Конспект уроку Біологія 10 клас "Вітаміни" і "Раціональне харчування"

Про матеріал
Конспект уроку біології в 10 класі на тему: Вітаміни і Раціональне харчування. Містить основну інформацію з теми, визначення та пояснення найважливіших понять, невелику таблицю в якій наведені назви найпоширеніших вітамінів та перераховані харчові продукти у яких вони містяться, а токож питання для перевірки знань учнів з корткими відповідями до них. Можна використати як повідомлення чи реферат на тему: Вітаміни і Раціональне харчування.
Перегляд файлу

Урок біології в 10 класі Тема: Вітаміни і Раціональне харчування

  •        Відкриття вітамінів: Основи вчення про вітаміни заклав М.І. Лунін. Він здійснював досліди з білими мишами: одну групу годував штучною сумішшю, а іншу — молоком. Перша група мишей загинула, у той час як решта розвивалися нормально. Учений зробив висновок, що молоко містить додаткові чинники харчування, які пізніше назвали вітамінами.
  •        Різноманітність вітамінів: До вітамінів відносять різні за складом та властивостями органічні речовини, які потрібні організму в невеликій кількості, але без яких його життєдіяльність неможлива.
  •        Вітаміни на основі їхніх властивостей поділяють на дві великі групи — водорозчинні й жиророзчинні. Така класифікація є найбільш раціональною з практичної точки зору. Водорозчинні вітаміни в разі надмірного надходження в організм можуть відносно легко виводитися через нирки. Відповідно, організму легше підтримувати на потрібному рівні концентрацію цих речовин, ніж жиророзчинних. Жиророзчинні вітаміни виводити з організму набагато важче. Тому за умови надмірного надходження в організм вони можуть стати причиною порушення процесів метаболізму.
  •        Вітаміни в обміні речовин: Вітаміни є достатньо великою групою речовин (організм людини потребує надходження мінімум 13 вітамінів) і виконують вони різні функції у метаболічних процесах організму.
  •        Більшість вітамінів входить до складу ферментів — великих органічних молекул (переважно білків), які здатні змінювати швидкість біохімічних реакцій, що відбуваються у клітинах.
  •        Баланс поживних речовин і енергії: Потреба живих організмів в поживних речовинах і енергії визначається такими факторами, як маса організму, рівень рухової активності, інтенсивність процесів обміну тощо.
  •        Надзвичайно важливим є кількісне співвідношення різних груп речовин. Так, якщо в їжі буде замало або забагато окремих речовин, то в людини може порушитися обмін речовин, що призведе до погіршення стану здоров’я. Щоб запобігти цьому, слід дотримуватися норм збалансованого харчування.
  •        Збалансоване харчування — харчування, за якого в організм з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини (білки, вуглеводи, ліпіди), вода, вітаміни й мін.речовини в кількості, необхідній для нормальної життєдіяльності. Незначні порушення балансу компенсуються організмом за рахунок перетворення одних орг. речовин на інші. Але суттєвий дисбаланс стає причиною порушення обміну речовин.
  •        Енергетичний баланс — співвідношення енергії, що надходить до організму з їжею, та енергії, що витрачається в процесі життєдіяльності організму. Наприклад, якщо людина споживатиме надто багато їжі, організм запасає зайві енергоресурси у вигляді жирової тканини. Завдяки цьому маса тіла збільшується. А за умови нестачі їжі організм починає витрачати запаси своєї жирової тканини, і маса тіла зменшується.
  •        Раціональне харчування — збалансоване харчування людини, підібране з урахуванням її віку, статі, фізичної активності, особливостей умов життя, спадковості та інших факторів. Воно визначає не тільки склад продуктів, які споживає людина, але й режим харчування та умови прийому їжі.
  •        Усі люди різні. Кожна людина має свої індивідуальні особливості: масу тіла, стан здоров’я, інтенсивність метаболізму. Мікробіота (сукупність мікроорганізмів в організмі людини) теж для кожної людини є індивідуальною. Крім того, люди живуть у регіонах з різним кліматом, а обрані ними професії забезпечують різне фізичне навантаження. Як наслідок, відмінності у спадковості, складі мікробіоти кишечника та інших показниках стають причиною того, що одна й та сама система харчування навіть на рідних сестер може вплинути по-різному. Саме тому раціональне харчування має бути індивідуальним.
  •        Харчовий раціон — набір продуктів, який людина споживає (або планує споживати) протягом певного часу (наприклад, доби). Він формується на базі фізіологічних потреб людини в енергії, поживних і мінеральних речовинах і загалом визначає її здоров’я.
  •        Правильно підібраний харчовий раціон є основою раціонального харчування людини, кількісне співвідношення якого можна проілюструвати за допомогою харчової піраміди.

Назва вітаміну

Харчовий продукт

В1 (тіамін)

Нежирне м’ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб

В6 (піридоксин)

Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, картопля, помідори, шпинат

В12 (ціанокобаламін)

Печінка, м’ясо, риба, молочні продукти, яйця, морська капуста

С (аскорб. кислота)

Овочі і фрукти, особливо цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень

А (ретинол)

Вітамін А міститься в риб’ячому жирі, яєчних жовтках, печінці, молоці; провітамін А (β-каротин) -у червоних, помаранчевих, жовтих і темно-зелених овочах

D (кальциферол)

Риб’ячий жир, яєчні жовтки, молоко

К (філохінон)

Темно-зелені листкові овочі, капуста, свинина і печінка

 

  •        Перевірка знань (вітаміни):1. Що таке вітаміни? (корисні біоактивні речовини) 2. На які групи поділяють вітаміни? (водорозчинні й жиророзчинні) 3. Які функції виконують вітаміни? (різні у метаболічних процесах організму) 4*. Чи однаковим буде набір вітамінів, потрібний для забезпечення життєдіяльності собаки і людини? (ні) Чому? 5. Які проблеми можуть виникнути зі здоров’ям у людини, яка вживатиме надто багато консервів з печінки тріски? (гіпервітаміноз)

 

  •        Перевірка знань (раціональне харчування): 1. Що таке збалансоване харчування? (харчування, за якого в організм з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини) 2. Навіщо воно потрібне? (для нормального функціонування організму)
    3. Що таке раціональне харчування? (збалансоване харчування людини, підібране з урахуванням її особливостей)
    4. Що таке харчовий раціон? (набір продуктів, який людина споживає) 5. Яким вимогам повинні відповідати складові харчового раціону? (корисність, енергетична цінність, приємний смак) 6*. Чому під час складання харчового раціону слід ураховувати вік і стать людини? (для того аби він був збалансованим)

 

docx
Додав(-ла)
Ш Анатолій
Додано
25 жовтня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку