Конспект уроку на тему : " Травлення в кишечнику " .

Про матеріал
Конспект уроку на тему : " Травлення в кишечнику " . Для учнів 8-х класів . Підготувала Бойко Г.П.
Перегляд файлу

 Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосовувати знання на ділі
                                                                                        Арістотель

 

Тема. Травлення в кишечнику.

 

Мета. Продовжуємо знайомитися із процесами травлення, з особливостями будови тонкого та товстого кишечника, маємо вивчити значення печінки та підшлункової залози; встановити взаємозв’язок будови з функціями; формувати необхідність раціонального харчування.

Методи, форми роботи, прийоми. робота в парах, малих групах, „обмін думками”,  „мікрофон”, „незакінчені речення”.

Обладнання та матеріали. ноутбук, ММП: презентація Microsoft Power Point «Травлення у тонкому та товстому кишечнику».

Тип уроку: комбінований.

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент

 

Епіграф уроку “ Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосувати знання на ділі” Арістотель

 

Тож проявіть знання прекрасні

                                        І усі завдання класні

                                        Порозв’язуйте умить, та

                                        Найвищий бал Ви заробіть!

 

  1.  Актуалізація опорних знань

Мозговий штурм

  1.               Відділ травної системи, яким починається травний канал…..
  1.               Органи, утворені з видозміненої кісткової тканини…
  2.               У кожному зубі розрізняють такі три відділи:
  3.               М’язовий орган, з посмугованої скелетної тканини, який бере участь у перемішуванні їжі та ковтанні….
  4.               Яку функцію виконує лізоцим слини?
  5.               Що розщеплюється у ротовій порожнині: білки, жири чи вуглеводи?
  6.               Формування  харчової грудки й полегшення  ковтання здійснюється завдяки…..
  7.               Відділ травного каналу , який з’єднує ротову порожнину із стравоходом….
  8.               Розширена частина травного каналу….
  9.          Об’єм шлунка у дорослої людини становить….
  10.          Стінки шлунка складаються з трьох оболонок….
  11.          За допомогою якої кислоти в шлунку відбувається знешкодження мікроорганізмів ?
  12.          Чому шлунок сам себе не перетравлює?

(Слизова оболонка шлунка стійка до дії травних ферментів, оскільки вона виробляє слиз, що ізолює стінки шлунка від хлоридної кислоти та ферментів)

 

Завдання для індивідуальної роботи:

Один учень розказує про

      Сконструюйте відповідь  « Травленн в ротовій порожнині».

     Процеси, що відбуваються з їжею в ротовій порожнині

Інший учень

      « Травленн в шлунку».

     Процеси, що відбуваються з їжею в шлунку

 

  1. Мотивація навчальної діяльності учнів. Повідомлення теми уроку.

Інтерактивний прийом «Зацікав».

Знаменитий фізіолог Іван Петрович Павлов назвав дванадцятипалу кишку «розумницею». Як ви думаєте, чому?

Учні висловлюють свою думку, вчитель узагальнює  та формулює тему і мету уроку.

                                          План

  1.               Особливості будови тонкого кишечника.
  2.               Роль печінки і підшлункової залози у процесах травлення.
  3.               Будова та функції товстого кишечника.

 

                             Робота з малюнком

  1.         Вивчення нового матеріалу.

 

                                          План

  1.               Особливості будови тонкого кишечника.
  1.               Роль печінки і підшлункової залози у процесах травлення.
  2.                 Будова та функції товстого кишечника.

 

                      ТОНКИЙ КИШЕЧНИК- відділ травного каналу, який поєднує шлунок з товстим кишечником. Це  відділ травного каналу, у якому відбуваються процеси остаточного травлення та всмоктування. В тонкому кишечнику розрізняють три відділи: дванадцятипалу, порожнисту та клубову кишки. Дванадцятипала ( до 30 см, вважають, що це товщина дванадцяти пальців складених разом)

                     порожниста – до 2,5 метрів

                     клубова – до 3 метрів

                      Стінки тонкого кишечника складаються з трьох оболонок. Основою зовнішньої серозної оболонки є сполучна тканина. М'язова середня оболонка тонкого  кишечника складається з двох шарів непосмугованої м'язової тканини - поздовжнього і колового. Слизова оболонка утворена одношаровим епітелієм, що має здатність до швидкого поділу та оновлення клітин. Ще однією особливістю оболонки є наявність у ній численних колових складок, кишкових залоз та кишкових ворсинок.  На 1 см 2 іх кількість нараховує близько 2500, це значно збільшує всисну площу. Якщо розкласти їх на поверхні, то загальна площа становить близько 200 м2 . Ці ворсинки густо обплетені кровоносними та лімфатичними судинами.  Це пристосування для збільшення поверхні оболонки, що впливає на швидкість всмоктування поживних речовин.  Поверхня ворсинки вкрита мікроворсинками, завдяки яким усмоктувальна поверхня тонкої кишки збільшується в 30-40 разів по відношенню до її розмірам. Продукти розщеплення білків – амінокислоти й вуглеводів – глюкоза всмоктуються в кров, а жирів – (гліцерин і жирні кислоти – переважено в лімфу.

                      У тонкий кишечник впадають протоки печінки та підшлункової залози.

 

Яка роль печінки та підшлункової залози у травленні?

                      Печінка - найбільша травна залоза, розміщена в правому підребер'ї під діафрагмою. Ззовні печінка вкрита капсулою із сполучної тканини. В печінці розрізняють праву (велику) і ліву (малу) частки. Одиницею будови є печінкові дольки, які складаються з печінкових клітин - гепатоцитів. На нижній поверхні розташований жовчний міхур з міхуровою протокою. Основними функціями печінки є такі: 1) секреторна - виробляє жовч, яка депонується в жовчному міхурі. Під дією жовчі жири розпадаються на дрібненькі краплинки, активуються ферменти, посилюється рухова активність кишок, всмоктуються жиророзчинні вітаміни, затримуються гнильні процеси і знешкоджуються бактерії; 2) бар'єрна - знешкодження шкідливих речовин, які надходять з кров'ю від кишечника; 3) запаслива - перетворення надлишку глюкози в глікоген і відкладання про запас; 4) захисна - синтезуються захисні білки плазми крові; 5) видільна - утилізуються еритроцити, що загинули, отруйний амоніак перетворюється у нешкідливу сечовину та ін.; 6) участь в обміні речовин та енергії - є джерелом тепла, здійснюється взаємоперетворення поживних речовин, накопичується вітамін А тощо.

                      Підшлункова залоза-  велика травна залоза, протока якої відкривається в дванадцятипалу кишку. В залозі розрізняють головку, тіло та хвіст. Залоза вкрита тонкою капсулою, має долькову будову і розташовується позаду шлунку біля задньої стінки живота. Підшлункова залоза виділяє у дванадцятипалу кишку безбарвну рідину лужної реакції - підшлунковий сік. Найважливішими компонентами соку є ферменти, які розщеплюють усі поживні речовини: трипсин, ліпази, амілази. За добу у людини виділяється близько 1,5-2 літри соку.

Отже, печінка та підшлункова залоза є травними залозами, що забезпечують травлення в тонкому кишечнику.

 

Основними процесами травлення у тонкому кишечнику є:

1) хімічна обробка їжі - за допомогою ферментів підшлункового соку, кишкового соку відбувається остаточне хімічне розщеплення поживних речовин: трипсин впливає на розщеплення білків до амінокислот, ліпази - жирів до жирних кислот й гліцеролу, амілази - складних вуглеводів до глюкози;

2) фізична обробка їжі - за допомогою жовчі відбувається подрібнення жирів на краплинки (емульгація жирів) для перетравлення з допомогою ферментів;

3) переміщення їжі - хвилеподібні скорочення м'язів стінок (перистальтика) здійснюють переміщення хімусу, а їх почергові скорочення (маятникоподібні рухи) забезпечують просування хімусу до товстого кишечника;

4) знезаражування їжі — жовч  містить речовини, які вбивають мікроорганізми;

5)всмоктування - за допомогою ворсинок відбувається пристінкове травлення та надходження амінокислот і моносахаридів в кров та жирних кислот у лімфу.

Отже, тонкий кишечник має особливості будови, що пов'язані з остаточним розщепленням їжі та всмоктуванням простих поживних сполук.

 

Яка будова та функції товстого кишечника?

ТОВСТИЙ КИШЕЧНИК- відділ, яким завершується травний канал. У ньому розрізняють такі відділи: сліпа кишка з апендиксом, ободова, сигмоподібна та пряма, що завершується відхідником (анусом). Стінки кишечника складаються з трьох оболонок: зовнішньої, м'язової і слизової.

Перетравлення і всмоктування їжі завершується переважно в тонкому кишечнику. Неперетравлені рештки харчової маси (хімусу) завдяки хвилеподібним (перистальтичним) скороченням тонкого кишечнику надходять до товстого кишечнику. Перистальтика - хвилеподібний рух стінок кишечнику, шлунка, сечоводів унаслідок скорочення їхніх м'язів, що забезпечує переміщення вмісту цих органів.
  Загальна довжина товстого кишечнику дорівнює 1,5-2 м. Його слизова оболонка не має ворсинок. Залози слизової оболонки виділяють сік, у якому кількість ферментів незначна, але багато слизу, що полегшує просування та виведення неперетравлених решток. У порожнині товстої кишки є велика кількість мікроорганізмів. їхнє значення полягає в поліпшенні травлення та підсиленні засвоєння поживних речовин, утворенні деяких вітамінів (зокрема К і групи В), запобіганні розвиткові хвороботворних мікроорганізмів. Велике значення мають ферменти бактерій, що розщеплюють целюлозу  і пектини на які не діють травні ферменти. Ці продукти гідролізу всмоктуються товстою кишкою і використовуються організмом. У цьому відділі кишечнику інтенсивно всмоктується вода.

Наявність у кишечнику нормальної мікрофлори захищає організм людини і підвищує імунітет. Залишки неперетравленої їжі і бактерії, склеєні слизом соку товстої кишки, утворюють калові маси  і виводяться з організму.
  Випорожнення прямої кишки відбувається рефлекторно за участі діафрагми й м'язів живота. Центр цього рефлексу розташований у спинному мозку, але його діяльність регулюється відділами головного мозку.

 

 Основними процесами товстого кишечника є:

1) фізична обробка кишкового вмісту - відбувається накопичення й ущільнення неперетравлених решток;

2) хімічна обробка кишкового вмісту - симбіотичне травлення за допомогою корисних мікроорганізмів мікрофлори кишечника. Для цих бактерій товстий кишечник є середовищем життя, а взамін вони синтезують вітаміни К і В, пригнічують дію шкідливих мікробів;

3) переміщення кишкового вмісту - за допомогою кишкового соку формуються калові маси та видаляються з організму;

4) всмоктування кишкового вмісту - в кров, лімфу й тканинну рідину надходять неорганічні (вода, йони) і невелика кількість органічних речовин (глюкоза, амінокислоти);

5) знешкодження кишкового вмісту - за участю корисних мікроорганізмів пригнічуються гнильні процеси та шкідливі бактерії.

Отже, у товстому кишечнику завершується розщеплення поживних речовин за участю мікроорганізмів, всмоктується більша частина води та відбувається видалення неперетравлених решток з організму.

 

  1.         Узагальнення і закріплення знань

                              Робота в групах

 

Позначити малюнок

Відділ травної

системи

Ферменти, що

секретуються

Особливості будови

Процеси, що

відбуваються

 

5.1.    «Закінчи речення».

1.   Найбільша травна залоза організму людини  - (печінка) .

2.   Всмоктування води у кишковому тракті відбувається  - (шлунку, товстому кишечнику).

3.   Збільшення площі всмоктувальної поверхні  ( тонкого)  кишечнику пов’язано із –(ворсинками).

4. Тонкий кишечник утворений відділами:

 

5. У тонкий кишечник впадають протоки….

 

6. Вироблення жовчі, яка депонується в жовчному міхурі – це функція….

7. Одиницею будови найбільшої травної залози є……

 

8. Травна залоза, протока якої відкривається в дванадцятипалу кишку…

9.  Товстий кишечник утворений відділами:

                10. Відділ, яким завершується травний канал……

11. Перистальтика - це

12. Червоподібний відросток сліпої кишки називається

 

 

5.3 Обговорення проблемного питання – біологічна задача -

VІ.   Підбиття підсумків уроку. Оцінювання.

VІІ.   Домашнє завдання.

        7.1. Опрацювати параграф  підручника. ЗАПОВНИТИ ТАБЛИЦЮ.

 

 

Відділ травної

системи

Ферменти, що

секретуються

Особливості будови

Процеси, що

відбуваються

Тонкий кишечник

Амілаза, мальтаза, лактаза, сахараза (входять до складу кишкового соку, що секретується

слизовою оболонкою

кишечнику). Трипсин, хімотрип-

син, амілаза, ліпаза,

нуклеази (входять до складу соку підшлункової залози). Крім ферментів печінка виділяє жовч

(містить солі жовчних кислот)

Складається з трьох відділів — дванадцятипалої, порожньої та клубової кишок. До дванадця-

типалої кишки відкриваються протоки печінки й підшлункової залози. Порожній кишечник покритий простим циліндричним епітелієм. У його стінці є залози, які утворюють слиз, травні ферменти й гормони, що регулюють процес травлення. Стінка кишечнику утворена

двома шарами гладких м’язів. Слизова оболонка тонкого кишечнику утворює безліч пальцеподібних виростів (ворсинок), у стінках яких

розташовані волокна гладких м’язів. Крім того, вони містять велику кількість лімфатичних

судин і капілярів. Клітини, розташовані на них, покриті мікроворсинками

Емульгування жирів,

остаточне перетрав-

лення всіх органічних сполук, усмоктування

продуктів, що утворилися

Товстий кишечник

 

За структурою схожий на тонкий кишечник, але відсутні ворсинки, подовжній шар м’язів не суцільний (представлений трьома стрічками)

Усмоктування води,

вироблення вітамінів

симбіотичними мікроорганізмами

 

Додатки

 

  •                   1. Тканина, що вистилає травний канал.
  •                   2. Складова речовина слизу.
  •                   3. Червоподібний відросток сліпої кишки.
  •                   4. Продукт розщеплення вуглеводів.
  •                   5. Утвори тонкої кишки, що здійснюють всмоктування.
  •                   6. М'яз-затискач.
  •                   7. Частково перетравлена їжа шлунку й кишечнику.
  •                   8. Найбільша травна залоза людини.
  •                   9. Фермент підшлункового соку, що розщеплює білки.

         Гра «Сніжна лавина» Учитель пише на дошці вивчений термін або поняття, а учні називають по одному слову, що його стосується. Повторювати слова не можна. Слова записують проти терміна, а потім один з учнів узагальнюють їх.

Наприклад: шлунковий сік, муцин, пепсин, ліпаза, пілоричний сфінктер.

Скласти сенкан на тему «шлунок»

Наприклад:                                   шлунок

М’язовий, мішкоподібний

Перемішує, пересуває, розщеплює

(фраза з 4 слів — ставлення до теми)   Найрозширеніша частина травного каналу

  (синонім)                      Орган травлення

                 

  «Біологічна задача»

Травний канал ворота для інфекції. Крім того, тут могли б відбуватися гнилісні процеси. Чому ж цього не відбувається?

 

 

docx
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку