Конспект майстер-класу "Виготовлення новорічної прикраси у техніці точковий розпис" Діжевської Л.В.

Про матеріал
Конспект майстер-класу "Виготовлення новорічної прикраси у техніці точковий розпис" підготовлений керівником гурка образотворсого мистецтва Сумського Палацу дітей та юнацтва Діжевською Л.В. У матеріалі представлене поетапне виконання прикраси у техніці точковий розпис з наочністю. Учасників ознайомлюють з інформацією про техніку, а також даються базові навички роботи у цій техніці, показані можливості у роботі з різними матеріалами.
Перегляд файлу

Діжевська Л. В., керівник гуртка

образотворчого мистецтва

 

Тема: Виготовлення новорічної прикраси у техніці точковий розпис.

 

Мета: ознайомити учасників майстер-класу з технікою точкового розпису, дати базові навички роботи у цій техніці, показати її можливості у роботі з різними матеріалами, сприяти зближенню дітей та батьків у процесі спільної діяльності.

 

Місце проведення: Сумський Палац дітей та юнацтва

Форма проведення: майстер-клас

Учасники: вихованці народної студії образотворчого мистецтва «Країна мистецтва» та їхні батьки

 

Матеріали: зразки робіт, виконаних у техніці точковий розпис з різних матеріалів (скляна пляшка, склянка, малюнок на папері, дерев'яне яйце, ялинкова прикраса), заготовки майбутніх новорічних прикрас у вигляді кульки, що вішають на ялинку, акрилові фарби, дерев'яні палички, графітні олівці, гумки, серветки, стрічки.

 

План

1. Організаційний момент. Привітання.

2. Актуалізація теми.

3. Точковий розпис  як техніка нових можливостей.

4. Практичний алгоритм розпису новорічної прикраси у техніці точковий розпис з коментуванням.

5. Бесіда з техніки безпеки.

6. Залучення учасників майстер-класу до створення власної новорічної прикраси.

7. Виставка виконаних робіт.

8. Підведення підсумків.

 

Хід майстер-класу

 

1. Організаційний момент. Привітання.

2. Актуалізація теми.

Уже зовсім скоро Новий рік постукає у двері. Святково убрана ялинка, вогники, що мерехтять, прикрашені вікна та кімнати до свята – все це створює неповторну атмосферу та очікування якогось дива, що ось-ось повинне статися. Хочеться домашнього затишку, святкового настрою. Створена власноруч ялинкова прикраса особливо зігріє душу в люті морози. Актуальною у створенні ялинкової іграшки, або новорічної прикраси є техніка точкового розпису.

3. Точковий розпис як техніка нових можливостей.

Останнім часом такий вид образотворчого мистецтва, як точковий розпис став неймовірно популярним серед населення планети. Точковий розпис або «point-to-point» («точка за точкою») – це спосіб перетворити примітивні або предмети, які надокучили,  в ексклюзивні речі, які відразу ж привернуть до себе увагу і стануть прикрасою інтер'єру. Суть техніки полягає в декоруванні візерунків або орнаментів точками. Малюнки наносять на різні поверхні: пляшки, таці, вази, шкатулки, папір. Багатьох майстринь захопив розпис свічок і власних мобільних телефонів. Крім предметів для декорування і бажання творити, потрібно приготувати  матеріали: кольорові контури для кераміки і скла або акрилові фарби і дерев'яні палички.

Для того, щоб освоїти техніку точковий розпис, зовсім не обов'язково володіти особливим образотворчим талантом. По-перше, основні візерунки – листочки, квіточки, різні завитки – досить примітивні, з ними впораються всі, хто відвідував у школі уроки образотворчого мистецтва. Навіть, якщо ви хочете зробити складний орнамент, його можна розбити на кілька простих елементів, які окремо не представляють складнощів. По-друге, сам спосіб малювання точками, коли немає чітких і різких ліній, дозволяє приховати можливі огріхи художника.

Але все ж не варто відразу братися за прикрасу цінних предметів. Краще спочатку потренуватись у нанесенні малюнків з точок на папері або на непотрібних порожніх пляшках.

Точковий розпис виходитиме легко і невимушено, якщо спочатку натренувати руку. Для цього необхідно вибрати візерунок, який сподобався, і намалювати його олівцем на папері. Можна робити малюнки на окремих аркушах, але краще для цього використовувати блокнот. Згодом з цього вийде своєрідний альбом ідей, у якому буде зібрано безліч цікавих ескізів.

 Точковий розпис – це не тільки вид творчості, але й спосіб перетворити прості речі в ексклюзивні. Також це відмінний спосіб медитації, відволікання від побутових і життєвих складнощів.

Демонстрація зразків робіт, виконаних у техніці точкового розпису з різних матеріалів: скляна пляшка, склянка, малюнок на папері, дерев'яне яйце, ялинкова прикраса тощо.

Відгадайте, будь ласка, загадку.

Він у дім приносить подарунки.

На склі малює візерунки.

Річки заковує у лід.

Як зветься цей казковий дід?

Правильно! Дід Мороз приносить нам подарунки. А я пропоную вам створити новорічний подарунок своїми руками у техніці точкового розпису..

4. Практичний показ розпису новорічної прикраси у техніці точкового розпису з коментуванням.

1. Педагог бере пофарбовану заздалегідь в синій колір заготовку у вигляді кульки, і за допомогою лінійки та олівця ділить заготовку на вісім рівних частин. Після нанесення малюнка акриловими фарбами сліди від олівця будуть непомітними.

D:\Діжевська\м-к\20161218_230227.jpg

 

2. По лініях нанесених олівцем, ставляться точки білого кольору. Слід дотримуватись однакового мінімального інтервалу між точками, так малюнок буде виглядати більш охайним. Точки не повинні зливатись.

D:\Діжевська\м-к\20161218_232042.jpg

3. Далі обводяться лінії з білих точок рядами з точок рожевого кольору. Необхідно чітко дотримуватись попереднього ряду. Таким чином буде простіше отримати рівні лінії.

D:\Діжевська\м-к\20161218_233932.jpg

4. Потім педагог виконує наступний ряд, ставить точки кольору темного золота.

D:\Діжевська\м-к\20161218_235039.jpg

5. Після цього з зовнішньої сторони останнього ряду сріблястим кольором малюються півкола.

D:\Діжевська\м-к\20161219_000255.jpg

6. Наступним етапом буде заповнення півкуль точками блакитного кольору.

D:\Діжевська\м-к\20161219_001825.jpg

7. Завершальним етапом у виготовленні новорічної прикраси буде яскрава стрічка, що пов'язується на кульку, та буде чудовим доповненням до прикраси.

D:\Діжевська\м-к\20161219_002610.jpg

5. Бесіда з техніки безпеки.

6. Залучення учасників майстер-класу до створення власної новорічної прикраси.

До столу, де приготовлені заготовки майбутніх прикрас та всі необхідні для розпису матеріали запрошуються вихованці студії разом з батьками. Під час виконання практичного завдання учасниками майстер-класу педагог контролює процес виготовлення новорічної прикраси, дає пораду, допомагає.

7. Виставка виконаних робіт.

8. Підведення підсумків.

 Педагог запрошує учасників майстер-класу до обговорення. Пропонує поділитися враженнями від виконання прикраси. Відповідає на питання.

 

docx
Додано
26 червня 2020
Переглядів
869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку