Конспект уроку. Бінарний урок історія - трудове навчання "Урок мужності"

Про матеріал
Всі ми маємо вірити, що скоро ми переможемо, бо правда на нашому боці, а там де правда там і Бог. Урок про мужність наших Воїнів і виховувати в учнів почуття патріотизму, любові до своєї країни, формувати почуття відповідальності за її майбутнє, вшанувати пам'ять загиблих на майдані та в АТО, розвивати в учнів творчі здібності. Урок поєднаний з майстер-класом виготовлення для воєнів оберегу «Оберіг ангел-хранитель».
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Урок мужності

 

«Не розчаровуйсь в Україні»

 

Бінарний урок

 

 

 

Проведений у 8– класі

Кл.керівник : Зелена О.В.

Вчитель труд. навч.: Гнатів О.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2022

 

 

 

 

 

Тема: Не розчаровуйсь в Україні

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, любові до своєї країни,  формувати почуття відповідальності за її майбутнє, вшанувати пам'ять загиблих на майдані та в АТО, розвивати в учнів творчі здібності.

 

 

Хід заходу

 

1.Учитель.

Протягом всієї багатовікової історії нашої Батьківщини народ вище за все цінував мужність і відвагу героїв, яккі боролися за волю і незалежність. Вона горда від того, що зуміла виховати людей, здатних об’єднатися на Майдані, здобути волю, вибороти справедливість. Ми заявили про себе, як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті. Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня».

 

2.Дівчина – Україна.

Україна, я – страдниця – мати,

Яка споконвіку була у ярмі.

Турецькім, російськім…

Та всіх не назвати,

Бо зайди є різні, а муки - одні.

Не тільки чужинці мене шматували,

Були і свої в нас жорстокі тирани.

Вони видавали укази й закони,

Тому і загинуло всіх нас мільйони.

Немов маля, що в муках народилось,

У долі, радості і різних неладах, -

Так я з неволі відродилась

І намагаюся стояти на ногах.

Ще зовсім молода і непокірна,

А на чолі – блакитно-жовтий стяг,

Прошу мені служити вірно,

Нехай Господь благословить мій шлях.

 

 

 

 

 

3.  Учениця1

Багатовікова історія українського народу, народу-великомученика, на долі якого було досить лиха… Майже кожне століття, як свідчать джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. З XV століття, з часів козаччини, почалася національно-визвольна боротьба за побудову незалежної самостійної держави. Але шлях до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за більш ніж пів-тисячолітнє поневолення (1240 – 1991 р.)

 

 Учениця 2

 Вкрадена мрія про європейське життя 21 листопада 2013 року. Розгін  студентів на Євромайдані. Революція гідності. Небесна сотня, молоді люди, які поклали власне життя за демократичні зміни в нашій рідній Україні. Втеча екс – президента Януковича. Анексія Криму російським агресором Путіним.  Розв’язання воєнних дій на Донбасі терористами,  сепаратистами та російськими найманцями – це той шлях , якій проходить український народ за своє вільне майбутнє. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули  вороги і багато українців на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю воюють захищаючи нас від загарбників- терористів та проросійських сепаратистів, відвойовують кожен шматочок нашої землі та захищають кордони нашої держави .

 

4. Учениця

Стаття 65 Конституції нашої держави говорить, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.  Наша армія існує для захисту кордонів рідної землі, а не для нападу на інші країни.

Учитель

Нам випало жити в непростий час. Час, коли ми починаємо по-справжньому відчувати себе українцями, час, коли і дорослі, і діти знають слова Гімну держави не тому, що змусили вивчити, а тому, що слова «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» сприймаються як жорстока реальність.

  Учитель

На жаль, сьогодні цілісність і єдність нашої Вітчизни треба захищати із зброєю в руках. Свій обов’язок перед країною виконують і Збройні Сили України. Вони – сміливі , хоробрі, мужні.

Слайд 3

5. Кожного дня до нас доноситься мова про мужність наших воїнів і їх мужні вчинки. Та чи кожен розуміє сутність цього слова?

 

Робота в парах Що таке мужність?

  • Му́жність — одна з чеснот, що виявляє моральну силу при подоланні страху. Мужність часто виступає як здатність переносити страждання, включаючи фізичну біль.
  • Мужність складається не в тому, щоб перебороти небезпеку, а в тому, щоб зустрічати її з відкритими очима.
       Іоанн Пауль Ріхтер
  • Я вважаю, що мужність - це та риса характеру людини, яка  може повноцінно проявитися лише  разом з іншими якостями особистості, такими як розсудливість, хоробрість і щиросердність
  • Якщо говорити загалом, то мужнім називають людей, які мають наступним переліком якостей характеру:
  1. Сміливість, безстрашність у вчинках, а не на словах.
  2. Сила духу, волі, характеру.
  3. Стійкість перед обличчям небезпеки і труднощів.
  4. Твердість у своїх рішеннях.
  • “Мужність не дається напрокат”(Ліна Костенко)

 

УЧНІ ВІШАЮТЬ НА ДОШКУ СИМВОЛІЧНІ ДОЛОНЬКИ

 

6.Учитель

Тобто мати мужність - це тільки півсправи, а ще потрібно вміти використовувати її на благо іншим. Саме такий шлях є запорукою справжнього прояву мужності, що почасту заслуговує називатися героїзмом. 

Так, ми дійсно можемо назвати наших захисників мужніми, адже їм щодня доводиться виконувати свою роботу, долаючи побутові, погодні труднощі і в той же час вони постійно знаходяться під психологічним тиском. Давайте переглянемо фото надані нам одним із учасників АТО,який на даний момент воює знову на Сході.)

 

( про військові будні)

Про волонтерів Учениця

Розкрадена, обезкровлена держава не завжди може в достатній мірі допомогти нашій армії та захистити життя військовослужбовців
В ці важки для країни часи  українці розгорнули кампанію зі збору коштів і не тільки допомагають продуктами, плетуть сітки, виготовляють окопні свічки, шиють одяг та багато іншого на підтримку Збройних сил. Наше село і ми учні нашої школи  теж підтримує вояків. Ми -єдина країна! Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою.

7. Учитель. Неоголошена війна. Це не тільки бойові завдання для наших військових, це страшні будні для мільйонів українських сімей,які залишилися без господарів, без чоловіків, без батьків, без синів. Вони пішли боронити нашу незалежність, а вдома день і ніч мами молять Бога, щоб їхні діти залишилися живими. Але  не всі  на жаль повернуться додому живими. В нашій територіальній громаді ми теж зустрічали наших загиблих героїв, які віддали своє життя за те, щоб ми жили під мирним небом.

 

(міні – інсценізація)

 

Мамо, не плач. Я повернусь весною.

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

 

Голубко, не плач. Так судилося, ненько,

Що слово бабуню вже не буде твоїм.

Прийду і попрошуся в сон твій тихенько

Розкажу, як мається в домі новім.

 

Мені колискову ангел співає

I рана смертельна уже не болить.

Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває

Душа за тобою, рідненька, щемить.

 

Мамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я любив. I любив Україну

Вона, як і ти, була в мене одна.

 

 

Учениця

 Болить зранена душа нашої держави - України. Болять рани наших мужніх воїнів-захисників, котрі захищають єдність нашої країни. Болять серця матерів, наші серця і душі, переживаючи за них – солдатів, які зупиняють терор і сепаратизм. А «Небесна сотня» продовжує поповнюватися іменами загиблих на цій жахливій війні ХХІ століття…

Учитель

Прошу вшанувати пам'ять всіх загиблих під час  антитерористичної операції хвилиною мовчання.

( Хвилина мовчання)

9. Учитель трудового навчання

«Оберіг ангел-хранитель».

 Майстер-клас з виготовлення оберегу "Луцький янгол для солдата". - YouTube

ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ. Пізнавальна, інформація бесіда і практична робота з виготовлення оберега.

- ознайомлення з культурними традиціями предків, формування основ цілісної естетичної культури і толерантності через пізнання художнього образу ляльки і народних традицій;

- навчання дітей конкретних технологій, умінь і навичок виготовлення ляльок своїми руками;

- самопізнання своєї особистості і своїх творчих здібностей, надання учням можливостей особистісного саморозвитку;

- формування бережливого ставлення до культурної спадщини, до історії і традицій, повагу до людей праці;

- виховання здатності осмислення ролі і значення традицій в житті народу, в побуті і в повсякденній діяльності.

ПЕРЕД ПРАКТИЧНОЇ РОБОТОЮ.

1.Роздача матеріалу для виконання оберегу. Чому обрано саме цей матеріал.

2.Розгляд і роз’яснення до інструкції за якою буде виготовлений оберіг.

3. Як буде застосовуваний  оберіг.

МАТЕРІАЛИ І інсрументом:

Нитки для в'язання (синього кольору)

Два клаптики лляної тканини : жовтого 12 на12 см та синьго 7 на 7 см.

Фіоміранова нарізана стрічка жовтого кольору та сердечка вирізані із фіомірану червоні.

 

ПЛАН І ХІД ЗАНЯТТЯ

Ангел Хранитель - оберігання лялька.

З давніх-давен люди вірять, що є такі добрі істоти - ангели. Якщо зробити своїми руками іграшкового ангела і подарувати кому-небудь з рідних і друзів, вони зрозуміють, що дарується не просто іграшка, а душевне тепло і відчуття свята.

Слово «ангел» перекладається з грецької на українську мову як «вісник». Ангели - це духи, створені Господом для особливих функцій і доручень. Все, що пов'язано з ангелами, оповите добром і має позитивне забарвлення - вони непричетні до злу і живуть, виконуючи волю Божу.

Ангел-хранитель накриває нас невидимим крилом, протягом усього життя оберігаючи від зла, застерігає від гріхів. Скептики часто не вірять в існування у них (і у кого б то не було) ангела-хранителя. Вони схильні називати його по-іншому: внутрішній голос, чуття, інтуїція, шосте чуття. І рідко хто замислюється, кому належить цей внутрішній голос.

За православним уявленням, ангел-хранитель невидимо перебуває при людині протягом усього його життя, якщо людина зберігає в собі любов до Бога і істинну віру перед Ним.

Завдання ангела-хранителя - сприяти порятунку підопічного. Зокрема, ангели-охоронці духовно наставляють християн у вірі та благочесті, охороняють їх душі і тіла, заступаються за них протягом земного життя, молять про них Бога, не залишають їх.

Згідно з ученням православної церкви, особистого імені конкретного ангела-хранителя людина знати не може, так як ангел дано людині Богом і невидимий для людини.

Головна їхня місія - це добро. Вони прислухаються до ваших бажань і знають, чого ви хочете. Вони відчувають, коли прийшов час виконання ваших бажань, а коли - ще рано.

Однак ваш ангел-хранитель і може чимало. Він буде супроводжувати вас у найскладніших життєвих ситуаціях, допомагати доброю порадою. В особливо важких ситуаціях він обов'язково підкаже правильне рішення.

Ангел-хранитель в якійсь мірі відповідальний за вас перед Господом і, образно кажучи, має право «поклопотатися» про ваші потреби.

Пояснюючи життєвим зиком, можна сказати: ангел-хранитель дан нам для того, щоб допомогти прожити життєвий шлях так, щоб наша душа максимально «виросла», щоб допомогти уникнути поганих вчинків, щоб протягом цього життя наші гріхи звести до мінімуму.

Пропоную вам зробити своїми руками чарівний талісман - особистого ангела-хранителя, який буде оберігати вас від негараздів.

 

Всі ми маємо вірити, що скоро ми переможемо, бо правда на нашому боці, а там де правда там і Бог.

 Молитва за воїнів

Виконання Ангела під час молитви.

C:\Users\HPlaptop\Desktop\IMG_8699.JPG

 

 Підсумок

Учитель. Заради тих, хто загинули і тих, що воюють боронячи нашу Батьківщину будемо вдячні нашим захисникам і любімо свою Україну, вірте у її квітуче майбутнє. Адже саме ви  –  майбутнє  України. То ж своїми знаннями, працею, здобутками створимо її культуру, своїми досягненнями прославимо її. Будьмо гідними своїх предків, любімо рідну землю так, як заповідав великий Тарас, бережімо волю і незалежність України, будьмо готові захистити рідну Батьківщину, поважаймо свій народ і його мелодійну мову.

Діти Недільної школи виготовили хенд-мейд мотанку "Ангел Миру" -  Мукачівська єпархія Української Православної Церкви

 

docx
Додано
31 грудня 2022
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку