Конспект уроку "Поняття програми та мови програмування. мова python. інсталяція та ознайомлення з середовищем розробки."

Про матеріал
Конспект уроку з інформатики для 8 класу на тему: "Поняття програми та мови програмування. мова python. інсталяція та ознайомлення з середовищем розробки."
Перегляд файлу

Урок №___________                                                                               Клас: 8

 

Тема: Поняття програми та мови програмування. Мова Python. Інсталяція та ознайомлення з середовищем розробки.

Мета: Ознайомити учнів з поняттям програми та мови програмування, вивчити основні властивості мови програмування Python, ознайомити з основними інструментами середовища розробки Python IDLE.

Обладнання: підручник, ПК, середовище програмування Python IDLE, презентація.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку:

  1. Організаційна частина.

Привітання учнів та перевірка готовності до уроку.

  1. Перевірка домашнього завдання.

Вчитель перевіряє домашнє завдання.

  1. Повідомлення теми та мети уроку.

Програмування та комп’ютерні технології стали невід’ємною частиною життя сучасної людини. Цей урок буде присвячено поняттю програми та мови програмування. На прикладі мови Python Ви  дізнаєтесь про інсталяцію та ознайомляться з середовищем розробки Python IDLE.

Давайте вирішимо прості завдання з головоломками, де ви повинні використовувати своє логічне мислення та розв'язувати проблеми. Наприклад, потрібно знайти найкоротший шлях між двома точками на карті або розв'язати задачу про переміщення п'яти різнокольорових кульок на п'ять різних місць.

Тепер порівняємо ці завдання з тим, як програмування може вирішувати подібні проблеми. Наприклад, у програмуванні необхідно використовувати логічне мислення для розв'язування завдань, таких як визначення шляху між двома точками на мапі або розміщення об'єктів на екрані у відповідному порядку.

Учні, давайте спробуємо самостійно вирішити просте завдання програмування, наприклад, вивести на екран привітання за допомогою мови програмування Python.

Використаємо наступний код:

  1. Вивчення нового матеріалу.

Відомо, що людина створює програмне забезпечення, яке керує роботою комп’ютера, і яке складається з різних програм, призначених для різних завдань. Коли ви працюєте з комп’ютером в школі або вдома, ви використовуєте різноманітні програми, такі як текстові процесори, графічні редактори, табличні процесори, програми для створення презентацій, навчальні та контролюючі програми, ігри та багато інших.

Дамо визначення терміна «комп’ютерна програма». Комп’ютерна програма – це алгоритм, записаний спеціальною мовою та призначений для виконання комп’ютером. В процесі своєї роботи комп’ютер опрацьовує дані. Є різні типи даних.

 Перший тип: вхідні дані – це дані, які за допомогою різних приладів  та програм потрапляють до програми й там опрацьовуються.

 Другий тип: проміжні дані – це дані, які утворюються та опрацьовуються під час виконання програми.

 Третій тип: вихідні дані – це дані, які ми отримаємо в кінці виконання програми, які і були метою для створення даної програми.

 

Мови програмування

 Для того щоб, дати завдання людині ми з вами використовуємо різні мови: українську, французьку, англійську і дуже багато інших мов. Аналогічно для того, щоб створити алгоритм для виконання комп’ютером або іншим автоматичним пристроєм використовують мови програмування. Мови програмування – це мови, що використовується для написання комп'ютерних програм.

 Мов програмування на даний момент дуже багато, так само як і багато звичайних мов, якими спілкуються в світі. Розглянемо найбільш популярні на даний момент.

  • Java
  • Python
  • JavaScript
  • C++
  • PHP

Розглянемо короткий опис цих програм.

  1. Java: Об'єктно-орієнтована мова програмування, що використовується для розробки веб-додатків, мобільних додатків, ігор та багатьох інших додатків. Вона характеризується високою портативністю, безпекою та масштабованістю.
  2. Python: Це інтерпретована мова програмування, яка має простий та легко зрозумілий синтаксис. Вона використовується для розробки веб-додатків, наукових досліджень, аналізу даних, машинного навчання, ігор та багатьох інших додатків.
  3. JavaScript: Це скриптова мова програмування, що використовується для розробки веб-додатків та додатків на боковій клієнтській стороні. Вона може бути використана для створення динамічного контенту, анімації, валідації форм та багатьох інших завдань.
  4. C++: Це мова програмування високого рівня, яка широко використовується для розробки системних програм, графічних додатків, ігор, додатків на мікроконтролерах та багатьох інших додатків. Вона характеризується високою продуктивністю та ефективністю.
  5. PHP: Це мова програмування, що використовується для розробки веб-додатків та створення динамічного контенту. Вона може бути використана для роботи з базами даних, створення систем керування контентом та розробки електронної комерції. Вона характеризується простим синтаксисом та великою кількістю готових бібліотек.

Кожна мова програмування містить певні складові, які включають алфавіт - набір символів, що використовуються для складання слів та речень; словник - множину слів, які можуть бути використані в мові; синтаксис - правила, які визначають, як складати та записувати конструкції, що не входять до словника; та семантику - встановлені однозначні тлумачення мовних конструкцій та правил їх виконання.

 

Мова програмування Python.

Восьмий та дев'ятий класи передбачають вивчення мови програмування Python (англ. Python - Пітон), яка має широке застосування в різних галузях. Вона використовується для навчання основних принципів програмування  в учнів та студентів, графічної візуалізації даних, обробки тривимірних зображень, адміністрування мереж та операційних систем, наукових розрахунків.

Python має простий, лаконічний і легко читаний синтаксис, що робить його привабливим для початківців. Ця мова підтримує об'єктно-орієнтований, функціональний та процедурний підходи до програмування і має велику кількість стандартних бібліотек та пакетів, що розширюють її функціональність.

Python доступний для багатьох операційних систем, таких як Windows, macOS та Linux, Android, iOS.

Почнемо встановлення Python. Для того, щоб встановити Python на комп’ютер потрібно перейти за посиланням https://www.python.org/downloads/

Завантажити файл інсталятор та встановити програму. Ми з вами будемо працювати в інтегрованому середовищі розробки та навчання IDLE.

IDLE (Integrated Development and Learning Environment) — це інтегроване середовище розробки та навчання мовою Python, створене за допомогою бібліотеки Tkinter. Після відкриття IDLE Python відкриється середовище IDLE Shell, в командному режимі.

 

 

Три значки «Більше ніж» називаються запитом команди.

 

Виконаємо вашу першу команду. А саме виведемо на екран текст: «Привіт світ!»

 

У попередньому прикладі ми взаємодіяли з Python через інтерактивний режим, введені команди (директиви) були виконані безпосередньо інтерпретатором Python. Виконання команд, директив або програм означає запуск їх.

У Python оболонці можна виконувати математичні операції, такі як множення, додавання, віднімання та ділення чисел, а також виконувати інші операції. Оператори - це символи, за допомогою яких виконуються математичні дії в мові Python. Основні математичні оператори перераховані в таблиці:

Додавання

+

Віднімання

-

Множення

*

Ділення

/

Піднесення до степеня

**

 

  1. Підведення підсумків уроку.

Підводиться підсумок вивченого матеріалу та виставлення оцінок за роботу на уроці.

  1. Домашня робота.

Виконати завдання за малюнком в командному режимі.

a=12

b=42

z=a+b

print(z)

 


 

docx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
25 березня 2023
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку