Презентація до уроку на тему "Моделі жіночих штанів. Опис зовнішнього вигляду".

Про матеріал
Презентація Power Point до теми уроку "Моделі жіночих штанів. Опис зовнішнього вигляду" з предмету "Технологія виготовлення одягу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ: Моделі штанів. Опис зовнішнього вигляду. ПЛАН: Моделі жіночих штанів. Опис зовнішнього вигляду.

Номер слайду 2

1. ШТАНИ (від тюрк. iston - внутрішній, ton - одяг) ­поясний верхній одяг, яким укривають нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо до ступнів [ДСТУ 2027-92] . У сучасному вигляді штани увійшли у моду наприкінці XVIII - початку ХІХ ст., але до початку ХХ ст. вони були виключно чоловічим одягом. Лише на початку ХХ ст., коли був винайдений велосипед, елегантні дами почали їздити на ньому у пишних штанах довжиною до колін. У 1911 р. паризькі будинки моделей запропонували моделі спідниці-штанів, які були довгими і широкими і скоріше нагадували спідницю. З того часу жінки почали носити штани, які дотепер зали шаються модним елементом жіночого одягу. Сьогодні у моді штани різної довжини, будь-яких силуетів, крою і конструктивного вирішення. В історії моди відомі такі різновиди штанів: іспанські штани, кюлоти, панталони, шоси, бриджі, галіфе, рейтузи тощо і сучасні штани.

Номер слайду 3

Штани класичні Штани класичні мають прямі довгі колоші, пришивний пояс, застібку з гульфіком на rудзики або застібку-блискавку спереду чи у бічному шві (у жіночих штанах) По лінії пришиван­ня пояса на передніх половинках штанів роблять запрасовані складки, оробляють бічні кишені, на задніх частинах - виточки і прорізну кишеню по моделі. Виготовляють штани з усіх видів матеріалів, а також з трикотажу, замші, шкіри.

Номер слайду 4

Штани карго - широкі штани прямого силуету в стилі мілітарі з великими накладними кишенями на стегнах. Крій і деталі таких штанів позичено з військової форми, тому характерними рисами штанів карго є на­явність великої кількості конструк­тивно-декоративних елементів: на­кладних кишень, кишень з клапанами, хомутиків на поясі, кулісок. Такі штани зазвичай виготовляють з натуральних тканин, кольорів в стилі мілітарі. Штани карго оздоблюють металевою фурнітурою, застібками­-блискавками, оздоблювальною строчкою, емблемами тощо.

Номер слайду 5

Джинси (анг. jeans) - довгі штани з джинсової тканини (деніму), пофарбованої у темно-синій колір (індиго), з оздоблю­вальними строчками, кишенями, застібкою на rудзики чи застібку-блискавку, заклепками та емблемою фірми.

Номер слайду 6

Лосини (від слова лось) - штани білого кольору зі шкіри лося (лосини) чи оленя. На початку ХІХ ст. лосини були деталлю модного костюма, а потім збереглися лише як частина парадної військової форми. Наприкінці 1980-х рр. лосини, як вид одягу, повернулися, але тільки у жіночий гардероб як щільно прилеглі до тіла штани, які виготовляють з трикотажу з лайкрою.

Номер слайду 7

Рейтузи (нім. rothosen) - трикотажний поясний верхній одяг, який щільно облягає нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо до ступнів [ДСТУ 2027-92). Раніше рейтузами називали вузькі чоловічі штани, що щільно облягають ноги, які зазвичай використовували для верхової їзди. У 30-50-ті рр. XVIII ст. рейтузи стали частиною обмундирування кавалерійських гусарських полків. Тепер рейтузи - це довгі жіночі або дитячі штани, що облягають ноги . Вони можуть бути трикотажні чи в'язані з вовни, бавовни та інших матеріалів. Різновидом рейтуз є легінси.

Номер слайду 8

Легінси (від англ. leggings - гамаші, краги, від leg - нога) - сучасні, зазвичай трикотажні, жіночі штани зі штрипками і еластичною тасьмою по талії. Штрипка (від нім. strippe - ремінь) - деталь штанів у вигляді смужки матеріалу чи шкіри, яку прикріплюють до нижньої частини штанів для підтримування їх у натягненому стані [ДСТУ 2023-91]Легінси з'явились у моді у середині ХХ ст.і були особливо популярними у 1980-х рр.

Номер слайду 9

Шаровари (від перс. saravara, від тюрк. chalvar - жіночі штани) - довгі , широкі шта­ни, призібрані внизу на куліску чи манжету. Шаровари, як вид одягу, запози­чені з жіночого турецького національного костюма.

Номер слайду 10

Слакси (від англ. slacks - широкі штани) - сучасна назва широких штанів спортивного стилю. Слакси можуть мати кілька складок або защипів по талії на передніх половинках. Виготовляють слакси з плащових тканин пастельних світлих кольорів.

Номер слайду 11

Різновиди штанів за силуетами: Класичні прямі (рис.6.11, а)Штани галіфе (фр. gallifet) - штани, розширені по лінії стегон, що щільно облягають гомілку, щоб їх зручно було заправляти в чоботи. Спочатку їх носили військові кавалеристи. Наприкінці 80-х рр. ХХ ст. такі штани увійшли у моду я к частина чоловічого і жіночого вечірнього та естрадного костюма. (рис. 6.11, б)Штани кльош (фр. cloche - дзвін) - штани, що розши­рюються донизу (рис. 6.11, в). Штани банани - штани, розширені по лінії стегон за рахунок складок, які звужуються до кісточки і не мають традиційної запрасованої стрілки (рис. 6.11, г ). Штани цигарки - дуже вузькі штани, в яких колоші рівномірно звужені донизу, але досить довгі, тому на гомілках утво­рюються невеликі поперечні складки (рис. 6.11, д).

Номер слайду 12

Різновиди штанів за довжиною: Шорти (від англ. shorts, від short - короткий) - штани вище колін [ДСТУ 2027-92] Бермуди - жіночі широкі штани довжиною до колін, зі стрілками, іноді з манжетами або відворотами Бермуди - це літні шорти, тому їх виготовляють з кольорових легких тканин. Бриджі (в ід англ . breeches - широкі штани) - короткі чоловічі чи жіночі штани довжиною нижче колін із пришивними манжетами і застібкою на rудзик чи пряжку Вони щільно охоплюють ноги нижче колін, але широкі на стегнах. Капрі (італ . capri) - жіночі штани довжиною до середини литки, які увійшли у моду у 50-ті рр. ХХ ст.шортибермудибриджікапрікласична довжина

Номер слайду 13

2. Опис зовнішнього вигляду. План формування документа «Технічний опис зовнішнього вигляду моделі» (для поясних виробів)І. Характеристика виробу: Вид виробу- Статево-вікова ознака- Сезон використання (при необхідності)- Функціональне призначення (при необхідності)- Вид і волокнистий склад основного матеріалу- Силует- Обробка верху виробу- Вид і розташування застібки- Довжина виробуІІ. Характеристика частин, ввузлів, елементів виробу (конструктивне рішення, членування, додаткові характеристики тощо):- Передні частини штанів (спідниці)- Задні частини штанів (спідниці)- Кишені- ПідкладкаІІІ. Характеристика оздоблення (розташування та ширина шва оздоблювальних строчок, вид та розташування оздоблювальних елементів)IV. Рекомендовані розміри виробу (розмір (обхват грудей третій), повнотна група, зріст). Штани жіночі, класичні прямі, з костюмної напіввовняної тканини темного кольору. Верхній зріз оброблений пришивним поясом, який застібається на два гудзики та дві обметані петлі. Застібка оброблена в передньому шві гульфиком на «блискавку». Передні частини штанів з тальовими виточками, запрасованими складками та бічними кишенями з відрізним бочком-підзором. Задні частини штанів з тальовими виточками. Штани без оздоблювальних строчок. Дана модель штанів рекомендується для молодшої та середньої вікової групи, 46-48 розміру, ІІ повнотної групи, зросту 164-170см.

Номер слайду 14

Варіант №1 Варіант №2 Домашнє завдання: Виконати опис зовнішнього вигляду одного із варіантів жіночих штанів або за бажанням запропонувати свою модель для опису, тільки обов’язково додати технічний рисунок виробу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нестеренко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
6010
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку