Конспект уроку на тему "Властивості кольорів та їхнє використання в моделюванні. Закономірності поєднання кольорів".

Про матеріал
Конспект уроку на тему "Властивості кольорів та їхнє використання в моделюванні одягу. Закономірності поєднання кольорів".
Перегляд файлу

ТЕМА УРОКУ: Властивості кольорів та їхнє використання в моделюванні.

ПЛАН УРОКУ:

  1. Основні поняття.
  2. Закономірності поєднання кольорів.
  3. Вплив кольору на емоційне сприйняття людини, гігієнічність одягу, сприйняття ваги і об’єму статури (опрацювати самостійно).

 

1. Основні поняття.

Коротко пригадаємо теорію кольорів: перед вами колірне (хроматичне) коло, на якому зображені Колірне коло. Мистецтво кольору. Й. Іттен - LibDizпервинні кольори або основні - жовтий, синій, червоний.

Вторинні – утворюються поєднанням первинних.

Третинні – утворюються поєднанням первинних та третинних кольорів.

Колірне коло. Поділ кольорів на групи. Виражальні можливості кольорів.  Локальні кольори  Кольорове коло  це простий інструмент, який використовується для пошуку гармонійного поєднання кольорів і запропонований він ще Ньютоном.

 Всі кольори поділяють на теплі та холодні.

 

2. Закономірності поєднання кольорів.

Для моделювання стильного і естетичного одягу необхідно не тільки знати модні тенденції в колірних рішеннях костюма, але і вміти грамотно комбінувати рекомендовані модою кольори. Так окремий колір сам по собі може бути кричущим або занадто блідим – однак їх можна обіграти у поєднанні з іншими кольорами. За допомогою хроматичного кола ми можемо визначити гармонійні колірні поєднання.

Перше поєднання - компліментарне - поєднання двох протилежних кольорів. Таке поєднання дає дуже високий контраст, кольори доповнюють і підсилюють один одного. Зелений і червоний, фіолетовий і жовтий - на колі ви зможете знайти шість контрасних поєднань. В моделюванні контраст використовують для підкреслення елементів композиції (форми, ліній…)

 

На рис.1 наведено приклад контрасту.

Рис.1

https://i1.wp.com/image66.ru/blog/wp-content/uploads/2015/04/cvet4.jpg

 

контраст дополнительных тонов в одежде  Как секреты стилиста сделали мой гардероб модным. | SVETLIFE | Яндекс Дзен

https://sites.google.com/site/da4124zxc/_/rsrc/1491504619479/home/spolucenna-riznih-koloriv-ta-shemi-garmonijnogo-poednanna-koloriv/3.JPGНюанс (подібність) - відношення однорідних кольорів, що наближаються однин до одного за подібністю. Подібні кольори: це такі, які лежать по обидва боки від будь-якого обраного кольору. Кольорові схеми подібних кольорів можна знайти у природі, і вони є гармонійними та приємними для нашого ока. Зазвичай вони гарно поєднуються і створюють комфортний дизайн.

  Нюанси в одязі можуть проявлятися в конструктивних лініях, деталях, кольорі, фактурах і, нарешті, в співвідношенні самих форм.

  Колірні нюанси виявляються в поєднанні різних відтінків і півтонів в загальній колористичній гамі костюма. Костюм, колірна гамма якого побудована на нюансах, зазвичай виглядає набагато багатше, складніше й вишуканіше, ніж костюм, вирішений в одному кольорі. Використання нюансів в поєднанні речей дає великий простір для особистої творчості.

 

Basso & Brooke F/W 2012 Basso & Brooke Fall/Winter 2012 collection. Восточная тема в коллекции итальянского дома Valentino Pre-Fall 2016 - Ярмарка Мастеров - ручная работа, handmade Basso and Brooke Fall 2012 RTW Весна-лето 2018 / Menswear / НЕДЕЛЯ МОДЫ: ПарижMSGM коллекция | Коллекции весна-лето 2019 | Милан | VOGUE ADEAM коллекция | Коллекции весна-лето 2016 | Нью-Йорк | VOGUE M Missoni коллекция | Коллекции осень-зима 2019/2020 | Нью-Йорк | VOGUE Etro коллекция | Коллекции осень-зима 2015/2016 | Милан | VOGUE

 

 

 

 

 

Тотожність (повторення) - повна схожість однорідних елементів форми. Тотожність в кольорі – це використання одного колірного тону.

 Найпростішим прикладом тотожності може служити однотонний класичний костюм. У такому костюмі одночасно спостерігається як рівність фактур, так і рівність кольорів всіх його елементів. Ще більш поширеним прикладом тотожності в костюмі є поєднання кількох речей однакового кольору. Так, в класичному костюмі всі аксесуари нерідко бувають витримані в одному єдиному кольорі. Однак, в сучасній моді такий прийом здається надто правильним, позбавленим будь-якої фантазії і індивідуальності.

http://wellconstruction.ru/wp-content/uploads/2011/10/Tozhd11.jpg http://wellconstruction.ru/wp-content/uploads/2011/10/Kost21.jpg pink for work J. Mendel Spring 2017 Ready-to-Wear collection, runway looks, beauty, models, and reviews. Jean Paul Gaultier  #VogueRussia #couture #springsummer2019 #JeanPaulGaultier #VogueCollections

Тотожність в композиції одягу передбачає рівність характеристик форм, розмірів, пластики, кольору, фактур. Вона є одним з найбільш важливих прийомів гармонізації костюма.

 Монохром - це поєднання відтінків одного кольору, від світлих тонів до самих темних. Наприклад, костюм, вирішений у коричневій гамі, де присутні кремовий, бежевий, шоколадний. Головне, щоб всі відтінки і нюанси кольору були «співзвучні» (щоб червонувато-коричневі тони не "сперечалися» з жовтувато-або сірувато-коричневими).

Max Mara Fall 2020 Fashion Show Backstage | The Impression  С чем носить мятный – модный цвет 2020 года - tochka.net Коллекции | Ready-To-Wear | Осень-зима 2019/2020 | VOGUE

 Ахроматичне поєднання - білий, сірий, чорний - завжди виглядає строго, лаконічно. Чорний з білим - це класика, яка не потребує доповнень. Білий з сірим, сірий з сірим, сірий з чорним - ідеальне тло для яскравих кольорових акцентів. З ахроматичними кольорами гармоніюють всі кольори спектра.

Будь на чеку: 11 главных трендов этой осени | Прощай, шпилька! | Яндекс Дзен  nyfw - Alexander McQueen cape & Jimmy Choo boots Кто такая Рита Тесла и чем она интересна | Fashion girls | Яндекс Дзен Примітка!

 В художньому моделюванні одягу поняття контраст, нюанс та тотожність можна використовувати не тільки в кольорі, а і в формах одягу та фактурах тканин.

Рекомендації!

 В костюмі, як правило, використовують не більше трьох самостійних кольорів (строкаті, багатобарвні тканини в даному випадку не беруться до уваги). Один з них є базовим і має велику площу, другий служить доповненням або ж більш яскравою плямою. Якщо присутній третій колір, то він виступає в ролі акценту, центру композиції і в процентному співвідношенні займає меншу площу. Колірна пропорція може бути такою: базовий колір - 60%, додатковий - 30%, який акцентував - 10% (або 70, 25, 5% і т.д.). Наприклад, сірий брючний костюм (70%), бузкова сорочка або блуза (20%) і фіолетові краватка або сумочка плюс туфлі (10%). З'єднання в ансамблі чотирьох і більше кольорів не рекомендують.

 

 

docx
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
2068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку