Конспект уроку на тему "Лівобережна та Слобідська Україна. Ліквідація Гетьманщини."

Про матеріал
Мета: скласти уявлення про останнього гетьмана К. Розумовського т його політику; визначити причини і з'ясувати процес ліквідації гетьманства і решток автономії Гетьманщини та Слобідської України; розвивати в учнів інтерес до історії; виховувати повагу до історичного минулого своєї Батьківщини.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Лівобережна та Слобідська Україна. Ліквідація Гетьманщини.

Мета: скласти уявлення про останнього гетьмана К. Розумовського т його політику; визначити причини і з'ясувати процес ліквідації гетьманства і решток автономії Гетьманщини та Слобідської України; розвивати в учнів інтерес до історії; виховувати повагу до історичного минулого своєї Батьківщини.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладнання: стінна карта, історичний атлас, ілюстративний матеріал.

Основні терміни та поняття: Генеральний або Рум'янцевський опис, Друга Малоросійська колегія.

Основні дати: 1750-1764 рр. – гетьманство К. Розумовського. Відновлення і остаточна ліквідація гетьманства в Україні; 1764-1786 рр. – Друга Малоросійська колегія; 1765 р. – ліквідація козацького устрою на Слобожанщині; 1765-1767 рр. – Генеральний або Рум'янцевський опис; 1782 – 1786 рр. – скасування царським урядом усіх адміністративних і судових установ Гетьманщини. Ліквідація української автономії; 1783 р. – указ Катерини ІІ про закріпачення селян.

 

                                          Хід уроку

 

І. Організаційний момент

ІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Відновлення Гетьманства 1750 р.

Розповідь учителя

По смерті гетьмана Д. Апостола в 1734 р. було заборонено вибори нового гетьмана України, а вся влада в Гетьманщині була передана правлінню гетьманського уряду, який всіляко обмежував і утискав права козаків. Серед населення Гетьманщини зріло невдоволення.

Сподівання на покращення становища були пов'язані зі сходженням на імператорський престол доньки Петра І Єлизавети Петрівни у листопаді 1741 р. в результаті двірцевого перевороту. Такі сподівання базувалися на тому, що серед оточення імператриці було чимало українців, а Олексій Розумовський був її фаворитом.

Уже скоро сподівання стали справджуватися. В 1742 р. – було відновлено київську метрополію. Наступного року скасовуються нововведення в Слобідській Україні.

Під час перебування імператриці в Києві (1744 р.) старшина звернувся до неї з проханням дозволити обрати гетьмана. Імператриця не заперечувала, проте конкретних обіцянок не дала. У травні 1747 р. з'ясувалося відповідне розпорядження, згідно з яким у березні 1750 р. в Глухові розширена старшинська рада обрана гетьманом брата Олексія Розумовського Кирила ( 1728-1803).

 

Заслуховується повідомлення учня

Постать в історії

 

2. Гетьманство К. Розумовського

Самостійна робота з підручником

Випишіть основні заходи, здійснені гетьманом К. Розумовським.

 

3. Остаточна ліквідація гетьманства. Діяльність П. Рум'янцева на Лівобережній Україні.

Розповідь учителя

У 1761 р. померла імператриця Єлизавета Петрівна. На престол зійшов Петро ІІІ. Пробувши імператором усього кілька місяців, проти нього склалася змова і його вбили. Імператрицею була проголошена його дружина Катерина ІІ. К. Розумовський прийняв найактивнішу участь у заколоті, та це не вплинуло на прагнення імператриці ліквідувати автономію Гетьманщини.

Формальним приводом для скасування Гетьманщини стали дві чолобитні до імператриці, надіслані 1763 р. гетьманом К. Розумовським і представниками козацької старшини. У них йшлося про відновлення давніх прав України (самостійні судову і фінансову системи, землі, втрачені з 60-х рр.)  та офіційне визнання спадковості гетьманської посади за нащадками роду Розумовських.

У Петербурзі це було розцінено як прагнення відділитись від Росії. Розлючена Катерина ІІ була готова віддати гетьмана під суд. Урешті-решт вона запропонувала йому добровільно зректися гетьманства. 10 листопада 1764 р. вийшов царський указ про ліквідацію гетьманської влади в Україні. У наступні роки К. Розумовський жив у російській столиці або за кордоном. Тільки в 1794 р. він повернувся до Батурина, де і помер у 1803 р.

Для управління землями колишньої Гетьманщини була створена Друга Малоросійська колегія, яку очолив її президент генерал-губернатор видатний полководець П. Рум'янцев. Колегія складалася з чотирьох російських чиновників і чотирьох генеральних старшин. Основне завдання колегії полягало в ліквідації українських державних інституцій та утворення натомість російських. Козацька Україна втратила свої центральні органи управління. У той же час для охорони народних прав П. Рум'янцев запровадив посади присяжних адвокатів при Колегії і Генеральному Суду.

У секретній інструкції щодо управління краєм Катерина ІІ наполегливо рекомендувала знищити всі залишки української автономії, закріпачити селян, здійснювати пильний нагляд за розвитком економіки, усіляко збільшувати збір податків.

Рум'янцев завзято взявся до виконання цих інструкцій. Першим практичним кроком нового генерал-губернатора було проведення в 1765-1767 рр.  загальної ревізії земельної власності ( Генеральний або Рум'янцевський опис).

Було переглянуто й упорядковано податки. Замінено натуральні повинності грошовим податком, сума якого сягнула 250 тис. крб. на рік ( у 1780 р. вона складала вже майже 2 млн. крб.)

Антиукраїнська діяльність Рум'янцева припинила чергова російсько-турецька війна 1768-1774 рр.

 

4. Скасування козацького устрою на Слобожанщині. Ліквідація решток автономного устрою Гетьманщини.

Самостійна робота з підручником Скласти хронологічну таблицю заходів російської влади з ліквідації решток козацького устрою в Україні.

 

ІІІ. Закріплення нових знань учнів

Бесіда за запитаннями

  1. Коли востаннє було відновлено гетьманство в Україні? Хто був останнім гетьманом?
  2. Що спричинило відновлення гетьманства в 1750 р.?
  3. Перелічіть реформи, здійснені гетьманом К. Розумовським.
  4.  Хто очолював Другу Малоросійську колегію? Які заходи були здійснені цією установою?
  5. Коли був ліквідований автономний статус Слобожанщини?
  6. Як відбувалася ліквідація решток української автономії в 60-80- ті рр. ХVІІІ ст.?
  7. Чим обернулося українському народу ліквідація автономії Гетьманщини і Слобожанщини?

 

ІV. Підсумки уроку

V. Домашнє завдання

1. Опрацювати відповідний параграф підручника

2. Творче завдання

«Чи могла Україна вибороти незалежність за правління К. Розумовського?» Відповідь обґрунтуйте.

     

doc
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
6965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку