Конспект позакласного заходу з хімії "Найцінніша природна емульсія".

Про матеріал
Сформувати в учнів знання про найціннішу природну емульсію-молоко, з’ясувати корисний чи шкідливий це продукт, ознайомити з історією та традиціями вживання, хімічним складом, застосуванням в косметиці та медицині, видами молока, дослідити його натуральність та якість, порівняти молоко різних тварин; ознайомити з сучасним мистецтвом малювання-лате арт; продуктами, що готують з нього, стравами української кухні; виховувати естетичний смак.
Перегляд файлу

Конспект позаурочного заходу з хімії.

Тема заходу: Найцінніша природна емульсія.

Мета:

Сформувати в учнів знання про найціннішу природну емульсію-молоко, з’ясувати корисний чи  шкідливий це продукт, ознайомити з історією та традиціями вживання, хімічним складом, застосуванням в косметиці та медицині, видами молока, дослідити його натуральність та якість, порівняти молоко різних тварин; ознайомити з сучасним мистецтвом малювання-лате арт; продуктами, що готують з нього, стравами української кухні;  виховувати естетичний смак.

Матеріально-технічне забезпечення:

Мультимедійний проектор, комп’ютер; сервіз, серветки, стравами української кухні, молочний гриб, посуд для дослідів, виставка “Молочні продукти”.

Дидактичне забезпечення:

презентація, буклети.

Хід заходу.

План

I. Кращий напій світу чи шкідливий продукт?

II.Історія,традиції вживання, види молока.

III.Хімічний склад.

IV.Застосування:

а) сировина;

б) косметика на молоці;

в) молочне лікування.

VI.Справжнє молоко чи пійло для свиней?

VII. Лате арт-сучасне мистецтво малювання.

VIII. Страви української кухні.

 

 

 

 

Вступне слово викладача:

(Привітання з учнями, гостями).

Відеофрагмент  «Ванни Клеопатри».

 

I. Кращий напій світу чи шкідливий продукт?

Найкрасивіші жінки світу використовували молоко, щоб зберегти свою красу на довгі роки: цариця Египта Клеопатра щодня приймала молочні ванни. Жінка Нерона Поппея завжди брала з собою в подорожі 500 ослиць, щоб зберегти можливість приймати молочні ванни, покращуючи шкіру.

Ми хотіли б розповісти вам про одне із чудес створених природою, воно супроводжує вас з перших років життя, воно може вгамувати спрагу. В цьому дивовижному продукті ( іншого такого не має в природі) містяться всі необхідні для людини речовини. Воно і їжа і ліки. Не дарма стародавні вчені називали його «соком життя». Я говорю про молоко.

Учень.

Людина навчилася добувати молоко близько 6 тисяч років тому. Вона почала приручати диких тварин, спробувала молоко диких кіз, коней, буйволиць, верблюдиць, але самим смачним їй здалось коров’яче молоко. Корова давала молока більше за всіх тварин. Вона кормила і дітей і дорослих. Як же було людині не вклонитись їй? В Індії корови по цей день вважаються священними. Вони вільно ходять по вулицях навіть самих великих міст, і ніхто не сміє не тощо вдарити,а просто образити, налякати, замахнутися на благородну тварину. Навіть зараз, коли наука і техніка так багато досягли, корова кормить і поїть всіх нас.

Учень.

Вміння заквашувати молоко, отримувати кефір, кумис, бринзу, належать народам Стародавнього Сходу, Середньої Азії та Кавказу. Багато вчених і лікарів Росії вивчали властивості молока і застосовували його для лікування різних хвороб. В Єгипті молоком лікували віспу, древньогрецький лікар Гіппократ вважав, що коров’яче молоко лікує від малокрівя, і в наш час молоко також вважається незамінним продуктом, корисним для людей любого віку.

Отже, молоко цінний харчовий продукт, в ньому містяться всі поживні речовини необхідні для правильного росту і розвитку організму.

II.Хімічний склад.

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

Учень.

В молоці знаходиться вся таблиця Д.Менделєєва. Жири – 4%, білки - 3,5 % , молочний цукор - 5 %, мінеральні речовини - 0,7% , вода - 87 % ,

вітаміни А, В, С, D. Особливу цінність становлять білки молока. Білки молока містять всі незамінні амінокислоти і засвоюються майже повністю на 96 %.

Відеофрагмент  «Як утворюється молоко».

Для синтезу 1 л. молока у вим`ї корови, через нього повинно пройти біля 500 літрів крові.

Учень.

Сама дивовижна їжа  в світі це та, якою тварина кормить своїх дитинчат - молоко. Молоко перетворює безпорадне левеня в кремезного звіра. Величезний кит, як і крихітна морська свинка, вигодуваний молоком. Материнське грудне молоко – це єдина ідеальна їжа, захист від багатьох хвороб.

Чим цінне молоко для людини ? Кожного ранку ми п’ємо молоко. Напевно в цьому є якійсь сенс ? В чому ж користь молока?

Учень.

Молоко один із факторів, що відрізняє ссавців від інших видів.

Для новонароджених - це головний елемент харчування, але і потім молоко залишається найулюбленішим напоєм, інгредієнтом для приготування страв.В різних культурах свої традиції вживання молочних продуктів, свої види молока, і ми приведемо декілька цікавих фактів про цей чудовий продукт.

 

III. Історія,традиції вживання, види молока.

 

Учень.

Молоко. Історія молока давня, як і історія самого людства. Тільки з`явившись на землю, людина зразу ж відчула смак молочних продуктів. Молоко вживалося в їжу більше 6000 років тому. Молоко тварин – цінний продукт. Молочні продукти просто необхідні для харчування людини в любий період її життя, зокрема для дітей, похилих людей і хворих.

Учень.

З самого раннього віку ми зв’язуємо з молоком кращі свої надії: стати сильними, мужніми, здоровими, розумними. З віком молоко стає для нас звичайним продуктом харчування. Його легко можна знайти на прилавках магазинів, ринках, в селі і місті.

Молоко і продукти з нього були завжди продуктом харчування для людей. На початку XI ст. людина замислилася: чи правильно вона робить, що вживає цей продукт?

Відеофрагмент  «Молоко шкідливе для здоров’я».

Відеофрагмент  «Факти про молоко».

Останнім часом, реклами про шкоду молочних продуктів стали дуже популярні. І на одній полиці можна знайти інформацію про користь і шкоду молока. Автори цих робіт вже не сперечаються про особливості його хімічного складу, давно відомо, що молоко містить близько 100 різних цінних для організму речовин.

Найти відповіді на запитання: зрозуміти що таке молоко? Їжа чи напій? Чи правильне твердження, що продуктом для виробництва молоко є звичайна кров? Розібратися в цінності молока. Що робить молоко білим? Чому молоко необхідне людині і скільки його необхідно? Які продукти отримують з молока? Що можна приготувати з молока? Чи однакове молоко різних тварин? Молоко і косметика – це можливо?

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

Учень.

Вчені вважають, що молоко стали вживати в їжу близько 10 – 11 тисяч років назад, після того як на Центральному Сході приручили овець і кіз, а 9000 років назад на території Турції вперше почали випасати корів, тоді людина вперше спробувала молоко та почала виготовляти з нього масло та сир. Найперша згадка про молоко знаходиться в Біблії, яка відноситься до 1700 року до н.е., ще в 1200 татари готували концентроване і можливо сухе молоко. Перший патент на виробництво згущеного молока був виданий 1856 році.

Учень.

Цікаво, що можливість пити молоко являється результатом мутації. В неоліті у дорослої людини не вироблявся фермент лактоза. В результаті неможливо було засвоїти лактозу із молока, лактоза була тільки у маленьких дітей, але одного разу на півночі Європи виникла мутація з’явився ген, що відповідає за вироблення в кишечнику необхідного ферменту протягом всього життя. Таким чином у людей з’явилося цінне джерело кальцію та вітаміну D, в результаті їх потомство стало сильніше та мало більше шансів на виживання, мутація закріпилась та розповсюдилась серед народів Європи, а ось у деяких народів: китайців , японців , аборигенів цього гена немає і молоко вони не п`ють. Після вживання молочних продуктів у них з’являються симптоми отруєння.

Учень.

В середні віки рівень медицини не дозволяв детально пізнати вплив молока на організм і кожен лікар використовував його виходячи з власного досвіду. Вперше користь молока була науково обґрунтована в лабораторії Павлова. Найкраще в молоці є те, що його компоненти знаходяться в дуже тісному зв’язку з організмом .

Ви можливо, вже здогадалися від чийого імені утворилося таке поняття як

«пастеризоване молоко». Хрещеним батьком молока вважається Луї Пастер. Пастер був любителем молока і робив усе для його зберігання.

Термін «пастеризація» був придуманий в кінці 1800 –х років, але досліди Пастера успішно визначаються температурою, при якій шкідливі бактерії в молоці будуть знищені, без впливу на його смак. Досліди Пастера змінили думку про молоко, але й продовжили строки зберігання.

Учень.

Слово «молоко» має індоєвропейську природу. З литовської мови  «молоко» - malkas, з німецької -  Milch, із англійської – milk. Цікаво, що первинне значення цього слова – «рідина».

Учень.

Види молока.

  • Науково доведено, що в кожної мами в організмі виробляється молоко унікальне по складу, яке являється ідеальним саме для її малюка. Молоко матері також чудово підтримує дитячий імунітет. Крім того, грудне вигодовування значно знижує ризик розвитку у малюка таких захворювань, як цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння, гіпертонічне захворювання, розвиток алергії та захворювання крові. Теорії про шкідливість молока для дорослих людей заперечуються всією історією людства, протягом якої люди вживали його і вважали цілющим продуктом. В Стародавньому Єгипті, Греції, Римі, молоко називали «джерелом здоровя» , «соком життя», «білою кров’ю».

Учень.

Чому не можна давати грудній дитині коров’яче молоко? Молоко корови створене для вигодовування телят. Телята ростуть дуже швидко, додаючи по 20 – 25 кг. в місяць.

Дитина додає у вазі 1 кг, в коров’ячому молоці в 4 рази більше кальцію і фосфору, і в 3 рази більше білка, чим в грудному молоці, тому коров’яче молоко не завжди засвоюється дитиною. Воно містить дуже багато корисних речовин. Надлишок цих речовин шкідливий для грудної дитини. Нирки починають працювати з перевантаженням. Велика вірогідність виникнення алергії, в коров’ячому молоці дуже мало заліза.

Учень.

Чому молоко біле ?

Білий колір надає молоку молочний білок. Найбільше його в молоці крольчих ( 15 %), тому кроляче молоко саме біле.

Молоко яких тварин вживає людина?

Найпоширеніше це коров’яче , в Іспанії вживають овече молоко, в Аравійських пустелях – верблюже, в Єгипті – молоко буйвола, в Перу молочною твариною є Лама, на Півдні – південний олень.

Учень.

  • Почнемо з найпоширенішого виду – коров’ячого молока. Молоко корови. В стакані нормалізованого молока міститься 5-7г. жиру, 6г білка і 9г молочного цукру – лактози. Багате кальцієм молоко допомагає в профілактиці атеросклерозу. Так, шматочок сиру, близько 50 г і пів літра молока покривають нашу щоденну необхідність у кальції.

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

 

Учень.

  • Молоко вівці. В цьому молоці в 2,5 разу більше жиру, ніж у молоці корови. Воно п’ється свіжим, або перероблюється  у різні види сиру і йогурту. Специфічний присмак молоку придають каприлова і капронова кислоти.

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

Учень.

  • Молоко кобили. Це молоко дуже близьке по складу з жіночим. Воно дуже добре засвоюється. В основному  молоко кобили використовується для виробництва кумису. В свій час кумис був основним і єдиним засобом лікування туберкульозу.

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

Учень.

  • Молоко кози. За складом і поживністю козине молоко близьке до коров’ячого. У ньому трішки менше лактози і більше ненасичених жирних кислот. Воно засвоюється легше, ніж коров’яче. Козине молоко часто використовують, як основу для дитячого харчування, і як лікувально-профілактичний продукт. Козяче молоко є основним інгредієнт в таких сирах, як Фета, Каприно, Рокамадур.

Під час довгих плавань в середні віки моряки брали на борт кіз, щоб

пити свіже молоко.

Учень.

  • Молоко канни. Канна – антилопа, що живе в Африці. Цих тварин одомашнюють.Молоко канни порівняно з коров’ячим містить в три рази більше жиру та білка. Ряжанка з нього може простояти при кімнатній температурі рік і не зіпсуватися.

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

 

Учень.

  • Молоко верблюдів має унікальні властивості. Воно засвоюється людьми, які не переносять лактозу. Крім цього в цьому молоці набагато більше вітаміну «С», порівняно з коров’ячим. Довго не кисне.

Учень.

  • Найжирнішим молоком являється молоко тюленів (жирність більш ніж 50%) і китів (жирність до 50%).

Учень.

  • Найсолодше молоко у носорога. На долю молочного цукру ньому приходиться 36% ваги. У носорога також саме нежирне молоко - містить 0.3% жиру.

Учень.

  • А пташине молоко все-таки існує. Пінгвін-батько місяць виховує своє новонароджене дитинча і годує його справжнім пташиним молоком, яке виробляється у нього  в шлунку.

Учень.

Стало цікаво чому люди не п’ють свиняче молоко? Адже всіх інших домашніх тварин молоко використовується в господарстві. Пишуть, що це молоко має яскравий наркотичний ефект, правда без ейфорії. До нього швидко звикаєш і організм людини не виділяє сам певних речовин, а чекає їх поповнення зовні і в результаті залишок життя прийдеться провести під свинею.

Учень.

Молоком також називають деякі напої рослинного походження:

  • Соєве молоко за зовнішнім виглядом нагадує коров’яче молоко. Смак у нього солодкуватий, злегка бобовий. Із соєвого молока можна отримати кисломолочні соєві напої: кефір, ряжанку, йогурт. Також із соєвого молока роблять тофу.

Учень.

  • Кокосове молоко роблять із м’якоті кокоса, змішуючи її з водою. По консистенції воно нагадує білосніжні вершки і містять 27% жиру. На кокосовому молоці готується багато страв східної кухні.

Учень.

  • Молоко коров’ячого дерева.  Це рослинне молоко жителі Західної Америки «доять» із розрізів на стовбурах тропічних дерев – галактодендринів. Цей напій використовується не тільки в їжу, але і як ліки від астми. Нажаль воно дуже швидко псується.

Учень.

  • Рисове молоко. Таке молоко багате на клітковину, кальцій та вітаміни.

В маковому молоці міститься найбільше кальцію, а також воно багате жирами

 

Учень.

  • Гарбузине молоко. В ньому міститься багато заліза і цинку, а також магнію, фосфору, кальцію та білків. На смак це молоко дуже ніжне та пряне.

IV.Застосування:

а) сировина;

Відеофрагмент  «Їжа Богів».

Учень.

Молочні і кисломолочна продукти:

Розрізняють такі види молока:

  • Сухе молоко. Якщо випарити із молока всю вологу, виходить білий порошок, «сухе молоко».
  • Пастеризоване молоко. Якщо прогріти молоко при температурі 74-75 градусів декілька хвилин, то термін його зберігання збільшиться до двох неділь.
  • Стерилізоване молоко зберігається набагато довше, тому що проходить теплову обробку при температурі 125-145 градусів.
  • Пряжене молоко виходить завдяки довгій тепловій обробці.
  • Сгущенне молоко його роблять із пастеризованого виварівають вологу,  додають цукор і виходить густа маса.

Учень.

Негативні сторони молока.

1.Молоко – середовище для розмноження патогенних мікробів.

2. Молоко- передає інфекції.

3. Молоко – алерген.

Але все таки кисломолочні продукти це кращий продукт.

Кисломолочні продукти – це продукти, що одержані з молока внаслідок ціленаправленої дії спеціальних рас, і штамів молочнокислих бактерій, які виробляють спирт, молочну кислоту та інші проміжки продукти, і тим самим беруть участь у формуванні смакових і ароматних властивостей  кисломолочних продуктів

Учень.

Яскравим прикладом кисломолочних продуктів є:

Морозиво. Сучасне морозиво виготовляється шляхом одночасного заморожування і збивання молочних, вершкових, фруктово-ягідних, ароматичних та інших сумішей. Як сировина для  виробництва морозива використовується коров'яче цільне і знежирене молоко - натуральне, згущене й сухе, та багато інших складових.

Учень.

Кефір. Виробництво цього продукту можливе завдяки дії кефірних грибків, які складаються з дріжджів, молочнокислих стрептококів і молочнокислих паличок.

Відеофрагмент «Кефірний гриб».

 

Учень.

Йогурт. Відмінність закваски йогурту від закваски кефіру полягає в наявності в першому термофільних стрептококів і болгарської палички – мікроорганізмів, які пригнічують процеси гниття.

Учень.

Сири виробляються, в основному, із трьох видів молока: коров’ячого, козинього та овечого. Кожен сир складається з двох частин: шкірочки – зовнішньої частини і м’якоті – внутрішньої. Розрізняють: м’які, пресовані, з пліснявою, розсільні сири, плавлені, з обмитими та натуральними краями.

Учень.

Сметану виробляють із вершків, які отримали свою назву від методу одержання – зливання верхнього шару молока після тривалого відстоювання. Таким чином, вершки – це емульсія жиру у воді. У сучасній промисловості, вона проходить складний процес обробки.

Учень.

Масло. Масло виробляють двома способами: безперервно-поточним і збиванням із сепарованого молока. Існує чотири види масла: солодковершкове,  кисловершкове, селянське, та топлене.

Учень.

Згущене молоко – це концентрований висококалорійний молочний продукт, одержаний із свіжого молока і вершків шляхом згущення і консервування його цукром або стерилізацією.

Учень.

б) косметика на молоці;

Косметика.

Молоко — не тільки цінний продукт для вашого столу, але й універсальний засіб омолодження.

Важливо використовувати цільне молоко з мінімальною тепловою обробкою. Для косметичних цілей не можна використовувати обезжирене молоко, через відсутність в ньому великої кількості вітамінів.

Молоко підходить для будь-яких типів шкіри. Воно покращує колір, підвищує вологість і пружність шкіри, видаляє зморшки. Впливає також на видалення пігментних плям.

Молочно-кокосова маска.

2-3 ст. ложки кокосової стружки залийте 2 ст. ложками молока, додайте 1 ч. ложку меду і 2 ст. ложки крохмалю. Нанесіть на лице на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою

Молочно-желатинова маска.

2-3 ст. ложки желатину розбавити в 1/3 стакана молока, залишити набухати на 40-60 хвилин, прогрійте на водяній  бані до повного розчинення желатину. Коли маса прохолоне, нанесіть її ватним диском або прямо пальцями на лице. Залиште на 20 хвилин, при цьому намагайтесь, щоб лице було нерухоме. Змийте теплою водою і нанесіть зволожуючий крем.

Учень.

в) молочне лікування.

Молочне лікування

  • У разі пористої шкіри обличчя зранку і ввечері вмивають молоком, розведеним водою (1:1).
  • Під час шершавої шкіри рук. Щовечора робити молочні ванночки.
  • У разі мішків під очима. Прикласти на проблемні місця кубики замороженого молока.
  • За припухлості повік (зранку, після сну). Покласти на заплющені очі ватні тампони, змочені в холодному молоці. Тримати на повіках 5 хвилин.
  • У разі нежитю. Закапати в ніс свіжовичавлений сік цибулі чи часнику, змішаний із молоком. Співвідношення має бути таким, щоб чутлива слизова оболонка носа не відчувала печіння.
  • У разі мігрені. Збити куряче яйце, вилити в склянку, залити гарячим молоком і випити. Цю процедуру повторювати щоденно протягом тижня.
  • Під час втрати голосу. Жовток одного курячого яйця збити і влити у 0,5 склянки теплого молока. Пити маленькими ковтками; одночасно полоскати сумішшю горло.
  •  

VI.Справжнє молоко чи пійло для свиней?

 

Викладач

Виявлення фальсифікованого молока.

Дослід 1. «На вміст води».

Дослід 2. «На вміст крохмалю».

Дослід 3. «На вміст соди».

 

VII. Лате арт-сучасне мистецтво малювання.

Відеофрагмент «Креатив з кави».

Бліц – опитування

 

VIII. Страви української кухні.

Які ви знаєте страви з молока ?

Дегустація різних страв української кухні.

Висновок: Отже, молоко самий цінний продукт. Молоко – їжа довгожителів. Молоко – це джерело енергії, тому слід віддавати перевагу не солодким газованим напоям, а молоку.

Викладач:

Для того, щоб ви не лише запам’ятали сьогоднішній матеріал, але в майбутньому могли б його використати з користю для себе і друзів візьміть

буклети, які містять коротку інформацію про молоко.

Ми з вами познайомились сьогодні з історією та традиціями вживання, хімічним складом, застосуванням в косметиці та медицині, видами молока, дослідити його натуральність та якість, порівняти молоко різних тварин, ознайомити з сучасним мистецтвом малювання - лате арт, продуктами, що готують з нього, стравами української кухні, з’ясувати корисний чи  шкідливий це продукт.

Дякую. До побачення.

Відеофрагмент «Пийте діти молоко».

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
21 лютого 2020
Переглядів
748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку