Конспект до презентації "Лісове господарство "

Про матеріал
Конспект уроку "Лісове господарство " до презентації розміщеної з теми: "Лісове господарство."
Перегляд файлу

9 клас                                                                                                       27.11.2023 р.

 

 Тема: Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.

 Мета: розвивати вміння визначати навчальні цілі та способи їх досягнення, формувати екологічну грамотність; виховувати любов до природи Землі, самостійність, допитливість.

Очікувані результати НПД: учні називають основні лісові пояси світу, пояснюють та показують на карті розміщення лісових поясів та лісових масивів в Україні; пояснюють розміщення лісових поясів світу, лісових масивів в Україні; порівнюють лісозабезпеченість України, світу й окремих його регіонів; оцінюють вплив лісового господарства на стан географічного середовища.

 Тип уроку: урок засвоєння нових знань і вмінь .

 Методи та прийоми: бесіда, вгадай ребус, розповідь, “ Хвилина на роздум” , “Хто перший? ”, «Вислови своє Я» , онлайн тестування.

 Обладнання та література: підручники, елементи карти лісового господарства, ноутбук, мультимедійна презентація, робочий конспект уроку, відеоматеріал.

 Ключові поняття та терміни: первинний сектор господарства, лісове господарство, лісозабезпеченість, лісистість.

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ  ( 1 ХВ. )
Доброго дня шановні учні, ми з Вами сьогодні  будемо мандрувати новими та цікавими стежками природи, де ви побачите її красу та дізнаєтесь про ще одну особливу галузь діяльності людини, оскільки вона передбачає використання одного з найцінніших природних ресурсів планети.

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ( 2 ХВ.)

1. Вправа “ Знайти хлопчика серед ялинок ”

2. Облік присутніх учнів на уроці. ( приєднатися до реєстрації через посилання).

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

І перш ніж ми почнемо мандрувати новими стежками природи і дізнаватися , що це за найцінніший природний ресурс планети. Перевіримо  ваші знання з попередніх уроків використовуючи “Випадкове колесо” з теми : “ Сільське господарство ”. wordwall.net/uk/resource/64457763

Питання - відповідь
1. Сільське господарство- це галузь господарства, завданням якої є забезпечення населення продовольством і отримання сировини для цілого ряду галузей промисловості.

2. Тваринництво - галузь сільського господарства, що займається розведенням і використанням сільськогосподарських тварин.

3. Рослинництво – це галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням культурних рослин. Воно забезпечує населення продуктами харчування, тваринництво – кормами, промисловість – сировиною.

 

4. В яких країнах найбільше збирають рису? КИТАЙ, ІНДІЯ, ІНДОНЕЗІЯ

5. Найбільше поголів'я свиней в якій країні ? КИТАЙ
6. Найважливіша зернова культура в Україні ? ПШЕНИЦЯ
7. Укажіть провідну галузь тваринництва в Україні - СКОТАРСТВО
8. В яких областях України найбільше розвинене виноградарство ? ЗАКАРПАТСЬКА і ОДЕСЬКА області
9. Україна входить у п'ятірку лідерів з вирощування ... СОНЯШНИКУ ТА ЦУКРОВОГО БУРЯКА.
10. Яка країна є провідним виробником бавовни у світі ? КИТАЙ

 

Молодці ви із завданням справились , тому починаємо мандрувати цікавими стежками нашої країни. Для вас є цікава невеличка мандрівка найціннішим природнім ресурсом.

Відео “ Мандри лісом ” - які виникають емоції переглянувши відеоролик ? ( можна відповідати або посилати свої емоції в чат ).

ВЗАЄМОДІЯ ВЧИТЕЛЯ І УЧНІВ З ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ Для того, щоб дізнатись, де ми сьогодні помандруємо ,була перевідкрита завіса. Вам необхідно розгадати ребус та дізнатися про що ми сьогодні поговоримо під час мандрівки :

 
Відкриваємо маршрутні листи та запишемо сьогоднішню дату мандрівки та її тему:Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.” 

Сьогодні піде мова про первинний сектор економіки Лісове господарство.                                                                                                                                      Лісове господарство як і сільське — найдавніший вид виробничої діяльності людини, що охоплює види економічної діяльності, пов’язані з вирощуванням і заготівлею лісу та одержанням дикорослої лісової продукції.                                     Лісове господарство - галузь матеріального виробництва, що вивчає, веде облік і відтворення, охорону і захист лісів, а також регулювання їх використання з метою задоволення потреб в лісових ресурсах.

До його складу входять:

  1.  Лісівництво - догляд і охорона лісів від пожеж, шкідників, хвороб та насадження лісу;
  2.  Лісозаготівля (рубання лісу для заготівлі ділової та паливної деревини);
  3.  Збирання дикорослих лісових продуктів (жолудів, каштанів, моху, соків, живиці, природних смол, корку, бальзамів, дикорослих луб’яних рослин, матеріалів для плетіння − верби, очерету, бамбуку, збирання насіння дерев і чагарників та ін види.).

Отже, продукція лісового господарства є сировиною для виробництва будівельних матеріалів – дошки, брусу, паркету, а також паперу, волокна, палива, меблів, декору, харчових продуктів.

Лісове господарство поширене на територіях, вкритих лісом: основний чинник розташування об’єктів лісового господарства – природно-ресурсний.

Географія найбільших лісових масивів досить проста й зрозуміла.

Ліси світу утворюють дві великі широтні смуги — північну і південну.

Північний лісовий пояс розташований у помірному, частково субтропічному поясах ( Північній Америці, Європі й Азії ) .

Другий пояс має умовну назву «південний». Це тропічні й екваторіальні ліси у басейні річки Амазонки, Центральній Америці, західній частині Екваторіальної Африки, Південно-Східній Азії, і на сході Австралії.

За площею ці два лісові пояси приблизно однакові, але середній річний приріст деревини й видове різноманіття в південному поясі більші, ніж у північному. Третини лісових площ планети зосереджено в Азії. Серед країн світовими лідерами є росія, Бразилія, Канада, США і Китай.  У першій п’ятірці зосереджено більше половини лісових площ світу.  Україна розташована в Північному лісовому поясі.

       Про “Стан та перспективи розвитку лісового господарства у світі ” досліджувала Косік Ангеліна .  ( дякую)

Використовуючи підручник на ст. 78 занесіть статистичні дані:

Загальна площа лісового фонду України становить _____ млн. га, укритих лісовою рослинністю ____ млн. га. Лісистість території країни становить ___ %. Україна в Європі посідає ___ місце за площею лісів. 

Лісистість − відношення вкритої лісом площі до загальної площі певної території.

Визначте які області мають найбільшу лісистість, а які найменшу , користуючись підручником, або слайдом який на екрані.
Україна має низький рівень лісистості території. Через те рівень забезпеченості діловою деревиною в нашій державі недостатній. До 80 % її імпортується. Високим рівнем лісистості вирізняються лише Карпати (40,2 %) та Полісся (25,5 %). Ліси зростають у різних природних умовах, що мають істотні відмінності щодо методів ведення лісового господарства і використання лісових ресурсів. Останнім часом темпи відтворення лісів уповільнилися. Лісове господарство страждає через неконтрольовану вирубку лісу без подальшого лісовідновлення. Ліси України за призначенням і розміщенням виконують переважно екологічні (водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі) функції й мають обмежене промислове використання. Понад 16% лісів, які належать державі - це природно-заповідний фонд України. Половина лісів України є штучно створеними й потребують посиленого догляду.                                                                         У лісах України хвойні породи складають менше половини деревостою: сосна, ялина, в Карпатах - смерека, ялиця.                                                                              Домінують листяні - основні листяні - дуб, бук, граб, береза, ясен, осика, липа, клен, вільха, верба.                                                                                                                                                                                                                                                   Запас деревини в лісах України оцінюють у 2,1 млрд кубометри. Карта на екрані відображає особливості розташування об’єктів лісового господарства: вони зосереджені переважно на Поліссі та в Українських Карпатах, в областях де лісистість більше 15%. Лісозаготівельні центри позначено жовтими кружками.                                                                                                                                             Тепер зважте на картодіаграму обсягів заготівлі деревини.  Вони менші в Карпатському регіоні, ніж у Житомирській чи Київській області. Це не тільки дія споживчого й транспортного чинників. На розвиток лісозаготівельного виробництва впливає політика уряду: закони, норми, дозволи, заборони, податки.                                                                                                                                                                                                                           Про “Стратегії та розвиток Лісового Господарства в Україні ” досліджувала Скубак Єизавета ( дякую)          

Зарядка для очей.

 

Щоб знати, що ми мандрували з користю проходите тести за посиланням на портал “На Урок” , яке з'явилося в чаті. 

Рефлексія  Ваше враження після сьогоднішнього уроку, можете висловити вмикати мікрофони, або відреагуйте смайликами.

Заключне слово вчителя

Ліс – прекрасне, що є у людства землі. Без лісу ми б не змогли дихати, розвиватися. Тому бережіть природу Вона надихає на прекрасне.                                             Я дуже вдячна вам за плідну співпрацю на уроці. Ви чудово попрацювали . І закінчити сьогоднішній урок хотілося б такими рядками : Життя схоже на ліс; іноді ми губимося і не знаємо, що робити, але якщо ми будемо ділитися своїми переживаннями і досвідом, подорож стане не такою вже й поганою і ми будемо іноді знаходити найкращі стежки, кращі шляхи. (Адам Джексон. Десять секретів любові) Тому , я бажаю кожному знайти найкращі стежки , кращі шляхи в своєму житті.

Домашнє завдання :

1. Опрацювати зміст підручника, до зошита занотувати слайд 14.

2. Позначити на контурній карті лісистість території України за регіонами та лісове господарство України.

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Інкл
Додано
18 лютого
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку