Міжпредметні зв’язки на уроках всесвітньої історії (на прикладі роману Альбера Камю «Чума»)

Про матеріал
Міжпредметні зв’язки на уроках всесвітньої історії (на прикладі роману Альбера Камю «Чума»)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Початок війни. Події 1939 року

Номер слайду 2

Томас Гоббс, англійський філософ. Ми знаходимо в природі людини три основні причини війни: по-перше, суперництво, по-друге, недовіра, по-третє, жага слави.

Номер слайду 3

Зміст лекції1. Причини і характер Другої світової війни. 2. Періоди Другої світової війни.3. Напад Німеччини на Польщу.

Номер слайду 4

Передумови Другої світової війни:- 1935 р. Італія напала на Абіссінію, а у 1939 р. – на Албанію;- Німеччина у 1936 році порушила умови Версальського договору і захопила Рейнську демілітаризовану зону, в березні 1938 року ця держава приєднала до себе Австрію, а пізніше і територію Чехії;- на сході Японія захопила Манчжурію та розпочала війну з Китаєм.

Номер слайду 5

Нобелівський лауреат, автор роману «Чума» Альбер Камю

Номер слайду 6

Причини і характер Другої світової війни:- ефективна діяльність німецької дипломатії запобігла створенню антифашистської коаліції;

Номер слайду 7

Якщо ми побачимо, що війну виграє Німеччина, нам слід допомагати Росії, а якщо виграватиме Росія, нам слід допомагати Німеччині, й нехай вони якомога більше вбивають один одного. Гаррі Трумен

Номер слайду 8

- агресивна політика більшості світових держав: 20 березня 1940 року у місті Алеппо (Сирія) домовилися у червні того ж року завершити будівництво 20 аеродромів, з яких можна завдавати бомбові удари по радянських нафтопромислах і містах Кавказу. За 15 днів планували зруйнувати Баку, за 12 – Грозний, за 1,5 дня – Батумі;

Номер слайду 9

- недосконалість Версальсько-Вашингтонської системи;- глобальна економічна криза;

Номер слайду 10

- підписання в серпні 1939 року пакту «Молотова-Ріббентропа» про ненапад між СРСР і Німеччиною.

Номер слайду 11

Періоди Другої світової війни1. Від 1 вересня 1939 р. до 21 червня 1941 року. Час між початком війни і агресією проти СРСР.2. 22 червня 1941 р. – 18 листопада 1942 р. Цей період був найважчим для Радянської армії (тяжкі оборонні бої).3. 19 листопада 1942 р. – 5 червня 1944 р. Контрнаступ. Ініціатива перейшла до радянського командування. На Тегеранській конференції було прийнято остаточне рішення про відкриття другого фронту в Європі у 1944 р.4. 6 червня 1944 р. – 9 травня 1945 р. Другий фронт у Європі, наступ Радянської армії.5. 9 травня – 2 вересня 1945 року. Капітуляція Японії

Номер слайду 12

Напад Німеччини на Польщу31 серпня 1939 року група есесівців, переодягнених у польську військову форму, напала на радіостанцію в містечку Глейвіце.

Номер слайду 13

1 вересня за планом «Вайс» (затверджений 11 квітня 1939 року) німецькі війська почали наступ по всій довжині німецько-польського кордону. Сили противників{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Військова потужність. Німеччина. Польща. Дивізії5747 Танки2800200 і 650 танкеток. Літаки2000407 Міномети і гармати60004300

Номер слайду 14

Із записів офіцера зв’язку при Ставці Гітлера28 серпня. Гітлер в чудовому настрої, сподівається, що доведе Англію до того, що ми залишимося з Польщею сам на сам.31 серпня. Гітлер твердо вірить, що Англія і Франція імітуватимуть війну.3 вересня (після вступу у війну Англії і Франції): Гітлер й надалі вірить, що західні країни лише імітуватимуть війну, тому він о 13.50 передав сухопутним військам наказ – з нашого боку воєнних дій (проти Англії і Франції. – Авт.) не розпочинати.6 вересня. Комічна війна на Заході триває. На західному фронті не зроблено жодного пострілу… Становище Польщі безнадійне…11 вересня… Французи видають фантастичні військові зведення. Твердять про операції, про розпочаті бої, хоча панує глибокий мир.13 вересня. На Заході… ведеться війна, у якій жоден не хоче скривдити іншого.

Номер слайду 15

Генерал-полковник Німеччини Альфред Йодль«…якщо ми не зазнали краху в 1939 році, то лише завдяки тому, що під час польської кампанії приблизно 110 французьких і англійських дивізій, дислокованих на Заході, нічого не діяли проти 23 німецьких дивізій».

Номер слайду 16

Генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель«Ми, військові, постійно очікували наступу французів під час польської кампанії й були дуже здивовані, що нічого не сталося. При наступі французи наштовхнулися б лише на слабку завісу, а не на справжню німецьку оборону».

Номер слайду 17

16 вересня уряд і вище військове командування Польщі втекли в Румунію, а вже в перший тиждень війни підрозділи німецької армії груп «Північ» і «Південь» взяли у кільце Варшаву. Оборона столиці тривала до 28 вересня, а опір в країні змогли придушити лише на початку жовтня.17 вересня на території Західної України та Західної Білорусії, що входили до складу Польщі, вступили радянські війська і без перешкод зайняли позиції визначені пактом «Молотова-Ріббентропа».

Номер слайду 18

23 вересня між СРСР та Німеччиною було підписано договір «Про дружбу і кордон». Лінія розмежування майже цілком відповідала межам розселення з одного боку поляків, а з іншого українців та білорусів.1 жовтня в Бресті відбувся спільний радянсько-німецький військовий парад.

Номер слайду 19

«…бацила чуми ніколи не вмирає, ніколи не щезає, десятиліттями вона може дрімати десь у закутку меблів або в стосі білизни, вона терпляче вичікує своєї години в спальні, в підвалі, у валізі, в носовичках та в паперах, і, можливо, настане день, коли на лихо і в науку людям чума розбудить пацюків і пошле їх конати на вулиці щасливого міста» (Альбер Камю «Чума»).

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати роздатковий матеріал уроку. Робота з картою. На карті позначити країни-учасниці Другої світової війни у 1939 р., а також особливості військової кампанії у Польщі. На часовій стрічці позначити головні події Другої світової війни у 1939 році. Творче завдання. Учні уявляють себе журналістами, які мають написати статтю за таких умов: Радянський журналіст пише про війну у Польщі. Англійський або ж французький журналіст пише про початок Другої світової війни (війну у Польщі)

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
27 січня 2020
Переглядів
1643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку