Конспект урок з фізики для 5-6 класів на тему "ФІЗИЧНІ ЛАЙФХАКИ"

Про матеріал

Знайомство учнів 5-6 класів з предметом фізики, стимуляція у них пізнавального інтересу до даного предмету, підвищення рівня мотивації учбової діяльності.

Перегляд файлу

Фізичні лайфхаки та досліди

.

Мета: знайомство учнів 5-6 класів з предметом фізики, стимуляція у них пізнавального інтересу до даного предмету, підвищення рівня мотивації учбової діяльності.

Хід заходу

Учитель. Сьогодні наш захід присвячений науці - фізиці. Це дуже важлива і цікава наука.Для багатьох учнів в школі фізика була і є просто нереально складним предметом і саме від цього її не люблять. Та ще й до цього додають, що «Та навіщо вона нам потрібна?», «Та як мені це знадобиться в житті?». Ну ……якби то і так, але НІ!

Звичайно ж фізика знадобиться в житті і знаючи її закони можливо придумати багато лайфхаків. Давайте ж подивимось, які саме

Лайфхак №1

Якщо ви щось пролили на паркет чи лінолеум чи плитку і вам дуже лінь витирати, то і не витирайте. Просто розмажте ногою по полу, для того, щоб збільшити площу поверхні рідини. Як відомо, інтенсивність випаровування залежить від площі поверхні. Чим вона більша, тим швидше випарується. І сліду не залишиться. Звичайно, цей трюк не працює з солодкою водою, так як випаровується лише вода, а цукор залишиться і все буде до нього прилипати. Але якщо вода не солодка, то після декількох хвилин підлога буде сухою як марсіанська поверхня.

 

Лайфхак №2

Якщо раптом ви плануєте їхати відпочивати, а нікому доглянути за вашими квітами, то користуйтеся наступних лайфхаком. Рядом з горщиком поставите банку з водою і стрічкою з хлопку.  Один кінець стрічки опустіть на дно банки, а інший прикидайте землею в горечку. Одразу спрацює  капілярний ефект (підйом або опускання рідини в тонких трубках). Тканина це багато волокон, і багато повітряних пустот між ними. Вода, за рахунок сил поверхневого натягу заповнює ці пустоти і таким чином переміщується по тканині. Цікаво те, що ця система буде регулюватися сама, як тільки земля підсихає, рух води по тканині збільшується і земля зволожується, якщо земля стала достатньо вологою, то рух води по тканині призупиняється.

Цей лайфхак можна продемонструвати цікавим дослідом

Дослід «Блукаюча вода»

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=210x1024:format=jpg/path/s11547222599ca557/image/i6d0ea7fe5c7dcfb7/version/1436780773/image.jpgДля наступного досліду нам знадобляться: 6 шт склянок, щільна паперова серветка або рушник, харчовий барвник, вода. Наповнюємо непарні стакани водою, парні залишаємо порожніми. Розчиняємо будь-який колір у склянці з водою. Складаємо паперові рушники трубочкою. Один кінець опускаємо у склянку з пофарбованою водою, другий в порожню склянку, щоб вийшов паперовий місточок. Тепер запасаємося терпінням і спостерігайте як вода з повної склянки буде перетікати в порожню ,завдяки все тим же капілярним силам. На все про все у нас піде близько трьох годин, але вже на перших хвилинах ви зможете побачити, як спочатку пофарбується місток і вода почне підійматися вверх і перетікати в порожню склянку. Що дивно, процес зупиниться тільки тоді, коли в обох склянках буде однакова кількість води. Якщо Ви вже пробували змішувати кольори знаєте, що з основних - червоного, синього і жовтого, можуть вийде зелений, оранжевий і фіолетовий і ціла маса відтінків.

На фото – це жовтий і синій, які змішуючись дають зелений.

 

Лайфхак №3

Якщо ви хочете дуже швидко охолодить колу чи мінералку, то не потрібно одразу ставити пляшку в холодильних. Візьміть салфетку чи туалетних папір і змочіть водою, оберніть пляшку і помістіть її в морозильну камеру.

З поверхні завжди випаровується вода і  при випаровуванні температура води, яка залишилася на пляшці знижується. Це ми дуже чітко відчуваємо, коли помили руки, але ще не витерли їх, то відчувається прохолода – це випаровується вода.

Ефект охолодження від випаровування буде додаватися до звичайного охолодження. Із за різниці температур пляшка і повітря в морозилці, та що волога пляшка охолоне набагато швидше, ніж суха.

 

 І ще один лайфхак, що стосується охолодження, як ми знаємо тепле повітря завжди піднімається вверх, а ходне опускається вниз. Саме тому підігрів завжди відбувається знизу (вогонь на плиті, батареї в кімнаті). Тепло підіймається вверх і швидко розповсюджується по кімнаті.

Але!!!!! Якщо ми будемо охолоджувати знизу, то холодні шари, так і залишаться внизу.  Слід запам’ятати  це, якщо наприклад будете збирати сумку-холодильних. Акумулятори холоду потрібно класти звичайно ж зверху.

Лайфхак №4

Ще один лайфхак, навіть техніка безпеки, тому що це реально може врятувати життя.  Під час грози, ніякому разі не стійте під деревом. І чому ж це???? Навіть не тому, що дерево може загорітися або впасти. А тому, що удари блискавки найчастіше відбуваються в дерево і якщо таке відбувається, то по стовбуру дерева проходить величезний електричних струм і розповсюджується в землю у всі сторони.

І якщо ви опинитесь неподалік з деревом, то тоді по вам може пройти смертельних струм, який може відокремитися  від землі.

Так гине багато корів, які ховаються під деревом від дощу.

До речі струм, який проходить по людині залежить від відстані між його ногами.

  Дійсно, чим менша відстань тим менша різниця потенціалів, тобто напруги і тому сила струму менша. По цій ще причині, якщо ви десь помітили обрив проводів, будете розуміти, що можливо зараз о землі протікає струм, то ви не тікайте великими кроками, а маленькими кроками відходьте від того місця.

Лайфхак №5

Навіть з кока-колою є фізичний лайфхак) куди ж без нашого улюбленого шкідника для шлунка. Яка найбільша проблема коли наливаєш клду в стакан? Це звичайно велика кількість піни. Наливаєш зовсім мало коли, а все інше піна. І є насправді лайфхак, як його уникнути. Необхідно просто змочити стакан водою і наливати вже в нього, піни буде набагато менше.  Як же працює лайфхак? Річ в тому, що будь-яка газіровка зберігається під тискою, і в ній розтворена вуглекислота у вигляді молекул СО2. І чим менший тиск, тим меньше вуглекистоти може розстворитися в рідині. И коли ми відкриваємо бутилку, то тиск різко зменшується до атмосферного, і надлишок СО2 перетворюється на газ. Виникає дуже багато пузирьків. Але це не відбувається просто так по всьому обєму рідини. Пузирьки можуть виникати лише на пилинках, мікроскопічних трещенах, крупинках солі, якщо посуда була помита жосткою водою . як раз все це і є в сухому стакані. А якщо ми її трішки обмиємо водою, то пилинки змиються, крупинки соли розчиняться і тоді піновинекнення буде менше.

Лайфхак №6 Швидко зварити картоплю

Якщо покласти в воду при варінні картоплі вершкове масло, теплоємність води підвищиться, а картопля звариться в 2 рази швидше! До того ж, вершкове масло самим позитивним чином позначиться на смаку картоплі.на плите варится картофель

 

Лайфхак№7 Ненагревающа ручка

Деякі матеріали нагріваються швидко - залізо, мідь, срібло і інші метали. Інші беруть і передають тепло повільно - пробка, деревина або кераміка. Так зробіть апгрейд своїх нагріваються ручок, протягнувши в вушка деревні пробки від винних пляшок.

Пов’язане зображення

Пропонуємо вам розгадати загадки, які пов’язані з фізиком

1. Супутник Землі робить один оберт за 1год40 хв., а інший оберт за 100 хв. Як це пояснити? (1 год. 40 хв = 100 хв)

 2. Скільки хвилин треба варити круте яйце – дві – три – п’ять? (Анітрошки, воно вже зварене.)

3. Де вода стоїть стовпом? (У склянці.)

4. Чи можна в решеті принести воду? (Можна, коли вона замерзла)

5. Півень, стоячи на одній нозі важить 5 кг. Скільки він важитиме, якщо стане на дві ноги? (5 кг)

6. Усе життя ходить, а з місця не сходить. (Годинник)

7. Назвіть ім'я першої жінки - льотчика? (Баба Яга)

8. Без крил, а літає, ніхто не б’є, а плаче? ( Хмара.)

9. Двоє підійшли до річки. Біля берега стояв човен, який може вміщати лише одного, але обидва переправилися. Як це могло статися?  (Вони підійшли до різних берегів.)

Вчитель. Пропоную вам познайомитися ще з фізичними фокусами – дослідами, які підготували учні 9 класу (ОБЕРЕЖНО! Дотримуємося правил безпеки)

  1. D:\Desktop\viber image.jpgРівновага виделок та цвяхів (рівновага тіл)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Тенісна кулька і вода (поверхневий натяг)

 

 

 

 

 

  1. Склянка та монетки (поверхневий натяг води)

  1. Спирт, папір та сірники

  1. Повітряні кульки (електризація)

         D:\Desktop\viber image.jpg

  1. Дірявий пакет

 

  1. Плаваюче яйце (густина)

 

 

D:\ШкОлА\2017-2018\IMAG1474.jpg

 

 

 

 

 

 

  1. Блукаюча вода (конвекційні потоки)

D:\ШкОлА\2017-2018\IMAG1421.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  1. Чудо пляшка (поверхневий натяг води)

Висновок: як бачите, завдяки знанням про закони фізики можна зробити своє життя трішечки цікавішим та кращим, а іноді навіть допоможе залишитися в живих. якщо є можливість вивчайте фізику і коли небуть ви точно скажете,  що це було не дарма)

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Позакласні заходи
Інкл
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
Алфавітний покажчик
Додано
12 березня 2018
Переглядів
1779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку