Конкурс "Козацькі забави" (до Дня Збройних сил України)

Про матеріал

Цікавий та корисний конкурс "Козацькі забави" (до Дня Збройних сил України) гармонійно поєднює в креативних етапах проведення мужність, силу духу та епотажність учнів, педагогів та батьків. Незабутні емоції, поєднання духовності учнівства та наставників надовго залишиться у пам'яті тих, хто буде присутнім на цьому дивовижному заході. Сценарій розроблен для учнів середньої та старшої школи, учнів професійно-технічних навчальних закладів .

Перегляд файлу



Тема:  Козацькі забави.

 

Мета.       Привітання до Дня Збройних сил України, розширення знання

учнів, батьків та педагогів про козацькі звичаї, уподобання та традиції. Сформувати шанобливе ставлення мужності різних поколінь нащадків козаків, спонукати до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу. Розвивати фізичні якості, спритність, кмітливість.    

       

Інвентар.  Гімнастичні палиці, кульки, стільці,  тарілки, насіння бобових культур, мішки, турнік, лялька, роз мальованка, папір.

Засоби ІКТ: проектор, ноутбук, екран

Конкурс проходить між нащадками трьох поколінь козацтва: учнями, педагогами та батьками

 

Література.

1.         Козацькими стежками // Позакласний час. 2001,  № 23-24. 

2.         Козацькі забави // Позакласний час. 2001, № 2-3. 

3.         Козацькі забави // Позакласний час. 2000,  № 1.

4.         Україна – славетний край козацький // Розкажіть онуку. 2001, № 27-28.

5.         Козацькі забави // Вертикаль. 1997, № 2 

Сценарій конкурсу «Козацькі забави»

(до Дня Збройних сил України)

(на стінах зали надписи «Вітаємо учасників конкурсу», «Козацькому роду нема переводу!»)

(лунає пісня «Українська армія» під звуки якої звучать слова ведучої)

Ведуча 1 

День Збройних сил України - це мужності й геройства свято.

І ми вклоняємося тим, хто літ тому назад багато

І тим, хто нині з автоматом нам спокій береже і захищає

Мене і маму, і сестру, і брата і велику нашу всю родину - Рідну,вільну Україну

                                                     відео

Ведуча2

Ми, нинішнє покоління, повинні віддати шану героям, завдяки яким майорить сьогодні синьо - жовтий прапор свободи в нашій державі Україні.                                            хвилина мовчання

Ведуча1

Доброго святкового вечора, шановна громадо.

Ведуча2

Щиро вітаємо вас в нашій залі 

Ведуча1

У Конституції сказано, що служба в Збройних силах України, захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності - почесний обов'язок кожного молодого громадянина. І ми віримо,що наші хлопці і юнаки з честю виконуватимуть свій обов'язок перед Батьківщиною, і що наше українське небо буде мирним і безхмарним!

Ведуча2

 Дорогі учні, педагоги, батьки,  гості! В цей чудовий день ми хочемо привітати всіх наших хлопців, чоловіків, батьків зі св'ятом Української Армії, яке ми св'яткуємо 6 грудня

Ведуча1

           Хай це грудневе  свято в нашім колі,

           Ще більше здружить і зріднить всіх нас,            І найщасливіша у світі та людина,            Що друзів має поряд, повсякчас.

Ведуча2

Наші мужні і наполегливі, сильні та чуттєві, прийміть від нас цей музичний подарунок

пісня Ведуча 2

Сьогодні до святкування  Збройних Сил України ми з Вами, дорогі друзі, зібрались у цій залі, щоб ще раз переконатися, що ми є нащадками нашого славного козацького роду, що в наших жилах тече кров сміливих, відважних, розумних людей – вільних  козаків.

Ведуча 1

Ідеали добра, щастя і волі завжди жили в душі нашого народу. Незважаючи на столітні кривди і неволі, українці зберегли свою мову, культуру, традиції. Сьогодні деякі традиційні свята повертаються до нас із забуття. Одним із таких свят є конкурс «Козацькі забави»

 

Ведуча 2

А чи є у цьому залі козаки, що силою та завзяттям можуть похвалитись та мови рідної не цураються, наспіви й танці полюбляють та мудрість народну, гру старовинну не забувають.

 

Ведуча1

Звичайно є. Вітайте оплесками молоді, завзяті, кмітливі та мужні. Команда учнів училища. Очолює команду «Патріоти» __________

Привітання команди «Патріоти»

 

Ведуча 2

Вони розумні та наполегливі, непередбачувальні та чемні. Ваші оплески команді педагогів. Очолює команду «Молода Січ» __________ Привітання команди «Молода Січ» Ведуча 1

Ми звертаємось до них по допомогу, їх погляд вартий тисячі слів, їх мудрості немає меж, вони вперше зустрілися в складі команди. Зустрічайте! Команда батьків. Очолює команду «Козаки» _________

Привітання команди «Козаки»

 

Ведуча2

Отже, протягом нашого турніру Вам доведеться пройти через дев’ять випробувань. Це стільки, скільки було колись порогів на Дніпрі. В давні часи ці пороги були страшною перешкодою на шляху до того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через пороги.

 

Ведуча 1

Дозвольте представити склад журі, котрий оцінюватиме сьогоднішній конкурс

Голова журі –

Ведуча 2

Головний суддя – 

Ведуча1

       Секретар і суддя при учасниках –

Ведуча2

       Члени журі – 

Ведуча1

 

Ведуча1

Для того щоб захищати свою країну, треба бути розумним, сильним, хитрим, спритним . А чи такі наші козаки ми зараз і перевіремо. Отже перший конкурс  «Вершники». Просимо команди вишукатись на лінії старту. Вам необхідно стримувати поміж ніг м’яча - коня, у руках-палицю шаблю. Потрібно дострибати до підвішеного дзвоника, вдарити шаблею по ньому, повернутися назад та передати естафету товаришеві по куреню.

Ведуча2

Оцінюється швидкість та якість виконання. Максимальна оцінка 25 балів.

Увага! Почали! Конкурс супроводжується жартівливою  мелодією Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Молода Січ»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

 

Ведуча2

2 конкурс . Для якого нам потрібно по одному з учасників команди.

(виходять по одному з учасників команди)

Ведуча 1

 У народі кажуть «Як козак їсть – так і працює». Доречно буде згадати невимовну любов козаків до пирогів з сиром, вареників та інших страв. Дівчата приготували смачні варенички. Зараз ми побачимо, хто швидше впорається з «поїданням»

Ведуча 2

Вам необхідно на швидкість з їсти вареники і отримати максимальні 25 балів.

Отже, увага!!! Почали! 

 (перед командами виставляють тарілки з варениками, учасник той команди, яка швидше з’їсть вареники переможе і отримає максимальні 25 балів). Конкурс супроводжується жартівливою мелодією

Ведуча1

 Я була впевнена, що саме цей турнір зуміє розвеселити наше журі. Тож попросимо оголосити „їстівні” можливості майбутніх козаків 

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді  «Патріоти» Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Молода Січ»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

                             (оголошуються результати).

Ведуча2

З давніх-давен відомо: «Дерево життя – це гілочка, на якій ростуть три листочки. Перший листочок – символ минулого, другий -сучасного, третій – майбутнього». Зображення «Дерева життя» зустрічається на каменях далеких часів і свідчить про те, що люди ще в сиву давнину знали про нерозривний зв’язок «Трьох листочків». Щоб правильно орієнтуватися в житті, щоб бути освіченою людиною, треба знати минуле свого народу, його історію. – Оскільки в географічному найбільше виявляється національний характер народу, його душевна краса, його талант, то такі сторінки історії особливо хвилюють і наповнюють нас гордістю. 

Ведуча 1

У минулому українського народу було таке неповторна і легендарне явище як Запорізька Січ. Це про неї М.Гоголь писав: «Так ось вона Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді і дужі, як леви! Ось звідки розливається воля козацтва на всю Україну».

Увага! Зараз перед вами виступлять «Горді і дужі леви», спритні, мов рисі і могутні, як дуби, колишні учні нашого училища. 

Виступ варкаунт

 

Ведуча 2

А на разі 3 конкурс - командний. Запрошуємо команди вийти вперед. Давайте підтримаємо наших козаків оплесками! Ведуча1

Ваше завдання полягає в створенні монументальних композицій пов’язаних з історією козацького роду.  Отже, щоб отримати максимальну оцінку 25 балів вам необхідно протягом 2 хвилин створити командну композицію згідно обраного завдання.

(командам пропонується створити композицію «Пам’ятник Богдану

Хмельницькому на коні »,  «Написання листа козаків турецькому султану»,

«Козаки на палюванні »)

Ведуча2

Прошу капітанів підійти та вибрати завдання. Нагадую у вас лише 2 хвилини.

Час пішов!

Конкурс супроводжується жартівливою  мелодією

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді  «Молода Січ»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

                             (оголошуються результати).

Ведуча 1

Наразі 4 конкурс. З незапам’ятних часів України козаки славилися силою, спритністю, мали гостре несхибне око, розумні голови. Ось ми зараз і побачимо чи могли б наші команди  претендувати на високе звання «козак», чи прийняли б їх колись у Запорізьку Січ. Просимо команди зайняти місця на лінії старту.

Ведуча 2

Наш конкурс має назву «Втеча з полону». Полонені козаки стрибають у мішках. Вони повинні якнайшвидше подолати певну дистанцію й передати мішок по естафеті товаришеві по кореню. Максимальна оцінка 25 балів команді, яка прибуде до фініша першою. Отже.. почали!

Конкурс супроводжується жартівливою  мелодією

Ведуча1

                        Козаки всі спритні, здібні.                          Чи є ще до них подібні?!                          Потомились? Діло в тому,                          Їм потрібно зняти втому.

                         Відпочинок – справа звична:                          Для всіх пауза музична.

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді  «Молода Січ»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки» 

                             (оголошуються результати).

 

Ведуча 2

Сучасний козак повинен бути не тільки воїном, а також іти від сили до краси. Кажуть: «Краса врятує світ». Для наступного конкурсу запрошуємо самого галантного представника.

Ведуча 1

Звісно, красу можна побачити в танці. Яке чудове слово «Вальс» – у ньому грація, краса і ніжність, цей танець танцювали і танцюють декілька століть і до цих пір його краса приваблює, дивує і вражає покоління. Шановні наші козаки, запросіть дівчину та отримайте для своєї команди максимальні 25 балів кружляючи в чарівному вальсі.

                       (виходять дівчата та лунає музика вальсу)

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти» Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді  «Молода Січ»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді  «Козаки»

                             (оголошуються результати).

Ведуча1

Наш 6 конкурс «Найсильніший козак». В кого найсильніші руки?

Запрошуємо по одному з учасників команди.

Ведуча2

Для отримання максимальної оцінки вам необхідно протягом 1 хвилини підтягнутись якомога більше раз. Допоможе в проведенні конкурсу викладач фізичної культури. Запрошуємо першого учасника. 

Представники команд по черзі протягом 1 хвилини підтягуються Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти» Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Молода Січ»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

                             (оголошуються результати).

 

Ведуча1

На черзі 7 конкурс «Веселий козак». Запрошуємо по одному представнику з команди. Ведуча2

Вам необхідно жестами показати те, що написано на листі-завданні, який ви для себе оберете. На все вам дається одна хвилина. Оцінюється швидкість, правильність відповіді та креативність. Умови зрозумілі? Час пішов.

Представники команд по черзі протягом 1 хвилини жестами показують зображення, а команда вгадує. При назві вірної відповіді час закінчується, і оголошується членам журі.

 

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Молода Січ»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

                             (оголошуються результати).

Ведуча 2

Для наступного7 конкурсу «Добрий господар» необхідно з команди по 2 учасника. Ведуча 1

Завдання конкурсу полягає в тому, що протягом 2 хвилин вам необхідно почистити якомога більше картоплі. Оцінюється не тільки швидкість, але і якість. Очищена картопля буде зважена, що матиме суттєвий впли на оцінювання.  Ведуча 2

Максимальна оцінка 25 балів. Час пішов

Конкурс супроводжується жартівливою  мелодією

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти» Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Молода Січ»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

                             (оголошуються результати).

 

Ведуча1

Для 8 конкурсу «Вікторина» необхідна участь всієї команди, а крім того якісне та швидке реагування на запитання. Кожна правильна відповідь приносить в кошик команди 5 балів, а не правильна мінусує 5 балів. Якщо у команди є відповідь капітан голосно вигукує назву команди. Лише після цього надається відповідь. 

Ведуча 2

Увага! Запитання:

1.   Як називається зачіска козака? (оселедець)

2.   Як називалось місце, де жили козаки?  (курінь)

3.   Яка їжа була в козаків найулюбленішою?   (каша)

4.   Як називався козацький ватажок? (отаман, кошовий)

5.   Назвіть найвідомішого гетьмана України. (Богдан Хмельницький)

6.   Як називався козацький човен?  (чайка)

Ведуча 1

Просимо журі оголосити результати конкурса

 

Ведуча 2

9 конкурс «Обмін ролями» . Перед вами в коробці є реквізити для даного конкурсі, які ви повинні використати цілеспрямовано. Отже для отримання максимальної оцінки 25 балів вам необхідно: 

Ведуча 1

Перебрати крупу

Ведуча 2

Нафарбувати собі нігті

Ведуча1

Заплести дівчинці  2 коси

Ведуча 2

Запиленати ляльку

Ведуча1

Розфарбувати розмальованку

Ведуча2

Пришити 2 пугавки

Ведуча1

І все це якісно встигнути зробити за 3 хвилини. Час пішов

Конкурс супроводжується жартівливою  мелодією Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Молода Січ»

Ведуча2

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Патріоти»

Ведуча1

Просимо шановне журі підняти оцінки команді «Козаки»

 

 

Ведуча 2

Ось і закінчився наш конкурс. Козаки, на сцену!

Слово надається журі конкурсу. (Нагороджуються переможці)

 

Ведуча 1

 Наша пам'ять про славне минуле українського війська повинна завжди підкріплюватися добрими та корисними справами. Ми як і козаки, маємо залишити в житті по собі добрий слід.

 

Ведуча2

                   Ми роду козацького діти,                    Ми любимо сонце і квіти.

                   І сонце нам шлее свій привіт.

                   Ми роду козацького діти.

                   Землі український привіт.                                                

Ведуча 1

Без справжньої любові до людства немає справжньої любові до батьківщини. І як добре, коли нас оточують справжні, люблячі , надійні друзі.

 

Ведуча2

 Хай козацькому роду не буде переводу!

 

Ведуча 1

 Скільки б ми не грали - закінчився час.  Кращі побажання ви прийміть від нас!

 

Ведуча2

Хай в вас і в нас все буде гаразд!

 

Ведуча 1

Щоб Ви і ми щасливі були! Дякуємо всім.

 

Ведуча2

До нових зустрічей!

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шутенко Анатолий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
2 січня 2018
Переглядів
26554
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку