Конкурс "Ми-нащадки козацького роду"

Про матеріал
Виховний українознавчий захід для учнів 9-11 класів до Дня українського козацтва Метою заходу є забезпечення формування в учнів цінностей українського козацтва як особистісних та національної свідомості учня-патріота; формування у дітей знань про традиції і звичаї українського народу на особистісному рівні; сприяти усвідомленню учнями потреби у здоровому способі життя; виховувати в учнів почуття спільноти та взаємодопомоги. Легендарна Запорозька Січ—символ мужності і незламності українського народу. Наші пращури були запорозькими козаками. Від роду до роду передається їх заповіт жити чесно, не зазіхати на чуже, трудитися, любити свою землю, рідну мову, з повагою і розумінням ставитися до інших народів. У віках народ прославляв славних лицарів, захисників свого краю.
Перегляд файлу

 

«Ми – нащадки козацького роду»

Виховний українознавчий захід для учнів 9-11 класів

до Дня  українського козацтва

                                                                     

Мета: забезпечити формування в учнів цінностей українського козацтва як особистісних та національної свідомості учня-патріота; формування у дітей знань про традиції і звичаї українського народу на особистісному рівні; сприяти усвідомленню учнями потреби у здоровому способі життя; виховувати в учнів почуття колективізму та взаємодопомоги.

Місце проведення: спортивна зала.

Хід заходу

1-й ведучий. Добрий день, шановні гості! Добрий день, козацькі правнуки та правнучки! Сьогодні вітаємо вас з Днем козацтва України! Бажаємо щасливих років юності, радісних років навчання, досягти своєї мрії.

2-й ведучий. А щоб справжніми козаками стати, треба багато знати, бути сильними, спритними, умілими, кмітливими, розумними!

1-й ведучий. Легендарна Запорозька Січ—символ мужності і незламності  українського народу. Наші пращури були запорозькими козаками. Від роду до роду передається їх заповіт жити чесно, не зазіхати на чуже, трудитися, любити свою землю, рідну мову, з повагою і розумінням ставитися до інших народів. У віках народ прославляв славних лицарів, захисників свого краю.

2-й ведучий.

За Дніпровськими порогами,

За південними дорогами,

За степами за широкими

Наші прадіди жили.

Мали Січ козацьку сильную,

Цінували волю вільную,

Україну свою рідную,

Як зеницю берегли.

1-й ведучий. З історії нам відомо, що наші предки-козаки вміли не тільки мужньо захищати свою землю, а  вміли  й повеселитися. Ми зібрались сьогодні на козацькі забави.

2-й ведучий. Дозвольте представити наші команди козаків (представлення команд з назвою, емблемою).

1-й ведучий. А ось і наша козацька старшина зібралася в коло: поважні, авторитетні козаки, які не раз бували в боях і змаганнях, виходили з них переможцями. Увага! Наше серйозне журі! (Представлення членів журі.)

2-й ведучий. А розпочнемо змагання з козацької естафети на знання історії козацтва, звичаїв козаків, особливості їхнього життя.

 1-й ведучий (проводить козацьку естафету).

  1. Як козаки голили собі голову? (Залишався чуб на «оселедець»).
  2. Який одяг носили? (Шапка з китицею, червоні або сині шаровари, жупан, барвистий пояс)
  3. Як козаки могли перечекати небезпеку при березі чи в плавнях? (Брали до рота очеретину і дихали через неї, занурившись у воду)
  4. Яку зброю носили козаки? (Пістолі, шаблі)
  5. Яким чином козаки повідомляли на далеку відстань про небезпеку? (Запалювали смоляні бочки)
  6. Для чого козаки випалювали в степу високу траву? ( Щоб не було де сховатися ворогу)
  7. Якого кольору був стяг у Запорозькій Січі? ( Малиновий)
  8. Як називався козацький ватажок? (Отаман, кошовий)
  9. Як була укріплена Запорозька Січ? ( Довкола була обнесена високою огорожею, біля неї був викопаний глибоченний рів і насипано високі земляні вали)
  10. Назвіть відомого гетьмана України ( Богдан Хмельницький)
  11. Які ви знаєте символи влади гетьмана України? (Булава, бунчук).

( Оголошуються результати естафети.)

2-й ведучий. Наступний конкурс «Бій півнів». З кожної команди в коло запрошується по одному учаснику, відповідно до ваги. Стоячи, стрибаючи на одній нозі, руки за спиною, виштовхнути з кола суперника. Рахується переможцем той учасник, який став на дві ноги або розірвав руки. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

1-й ведучий.   А для сміху і добра

                        Вигляда весела гра.

                        Показати хочем нині,

                       Як колись на Україні

                        Веселились козаки!

Наступний конкурс «Перетягування мотузки» для всієї команди. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

2-й ведучий. Наступний конкурс «Попади в ціль». Перед кожною командою на середній лінії залу покладено спортивні матраци, на яких лежить гімнастичне кільце. Потрібно кинути набивний м’яч у кільце. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

1-й ведучий. Наступний конкурс «Силачі». Один учасник із команди піднімає гирю ( 8 або 16 кілограмів) на кількість разів. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

2-й ведучий. Наступний конкурс «Боротьба на руках». Проводиться боротьба на руках, сидячи на стільцях за столом для усіх учасників команди. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

1-й ведучий. Наступний конкурс «Стрибки через багаття». Перед кожною командою лежить скручений та зв’язаний гімнастичний матрац, на якому знаходяться спущені м’ячі. Потрібно стрибнути так, щоб не збити м’яча. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

2-й ведучий. Наступний конкурс «Переправа». Кожна команда шикується в колону по одному за зростом. Перший учасник бере собі на спину слідуючого учасника і переносить його на протилежний бік залу. Той учасник, якого перенесли на спині, повертається назад і переносить слідуючого учасника своєї команди і т.д. Перемагає та команда, яка швидше зробить переправу. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

1-й ведучий. А хто з вас вгадає найсмачнішу страву козаків? Правильно вгадали! Вареники! Наступний конкурс так і називається «Нагодуй, козаче, свого брата козака».  З кожної команди два учасники сідають один проти одного на стільцях, одному зав’язують очі і він годує варениками зі сметаною свого брата-козака. Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

2-й ведучий. Пісня… Хто не був зачарований нею, хто не забув маминих пісень у дитинстві?! А як козаки вміли гарно співати!  Тому останній конкурс «Пісенний».

Хай пісня лірична, прекрасна, весела

Летить, звеселяє міста і оселі.

Нехай же дзвенять пісні-хороводи,

Хай щастя буде у серці народу.

Починаємо!

( Оголошуються результати конкурсу.)

1-й ведучий. Наше козацьке коло завершує змагання. Всі наші учасники можуть з честю носити горде ім’я «козак».

А тепер надаємо слово шановному журі для оголошення результатів змагань.

(Оголошуються переможці, нагороджуються намальованими козацькими грамотами, які скручені та зв’язані стрічками.)

2-й ведучий. Хотілося б побажати нашим козакам та гостям заходу добра, щастя у житті, сили, наснаги, мирного неба на головою, вільної та незалежної рідної України.

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
30 грудня 2023
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку