполуки (біля 90). У момент затяжки на кінці цигарки утворюється тютюновий дьоготь, що містить до 15 канцерогенних речовин, тобто таких, які викликають ріст злоякісних пухлин – рак.

       У дьогті є також радіоактивні сполуки. При курінні в організм надходить і чадний газ, який в крові сполучається з гемоглобіном, і останній витрачає здатність транспортувати і віддати кисень. Виникає кисневе голодування тканин і органів.

       Економіст. Щорічно з сімейного бюджету курець витрачає певні кошти (і чималі) для придбання тютюнових виробів. Підвищена захворюваність серед курців призводить до втрати робочих днів і до грошових витрат на оплату листків непрацездатності.

       Соціолог. Під дією нікотину у підлітків послаблюється пам'ять, увага, знижується працездатність.  Учні, що курять, стають розсіяними і погано вчаться. Тому навряд чи вони стануть в майбутньому хорошими спеціалістами. Особливо шкідливе куріння для дівчат, тому що це може вплинути в майбутньому негативно на спадковість. Але деякі дівчата курять, вважаючи, що з цигаркою вони виглядають більщ ефектно, модно і сучасно. Проте, при опитуванні юнаків, чи хочуть вони, щоб  їхні майбутні жінки курили, як правило вони дають негативну відповідь.

      У нашій країні більшість людей не курять: це і малі діти, переважна кількість жінок, хворі і особи похилого віку, чимало чоловіків. Але курці курять у кафе, квартирі, на робочому місці, в поїздах. В закритих накурених приміщеннях тютюновий дим вдихають ті, хто не курить. Так вони стають «пасивними курцями». А таке пасивне куріння не менш шкідливе для здоровя, особливо дітей, вагітних  жінок. Більшість спортсменів, які встановили світові  рекорди і досягли світової слави, не вживали спиртних напоїв і тютюну. Чемпіон світу з шахів Альохін писав, що він впевнено почав вигравати світову першість тоді, коли відмовився від куріння. Не курив наш відомий шахіст  Анатолій Карпов.  Найкращі в світі футболісти Пеле і Ейсебіо теж ніколи не курили. Ще важче уявити собі курцями Ірину Родніну, Яну Клочкову, братів Кличко і багатьох інших наших прославлених спортсменів.

      Ведучий. Пагубне звикання до куріння, на жаль, часто переростає ще в більше зло або навіть трагедію-наркоманію, токсикоманію. Вона викликає тяжкі розлади психіки, рунтує організм людини і приводить до передчасної смерті. В широкому розумінні наркоманія – це хворобливий потяг до ковтання, вдихання, внутрішньовенних ін’єкцій різних наркотичних речовин з метою добитися одурманюючого стану. На жаль, ця хвороба все більше поширюється серед молоді. Зараз багато охочих заробити легкі гроші перевозом і продажем наркотичних речовин. Особливо страшно те, що наркоманом легко стати, але вилікуватись практично неможливо.

Ось факти з газет:

  1. У 15-річної дівчинки все почалось, здавалося б, з зовсім невинного уколу, запропонованого їй в компанії старших за віком. Наступне вживання наркотичних речовин швидко привело до галюцинацій, марення і, нарешті, до психозу. Поряд із психічними розладами у неї були і порушення з боку внутрішніх органів. Тривалий і сильний головний біль, болі в м’язах,  рук, ніг, в усьому тілі, гострий біль у суглобах, нудота, блювання, відсутність апетиту, болі в животі, втрата ваги, занепад фізичних сил.
  2. Підліток 16-ти років довго знаходився в лікарні. У нього психічні розлади аж до глибокого порушення свідомості, у нього розвинулось стійке ураження головного і спинного мозку. Він втратив здатність стояти і ходити, в свої 16 років прикутий до лікарняного ліжка.
  3. Батьки не знали, що їх 21-річнимй син тяжко хворий. Але біда насувалась дуже швидко. Це була наркоманія. Колись за збігом обставин, а швидше «по-дурості», Володимир спробував, що це за штука – наркотики. Після першої спроби була друга, третя… І начебто, спочатку не відчував ніяких порушень, а кинути вже не міг. Можливо, він розумів, що не лікуватися – значить загинути. Однак не знайшов у собі сили звернутися за допомогою до нарколога.  Між тим доза приймання все збільшувалась, перетворюючись в смертельну зброю. Ввечері на міську станцію ,,Швидкої допомоги“ поступив виклик: людина без свідомості. Через декілька хвилин карета швидкої допомоги прибула на вулицю Кортвелішвілі. Але пізно!  Остання доза була для нього смертельною.

На конференції також виступили психолог школи, дільничний інспектор та інспектор відділу кримінальної міліції в справах неповнолітніх, лікар-нарколог центральної районної лікарні.

       Ведучий. За браком часу ми не змогли більше зупинитися на цих важливих питаннях нашого життя. Та, мабуть, і ніякі розмови не примусять людину позбутися шкідливих звичок, якщо вона сама не зрозуміє, що здоров’я, радість  життя і щастя в її руках.

       Соціолог.   Ваше здоров'я - у ваших руках.

Наш клас - за здоровий спосіб життя,

Іде в світле, прекрасне, нове майбуття.

Ми хочемо жити найкращим життям,

Тому кожен учень у школі затям:

Пиятика згубна, до добра не веде,

Тягне в болото, підніжку дає,

Розум забирає, на "подвиги" пхає,

А п 'яниця опісля тяжко зітхає.

Куріння не стиль, не мода, не клас.

Куріння - це лиш заборона для нас.

І що ж ти такого в курінні знайдеш,

Нічого лише, сам себе ти уб'єш.

Як хочеш сховатись, втікти від сім'ї,

Забути всі біди й проблеми свої -

В наркотиках відповіді ти не шукай,

А краще сідай і книги читай.

Спокуса це справді велика для нас,

Але краще думай про нинішній час,

Про школу, сім 'ю та про цінність життя,

Не бійся дивитись в своє майбуття.


Додатки

Плакати для оформлення

http://ukrtvoru.info/wp-content/uploads/2013/03/025-224x300.jpg                             

 

http://tverezi.ucoz.ua/_ph/1/927558333.jpg

http://mnk.org.ua/uploads/pics/x_d466becf.jpg 

http://www.xn--d1a0ab.com/sites/default/files/sober03.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 21
Оцінки та відгуки
  1. Силенко Олена
    Дякую! Обов'язково використаю
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Койкова Галина
    Хороший матеріал для виховної роботи.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Танник Наталія Альбертівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Figyrniy Sergii
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Багнюк Лілія
    Цікавий підхід до висвітлення теми
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Майданюк Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Майданюк Максим
    Матеріал цікавий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Васильєва Світлана Іванівна
    Мені сподобався матеріал, дякую! Корисно та актуально!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Москаленко Наталія Анатоліївна
    пізнавальні факти, сподобалось поєднання пояснень людей різного фаху
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Семенець Лариса
    Матеріал підібрано доступний і цікавий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Павленко Фбпд
    пізнвальна та корисна.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Биковець Вікторія
    Дуже,дуже, надактуально! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Мудрик Євгенія
    Дуже цікавий підхід...
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Науменко Майя Василівна
    Актуально для презентацій превентивної роботи!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Суботіна Ганна Русланівна
    дуже сподобалось. корисно і для батьків.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Ясакова Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Фігурна Лариса
    Корисно і актуально !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Павленкo Людмила Петрівна
    Дуже корисна для класного керівника. Сподобалось дуже!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Архипов Дима
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Назарова Галина Михайлівна
    Актуальна сьогодні тема для старшокласників
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Пономаренко Лілія Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 18 відгуків
docx
Додано
16 березня 2018
Переглядів
1271
Оцінка розробки
5.0 (21 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку