Конспект уроку "Основи нарисної геометрії та інженерної графіки" за темою «Перерізи винесені і накладені їх розміщення і позначення»

Про матеріал
Зображення на кресленнях в залежності від їх змісту діляться на види, розрізи і перетину. За допомогою видів форма деяких деталей не виявляється з достатньою повнотою і читабельністю. Наприклад, форма такого поширеного нескладного вироби, як гайковий ключ, залишається нез'ясованою за допомогою двох видів
Перегляд файлу

Перерізи винесені і накладені їх розміщення і позначення

ПЕРЕТИНИ

Зображення на кресленнях в залежності від їх змісту діляться на види, розрізи і перетину. За допомогою видів форма деяких деталей не виявляється з достатньою повнотою і читабельністю. Наприклад, форма такого поширеного нескладного вироби, як гайковий ключ, залишається нез'ясованою за допомогою двох видів, даних на рис. 5.1, а. За цими видами не можна встановити, яка поперечна форма ручки, яка може бути і прямокутної, і овальної, і закругленою на кутах. Те ж саме можна сказати і про плоскогубцях (рис. 5.1, б), поперечна форма губки яких не виявиться і третім видом, оскільки вона вигнута і змінюється по довжині. Третій вид, якщо його виконати, виявиться пересіченим безліччю ліній, малозрозумілим і не роз'яснить форму деталі.

Деталі, для виявлення форми яких потрібні перетину

Рис. 5.1. Деталі, для виявлення форми яких потрібні перетину

Щоб показати поперечну форму деталей, користуються зображеннями, званими перерізами (рис. 5.2). Для того щоб отримати перетин, деталь подумки розсікають уявної січною площиною в тому місці, де потрібно виявити її форму.

Освіта перетинів

Рис. 5.2. Освіта перетинів

Фігура, отримана в результаті розсічення деталі січною площиною, зображується на кресленні.

Отже, перетином називається зображення фігури, що виходить при уявному розсіченні предмета площиною (або декількома площинами). На перетині показується тільки те, що виходить безпосередньо в січної площини.

ПОБУДОВА ПЕРЕТИНІВ

На рис. 5.2, а зображений ступінчастий вал, що має дві лиски (плоскі зрізи з двох сторін) і шпонкову канавку (прямокутне поглиблення з напівкруглими кінцями, призначене для шпонки). За кресленням цього валу (рис. 5.2, в) у разі відсутності перетинів було б важко визначити форму і глибину шпоночної канавки, кількість лисок (одна або дві) та їх форму (плоска чи ні). Вигляд зліва допоможе відповісти на ці питання, але буде неясним, так як частина ліній на ньому співпаде, а шпонкова канавка буде показана штриховою лінією, що викличе труднощі в розстановці її розмірів, які не рекомендується наносити у невидимого контуру. Щоб зробити креслення більш ясним, будують перетину. Для цього подумки розсікають вал двома січними площинами А і Б, перпендикулярними осі валу (рис. 5.2, б). Площина А проходить поперек лиски і показує поперечну форму деталі в цьому місці. Площина Б, розсікаючий вал поперек шпоночної канавки, виявляє її глибину і форму. Зобразивши на кресленні утворилися плоскі фігури (тобто тільки те, що знаходиться в січної площини), отримують перетину.

Для ясності креслення перетину виділяють штрихуванням.

Похилі паралельні прямі лінії штрихування проводять під кутом 45 ° до ліній рамки креслення (рис. 5.2, 5.3), а якщо вони збігаються за напрямком з лініями контуру або осьовими лініями, то під кутом 30 або 60 ° (див. Рис. 5.2).

РОЗТАШУВАННЯ ПЕРЕТИНІВ

Залежно від розташування перетину підрозділяються на винесені і накладені.

Винесеними перерізами називаються такі, які розташовуються поза контурів зображень, наведених на кресленні (див. Рис. 5.1, б).

Накладеними перетинами називаються такі, які розташовуються безпосередньо на видах креслення (див. Рис. 5.1 (2).

Винесеним перетинах слід віддавати перевагу перед накладеними, так як останні затемнюють креслення і незручні для нанесення розмірів.

Контур винесеного перерізу обводиться суцільною основною лінією такої ж товщини (s), як видимий контур зображення.

Контур накладеного перерізу обводять суцільною тонкою лінією (від 5/3 до 5/2). Якщо при цьому перетин закриває контурні лінії виду, то вони не перериваються в місці розташування накладеного перетину. Накладене перетин розташовують в тому місці, де проходила січна площина, і безпосередньо на самому вигляді, до якого воно відноситься (рис. 5.3, а), тобто як би накладають на зображення, звідки і пішла назва "накладене перетин".

Винесене перетин можна розташовувати на будь-якому місці поля креслення. Воно може бути вміщено безпосередньо на продовженні лінії перетину (рис. 5.3, б) або в стороні від цієї лінії. Винесене розтин може бути розміщено на місці, призначеному для одного з видів (рис. 5.3, в), а також в розриві між частинами одного і того ж виду (рис. 5.3, г).

Розташування перетинів

Рис. 5.3. Розташування перетинів

 

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку