Конспект уроку+презентація на тему "Практичне заняття. Повсякденне життя. Моральний стан радянського суспільства"".

Про матеріал

До вашої уваги пропонується готовий матеріал за новою навчальною програмою для 11 класу з історії України на тему: ": Практичне заняття. Повсякденне життя. Моральний стан радянського суспільства". В архіві ви отримаєте конспект уроку+мультимедійна презентація з гіперпосиланням на відеоматеріал. Презентація містить достатньо велику кількість різноманітних рубрик:

1.Інтелектуальна розминка

2.Аналіз карикатур радянських часів

3.Анекдот як цінне історичне джерело

4.Аналіз діаграм, статистичних даних

5.Історична постать

6.Відеозал

Їх вміле використання зробить ваш урок цікавим, змістовним, емоційно насиченим!

Перегляд файлу

Тема уроку: Практичне заняття.

                      Повсякденне життя. Моральний стан радянського суспільства.

Мета уроку:

  • дати уявлення про основні риси суспільно-політичного життя в добу «застою»;
  • описати суперечливі процеси в розвитку тогочасного суспільства;
  • розкрити особливості повсякденного життя пересічного радянського громадянина часів «застою»;
  • творчо застосовувати набуті знання під час складання характеристики історичних персоналій;
  • розвивати критичне мислення, просторову уяву, увагу, навики самостійного встановлення причинно-наслідкових зв’язків;
  • виховувати доброзичливе ставлення до людей, культуру мовлення, естетичний смак, толерантність, демократизм, порядність.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань, формування умінь та навичок.

Форма уроку: практичне заняття.

Обладнання та матеріали: мультимедійні засоби (проектор, екран, ноутбук чи комп’ютер, презентація PowerPoint), дошка, роздавальний матеріал, підручник.

Очікувальні результати. Учні зможуть:

  • використовувати карикатури, схеми, діаграми, відеоматеріали як джерело інформації про суспільно-політичне та соціально-економічне життя УРСР доби «застою»;
  • порівнювати, аналізувати, робити аргументовані висновки щодо суспільно-політичного життя означеного періоду;
  • визначати основні тенденції й протиріччя суспільного життя в добу «застою»;
  • удосконалити наявні навики роботи з різними типами історичних джерел.

Хід уроку

І Організаційний момент (1-2 хв.)

ІІ Мотивація навчальної діяльності (2-3 хв.)

Повідомлення теми, мети уроку (Слайд 1-2)

ІІІ Вивчення нового матеріалу (25-30 хв.)

План.

  1. Інтелектуальна розминка (Слайд 3).
  2. Аналіз карикатур радянських часів (Слайд 4-10).
  3. Анекдот як цінне історичне джерело (Слайд 11-13).
  4. Аналіз діаграм, статистичних даних (Слайд 14-16).
  5. Історична постать (Слайд 17-19).
  6. Відеозал (Слайд 20).

IV Систематизація та узагальнення знань і вмінь учнів (2-3 хв.)

Рефлексія.

Вправа «Незакінчене речення»:

  • на уроці мені було цікаво…
  • на уроці я навчився/навчилася…

V Домашнє завдання

Повторити матеріал теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повсякденне життя. Моральний стан радянського суспільства. Практичне заняття

Номер слайду 2

Мета уроку: дати уявлення про основні риси суспільно-політичного життя в добу «застою»; описати суперечливі процеси в розвитку тогочасного суспільства;розкрити особливості повсякденного життя пересічного радянського громадянина часів «застою»; творчо застосовувати набуті знання під час складання характеристики історичних персоналій;розвивати критичне мислення, просторову уяву, увагу, навики самостійного встановлення причинно-наслідкових зв’язків; виховувати доброзичливе ставлення до людей, культуру мовлення, естетичний смак, толерантність, демократизм, порядність.

Номер слайду 3

Завдання № 1 Серед перелічених ознак, виберіть ті, які стосуються: А) привілейованого становища партійно-державної номенклатури;Б) повсякденного життя населення;В) морального стану радянського суспільства.1) У складній екологічній ситуації опинилося населення міст, особливо тих, де розміщувалися великі промислові підприємства.2) Зростали ціни на предмети першої необхідності.3) Населення постійно відчувало дефіцит товарів, стояло у чергах, щоб придбати необхідні товари, було незадоволене низькою якістю товарів власного виробництва і намагалося щось купити з імпортних товарів.4) За рівнем смертності Україна посідала третє місце серед республік СРСР.5) Відбувалися звуження демократії, бюрократичне засилля, порушення законності, нехтування прав і свобод людини.6) Почала формуватися подвійна мораль радянського суспільства.7) Зростав розрив між гаслами і реальними справами.8) У суспільстві панували апатія, скептицизм, зневіра в справедливість.9) Значно розрісся державний апарат, якому був характерний бюрократизм, формалізм, кар’єризм.10) Номенклатурні верхи утворили власну закриту систему постачання продовольства і промислових товарів, що не знала дефіцитів і спекулятивних цін.11) Верхівка користувалася закритими санаторіями, поліклініками, будинками відпочинку, пансіонатами, мисливськими господарствами.12) Для чиновників партійно-державного апарату зводилося покращене житло, існувала спеціальна прислуга.

Номер слайду 4

Завдання №2 Перегляньте карикатури радянських часів і дайте відповідь на запитання.

Номер слайду 5

1.

Номер слайду 6

2.

Номер слайду 7

3.

Номер слайду 8

4.

Номер слайду 9

5.

Номер слайду 10

Запитання: Яке явища суспільного життя викриває дана карикатура?2. Яким чином дане явище вплинуло на моральний стан радянського суспільства? Відповідь обґрунтуйте.3. Чим було викликане дане явище в суспільстві? Відповідь обґрунтуйте.4. Які радянські періодичні видання найчастіше викривали недоліки суспільства?5. Наведіть приклади конкретної історичної термінології, поява якої спричинена цими негативними явищами радянського суспільства.

Номер слайду 11

Завдання №3: Історичний анекдот.1) Приїжджає житель крайньої Півночі із Москви додому і розповідає: «Кажуть, що у нашій країні все для людини. Так ось я бачив цю людину!»Запитання1. Про яку людину йдеться в цьому історичному анекдоті?2. Який лозунг висміюється в цьому історичному анекдоті?

Номер слайду 12

Завдання №3: Історичний анекдот.2) Під час відвідин СРСР американський президент Ніксон запитав Брежнєва, чому радянські робітники не страйкують. Замість відповіді Брежнєв відвіз його на завод і звернувся до робітників:— Із завтрашнього дня збільшується робочий день! (Бурхливі оплески).— Кожного десятого будуть вішати! (Бурхливі оплески)Після того як вщухли оплески, із залу прозвучало запитання:— Мотузку свою приносити чи профком забезпечить?Запитання. Як цей історичний анекдот пояснює причину відсутності страйків в СРСР?

Номер слайду 13

Завдання №3: Історичний анекдот.3) Вмикає чоловік телевізор. На першому каналі виступає Леонід Ілліч Брежнєв. Він перемикає на другий: знову Брежнєв. Третій вмикає — знову Брежнєв. Він на четвертий, а звідти полковник КДБ з екран погрожує кулаком і говорить: «Ти в мене доперемикаєшся…»Запитання1 Яку роль відігравало телебачення в суспільному житті?2. У чому полягає суть анекдоту? 

Номер слайду 14

Завдання №4: Проаналізуйте діаграми і зробіть відповідні висновки. Старіння населення України:

Номер слайду 15

Завдання №4: КІЛЬКІСТЬ ОСІБ, ЩО ПОЛІПШИЛИ ЖИТЛОВІ УМОВИ (МЛН. ОСІБ)

Номер слайду 16

Запитання: Які висновки можна зробити з наведених вище даних??

Номер слайду 17

Завдання №5: 1) Народився в 1907 р. у с. Борисівка на Запоріжжі. Служив у Червоній Армії. У 1939 – 1945 рр. брав участь у військових діях. Отримав військове звання генерал-майора. Із початком 60-х років ХХ ст. критикував сталінізм і політику М. Хрущова. Активно боровся за право кримсько-татарського народу повернутися на свою історичну батьківщину. У 1964 р. був позбавлений звань, нагород, пільг і пенсій. Кілька разів перебував на примусовому лікування у психіатричних клініках. У 1976 р. став одним із співзасновників Української Гельсінської групи. У 1977 р. був позбавлений радянського громадянств і виїхав до США. Помер у 1987 р. у Нью-Джерсі (США). У 1999 р. у Сімферополі з ініціативи меджлісу кримсько-татарського народу встановлено його бюст.Історична постать. Вкажіть прізвище історичної особи за фрагментами біографії.

Номер слайду 18

Завдання №5: 2) Народився в 1918 р. у м. Верхньодніпровськ на Дніпропетровщині в робітничій родині. У 1941 р. закінчив Дніпропетровський хіміко-технологічний інститут. У 1941-1945 рр. був учасником воєнних дій. Із 1946 р. перебував на партійній роботі в Дніпродзержинську, Дніпропетровську. У 1961-1963 і 1965-1972 рр. – голова Ради міністрів УРСР. У 1972-1989 рр. – перший секретар ЦК КПУ. Відзначався лояльністю до кремлівського керівництва. Помер у 1990 р. у Києві. Похований на Байковому кладовищі.Історична постать. Вкажіть прізвище історичної особи за фрагментами біографії.

Номер слайду 19

Завдання №5: 3) Народився в 1906 р. у с. Кам’янське (нині м. Дніпродзержинськ) на Дніпропетровщині у робітничій родині. Працював на заводі. У 30-х роках XX ст. отримав підвищення по партійній лінії, обіймаючи керівні посади в Дніпродзержинську та Дніпропетровську. В 1941—1945 рр. брав участь у війні. Після війни очолював Запорізький і Дніпропетровський обкоми партії, пізніше — Компартії Молдавії та Казахстану. Із 1960 р. — Голова Президії Верховної Ради СРСР. У 1964 р. очолив змову проти Хрущова. У 1964—1982 рр. — фактичний керівник СРСР, з яким асоціюють поняття «застій». Помер у 1982 р. Похований у Москві.Історична постать. Вкажіть прізвище історичної особи за фрагментами біографії.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Список використаних джерел:1. Гончар О. А. Графічні матеріали до теми “Погіршення соціально-економічної ситуації в Україні наприкінці 1980-х рр.” Історія України.11 клас// Історія та правознавство. – 2012. - №32 (312). – С.5-8.2. Гребенюк В. О. Дидактичні матеріали до теми: «Україна в період загострення кризи радянської системи (середина 60-х – початок 80-х років), 2015. –[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lplzt.ptu.org.ua3. Десятов Д. Л. Використання історичних анекдотів на уроках історії. – Харків: Вид. група «Основа», 2010. – 128 с. – (Б-ка журн. «Історія та правознавство». Вип. 3 (75)).4. Переходько А. М. Україна в другій половині 60 – на початку 80-х років ХХ ст. Історія України. 11 клас// Історія та правознавство. – 2016. - №15 (439). – С. 16-21.5. Історія України: Тести. 6-11 класи: Посібник/ За ред.. О. Д. Бойка. – К.: Академвидав, 2008. – 272 с.6. Шаблон презентації: http://pedsovet.su/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Берегун Віктор Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чебан Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шкарбан Лариса Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
13 лютого 2018
Переглядів
8384
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку