Конспект уроку "Сполучені Штати Америки наприкінці ХХ - початку ХХІ століття"

Про матеріал

Тема уроку: Сполучені Штати Америки наприкінці ХХ – початку ХХІ століття Мета уроку: охарактеризувати внутрішню та зовнішню політику американської держави в 90-х рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст., розкрити зміст українсько-американських відносин; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, висловлювати свою власну думку, критично мислити, працювати з історичними джерелами, виховувати в учнів зацікавленість історією. Очікувані результати:; отримання та засвоєння системних знань про головні події, явища та тенденції розвитку світу; здійснення самостійного пошуку у різних видах джерел інформації про життя суспільства і людини в ньому; формування активної громадянської позиції, загальнолюдських моральних якостей, правової та економічної культури, мотивації до соціальної активності.

Перегляд файлу

Дата:  ___________

УРОК №

(Всесвітня історія 11 клас)

 

Тема уроку: Сполучені Штати Америки наприкінці ХХ – початку ХХІ століття      Мета уроку: охарактеризувати внутрішню та зовнішню політику американської держави в 90-х рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст., розкрити зміст українсько-американських відносин; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, висловлювати свою власну думку, критично мислити, працювати з  історичними джерелами, виховувати в учнів зацікавленість історією.                                                                            Очікувані результати:; отримання та засвоєння системних знань про головні події, явища та тенденції розвитку світу; здійснення самостійного пошуку у різних видах джерел інформації про життя суспільства і людини в ньому; формування активної громадянської позиції, загальнолюдських моральних якостей, правової та економічної культури, мотивації до соціальної активності.

Тип уроку: комбінований

Ключові поняття та терміни уроку: «нова економічна філософія», «інтеграційні процеси», «світове лідерство», «поширення демократії», миротворчі місії, боротьба з тероризмом, рецесія, закон про підтримку свободи України, санкції.

Основні дати та події: 1992-2000 – президентство Б. Клінтона, 2000-2008 – президентство Дж. Буша-молодшого,  з 2008 року – президентство Б. Обами, 11 вересня 2001 року – терористичний акт у Нью-Йорку та Вашингтоні, 2001 – антитерористична операція в Афганістані, 2003 – військова операція «Буря в пустелі», 2001- 2010 роки – військові операції в Іраку, 2011 – силова операція групи країн у Лівії, 18 грудня 2014 року -  Обама підписав ухвалений раніше Конгресом США «Акт на підтримку свободи Україні».

Обладнання уроку: комп’ютер, мультимедійний проектор, програмне забезпечення MS Power Point та MS Word, роздаткові матеріали, кольорові картки

План проведення уроку:

1. Організаційний момент

2. Повідомлення теми та завдань уроку

3. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок (компетентностей) учнів

4. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу:

- Повідомлення вчителя

- Робота з візуальними джерелами

- Робота з письмовими джерелами

 5. Узагальнення та систематизація знань

6. Підсумок уроку

7. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

1. Організаційний момент

- привітання

- перевірка готовності учнів до уроку

- перевірка наявності роздаткових матеріалів

2. Повідомлення теми та завдань уроку 

Тема уроку: Сполучені Штати Америки наприкінці ХХ – початку ХХІ століття

Завдання уроку: визначення основних моментів історії США за:            1. Внутрішньополітичним аспектом

2. Зовнішньополітичним аспектом

3. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок (компетентностей) учнів

Бліцопитування:

Питання

Відповідь

1

«Карибська криза» припадає на період президентства..

Джон Кеннеді

2

Лідер негритянського руху що отримав у 1964 році Нобелівську премію

Мартін Лютер Кінг

3

Президент, прізвищем якого названа «державна економічна політика».

Рональд Рейган

4

Перший президент США після ІІ світової війни

Гаррі Трумен

5

«Уотергейтський скандал» призвів до відставки президента…

Ричард Ніксон

6

Президент, що став очевидцем розпаду СРСР

Джордж Буш – старший

 

Проблемне питання: В 1993 році відомий американський  політолог Збігнев Бжезинський у своїй книзі "Поза контролем" чітко заявив, що "якщо Америка (читай: світова еліта, а не якийсь фермер з Флориди. - Автор) бажає контролювати світ, - а вона цього бажає", тоді вона повинна встановити верховенство над Євразією, особливо над "Західної периферією" (Євросоюз), над її серцевиною (Росія), Близьким Сходом, Центральною Азією і над нафтовими запасами, які там є ".

Які кроки США застосовує що до реалізації слів Бжезинського???

4. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу:

( Повідомлення вчителя супроводжується демонстрацією мультимедійної презентації, кожен слайд коментується.)

- Сьогодні, я пропоную вам попрацювати на уроці у форматі рольової гри «Парламент».

- Ви повинні уявити себе українськими парламентарями, яким на їх розсуд запропоновано розглянути питання, що до сучасного досвіду становлення США, як демократичної держави, та перспективи українсько-американських відносин. Я буду виконувати роль спікера, для визначення послідовності питань та регламенту часу.

 Почнемо ми  ознайомленням з основними тенденціями розвитку США наприкінці ХХ – початку ХХІ століття.

(Демонстрація слайдів)…

 А тепер, щоб наші висновки не були безпідставними опрацюємо документальні свідчення. (Учні опрацьовують документи №1,2, дають відповіді на запитання, дискутують, голосують).

    Документ №1

 Уривок статті Каменецького В. Колишня Югославія – конфліктогенний простір // Політична думка. – 1995. - №2-3)

2.1 Керівна участь США у вирішенні югославської проблеми.

Активну участь в югославському конфлікті брали США. Американська політика по відношенню до югославської кризи слідкувала типовими зразками “м’яких та жорстких санкцій”, які потім перетворювалися з економічних і політичних засобів давлення в прямий воєнний нажим і реальну можливість військового втручання. Прикладом цього може слугувати те, що в Адріатичному морі перебував один з чотирьох американських авіаносців. Але Вашингтон в той же час надавав і гуманітарну допомогу мешканцям районів, в яких йшли бойові дії.                                                        У Вашингтоні та інших західних столицях тоді говорили про небезпеку втягнення збройних сил США та їхніх союзників по НАТО у кривавий і багатосторонній національний конфлікт. За словами колишнього міністра оборони США Джеймса Шлесінджера, “у Боснію легко попасти, але звідти важко вибратися. Й це не кліше, а правда.”

1. Визначте основну мету участі в конфлікті США, згідно судження автора. Чи згодні ви з ним?

2. Участь США в Югославській кризі : спосіб поширення власного впливу в Європі чи спроба допомогти мирному вирішенню конфлікту.

Документ №2

Уривок статті Іванова С. «Стосовно санкцій США щодо Іраку»

Президент США Джордж Буш 30 липня виступив з посланням "Про положення в країні" на спільному засіданні Сенату і Палати представників Конгресу США. Виступ Буша був присвячений трьом головним темам: війні з тероризмом, внутрішній безпеці й економіці США. За словами Президента, тероризм має міжнародний вимір і війна з ним тільки починається. Америка повинна бути непохитною, спокійною і наполегливою щодо припинення терористичної діяльності, а також усунення погрози безпеки США з боку країн і режимів, що займаються виробництвом хімічної, біологічного або ядерної зброї. Серед країн, що представляють загрозу безпеці США, Президент назвав Іран, Ірак і Північну Корею.

 

1. Чим керувалось керівництво США при означенні певних країн «терористичною загрозою»?                                                                                                                                                          2. Як ви оцінюєте участь США у «скинені» режимів Хусейна в Іраку, Каддафі в                       Лівії ?

 - Друге питання буде безпосередньо стосуватись українсько-американським відносинам на сучасному історичному етапі. Увага на дошку

(Демонстрація слайдів)…

 Питання з слайду:  У 2014 році після введення санкцій проти 7 парламентарів Росії та замороження активів 17 компаній, наближених до президента Російської Федерації Володимира Путіна представники Республіканської партії виступили з критикою відносно «м'якої» політики Обами. Офіційно з цього приводу висловилися сенатори-республіканці Боб Коркер, Келлі Айотт, а також конгресмен від цієї партії Люк Мессер.              

Відповідь Обами була такою: Невже хтось думає, що надавши Україні додаткову зброю, ми можемо протидіяти російській армії? Чи не більше шансів ми маємо протидіяти їм, застосувавши дипломатичний тиск та економічні санкції?

- На чиєму ви боці?

 - Виходячи з вище сказаного, знову звернемось до документів.

(Учні опрацьовують документ №3)

Документ №3

Витяг з законопроекту про підтримку свободи для України

(`Ukraine Freedom Support Act of 2014')

...SEC. 3. Заява про політику щодо України.

.. Політика Сполучених Штатів спрямована для подальшого сприяння уряду України у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності, щоб утримати уряд Російської Федерації від подальшої дестабілізації і вторгнення в Україну та інші незалежні країни Центральної та Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Ця політика здійснюється в силу, серед іншого, на основі всеосяжного зусилля, в координації з союзниками і партнерами США у належних випадках, які включають в себе економічні санкції, дипломатію, допомогу для народу України, і надання військових можливостей для влади в Україні, що сприятиме підвищенню здатності цієї влади,  захистити себе і відновити свій суверенітет і територіальну цілісність в умовах незаконних дій РФ…                                                                                                                                                                                                                  1. Визначте основну мету документу.                                                                                                                              2. Поясніть мотиви прийняття цього законопроекту Сенатом США це тиск на «стратегічного опонента» чи «реальна допомога демократії».                                                                     

5. Узагальнення та систематизація знань

 - Тепер, шановні парламентарі, закінчуючи нашу роботу давайте проведемо таємне голосування. Оберемо  три ознаки – трьома словами, що найбільше, на вашу думку,  характеризують сучасні США.

(Зібрати бюлетені для голосування)

 6. Підсумок уроку

 -  Підсумовуючи пророблену нами роботу давайте повернемось  до запитання  поставленого на початку уроку, спробуємо відповісти на нього.

(Опитування учнів «Мікрофон») 

 7. Домашнє завдання

 І рівень (1-6 балів) – прочитати відповідний параграф, підготувати усні відповіді по матеріалам сьогоднішнього уроку

ІІ рівень (7-9 балів) – складіть історичний портрет, за власними критеріями, одного з президентів США кінця ХХ – початку ХХІ століття

ІІІ  рівень (10-12 балів) - за додатковими джерелами інформації скласти таблицю «США та сучасні військові конфлікти».

Дата

Місце події

Опис події

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Документ №1

 Уривок статті Каменецького В. Колишня Югославія – конфліктогенний простір // Політична думка. – 1995. - №2-3)

2.1 Керівна участь США у вирішенні югославської проблеми.

Активну участь в югославському конфлікті брали США. Американська політика по відношенню до югославської кризи слідкувала типовими зразками “м’яких та жорстких санкцій”, які потім перетворювалися з економічних і політичних засобів давлення в прямий воєнний нажим і реальну можливість військового втручання. Прикладом цього може слугувати те, що в Адріатичному морі перебував один з чотирьох американських авіаносців. Але Вашингтон в той же час надавав і гуманітарну допомогу мешканцям районів, в яких йшли бойові дії.                                                        У Вашингтоні та інших західних столицях тоді говорили про небезпеку втягнення збройних сил США та їхніх союзників по НАТО у кривавий і багатосторонній національний конфлікт. За словами колишнього міністра оборони США Джеймса Шлесінджера, “у Боснію легко попасти, але звідти важко вибратися. Й це не кліше, а правда.”

1. Визначте основну мету участі в конфлікті США, згідно судження автора. Чи згодні ви з ним?

2. Участь США в Югославській кризі : спосіб поширення власного впливу в Європі чи спроба допомогти мирному вирішенню конфлікту.

Документ №2

Уривок статті Іванова С. «Стосовно санкцій США щодо Іраку»

Президент США Джордж Буш 30 липня виступив з посланням "Про положення в країні" на спільному засіданні Сенату і Палати представників Конгресу США. Виступ Буша був присвячений трьом головним темам: війні з тероризмом, внутрішній безпеці й економіці США. За словами Президента, тероризм має міжнародний вимір і війна з ним тільки починається. Америка повинна бути непохитною, спокійною і наполегливою щодо припинення терористичної діяльності, а також усунення погрози безпеки США з боку країн і режимів, що займаються виробництвом хімічної, біологічного або ядерної зброї. Серед країн, що представляють загрозу безпеці США, Президент назвав Іран, Ірак і Північну Корею.

 

1. Чим керувалось керівництво США при означенні певних країн «терористичною загрозою»?                                                                                                                                                          2. Як ви оцінюєте участь США у «скинені» режимів Хусейна в Іраку, Каддафі в                       Лівії ?

 

Документ №3

Витяг з законопроекту про підтримку свободи для України

(`Ukraine Freedom Support Act of 2014')

...SEC. 3. Заява про політику щодо України.

.. Політика Сполучених Штатів спрямована для подальшого сприяння уряду України у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності, щоб утримати уряд Російської Федерації від подальшої дестабілізації і вторгнення в Україну та інші незалежні країни Центральної та Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Ця політика здійснюється в силу, серед іншого, на основі всеосяжного зусилля, в координації з союзниками і партнерами США у належних випадках, які включають в себе економічні санкції, дипломатію, допомогу для народу України, і надання військових можливостей для влади в Україні, що сприятиме підвищенню здатності цієї влади,  захистити себе і відновити свій суверенітет і територіальну цілісність в умовах незаконних дій РФ…                                                                                                                                                                                                                  1. Визначте основну мету документу.                                                                                                                              2. Поясніть мотиви прийняття цього законопроекту Сенатом США це тиск на «стратегічного опонента» чи «реальна допомога демократії».

Бліц – опитування

Тема: «Сполучені Штати Америки»

Прізвище ім'я____________________________

Клас____________

Бланк відповіді:

Питання

Відповідь

1

«Карибська криза» припадає на період президентства..

 

2

Лідер негритянського руху що отримав у 1964 році Нобелівську премію

 

3

Президент, прізвищем якого названа «державна економічна політика».

 

4

Перший президент США після ІІ світової війни

 

5

«Уотергейтський скандал» призвів до відставки президента…

 

6

Президент, що став очевидцем розпаду СРСР

 

 

Бліц – опитування

Тема: «Сполучені Штати Америки»

Прізвище ім'я____________________________

Клас____________

Бланк відповіді:

Питання

Відповідь

1

«Карибська криза» припадає на період президентства..

 

2

Лідер негритянського руху що отримав у 1964 році Нобелівську премію

 

3

Президент, прізвищем якого названа «державна економічна політика».

 

4

Перший президент США після ІІ світової війни

 

5

«Уотергейтський скандал» призвів до відставки президента…

 

6

Президент, що став очевидцем розпаду СРСР

 

 

 

                              

doc
Додано
20 січня 2020
Переглядів
1476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку