Конспект уроку "Основи нарисної геометрії та інженерної графіки" за темою «Зображення моделі із застосуванням розрізів»

Про матеріал
Внутрішню будову складного предмета можна показати за допомогою штрихової лінії. Але в багатьох випадках кількість ліній буде великою і зображення буде важким для розуміння. Для роз’яснення внутрішньої будови, поряд з перерізом, використовують розріз.
Перегляд файлу

Зображення моделі із застосуванням розрізів

Внутрішню будову складного предмета можна показати за допомогою штрихової лінії. Але в багатьох випадках кількість ліній буде великою і зображення буде важким для розуміння. Для роз’яснення внутрішньої будови, поряд з перерізом, використовують розріз.

Розріз утворюється аналогічно до перерізу. Проте розріз включає в себе переріз та зображення деталі поза січною площиною. В розрізі можна показати не лише фігуру перерізу, а й з’ясувати елементи деталі, що знаходиться за січною площиною.

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/01.gif

2. Типи розрізів.

 Залежно від кількості січних площин розрізи поділяють на прості і складні.

 Прості розрізи. Простим називають розріз, утворений внаслідок перетину предмета однією січною площиною.

 При виконанні розрізів січна площина відносно горизон­тальної площини проекцій може займати вертикальне, гори­ональне чи похиле положення. Залежно від положення січ­ної площини прості розрізи поділяють на вертикальні, гори­зонтальні і похилі.

Вертикальним називають розріз, утворений січною пло­щиною, яка перпендикулярна до горизонтальної площини проекцій. Вертикальна січна площина може бути по-різно­му розташована відносно фронтальної і профільної площин проекцій. Залежно від цього розрізняють фронтальні і про­фільні вертикальні розрізи.

Вертикальний розріз називають ф р о н а л ь н и м, як­що січна площина паралельна фронтальній площині проек­цій.  

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/02.gif

 Вертикальний  розріз  буде профільним якщо січна площина паралельна профільній площині проекцій.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/03.gif

 

Горизонтальним називають розріз, утворений січною пло­щиною, яка паралельна горизонтальній площині проекцій.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/04.gif

Похилим називають розріз, утворений січною площиною, що розташована під будь-яким (але не прямим) кутом до го­ризонтальної площини проекцій.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/05.gif

 Залежно від положення січної площини відносно двох ос­новних вимірів предмета (довжини й висоти) розрізи поділя­ють на поздовжні й поперечні. Розріз називають поздовж­нім, якщо січна площина проходить уздовж довжини або ви­соти предмета.

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/06.gif

 Розріз слід вважати поперечним, якщо січна площина проходить перпендикулярно до довжи­ни чи висоти предмета.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/07.gif

 У всіх розглянутих випадках прості розрізи утворені січними площинами, які умовно повністю розрізають предмети для показу їх внутрішньої будови. Такі розрізи називають повними.

 Щоб показувати на кресленнях внутрішню будову предме­тів в окремих обмежених місцях, застосовують розрізи, які називають місцевими.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/08.gif

 Місцеві розрізи застосовують на кресленнях суцільних де­талей, які містять невеликі заглиблення чи отвори. Вико­нувати повні розрізи для таких деталей недоцільно. Тому достатньо умовно розрізати тільки ту частину деталі, яка ви­магає додаткового виявлення її форми.

 Складні розрізи. Деякі предмети мають таку внутрішню будову, яку неможливо показати на розрізі за допомогою од­нієї січної площини. В таких випадках застосовують розрізи, утворені за допомогою кількох січних площин. Розрізи  утворені двома і більше січними площинами,називають складними.

Залежно від положення січних площин складні розрізи поділяють на ступінчасті й ламані.

Ступінчастим називають складний розріз, утворений кількома паралельними січними площинами.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/09.gif

 Подивіться на предмет, зображений на рисунку. Він має отвори, які розташовано так, що їх неможливо показати на кресленні, застосувавши одну січну площину. Тому пред­мет умовно розрізано трьома паралельними січними площи­нами, кожна з яких виявляє форму окремого отвору. У площині креслення всі три січні площини суміще­ні в одну. Утворений таким чином розріз і буде ступінчастим.

 Ламаним називають складний розріз, утворений за допо­могою площин, які перетинаються.

 На рисунку  а зображено предмет, форма якого потре­бує виконання на кресленні ламаного розрізу. Щоб показати форму перерізу, отвору і заглибини, предмет умовно розріза­но двома січними площинами, що перетинаються. У площині креслення похилу січну площину суміщено з вертикальною січною площиною.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/lerom9/kreslennya/urok_9/10.gif

 

docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку