Конспект уроку на тему: Поняття про сервірування святкового столу. Столові прибори. Етикет за столом.

Про матеріал
Конспект уроку в 5 класі на тему: Поняття про сервірування святкового столу. Столові прибори. Етикет за столом. Міні - проект "Сервірування святкового столу". Основна технологія: технологія формування культури сподивання їжі; технологія сервірування столу.
Перегляд файлу

Тема: Сервірування святкового столу. Поняття про сервірування святкового столу. Столові прибори. Етикет за столом.

Мета: Навчальна:поглибити знання учнів про сервірування столу; навчити підбирати посуд відповідно до правил етикету; сформувати знання про послідовність накривання столу;

Розвиваюча: розвивати інтерес до побутової праці; естетичний смак в учнів;

Виховна: виховувати культуру поведінки за столом;

Обладнання: столові прибори, столовий сервіз, скатертини; таблиці Сервіровка столу, серветки;

Обєкт праці: серветки для сервірування столу;

Тип уроку: комбінований

Хід уроку:

І. Організація учнів до уроку

Привітання. Перевірка присутності учнів на уроці. Призначення чергових.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Прийом “Мозковий штурм”

  • Як називають приміщення для приготування їжі? ( Їжу готують у спеціальному приміщенні, яке називають кухнею).

Слово кухня запозичене з німецької мови і означає місце для варіння.

Для приготування їжі та полегшення праці на кухні використовують різні нагрівальні прилади. (Газова плита, електроплита, мікрохвильова піч, електричний чайник, кухонний комбайн, хлібопічка, мультиварка, тостер).

  • Які ще електроприлади використовують на кухні?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

  Людське суспільство завжди відрізнялось прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного культу їжі. Традиції споживання їжі найбільш розвинені в європейській культурі. Українці належать до родини європейських народів, тому знання цих правил культури споживання їжі та етикету за столом є необхідними для кожного з нас.

ІV. Повідомлення теми і мети уроку

Тема уроку: Сервірування святкового столу. Поняття про сервірування святкового столу. Столові прибори. Етикет за столом. Учні записують тему в зошити. Сьогодні на уроці ми ознайомимось із культурою споживання їжі, правилами сервірування столу, навчимося складати серветки і сервірувати святковий стіл.

V. Вивчення нового матеріалу

Зародження столового етикету сягає глибокої давнини. У Стародавньому Єгипті організовували пишні застілля – бенкети, на яких подавали найрізноманітніші страви з мяса, риби, тіста, напої. Застілля супроводжувались виступами музикантів, танцівниць. Пишні бенкети були характерними і для стародавнього Риму і для Греції. Існувала традиція – за трапезним столом римляни розміщувалися на широких ложах. Їжу споживали лежачи, спираючись на ліву руку. Руки ополіскували у спеціальному посуді і обтирали серветками.

Особливо церемонною процедурою застілля стала в період рицарства. Рицар і його дама сиділи за столом парами. Поруч з ними розміщувалися один бокал і миску на двох. Шматки їжі тримали трьома пальцями відставивши мізинець. Для обтирання рук спочатку використовували закріплену по краях стола тканину, а пізніше зявилися столові рушники. Столовий етикет багатьох країн відрізняється один від одного.

Етикет – це сукупність правил поведінки у товаристві, на службі, в громадських місцях.

Сервірування стола – це підготовка й оформлення його до споживання їжі. Сервірувати стіл треба щодня, а не лише на свята чи для зустрічі гостей. Так виробляється звичка їсти завжди акуратно, красиво, легко і правильно користуватися столовими приборами. А щоденні зустрічі сімї за столом є завжди маленьким святом.  Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, серветок.

     Спочатку накривають стіл скатертиною. Для святкового столу білосніжну, для чайного – кольорову. Якщо до столу подають українські національні страви, то доречними будуть вишиті скатерті.

Наступний крок - розстановка посуду і столових приладів. Природно, вони повинні бути абсолютно чистими, а по можливості - відполірованими до блиску серветкою або рушником. Для кожного з учасників трапези, звичайно ж, повинна бути передбачена своя особиста закусочна тарілка. При цьому розташована вона повинна бути строго навпроти відповідного стільця і ​​на відстані приблизно 2-х сантиметрів щодо краю стола. (Щоб не випустити з уваги, відразу ж відзначимо тут, що відступи від краю столу величиною не менше 2-х сантиметрів обов'язкові для всіх інших столових приладів, а також інших предметів і атрибутів застілля).

Потім, на відстані приблизно 5 - 10 сантиметрів лівіше закусочної, ставиться пиріжкова тарілка. І при цьому центри всіх стоять в одному ряду тарілок повинні бути «вибудувані» в одну лінію. Також відстань між тарілками «сусідів» має бути не меншим, ніж 60 - 80 сантиметрів (!). На кожну закусочну тарілку кладеться акуратно складена серветка. (В центр же столу симетрично виставляються спеції).

d:\Users\admin\Desktop\5412296.jpg

Далі - розкладка ложок, виделок, ножів. У проміжку між пиріжкової і закусочної тарілками необхідно покласти столову і закусочну виделки (лежати обидві вилки повинні обов'язково зубцями вгору). Праворуч від кожної закусочної тарілки розкладаються столовий і закусочний ножі (леза обох ножів повинні обов'язково «дивитися» на тарілку). Ні вилки, ні ножі при цьому не повинні бути «заховані» під краю тарілок, а також - не повинні торкатися один одного. Якщо ж в меню передбачені ще й страви з риби, то кожному з «застольщіков» додатково розкладаються: вилка для риби (повинна знаходитися між виделкою їдальнею і виделкою закусочної) і ніж для риби (кладеться між ножем столовим і ножем закусочним).

d:\Users\admin\Desktop\880cb096405d75572ca61f15483dba4.jpg

Поглибленням вгору - праворуч від кожної закусочної тарілки, біля ножа - повинна перебувати супова ложка. На правий борт кожної пиріжкової тарілки необхідно покласти ніж для м'яса ... Останній нюанс: сервіровка столу повинна бути спочатку розрахована максимум на 3 комплекти приладів. У разі ж, якщо меню дуже широко і знадобиться 4-й комплект (наприклад, рибний), то цей комплект потрібно покласти прямо на закусочну тарілку, акуратно прикривши серветкою.

Етап наступний - розкладка десертних приладів. Вони повинні розташовуватися перед кожною закусочної тарілкою і «наближатися» до центру столу в наступному порядку: спочатку ніж, потім вилка, потім ложка. У ряді випадків - якщо десерт «скромний» - десертних приладів може бути і менше. Наприклад - тільки десертна вилка. Або ж - десертний ніж і десертна ложка. Ложка для десерту, як правило, кладеться держаком вправо і поглибленням вгору. Десертна ж вилка повинна лежати вгору вістрям і вліво держаком. Ось так, ціла наука! ..

Розстановка фужерів (або келихів). Бокал, призначений для напою до самого основної страви, потрібно розмістити навпроти леза ножа. Фужер для напою до закуски - кілька правіше і повинен бути нижче по висоті. Основне правило тут таке: все келихи (склянки, фужери) виставляються направо від самого першого - в порядку, відповідному черговості подачі страв. Також допускається розміщення келихів (фужерів, склянок, чарок) і в 2 ряди.

Серветки. Скільки разів ми купували їх упаковками і викладали на стіл, не особливо замислюючись над їхнім кольором, матеріалом, розмірами, формою ... А виявляється, серветки - це теж певною мірою наука! Так ось, в першу чергу, колір серветок повинен гармоніювати з кольором основної посуду. Складаються серветки по-різному - залежно від виду майбутнього заходу. Не вдаючись в такі подробиці, відзначимо головне: складаються серветки таким чином, щоб їх завжди - легко і швидко - можна було розгорнути, витерти рот, покласти на коліна або використовувати для інших, індивідуальних, цілей.

На закінчення хочеться додати, що сервіровка столу - це процес як творчий, так і вельми індивідуальний. Не варто позбавляти себе можливості і задоволення доповнити його і своє особисте родзинкою (або винаходом). Індивідуальна фантазія і неформальний підхід до підготовки столу зайвий раз підкреслить вашу небайдужість до присутніх, а також додасть вам сил створити все в найкращому вигляді.

Правила етикету ми розглянемо, прочитавши перлини вихованості.

«ПЕРЛИНИ ВИХОВАНОСТІ»

1.  Поводити себе за столом треба так, щоб і вам, і оточуючим було поруч з вами приємно.

2.  Сідаючи, потрібно безшумно відсунути стілець на необхідну відстань.

3.  Сидіти слід прямо, не нахиляючись над тарілкою, не класти лікті на стіл.

4.  Не крутитися і не гойдатися на стільці.

5.  Не прийнято за столом голосно розмовляти і розмахувати руками.

6.  Серветку, що лежить на тарілці, потрібно розгорнути і покласти собі на коліна.

7.  Після закінчення їжі серветку кладуть на стіл.

8.  Намагайтеся їсти тихо, не чавкаючи, не сьорбаючи і не плямкаючи губами.

9.  Пережовуйте їжу тільки із закритим ротом.

VІ. Практична робота

Вступний інструктаж

Вчитель пояснює правильність проведення практичної роботи. Учні повторюють правила техніки безпеки.

Завдання 1. Дотримуючись правил сервірування столу та використовуючи необхідне обладнання, вам потрібно за сервірувати стіл.

Завдання 2. Скласти серветки для сервірування столу.

Поточний інструктаж

Вчитель проводить поточне колективне інструктування. Виправляє помилки.

Заключний інструктаж

Вчитель перевіряє правильність виконання практичної роботи, наголошує на помилках, які були допущені і способи їх усунення.

VІІ. Підсумок уроку

  Розкажіть послідовність сервірування столу.
   Назвіть основні вимоги до сервірування столу.

VІІІ. Домашнє завдання

Замалювати схему розміщення приборів для сніданку та вечері.

 

docx
Додано
17 березня 2019
Переглядів
8373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку