Конспект уроку. Подорожуємо Україною. Найбільші міста України.

Про матеріал
формувати уявлення про великі міста України, їх визначні місця та пам’ятки, вміння спостерігати і формулювати висновки, порівнювати, працювати з підручником, картою, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, висловлювати судження, складати розповіді за ілюстраціями; розвивати мислення, спостережливість; виховувати бажання пізнавати свою Батьківщину.
Перегляд файлу

 2 клас                            ЯДС

Тема уроку. Подорожуємо Україною. Найбільші міста України.

Мета:  формувати уявлення про великі міста України, їх визначні місця та пам’ятки, вміння спостерігати і формулювати  висновки,  порівнювати,  працювати  з  підручником, картою, встановлювати  причинно-наслідкові  зв’язки, висловлювати судження, складати розповіді за ілюстраціями; розвивати мислення, спостережливість; виховувати бажання пізнавати свою Батьківщину, патріотичні почуття.

Обладнання: підручник, робочий зошит, аркуші для проектної роботи, ілюстрації «Гастрономічна Україна», карта України за областями, відеоматеріали про великі міста України, кольорові олівці, клей.

Хід уроку

І.  Організація класу до уроку.

ІІ.  Перевірка засвоєних знань, умінь і навичок учнів.

Фронтальна бесіда.

  Що ви вивчали на попередньому уроці?

  Що вам відомо про заснування Києва?

  Чим славиться Київ?

  Які пам’ятки та визначні місця є в Києві?

 IІІ.  Актуалізація знань учнів. Повідомлення теми і мети уроку.

  Яку назву має місто, де ви живете? (Відповіді учнів.)

  У яких містах України вам доводилося бувати?

Україна — це країна, у якій багато великих і малих міст, сіл і селищ.

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, які великі міста є в Україні, чим вони славляться та які визначні місця та пам’ятки там є.

Тема сьогоднішнього уроку: «Подорожуємо Україною. Найбільші міста України».

ІV.  Вивчення нового матеріалу.

1.  Розповідь з елементами бесіди з використанням презентації  з метою формування уявлення про пам’ятки та визначні місця великих міст України.

     Найбільшим містом України є його столиця — місто Київ. Великими містами є також Харків, Одеса, Дніпро, Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Вінниця, Сімферополь, Херсон, Полтава.

    Великі міста — це наукові, культурні та промислові центри нашої країни, де багато наукових установ, університетів,  музеїв,  парків,  театрів,  історичних  і  культурних  пам’яток.  На  заводах  і  фабриках  великих  міст виробляють літаки, військову техніку, трактори, кораблі, електровози, вагони, космічні апарати.

2. Практична робота з елементами пошуку.

Проблемне питання:

       Чим багата моя країна?

  Діти об`єднанні  у команди (схід, захід, південь, північ, центр України; Кожна команда отримує одне завдання:

-          Дослідити територію України за допомогою мапи;

-          знайти на карті та зафіксувати назви найбільших міст України, обласних цетрів;

-          знайти та позначити на бланку прапор, герб, страву та цікаві місця, якіб вони хотіли відвідати кожної області;

-          презентувати своє дослідження.

  Які пам’ятки, визначні місця, прапори, герби та унікальні страви є в найбільших містах України? (вислуховую відповіді учнів і доповнюю їх.)

Презентація проектів

Одеса та Херсон мають морські порти. У Миколаєві, Запоріжжі та Дніпрі діють річкові порти.
Харків — друге за величиною місто в Україні, один із найбільших промислових центрів. У Харкові багато машинобудівних заводів, на яких виробляють трактори, танки, верстати, інструменти, двигуни для різноманітних транспортних засобів тощо. На хімічних підприємствах виготовляють лаки та фарби, пластмаси, медичні препарати, косметику тощо.

Одеса    морський  порт,  місто  на  узбережжі  Чорного  моря.  В  Одесі  виробляють  добрива,  верстати, сільськогосподарську техніку, будівельні матеріали, одяг, взуття, тканини. Це і туристичний центр України, курортне місто. На узбережжі Чорного моря працює багато будинків відпочинку, дитячих оздоровчих  таборів.

Львів — одне з найдавніших міст нашої країни. Його називають культурною столицею України, тому  що тут розташована найбільша кількість пам’яток старовини. У самому центрі міста розкинулась площа Ринок, вік будівель на якій сягає понад 400 років. Кожний будинок на площі Ринок має свій неповторний вигляд. У Львові виробляють електроприлади, трамваї, тролейбуси, автобуси, кондитерські вироби, різноманітні напої, майонез тощо.

Запоріжжя — великий промисловий центр на річці Дніпро. Тут працюють металургійні підприємства, на яких виплавляють сталь, чавун та інші метали. На машинобудівних підприємствах з металів виготовляють літаки, вертольоти, верстати, легкові автомобілі, інструменти, підйомні крани.

Потьомкінські  сходи  в  Одесі  поєднують  центр  міста  з  Морським  вокзалом  на  березі  Чорного  моря. Сходи, збудовані понад 150 років тому, налічують 192 сходинки.

Андріївська церква — пам’ятка архітектури та живопису, збудована 260 років тому на крутому березі Дніпра. Навколо церкви є тераса, з якої можна побачити старовинну частину міста та Дніпро.

Будинок державної промисловості в Харкові розташовується на центральній площі Свободи. Збудований майже 100 років тому, коли Харків був столицею України. Це був перший 13-ти поверховий хмарочос.  Зараз у будинку державної промисловості розміщені органи влади та офісні приміщення.

Набережна в Дніпрі — найдовша в Європі набережна вздовж річки, яка є візитівкою міста і улюбленим місцем для прогулянок. Простягається майже на 30 км із зеленим бульваром посередині. Тут багато квітів, газонів, дерев і фонтанів. Від набережної прямують 5 мостів, які з’єднують правий і лівий береги Дніпра.

Кругла площа в Полтаві — символ міста. Вона справді кругла, її перетинають 8 алей. У центрі площі височіє пам’ятник — монумент Слави, навколо якого простягається парк,  у якому  багато різноманітних дерев, кущів, квіткових клумб. По колу площі розташовані 8 будинків.

Парк «Високий замок» у Львові розташований на Замковій горі. Парк має нижню та верхню тераси. Тут ростуть каштани, клени, явори, ясени, липи, берези, тополі та інші дерева. Окрасою парку є ясенева та каштанова алеї на нижній терасі. На верхній терасі є оглядовий майданчик, з якого видно краєвиди Львова.

Херсонська фортеця — фортеця в місті Херсон. До наших днів збереглися дві кам’яні брами, будівлі Адміралтейського арсеналу та Катерининського собору. Зараз на території колишньої фортеці розташований парк і кіноконцертний зал.

Фонтан «Рошен» у Вінниці збудований на річці Південний Буг. Це найбільший в Україні плавучий фонтан, висота струменя якого сягає 60 м. Фонтан обладнаний лазерним проєктором і величезним водним екраном, на якому демонструють лазерне музичне та танцювальне шоу.

Острів Хортиця в Запоріжжі — найбільший острів на Дніпрі, одне із семи чудес України. Понад 400 років тому на острові були укріплення запорізьких козаків «Запорозька Січ». Зараз на території острова відтворено козацькі курені, оборонні вежі, огорожу,  дерев’яну  церкву, січовий майдан та інші споруди, які колись були на території Запорозької Січі.

 

    Отже, великі міста України — це наукові, культурні та промислові центри. У них є багато різноманітних пам’яток, визначних місць які варто відвідати та страв,які варто скуштувати.

V.  Підсумок уроку.

  Яке місто з розповіді однокласників вам сподобалось найбільше? Чому?

-         Чи бували ви в якомусь з цих міст?

-         У якому місті ви б хотіли побувати?

-            Бажаю вам всім побувати в мирних містах України та ПЕРЕМОГИ

VI. Завдання додому.

Опрацювати статтю в підручнику на с. 40–41.
Робота в зошиті з друкованою основою. (Завдання 1-2 у зошиті на с. 23. )

 

docx
Додано
12 лютого
Переглядів
291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку