Конспект уроку "Герої живуть поруч (усний журнал)"

Про матеріал

Мета уроку - ознайомити учнів з основними історичними подіями становлення незалежної України, її досягненнями за останні роки; виховувати повагу до самовідданості й патріотизму учасників революції за людську та національну гідність і бійців АТО, які захищають незалежність і цілісність держави; формувати патріотичні почуття, гордість за свій народ.

Перегляд файлу

Тема уроку : Герої живуть поруч ( усний журнал )

Мета: ознайомити учнів з основними історичними подіями становлення незалежної України, її досягненнями за останні роки; виховувати повагу до самовідданості й патріотизму учасників революції за людську та національну гідність і бійців АТО, які захищають незалежність і цілісність держави; формувати патріотичні почуття, гордість за свій народ.

Обладнання: стенд «Державні символи України», виставка світлин «Небесна сотня» і « Небесна Гвардія», комп’ютер, мультимедійний проектор, екран , відеофрагменти сучасних подій в Україні, презентація “Герої живуть поруч”.

 Очікувані результати: формування індивідуальних, соціальних та загальнолюдських цінностей; усвідомлення своєї ролі в колективі, державі, світі; почуття гордості за свою державу, любов до неї; вміння робити аналіз подій, фактів, історичних явищ; формування навичок відповідальної поведінки.

 Епіграф (записаний на дошці):

Вертайтесь,рідненькі,живими!
Хай янголи вас захищають,
Своїми крилами святими 
Від куль ворожих закривають.

Хід уроку

  1. Організація класу . Повідомлення епіграфу .
  2. Актуалізація знань учнів . Повідомлення теми , мети і завдань уроку.
  • Сьогодні у нас особливий урок . Він присвячений рідній Батьківщині, героїчним вчинкам учасників Євромайдану і самовідданості бійців АТО, які захищають незалежність і цілісність держави .  Проведем його у вигляді усного журналу , мандруючи такими сторінками :
  • Сторінка перша : Історичне минуле нашої Батьківщини .
  • Сторінка друга : Сучасні події в Україні .
  • Сторінка третя : Герої живуть поруч .
  • Найдорожче серцю кожної людини є рідна земля , де вона зробила свій перший крок , вимовила перше слово , почула мамину колискову пісню , пішла стежкою до школи .

Вправа «Гронування»

  • Діти , а що для вас означає слово Батьківщина ?  Ви бачите на дошці записане слово «Батьківщина» і я пропоную вам назвати слова чи фрази , що спадають на думку із заданої теми .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Щороку ви поглиблюєте, збагачуєте новим змістом поняття «Батьківщина». Нещодавно поняття «Батьківщина» обмежувалось для вас рідною хатою, де вперше пізнали любов та опіку мами і тата, ласку бабусі, мудрість дідуся, тепло родини. Проминуло раннє дитинство і вже стежинка від хати повела вас до школи. Саме тут відкрили для себе, що ви не просто діти своїх батьків, а ще й українці, а Батьківщина наша - Україна, велика і прекрасна.

 

  1. Основна частина уроку .

 

  • Сторінка перша : Історичне минуле нашої Батьківщини.

 

  • Отже , діти , для кожної людини найдорожча і найрідніша та земля , на якій ми народилися , де живуть наші батьки , дідусі і бабусі , де поховані наші предки . Це – наша рідна земля , наша Україна . Але ви повинні розуміти , що хто не знає минулого , той не вартий майбутнього.
  • Що вам відомо про минуле нашої Вітчизни ? (Відповіді учнів.)
  • Історія України правічна. Вона сягає у кілька тисячолітню глибину. Перша держава на території України з’явилася 7 тисяч років назад. Українські землі були заселені мирними хліборобами закоханими у свою землю, але мужніми і непереможними . На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність. Мабуть, ніхто не уявляє України без Запорозької Січі. Сміливі і волелюбні козаки стали гордістю України. Вони стали захисниками і оборонцями всього народу . Згадаймо славні імена тих, хто віддав своє життя за щастя народу та свободу: Дмитро Вишневецький-Байда, Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Олекса Довбуш, Устим Кармелюк. За кращу долю народу боролися відомі всьому світові діячі культури: Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко.
  • Ви, молоде покоління нашої держави, повинні цінувати і берегти велике та давнє прагнення наших пращурів - суверенність країни.       24 серпня 2015 року український народ відзначав 24-тю річницю Незалежності України — головне державне свято .  Україна також має свій герб, прапор, гімн і державну мову.

 

  • Сторінка друга : Сучасні події в Україні

 

  • Що ви можете розповісти про сьогодення України? (Відповіді учнів). Перегляд відеофрагментів про сучасні події в Україні .
  • Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів . Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня» , « Небесна Гвардія» (так  називають загиблих у антитерористичній операції на сході України бійців) . Зверніть увагу, діти , на виставку світлин «Небесна сотня» і « Небесна Гвардія» .
  •  Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.
  • Здавалося, ніхто не може зазіхнути на недоторканість наших державних кордонів. Та не так сталося, які бажалося. Військовий російсько-український конфлікт бере за початок 22 лютого 2014 року з установлення блокпостів та проросійських сепаратистських мітингів 23 лютого в Севастополі. Далі відбулося захоплення сепаратистами Верховної Ради АРК та вторгнення російських військ на півострів Крим, наслідком чого стала окупація й анексія його Росією. 12 квітня почалося вторгнення російських бойовиків на Донбас, наступного дня було оголошено про початок на Сході України антитерористичної операції – АТО. Поступово операція переросла у війну .

 

  • Сторінка третя : Герої живуть поруч

 

  • І зараз триває кривава війна. Громадян України намагаються покарати за вияви людської гідності, за незламність у боротьбі за незалежність. Часто героями стають прості люди , які живуть поруч нас .

 

Виступ військовослужбовця - учасника бойових дій на сході України              Іваннікова Євгена Володимировича

(дядька учениці класу Мех Анастасії)

Перегляд презентації «Герої живуть поруч»

 

Читання Мех Анастасією твору «Справжній герой»

На сході нашої держави України проходить антитерористична операція. Вже цілий рік лунають постріли, гинуть солдати та мирні люди.

          Мій дядько, Іванніков Євген Володимирович, також  захищав нашу Україну. Я і моя сім`я дуже пишаємося ним, його мужністю  і патріотизмом. Для нас він справжній герой. Час його перебування в зоні АТО був важким для моєї сім`ї, бо я бачила як хвилюються бабуся і мама. Ми всі багато молилися за нього і всіх солдат.

         Сьогодні ми вдячні Богу за те, що він повернувся живим і здоровим. Бажаємо, щоб  кожна мама, дружина, дитина, сестра дочекалася  повернення свого героя додому живим.

 

Декламування учнями класу авторських віршів.

 

А ми українці

Летіли гармати

високі кудлаті .

Дерева стояли ,

птахи сумували .

Гармати летіли ,

машини гуділи .

А ми українці

боролись щосили !

 

Приймак Яна

 

На захисті свого народу

Танки в полі стріляли ,

птахи злякано літали .

Наші сміливі герої

невпинно стріляли .

Це українці народ захищали !

 

Бугель Максим

 

  1. Підсумок уроку.
  • Нині гасло «Слава Україні! Героям слава!» перестало бути відлунням історії та минулих героїчних подвигів українського народу. Нині цими словами вшановуємо найкращих, тих, котрі в найтрагічніший для України час пожертвували життям заради незалежної Української держави, гідного життя українського народу. І я пропоную на завершення уроку всім разом помолитися за Україну .

 

Молитва за Україну:

Нам милосердя, Господи, подай,

До всіх страждущих і незахищених,

Ми ще від страху і злі, і сліпі,

В душах у нас ще багато, що знищено.

Благослови рід людський на Добро!

Душі відкрий нам до злагоди й миру!

 Щоб на Вкраїні незгод не було,

Нас сохрани! І спаси! І помилуй!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 травня 2018
Переглядів
1449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку