Конспект уроку "Китай", 10 клас

Про матеріал

Конспект уроку з географії для учнів 10 класу за підручником Бойко, Брайчевський, Яценко.

Перегляд файлу

1

Тема: китай

Мета: - навчальна:  охарактеризувати особливості ЕГП, природи та населення Китаю;

- розвивальна: розвивати вміння оцінювати географічне положення та природно-ресурсний потенціал, пояснювати специфіку населення країни, працювати з картами атласа, підручником та іншими джерелами географічних знань;

- виховна: виховувати самостійність, цікавість до пошуку і аналізу необхідної інформації, дбайливе ставлення до інших народів та національностей.

Пізнавальні задачі учнів (те, що повинні засвоїти):

  1. Столиця Китаю…
  2. Тип країни…
  3. Сусіди Китаю…
  4. Типи відтворення населення…
  5. Морські порти…

Тип уроку: комбінований.

Методи навчання: пояснювально-ілюстративний, частково-пошуковий.

Засоби навчання: підручник, зошит, атлас, політична та фізична карти Азії.

 

Структура уроку

1. Організаційний момент

2. Актуалізація опорних знань і вмінь

3. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

4. Вивчення нового матеріалу

5. Закріплення знань

6. Домашнє завдання

 

     Хід уроку

I.   Організаційний момент

 

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

1. Які країни входять до складу субрегіону Східна Азія?

2. Які галузі визначають міжнародну спеціалізацію Японії? Чим пояснюється подібна спрямованість господарства країни?

3. Назвіть чинники, що визначили швидкий економічний підйом Японії після Другої світової війни.

4. Які країни є найбільшими економічними партнерами Японії?

 

III.  Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Головним імпортером японського капіталу та інвестицій є найближчий сусід Японії — Китай. Ця країна завжди вражала мандрівників-іноземців своєю самобутністю. Про Китай можна знати багато чи мало, але неможливо знати все. Китай так само незбагненний, як знамениті загадкова слов’янська душа або англійська церемонність. Ви вже знаєте, що Китай посідає перше місце у світі за кількістю населення. Карта розповість вам про різноманітність природних умов і величезну площу цієї держави. Для багатьох Китай — великий товаровиробник, чия продукція буквально заполонила наші ринки.

Розвал світової соціалістичної системи примусив Китай взяти курс на корінне реформування економіки, що дозволило йому за короткий період вийти на друге місце у світі за розміром ВВП. Маючи знання про чинники «японського економічного дива», на сьогоднішньому уроці ми звернемося до причин, які сприяють появі ще одного економічного гіганта у Східній Азії та світі.

 

IV.   Вивчення нового матеріалу

1. «Візитна картка»

Офіційна назва — Китайська Народна Республіка.

Площа — 9,6 млн км2.

Населення — 1 339 млн осіб.

Столиця — Пекін.

Тип країни — країна з плановою економікою.

Державний устрій — соціалістична республіка, унітарна держава.

Склад території 23 провінції, 5 автономних районів, 2 спец. адміністративних райони

         Сянган та Аоминь, 4 міста центрального підпорядкування: Пекін, Шанхай,

         Тяньцзінь, Чунцін.

Член міжнародної організації ООН, АТЕС.

Офіційна мова — китайська.

Релігії — конфуціанство, даосизм, буддизм, буддизм-ламаїзм.

Валюта — юань.

 

2. ЕГП

Завдання 1 (робота в парах). Прослухайте текст про географічне положення Китаю та визначте позитивні та негативні риси ЕГП.

Країна розташована у східній частині азіатського материка. За площею посідає третє місце. До складу Китаю входять особливі адміністративні райони: з 1997 р. — Сянґан (Гонконґ) і з 1999 р. — Аоминь (Макао). Формально провінцією Китаю вважається Тайвань, але фактично острів є окремою країною.

Китай межує з Росією, Казахстаном, Монголією, Киргизстаном, Таджикистаном, Індією, Непалом, Бутаном, М’янмою, Лаосом, В’єтнамом і КНДР. Китайський сухопутний кордон — найбільший у світі. Береги Китаю омивають Жовте, Східнокитайське й Південно-Китайське моря. Сухопутні кордони Китаю довші за морські, але частіше вони проходять важкодоступними природними рубежами, тому для зовнішніх економічних зв’язків використовують виходи до морів. Моря також використовуються для судноплавства й рибальства, у рекреаційних цілях, на їхньому шельфі розвідані й розробляються нафтові родовища.

Завдання 2. Користуючись картами атласу, знайдіть та запишіть в зошити морські порти.

 

3. Природні умови та ресурси

Китай вражає не тільки численністю населення й величезною площею, але й контрастністю рельєфу та кліматичних умов. За природними умовами Східний (приморський) і Західний (континентальний) Китай — це «два різні Китаї». Умовний кордон між ними можна провести за 105° сх. д.

У Східному Китаї розташовані найбільші рівнини, а також гори заввишки до 3000 м. Клімат тут мусонний. Густа мережа повноводних річок, більшість із них судноплавні. На півночі й південному сході збереглися великі лісові масиви. Найбільш родючі ґрунти розташовані на території Великої Китайської рівнини й рівнини Сунляо.

У рельєфі Західного Китаю переважають високі гори, нагір’я, а також улоговини. Значна частина території має висоту більше ніж 3000 м. Клімат різко континентальний. Річок мало, вони маловодні, деякі періодично всихають. Більшість земель не придатні для ефективного ведення сільського господарства.

Територія Китаю багата на корисні копалини. Країна посідає одне з перших місць у світі за запасами кам’яного вугілля, залізної та марганцевої руд, бокситів, цинку, олова, сурми, вольфраму,молібдену, ртуті, рідкісноземельних металів, титанових руд, окремих видів хімічної сировини. Великими є також поклади урану й золота, є родовища нафти й газу, але цих видів палива недостатньо, тому ведеться їх посилений видобуток.

Китай — володар значних запасів гідроресурсів, більшість яких, однак, зосереджена на південному заході, де їхнє використання технічно ускладнене.

Завдання 3. Порівняйте забезпеченість природними ресурсами Китаю та Японії.

 

4. Населення

У Китаї проживає кожна п’ята людина Землі. Державна демографічна політика зниження народжуваності під гаслом «Одна родина — одна дитина» дозволила скоротити природний приріст населення з 25 ‰ до 9,4 ‰. Однак і тепер населення країни збільшується на 12–14 млн осіб щорічно.

Більш ніж 80 % населення проживає у Східному Китаї. так, у деяких районах Великої Китайської рівнини густота населення сягає 1000 осіб/км2, а в багатьох районах континентального Китаю вона не дотягує й до 3 осіб/км2.

Китай має найчисельніші трудові ресурси, економічно активне населення становить понад 600 млн чол., тому забезпечення населення роботою залишається гострою соціально-економічною проблемою. Для її розв’язання проводяться заходи, спрямовані на скорочення безробіття в містах шляхом розширення мережі побутового обслуговування і кооперативів; у сільських районах збільшуються масштаби робіт за так званим «капітальним будівництвом полів» — систематичним упорядкуванням орного фонду; селяни використовуються в промисловості як сезонні робітники.

Китайці відрізняються працьовитістю, старанністю, дисциплінованістю, прагнуть здобути гарну освіту, шанобливо ставляться до старших за службовим становищем й віком. Причини формування цих якостей можна знайти в конфуціанстві, буддизмі й даосизмі — основних релігіях великого народу.

Китай відносять до країн з низьким рівнем урбанізації (62 % населення країни проживають у сільських населених пунктах), однак стихійна урбанізація йде високими темпами, особливо у Східному Китаї, де розташована більшість міст. Усього в країні більш ніж сорок міст-мільйонерів, до найбільших з них належать Шанхай (13,37 млн осіб), Пекін (10,3 млн осіб), Тяньцзін (9,3 млн осіб), Ухань (4,1 млн осіб), Харбін (3,1 млн осіб).

У Китаї відбувається велика міграція робочої сили як всередині країни, так і за її кордони. Загальна кількість «хуацяо» (буквально — зарубіжні китайці) перевищує 60 млн осіб. Хуацяо мешкають на Тайвані, в Індонезії, Малайзії, Таїланді, Сінґапурі. Китайська діаспора в США налічує 13 млн етнічних китайців.

На території КНР проживають представники 56 націй і народностей. Найчисленішими (91 %) є китайці, особливо в східній частині країни, також мешкають чжуани, хуей, уйгури, тібетці, монголи, корейці, манчжури та ін. У китайській мові сім діалектів, розбіжності між якими настільки великі, що під час розмови жителі північних та південних провінцій важко розуміють одне одного. Для розуміння вони користуються єдиною ієрогліфічною писемністю. Водночас у країні нараховується ще понад 200 млн неписьменних осіб.

 

V.  Закріплення знань

Завдання 4. На контурній карті позначте:

а) кордони Китаю та країн-сусідів;

б) умовний кордон між Західним і Східним Китаєм;

б) найбільші міста Китаю. 

Зроби висновки

Китай — одна з найбільших країн світу, розташована у Східній та Центральній Азії. Держава має надзвичайно різноманітні природні умови та багата на різні види природних ресурсів.

Китай — найбільша за кількістю населення країна світу. У державі проводять демографічну політику «планування сім’ї». По території країни населення розміщене нерівномірно: майже 70 % проживають у її східній частині.

Величезна кількість населення Китаю з одного боку, передбачає велетенські трудові ресурси, а з іншого, стає перешкодою для підвищення прибутків людей, загострює продовольчу та житлову проблеми.

 

VI. Домашнє завдання

Опрацювати § 37, знайти цікаву інформацію про транспорт, господарство, с/г, зовнішньоекономічні зв’язки (індивідуальне завдання).

 

docx
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
8506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку