Конспект для молодшого дошкільного віку "Рушники,рушники..."

Про матеріал
Поглибити знання дітей про назви рушничків ті їх призначення в побуті. Розширити знання дітей про рушник-утирач. Продовжувати вчити будувати прості речення, вчити з дітьми нові слова, заохочувати використовувати їх у мовленні. Розвивати естетичний смак, відчуття краси . закріпити вміння розміщувати і наклеювати смужки на папері. Виховувати інтерес до українського народного мистецтва.
Перегляд файлу

РУШНИКИ, РУШНИКИ…

                  4-й рік (Розвиток мовлення, аплікація)

 

МЕТА: поглибити знання дітей про назви рушничків ті їх призначення в побуті. Розширити знання дітей про рушник-утирач. Продовжувати вчити будувати прості речення, вчити з дітьми нові слова, заохочувати використовувати їх у мовленні. Розвивати естетичний смак, відчуття краси . закріпити вміння розміщувати і наклеювати смужки на папері. Виховувати інтерес до українського народного мистецтва.

МАТЕРІАЛ: вишивані рушники, паперові рушнички, кольорові смужки, приладдя для аплікації.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

Діти, ми вже з вами розглядали різні вишивані речі, а зараз ми детальніше поговоримо про рушники. Подивіться, які гарні в мене рушники. (вихователь показує різні рушники). Давайте пораємося, ніби ми  вишивальниці і вишиваємо рушники. Будемо вишивати і співати пісню, яку ми вчили до свята.

Я в садочку сиділа,

Рушничок вишивала.

Мені сонце світило,

Мені шить помагало.

Сюди-туди голка,

Отут буде листя.

Сюди-туди голка,

Отут буде квітка.

(стук у двері. Заходить лисичка в українському одязі).

 

Лисичка:- Добрий день, діти! Я ішла від Журавля із гостини повз ваш дитячий садок, коли чую – десь дуже гарно співають діти. Прислухалася, а це ви так гарно співаєте. От і зайшла до вас.

 

Вих..-  Чи розкажемо Лисичці про рушники? Що вишито на рушниках? Що прикрашають рушниками? Діти, коли зустрічають дорогих гостей, теж користуються вишиваними рушниками. На вишиваний рушник кладуть хліб і сіль. Так зустрічають гостей. Ось подивіться, як це робиться. Діти, як ви думаєте, чи можна такими рушниками витирати руки, личко? Ні, звичайно, не можна. Це рушники для прикрас. Для витирання рук є інші рушники. Рушник, в який ми витираємо ручки і личко, називається утирачем. Давайте вивчимо такий малесенький віршик.

Рушник, яким личко витираємо,

Утирачем називаємо.

Діти, чи хочете , щоб я вам розказала про рушник-утирач? Ось цей рушник називається утирачем. Що вишито на цьому рушнику? Так, смужки. Якого вони кольору? (червоного, зеленого, жовтого). Хто згадає, що означає червоний колір ? так, це радість. А чий колір жовтий? Так, сонечка, а ще це колір колоска, зерна. Цей колір несе добро. А  чий колір зелений? Так, травички, листочків, це колір життя. Діти, чи хотіли б ви виготовити такі рушнички?

 

Лисичка: - Я теж хотіла б мати такий рушничок, а ще  би я хотіла, щоб ви виготовили утирачі і для моїх лисенят.

 

Вихователь: Що ж, діти, виготовимо для лисенят рушнички утирачі? Давайте заспіваємо пісню «Я лисичка, я  сестричка», а потім покажемо, як ходить лисичка і, крадучись, як лисичка, сядемо за столи виготовляти рушники. Подивіться, який рушник будемо виготовляти. (вихователька показує зразок). Чи  всі смужки однакової ширини? Якого кольору широка смужка? Якого кольору вузькі смужки? Викладіть смужки так, як будете наклеювати їх. Коли виклали смужки, приступаєте до наклеювання.

 

Лисичка:-  діти, я щось призабула те слово, яким називають ці рушники. Знаю, що такими рушниками витирають ручки, личка, тіло, а називаються, призабула. Нагадайте мені, будь ласка, як називаються рушнички?.

 

Вих..- Правильно, діти, ці рушнички називаються утирачами.

 

Лисичка:- Ой, справді, я згадала, це - утирачі. Мої лисенята будуть дуже раді мати такі рушники. А я дуже вдячна вам і за рушнички і за цікаву розповідь.

Вихов. – Лисичко, а щоб ти краще запамятала про утирачі й розповіла про них своїм діткам, ми з малятами коротенько тобі все повторимо.

 

Підсумок заняття.

 

1

 

doc
Додано
17 січня 2019
Переглядів
990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку