Конспект уроку для учнів 9 класу "Рей Дуглас Бредбері. «451° за Фаренгейтом». Життєве кредо письменника."

Про матеріал

Конспект уроку розроблений згідно з методичними рекомендаціями 2017-2018 навчального року, на основі програми Зарубіжна література. 5-9 класи. (Зміни відповідно до наказу № 100 Міністерства освіти і науки України від 6.02.2015 р. та відповідно до наказу № 617 Міністерства освіти і науки України від 3.06.2016 р, оновлення програми відповідно до наказу № 201 Міністерства освіти і науки України від 13.01.2017 р. та наказу №201 від10. 02. 2017 р.:) Програма затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804.

Урок спрямовано на формування ключових компетентностей шляхом використання різних методів.

Перегляд файлу

Тема: Рей Дуглас Бредбері. «451° за Фаренгейтом». Життєве кредо письменника.

Мета: формування предметних компетентностей: розкрити тематику та проблематику твору Рея Дугласа Бредбері «451° за Фаренгейтом», визначити роль особистості письменника в літературі; охарактеризувати роман як один із вершинних у творчості письменника; розвивати словниковий запас старшокласників, навички зв'язного мовлення, критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів; виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях; формування ключових компетентностей: уміння вчитися: актуалізувати пізнавальну діяльність та критичне мислення учнів; комунікативної: формувати навички спілкування в колективі та толерантне ставлення до думок та почуттів інших; інформаційної: формувати вміння визначати роль деталі в тексті; розвивати навички роботи з книгою; загальнокультурної: виховувати естетичний смак та читацькі інтереси учнів; розширювати кругозір школярів.

Обладнання: портрет письменника, ілюстрації до біографії, до твору.

Тип уроку: вивчення нового навчального матеріалу.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

Привітання з класом. Налаштування на робочий лад.

  1. Оголошення теми і мети уроку.
  2. Формування нових знань, умінь і навичок.

1. Короткі відомості про автора.

  • Народився 22 серпня 1920 року в маленькому містечку Уокіган в незаможній сім’ї. Батько був електриком. У дитячі роки його оточували любов і турбота близьких людей, тому дитинство назавжди лишилось золотою порою, а родина – найбільшою цінністю в житті.
  • Магія книги захопила Рея, коли тітка подарувала йому фантастичний комікс «Жив-був якось». А світ наукової фантастики відкривається Рею 1928 р., коли йому до рук потрапляє перший випуск журнала Х’юго Гернсбека «Дивовижні історії». Відтоді його уява стає заручницею «країни фантазії».
  • «У мене не було коштів, щоб вступити до університету, втім, в університеті нічого не дають для становлення особистості, письменник повинен навчати себе сам. Я відвідував публічну бібліотеку, працював там 3-4 дні щотижня. До 20 років я вже прочитав усі значні п’єси, знав американську, французьку, італійську, англійську історії…»
  • У 1932 році почав писати. Перше оповідання опубліковано у 1938 році. Щотижня Рей Бредбері пише по оповіданню, але публікує лише деякі, решту спалює. Всесвітнє визнання принесли у 1951 році «Марсіанські хроніки», у 1953 – «451 градус за Фаренгейтом».
  • Він був почесним доктором літератури коледжу Вітьє, лауреатом численних літературних премій.
  • Цікаві факти: улюбленим героєм був капітан Немо; виховувався на сімейній легенді про прабабусю, яку нібито спалили під час процесу над відьмами у 1692 році; автор понад 800 творів різних жанрів; друге ім’я дістав на честь актора Дугласа Фербенкса.
  • І в 90 років письменник-фантаст починав кожен день з того, що сідав за рукопис, бо вірив, що нове оповідання продовжує йому життя.
  • 1954 року – нагорода Національного Інституту Мистецтв і Письменства. Двічі йому присуджувалась премія О. Генрі. Був лауреатом медалі Національної Книжної Фундації, лауреатом Еммі. Йому присвячена зірка на голлівудській Алеї Слави, всього ж на рахунку Бредбері 8 нагород і 2 номінації в галузі кіно. 2000 року Бредбері одержав Медаль Національної Книжкової премії за підсумком усієї прижиттєвої творчості; 2004-го – Національну Медаль Мистецтв Президента Дж. Буша; 2007-го – Пулітцерівську премію «за визначну, плідну і глибоко впливову кар’єру як незрівнянного автора наукової фантастики і фентезі».
  • Бредбері не користувався комп’ютером, а свої тексти набирав старою друкарською машинкою. Утім, коли 2011 року видавництво Simon&Schuster висловило намір видати «451° за Фаренгейтом» у електронній формі, Бредбері дав згоду на це – хоча й після деякого опору. У робочому кабінеті письменника-фантаста Рея Бредбері висить автомобільний номер «Р- 451». Це – як нагадування про небезпеки, які чекають на людину, коли вона занадто захопиться перетворенням матеріального світу, забувши про космос душі. На відміну від багатьох мешканців Сполучених Штатів, Бредбері не водив автомобіль. Про себе іронічно казав з цього приводу, що сучасні технічні досягнення викликали у нього паніку. Лише раз у житті скористався літаком...

2. Теорія літератури:

Фантастика – щось химерне, вигадане, мало ймовірне, створене уявою, показане в дуже перебільшеному чи надзвичайному вигляді

Оповідання, новела – невеликий епічний твір про якусь незвичайну подію з несподіваним фіналом.

Антитеза – протиставлення.

3. Історія створення роману.

Двадцять п’ять тисяч слів, що стали основою книги, були написані впродовж 9 днів ще у 1951 році і коштували 9 доларів 80 центів. Ці гроші – плата за роботу з друкарською машиною в бібліотеці імені Лоренса Павелла в Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі, – складалися із 10 центів щопівгодини. Поспіх був викликаний тим, що Бредбері, шукаючи усамітнення (а працювати вдома він не мав змоги: згодом іронічно зауважував, що, коли доводилось обирати між письменством й іграми із дочками, обирав останнє), знайшов його саме у згаданій бібліотеці. Спокій, щоправда, там надавався відносний, бо поряд стукали друкарськими машинками ще з десяток студентів.

«451 градус за Фаренгейтом» – роман Рея Бредбері. Роману передувала невелика повість «Пожежний», написана в 1951 році. А в 1953 була опублікована і сама книга, що принесла письменникові поряд з «Марсіанські хроніки» світову популярність. Характерно, що обидва твори не можна віднести до наукової фантастики в «чистому» вигляді – в кожному з них етичні проблеми мають настільки важливе значення, що стають фактично сюжетоутворюючими, визначаючи і поетичні принципи.

4. Цитати Р. Бредбері.

  • Є вчинки, набагато страшніші, ніж спалювання книги. Наприклад — не читати їх.
  • Посміхайтеся, не давайте біді насолоди.
  • Мислення — це ворог творчості.
  • Важка праця окупляється.
  • Люди повинні навчати себе самі.
  • Щоразу будуйте собі крила на шляху донизу.
  • Любов і є відповіддю на всі питання.
  • Побачте світ.
  • Життя занадто серйозне, щоб сприймати його всерйоз.
  1. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Бесіда.

  • Що найбільше вразило із життя письменника?
  • Які думки навіюють звички Р. Бредбері? Вони корисні?
  • Чому його не можна вважати типовим американцем?
  1. Домашнє завдання.

Прочитати текас роману «451° за Фаренгейтом».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Киричук Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ковбасенко Ю.І., Ковбасенко Л.В.)
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
11503
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку