Конспект бінарного уроку "Застосування теореми Піфагора під час вивчення гірської системи Українських Карпат"

Про матеріал
Дана розробка містить конспект бінарного уроку "Застосування теореми Піфагора під час вивчення гірської системи Українських Карпат"
Перегляд файлу

Тема: Застосування теореми Піфагора під час вивчення гірської системи Українських Карпат

Мета: Навчальна:

1) сформувати знання про географічне положення, природні компоненти,особливості  флори і фауни Українських Карпат;

2) сприяти розумінню особливостей змін природних умов гірських районів із висотою;

3) закріпити навички учнів застосовувати теорему Піфагора до розв’язування задач;

Розвивальна: 1) розвивати кругозір, удосконалювати практичні навички та вміння працювати з тематичними картами атласу;

2)розвивати навички усного застосування теореми Піфагора;

Виховна:1) виховувати любов до рідного краю;

2) виховувати інтерес до предмета та культуру роботи на уроці.

Обладнання: Фізична карта України, атласи, таблиці квадратних коренів, картки, проектор.

Тип уроку: комбінований, бінарний

Хід уроку.

 

1.Організаційний момент.

 

2.Мотивація начальної діяльності.

        Легенда розповідає, що коли Бог створював Землю, то спочатку варив її, а потім ураз остудив; величезні пухирі, які здійнялися, коли Земля кипіла, обернулися на гори, а проміжки між ними стали долинами. Але ми знаємо, що це далеко не так. Карпати є своєрідним музеєм, де зберігаються важливі географічні документи. Карпати - один із мальовничіших регіонів України, чиї гірські краєвиди неповторні, а рівень забрудненості дуже низький. Вивчення природних ресурсів і умов гір допоможе не тільки дослідити їх, але й раціонально використати багатства.

     Сьогодні ми проведемо урок, який значно розширить наші знання про гори. На ньому ми поєднаємо два предмети: географію та геометрію. Але для цього ми дещо повторимо.

 

3.Актуалізаця опорних знань.

Бліц – опитування:

  1. Як утворюються гори?
  2. До яких ПТК відносяться гори?
  3. Які гори є на території України?
  4. Яка тектонічна структура лежить в основі Карпат?
  5. До якого горотворчого періоду вони відносяться?
  6. Через які країни проходить Карпатська гірська система? (Україна, Польща, Словаччина, Румунія).

 

4. Вивчення нового матеріалу.

На сьогоднішньому уроці ми з вами ознайомимося з: (слайд)

1.Рельєфом і геоморфологічною будовою Українських Карпат.

2.Кліматом.

3.Внутрішніми водами.

4.Висотною поясністю гір.

5. Тваринним світом

5. Життям і побутом жителів Карпат. Раціональним використанням ресурсів (за допомогою інформації з «Зеленого пакета»).

 

(Звук трембіти)  

 Долини та гори,

Хребтів перекати.

Джерел кришталева сльоза…

Карпати, Карпати,

Зелені Карпати -

Гуцульського краю довічна краса!

                                      Д. Луценко

      1).Карпатська фізико-географічна країна розташовано в межах середньої частини Європи. Одна із провінцій країни-Українські Карпати - займає крайню західну частину України і становить 4% від її площі. За віком вони належать до молодих гір (утворені в альпійську епоху горотворення), проте зовнішньо нагадують старі гори з пологими схилами та округлими вершинам. Це пов'язано з тим, ще в їх геологічній будові переважають осадові породи (пісковики, глини, глинисті сланці). їх нагромадження відбува­лося в морському басейні, який існував на місці гір, шарами: по­роди по черзі змінювали одна одну інколи сотні разів. Так виник фліш, який у вигляді зім'ятих складок утворює схили гір, і який легко піддається руйнуванню зовнішніми силам.

Водночас широкі карпатські хребти з м'якшими обрисами по­декуди порізані глибокими (понад 1 000 м) поперечними доли­нами із стрімкими схилами. Вони утворилися внаслідок розломів під час новітніх тектонічних процесів і поглибилися річками.

 

Про довжину і ширину гір ми дізнаємося коли розв’яжемо такі задачі(слайд):

 

№1. Знайти катет прямокутного трикутника, якщо його гіпотенуза=15,а інший катет = .

№2. Знайти катет прямокутного трикутника, якщо його гіпотенуза=25,а інший катет = 15.

№3. Знайти гіпотенузу прямокутного трикутника, якщо його катети =39 і .

№4. Знайти гіпотенузу прямокутного трикутника, якщо його катети =1,5 і 2.

Для обчислення довжини перемножимо результати 1 і 2 карточки, для обчислення ширини перемножимо результати 3 і 4 карточки.

 

Гірська система Українських Карпат простягається кількома па­ралельними пасмами, що розмежовані  міжгірними долинами.

 Північно-східне пасмо називають Зовнішніми (або Скибовими) Карпатами, які підносяться над Передкарпатською висо­чиною крутим уступом. Гірські склад­ки насунуті в бік Передкарпаття, розчленовані чисельними річками і мають вигляд окремих скиб. Вони охоплюють різні гірські масиви. Горгани г. Сивуля, 1818 м) — централь­ний найвищий масив, де поширені скелясті урвища(слайд). Бескиди і Покутсько-Буковинські Карпати нижчі і мають більш зруйновані хребти(слайди)

Вододільно-Верховинські Карпа­ти — середня вісь Українських Кар­пат. Хоча вони і не найвищі в гірській системі проте є головним вододілом між басейнами річок Дністра і Тиси. Там пролягають

перевали(Ужоцький, Яблуницький), які  сполучають Передкарпаття із Закарпаттям.(слайд)

 

 Як ви думаєте, чи легко підійматися на гірські вершини?

Напевне це потребує значних зусиль. Отож бо і ми повинні прикласти зусилля, щоб здолати перешкоду у вигляді обчислення абсолютної висоти гори, яка є найвищою точкою України.(слайд)

Задача.

З точки до прямої проведено дві похилі, проекції яких на цю пряму дорівнюють 10 і .Знайдіть довжини похилих, якщо їх різниця дорівнює 2.

Для отримання висоти гори помножимо одержаний результат на 229.

 

Полонинсько-Чорногорські Карпати—найвищі. Вони охоплюють Полонинський хребет, порізаний долинами річок на окремі  гірські масиви Свидовець, Чорногора та Рахівські гори. (слайд)

 Там височить і найвища вершина України – гора Говерла.(слайд)

(Повідомлення учня легенди про Говерлу)

 Барон Янош Нодь з далекого угорського міста довідався, що ніхто з угорців ще не побу­вав на найвищій, тоді ще безіменній горі в Карпа­тах. Він і надумав собі першим вийти на вершину і назвати її своїм ім'ям. Взяв із собою двадцятеро дужих слуг, кожен зі слуг взяв двох коней — для себе і для харчів та спорядження, і рушили в доро­гу. То було якраз серед літа. Вся Угорщина знала про похід Нодя, що май принести славу не тільки покорителеві гори, але й державі.

Однак похід виявився дуже важким. Продира­лись крізь густі хащі, через колюче каміння, через товсті колоди, повалені бурею. Знемагали, падали. Уже вечоріло, коли змучені люди вийшли з лісу. Перед ними простяглася широка полонина, яка ніби сягала неба. Не відчував утоми тільки Нодь. Побачивши перед собою за кількасот метрів верши­ну, він аж летів до неї, щоб тільки першим стати над Карпатами.

Ніхто і не помітив, як небо затягнули тяжкі хмари. Отямилися тоді, коли посипав лапатий, гус­тий сніг. Подув холодний вітер, знялася хуртови­на й розігрався буран. Рятуючись від стихії, люди розбіглися... За ніч намело багато снігу, люди ледве тягнули ноги від замету до замету. Лише третина людей повернулася до табору. Вони були змучені, голодні, перемерзлі. Інші загинули в бурані. Не повернувся й барон Янош Нодь.

 «Говерло! Говерло!» — розповідали ті, що повернулися!.. Це. по-угорськи означало, що вер­шина вся в снігу. Такого дива люди, які прийшли сюди з далекої угорської рівнини, ще не бачили: щоб серед літа і сніг. Відтоді й гора названа Говер­лою — сніжною горою. А вона й справді сніжна. Великі купи снігу можна щоліта знайти в запади­нах, урвищах. Та й погода тут часто міняється: сніг на Говерлі серед літа — не дивина.

 

У цих горах збереглися сліди давнього зледеніння - льодовикові форми рельєфу цирки і кари (Що це за форми рельєфу?).

На південь від Чорногори здіймається Мармароський масив — це єдина частина Українських Карпат, де на поверхню виходять кристалічні породи (гнейси, сланці). Масив охоплює Чивчинські і Рахівські гори. Це найдавніша (хоча й не надто висока) частина Карпат, яка зберігає ознаки, притаманні молодим горам альпійської складчастості . Там поширені гостроверхі пікоподібні вершини, стрімкі й скелясті схили, дуже глибокі річкові долини, виразні льодовикові форми рельєфу. Не­дарма Рахівські гори здавна називають Гуцульськими Альпами. (слайд)

 І останній масив – це Вулканічний хребет. Він височить над низовиною окремими конусами згаслих вулканів. Це є свідченням того, що колись тут кипіла  і вивергалася на поверхню магма. (слайд)

 

2) Отже рельєф ми з вами опрацювали. Наступний пункт – це клімат. А про нього ми дізнаємося, коли розгадаємо мозаїку.(На дошці на 4 пронумерованих листках висить фотографія. Кожному номері відповідає запитання,давши відповідь на яке перевертають картинку і там написані температура і опади).

Запитання:

№1. Сформулювати теорему Піфагора

№2. Якщо з однієї точки до тієї самої прямої проведено дві рівні похилі, то їх проекції є ….

№3. Скільки перпендикулярів можна провести через дану точку до даної прямої?

№4. Сторони трикутника = 6 см, 8 см, 10 см. Чи прямокутний це трикутник?

 

№1. Клімат вологий: в передгірних районах – 700мм/рік, на вершинах – 1600 – 2000 мм/рік.

№2. Клімат північно-західних та північно-східних схилів Карпат різниться: південно-східні схили тепліші на 2 градуси і вологіші на 200 мм/рік порівняно з північно-західними.

№3.Найбільше опадів – влітку, найменше – навесні і взимку.

№4. З підняттям на кожні 100 метрів літо запізнюється на 10 днів і на 5 днів раніше закінчується.

 

 

   3)Наступна сторінка нашого уроку – це внутрішні води.

У Карпатах сформувалася найбільш густа річкова мережа в Україні. Усі річки мають стрімку течію. (слайд)Нерідко утво­рюються водоспади — окраса місце­вих краєвидів.(слайд) Навесні і на початку літа внаслідок танення снігу в горах і великих злив на річках бувають повені і паводки. Вода часто виходить з бе­регів і завдає значної шкоди населе­ним пунктам, дорогам, господарсь­ким об'єктам. Карпатські річки несуть велику кількість уламкового матеріалу, який відкладають у своїх пониззях. На схилах гір у долинах річок трапляються зсуви.

 У Карпатах чимало озер. Вони, як правило, невеликі за площею, але дуже мальовничі. Найбільшим з них є озеро Синевир. ( Згадайте, якого походження є це озеро?) Воно знаходиться на висоті 989 м та має площу 0,07 кв.км.(Повідомлення учня легенди про озеро)(слайд з фото).

 Доволі поширени­ми є озера льодовикового походжен­ня — найбільш високогірні в Україні: Бребенескул, Несамовите, Марічейка. Глибокі озера утворилися у бічних кратерах згаслих вулканів Вигорлат-Гутинського хребта. Скільки є озер на території Українських Карпат ми дізнаємося коли розв’яжемо наступні задачі:

 

№ 1. Хорда АВ кола перпендикулярна радіусу ОR (точка О- центр кола) і поділяє його на відрізки ОМ=9 см і МR=6 см. Знайти довжину хорди АВ.

 

№2. Радіуси двох кіл, які мають зовнішній дотик,дорівнюють 2 см і 8 см. Знайти довжину їх спільної зовнішньої дотичної.

 

Щоб взнати кількість озер на території Українських Карпат потрібно отримані результати додати і помножити на 4,3 та залишити тільки цілу частину.

 

4) От ми прийшли до висотної  поясності. Що ж це таке?  Це зміна поясів з висотою. Їх в Українських Карпатах є аж 5:(перегляд слайдів). Давайте з вами складемо та заповнимо таблицю. Але перед тим звернемося до практичної роботи «Грунти України» та згадаємо, які типи грунтів поширені в Українських Карпатах. Складемо таблицю:

Висотні пояси

Висота

грунти

Рослинний світ

 

1) передгірний пояс мішаних хвойно-широколистих лісів і лук (до висоти 600 м), де на дерново-підзоли­стих ґрунтах ростуть мішані ліси з дуба, граба, ялиці, які чергуються з луками, часто розораними;

2) нижній гірсько-лісовий пояс (приблизно до 1100 м), який складаєть­ся з букових та мішаних ялицево-смереково-букових лісів;

 3) верхній гірсько-лісовий пояс (до 1 500 м), пред­ставлений смерековими та ялице­во-смерековими лісами. В обох гірських лісових поясах переважа­ють бурі гірсько-лісові ґрунти;

 4) суб­альпійський пояс (1500—1800 м), де поширені криволісся та рідколісся з низькорослих сосни (жерепа), вільхи, ялівцю, а також злаково-різнотравні луки;

5) аль­пійський пояс (вище 1800 м) з низьких чагарників і трав'яних лук. Субальпійські та альпійські луки вкривають полонини, де поширені гірсько-лучні ґрунти. Субальпійські луки багатші за видовим складом, більш високорослі й густі. Характеризуються широким поширенням злакових рослин (куничник, тонконіг альпійський, костриця карпатська, мітлиця біла) та квітучим різнотрав'ям (дельфініум, дягель, бугила, купальниця євро­пейська, валеріана трикрила). Великі зарості на полонинах утворюють чагарники: брусниця, чорниця, верес, вічнозелений рододендрон карпатський.

(слайди)

А зараз розгадаємо невеличкий ребус і дізнаємося зашифроване слово. (Після знаходження невідомого для кожної фігури малюнок перевертається і там зображена буква. Зашифроване слово може бути «Карпати». Цифри вказують довжини сторін в сантиметрах.).   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) Територія Українських Карпат найбільш заліснена територія України. Тут знаходиться 20% лісів нашої країни.

Українські Карпати називають природнім звіринцем(75% видів ссавців України є аборигенами Карпат).

На цій території дуже багато рідкісних та зникаючих рослин та тварин (тур, кулан, сайгак, зубр, росомаха). До Червоної книги України занесено 382 види тварин. У Карпатах діє 1400 природоохоронних об’єктів. Але нажаль вони займають тільки 0,9 відсотків від загальної площі Карпат.

Про тваринний світ  Українських Карпат розповість нам учень.(слайд)

6)Про життя та побут жителів гір, а також про раціональне використання природних ресурсів ми дізнаємося переглянувши відео ролик «Зелений пакет».[«Зелений пакет», диск №2, розділ «Діяльність людини. Енергія Карпат»] (Інформація та її кількість вибирається на розсуд вчителя)

 

5. Закріплення вивченого матеріалу

1. Експрес-тести.

1)   На вершинах Карпат за рік опадів випадає приблизно:

а) 500—600 мм;       б) 800—900 мм;        в) 1500—1600 мм.

2) Північно-західні схили Карпат порівно із південно-західними:
а) більш холодні;    б) більш теплі;         в) більш вологі.

3) З Передкарпатським передгірним прогином пов'язані родови­ща:

а)  свинцю і цинку;

б)  чорних металів;

в)  нафти та газу.

4)Більшість пасом Карпат складаються з гірських порід:

а)  магматичного походження;

б)  метаморфічного походження;

в)  осадового походження.

5)Гора Говерла знаходиться на гірському масиві:

а) Чорногора;                б) Красна;             в) Гринявські гори.

6) Вершини Карпат мають округлу форму внаслідок того, що:

а)  це старі гори, які підлягали руйнуванню;

б)  молоді гори, які ще не «підросли»;

в)  молоді гори, складені осадовими породами, які швидко руй­нуються.

7) Найбільше гірське озеро Карпат:

а) Марічейка;         б) Синє;                   в) Синєвир.

8)Відсутність льодовиків в Українських Карпатах пояснюються тим, що:

а)  вони розташовані в помірному кліматичному поясі;

б)  мають округлі вершини;

в) мають недостатню для утворення постійної снігової лінії ви­соту.

9)Серед несприятливих фізико-географічних явищ, поширених у Карпатах, найбільшу небезпеку для людини становлять:

а)  сильні вітри;

б)  катастрофічні повені й наводки;

в)  заболочування.

10) До найвищих гірських масивів Українських Карпат нале­жать:

а)  гори Бескиди;

б)  Вулканічний хребет;

в)  Полонинсько-Чорногірське пасмо.

 

2. Прийом «Географічна математика»

Українські Карпати у цифрах: 137, 20 відсотків, 382, 2061,

 

2. Практична робота «Складання у формі таблиці фізико-географічної характеристики Українських Карпат» (продовження)

 

 

6. Рефлексія

Оцінка уроку учнями за допомогою карток з написами:

1) не можу оцінити;

2) незадовільний;

3) задовільний;

4) достатній;

5) високий.

 

7. Підсумок уроку

Чи досягли ми мети на сьогоднішньому уроці? Повторимо вивчене:

1) Українські Карпати складаються з 5-ти паралельних пасом:

- Зовнішні Карпати;

- Вододільно-Верховинські Карпати;

- Полонинсько-Чорногорські Карпати;

- Мармароський масив;

- Вулканічний хребет.

2) Густа мережа річок.

3) 137 озер.

4) Висотна поясність складає 5 поясів.

 

8. Домашнє завдання.

1) Ліси Карпат складаються з таких порід дерев: ялина – 41%, бук – 35%, дуб – 9%, сосна – 6%, ясен, явір, клен – 9%. Зобразити за допомогою діаграм відсотковий розподіл лісонасаджень.

2) опрацювати параграф 34.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку