«Перебудова» та розпад СРСР (1985-1991).

Про матеріал
розкрити зміст процесу «перебудови» в СРСР, виділити його складові ( прискорення, гласність , політичні реформи) , дати їм аргументовану характеристику, визначити причини та прояви національно-визвольних рухів, змісту нового політичного мислення в зовнішній політиці, оцінити спроби різних політичних сил- врятувати Союз від розпаду, назвати причини економічного розвалу СРСР, тлумачити поняття «перебудова», «прискорення», «гласність», «путч» та інші; Розвивати хронологічні, оціночні, просторові історичні компетенції; Виховувати учнів у дусі патріотизму, громадянської самосвідомості
Перегляд файлу

Урок

Тема: «Перебудова» та розпад СРСР (1985-1991).

Мета: розкрити зміст процесу «перебудови» в СРСР, виділити його складові

( прискорення, гласність , політичні реформи) , дати їм аргументовану характеристику, визначити причини та прояви національно-визвольних рухів, змісту нового політичного мислення в зовнішній політиці, оцінити спроби різних політичних сил- врятувати Союз від розпаду, назвати причини економічного розвалу СРСР, тлумачити поняття «перебудова», «прискорення», «гласність», «путч» та інші;

   Розвивати хронологічні, оціночні, просторові історичні компетенції;

Виховувати учнів у дусі патріотизму, громадянської самосвідомості.

Обладнання: підручник , настінна карта, атласи, контурні карти, картки з завданням групам  фото, мультімедійна презентація, проектор, комп’ютер.

Епіграф: 

  «Система убита, але немає куди вивезти труп. Він розкладається, гниє, і жити при цих рештках нестерпніше, ніж при живій системі».

 Ф. Кривін

                                        

І. Орг. момент.(2 хв.)

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів (3хв.)

 Л. Брежнєв керував країною упродовж 18 років. Історики визначали цей період як застій. Назва стала популярною, хоч вона і не повною мірою віддзеркалює сутність брежнєвської епохи. «Застій» — відсутність розвитку, проте ситуація у СРСР була значно складнішою. 
     У березні 1985 р. Генеральним секретарем ЦК КПРС було обрано М. Горбачова. Із цієї події починається завершальний період історії СРСР, що дістав назву «перебудова», який закінчився розпадом СРСР. 

 

ІІІ. Вивчення і усвідомлення нового матеріалу.

1.Прихід до влади М. Горбачова.

Вступне слово вчителя

      Після смерті у 1982 р. Л. Брежнєва його спадкоємцями на найвищій партійно-державній посаді були хворі люди похилого віку - Юрій Андропов (помер у 1984 р.) та Костянтин Черненко (помер у 1985 р.). У березні 1985 р. дещо оновлене політбюро ЦК КПРС висунуло на посаду генерального секретаря наймолодшого із своїх членів - 54-річного Михайла Горбачова. Новий лідер усвідомлював економічний занепад держави і намагався реформувати, підправити «скривлену» будівлю соціалізму, у той же час не порушуючи її фундаменту.

Завдання 1 Скласти  коротку біографічну довідку Михайла Горбачова. (Учні заздалегідь отримують випереджальне завдання, а на уроці презентують свої дослідження).

Біографія Горбачова

Дитинство

Народився Михайло Сергійович в селянській родині. Батько, Горбачов Сергій Андрійович, двічі поранений фронтовик. Мати, Гопкало Марія Пантеліївна, була українкою. Дитинство майбутнього політика припало на воєнні роки, родині довелося жити в німецькій окупації.

Освіта

Навчання в школі Михайлу Сергійовичу доводилося поєднувати з роботою в колгоспі, де бракувало робочих рук. Однак це не завадило йому в 1950 році поступити в МГУ на юридичний факультет, який він успішно закінчив. Трохи пізніше, опинившись корисним сільському господарству, Михайло Сергійович вже заочно закінчує сільськогосподарський інститут в Ставрополі і стає дипломованим агрономом-економістом.

Життєвий шлях

Війна багато чому навчила Михайла Сергійовича. Вже в 15 років він успішно справлявся з посадою помічника комбайнера МТС (машинно-тракторної станції), а в 17 років отримав орден Трудового Червоного Прапора як комбайнер-стахановець.

Ще будучи студентом, в 1952 році, він вступає до лав ВЛКСМ. Після закінчення університету був направлений за розподілом у Ставропольскую крайову прокуратуру, але знайшов себе в іншому: молодий Горбачов присвячує себе ВЛКСМ і робить непогану кар’єру. З 1962 року він вже парторг і делегат чергового з’їзду КПРС. У 1966 році він обирається Першим секретарем міськкому по Ставропольському краю.

В кінці 60-х років в Москві не раз піднімається питання про те, щоб довірити йому управління КДБ. У 1970 році Горбачов стає Першим секретарем Ставропольського крайкому і в цьому ж році став членом Верховної Ради СРСР, де він і показав свої блискучі здібності мудрого політика. У 1985 році його обирають Генеральним секретарем ЦК КПРС. У 1990 він стає Президентом СРСР, виконуючи одночасно функції Голови Ради оборони держави і Верховного Головнокомандувача Збройних сил країни.

Керуючи країною, Горбачов вміло проводив у життя реформи, наслідком яких стали ринкова економіка, розпад СРСР та знищення монопольного єдиновладдя партії. Серед найбільш значущих кампаній можна відзначити наступні моменти, які найсерйознішим чином позначилися на всій політиці держави.

– 1985 рік — велика антиалкогольна кампанія, коли різко зросли ціни на алкогольну продукцію, були скорочені обсяги її виробництва і вирубували виноградники. Результатами стали збільшення середньої тривалого життя населення та зниження злочинності.

– 1986 рік — відвідування Тольятті, знаменита мова про те, що взято курс на «перебудову». Після цього в Тольятті був заснований ВАТ «АВТОВАЗ», який до цих пір є фундаментом російського автопрому.

– «Перебудова», яка означала поступовий перехід до ринкової економіки і демократії.

– Припинення репресій, повернення А. Д. Сахарова.

– 1989 рік — прихована інфляція, карткова система на продукти, вимивання товарів з магазинів, що призвело до гіперінфляції.

– Був ослаблений контроль над соціалістичним табором, що призвело до зміни положення багатьох соціалістичних країн: була закінчена холодна війна, відбулося об’єднання Німеччини, у багатьох державах змінилося керівництво. Звична біполярна система міжнародних відносин звалилася, гонка озброєнь припинилася.

– 1989 рік — припинення війни в Афганістані.

– 1990 рік — введення радянських військ у Баку, проти Народного фронту Азербайджану. Загинули мирні жителі.

Горбачов не втратив самовладання навіть у важкі 90-ті, коли в серпні 1991 року ГКЧП відсторонило його від влади, і зумів повернутися на свій пост до грудня 1991 року.

Особисте життя

Ще будучи студентом, Михайло Сергійович одружився в 1953 році на Раїсі Максимівні Титаренко, яка навчалася в тому ж університеті, але на філософському факультеті. Приїхала вона з Сибіру, жила в гуртожитку, де і познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Завжди у всьому підтримувала його, була гідною першої леді держави. Померла від лейкозу в 1999 році. У 1957 році у них народилася дочка Ірина (в заміжжі — Вірганська), яка подарувала їм двох онучок.

Основні здобутки Горбачова

  •               У період правління Горбачова було покладено край холодній війні.
  •               Він провів повномасштабну і результативну антиалкогольну кампанію.
  •               Горбачову належить спроба реформування залізниці радянської системи, яка увійшла в історію як «Перебудова».
  •               За Горбачова в СРСР була введена політика гласності, свободи друку і слова.
  •               Були виведені радянські війська з Афганістану.
  •               Саме Михайло Сергійович відмовився від комуністичної ідеології як державного статусу і переслідування інакомислячих.
  •               Горбачов став останнім керівником СРСР.

Важливі дати біографії Горбачова

  •               1931 рік — рік народження
  •               1946 рік — помічник комбайнера МТС
  •               1948 рік — орден Трудового Червоного Прапора
  •               1950-1955 року — навчання в МДУ
  •               1952 рік — вступ до ВЛКСМ
  •               1953 рік — женився на Раїсі Максимівні
  •               1957 рік — народження дочки
  •               1961 рік — делегат XXII з’їзду КПРС
  •               1962 рік — парторг крайкому КПРС
  •               1966 рік — Перший секретар міськкому партії за Ставрополью
  •               1967 рік — закінчив Ставропольський сільськогосподарський інститут
  •               1970 рік — Перший секретар Ставропольського крайкому, член Верховної Ради СРСР
  •               1974-1979 року— Голова Комісії у справах молоді СРСР
  •               1979-1984 — Голова Комісії законодавчих припущень СРСР
  •               1984-1985 року — Голова Комісії з іноземних справ СРСР
  •               1985-1991 роки — Генеральний секретар ЦК КПРС
  •               1985 рік — початок антиалкогольної кампанії
  •               1989 рік — виведення військ з Афганістану, прихована інфляція
  •               1990-1991 роки — Президент СРСР
  •               1990 рік — Нобелівська премія миру
  •               1991 рік — відставка
  •               1993 рік — став співзасновником і членом редакційної комісії ЗАТ «Нова Щоденна Газета»
  •               1999 рік — смерть дружини

Цікаві факти з життя Горбачова

  •               У 1978 році наказом Міністра оборони СРСР Михайлу Сергійовичу Горбачову було присвоєно військове звання полковника запасу.
  •               Закінчення холодної війни в США розцінили як поразку СРСР і перемогу американських сил.
  •               В останньому указі Горбачов так і не вказав причину своєї відставки з посади глави Радянської держави.
  •               У Грозному в 1992 році проспект Революції був перейменований на честь Горбачова, але через загострення відносин Чечні і Росії проспекту було повернуто стару назву.
  •               Горбачов став єдиним керівником СРСР в історії держави, хто був народжений вже після 1917 року.
  •               На музичній церемонії 2009 року MTV Europe Music Awards Горбачову вручили спеціальний приз — Free Your Mind.

 

2. Початок «перебудови» та її особливості в Україні.

Завдання 2. Робота з термінологією.

“Перебудова — це рішуче подолання застійних процесів і злам механізму гальмування, створення надійного та ефективного механізму прискорення соціально-економічного розвитку суспільства, надання йому більшого динамізму” (М. Горбачов).

Причини перебудови                         Низькі темпи економічного розвитку

 

    Відставання СРСР від провідних держав світу

 

“Застій” у соціально-політичній та духовній сферах радянського суспільства.

Мета перебудови

  • Зберегти радянську систему через її вдосконалення та оновлення.
  • Розкрити потенціал соціалізму, оновити його, встановити повне народовладдя формуванням громадянського суспільства і правової держави. ,
  • Побудувати суспільство, яке спирається на ефективну економіку, високі досягнення науки і техніки, культури, на демократизацію всіх аспектів суспільного життя.
  • Створити умови для активного творчого життя і діяльності людей.

Квітень 1985 р. Пленум ЦК КПРС, на якому М. Горбачов вперше заявив про необхідність корінних змін в економіці, політиці, соціальній і духовній сферах. Це фактично початок перебудовних процесів в СРСР, хоча термін “перебудова” з’явився пізніше.

 

Висновки

1. Перебудова відкрила можливість виявлення суспільно-політичної енергії народу, зростання його самосвідомості й духовності.

1. Реальної економічної програми розроблено не було, а горбачовське керівництво вирішило обмежитись лише “оновленням” радянської тоталітарної системи.

2. Консервативні сили в країні та в оточенні самого М. Горбачова гальмували всякі нововведення і зміни, проведення реформ. Виявилася нерішучість і непослідовність М. Горбачова і його команди у реформуванні суспільства.

 

Перебудова в СРСР

 

 

Перебудова — соціально-економічний і політичний курс радянського керівництва в 1985—1991 рр., спрямований на реформування всіх сфер суспільного життя при збереженні соціалізму. її ініціатором став новооб­раний Генеральний секретар ЦК КПРС М. С. Горбачов

Зміст та результати реформ

 

 

1985 р. — курс на прискорення соціально-економічного розвит­ку СРСР. Антиалкогольна кампанія. 1987 р. — реформа Рижкова—Абалкіна за принципом «само­стійність, самоокупність, самофінансування». Переведення підприємств на госпрозрахунок, залежність заробітної плати від результатів господарської діяльності, виникнення та розвиток спільних з іноземцями кооперативних підприємств та індивіду­альної трудової діяльності. 1988 р. — дозвіл оренди землі. 1990 р. — програма переходу до регульованої ринкової еконо­міки: запровадження елементів ринкових механізмів за збере­ження великого державного сектору

1987 р. — розвиток гласності й демократизація суспільства: створення комісії з вивчення сталінських репресій; повна реа­білітація жертв масового терору; публікація досі заборонених художніх і публіцистичних творів. 1988 р. — проголошення мети політичної реформи: відновлен­ня Рад народних депутатів як оранів реальної влади, пере­розподіл влади за збереження керівної ролі КПРС.

 3. Наростання економічної кризи в Україні в І-й половині 80-х рр..

 

Заходи перебудови

Позитивні риси

Негативні риси

1

Збільшення показників

 

 

 

 

 

 

  • неспроможність н/г Укр.. на такий потужний ривок із-за безлічі інших проблем;
  • відставання в науці і техніці 

2

Нові підпр-ва замість

модернізації старих

  • - великі кошти на створення нових виробничих потужностей в електроенергетиці, важкій пром-ті, хімічній індустрії
  • необхідність модернізації  та структурної перебудови економіки;

 

 

 

3

Житлова проблема

  • -04.1986 р. постанова про основні напрями розв’язання житлової проблеми
  • -- до 2000 р. кожній сім’ї – квартиру.
  • програма не мала економічної основи;

 

 

4

«Комплексна програма розвитку

вир-ва товарів народного споживання і

сфери послуг на 1986-2000 рр.»

  • забезпечити предметами повсякденного вжитку і послугами населення;
  • ліквідація дефіцитів і черг
  • Продовольча програма (11.1982 р.) за рахунок виконання якої мало б це здійснюватись, не виконувалась

5

06.1985 р. постанова про б-бу з алкоголізмом та його наслідками

 

  • боротьба за «здоровий спосіб життя» (Антиалкогольна кампанія 1985-1987рр.)

 

  • непродумані заходи;
  • збитки ~~40 млрд крб.;
  • знищення десятків тисяч виноградників;
  • закриття виноробних виробництв

6

Оздоровлення суспільно-політичного життя

  • 1986- А.Сахаров;
  • Звільнення політв’язнів;
  • вибори парт керівників та депут. До місцевих Рад на демократичних засадах;директорів.
  • небажання визнати утопічність ідей комунізму в цілому самою владою;        ( -- )

 

 

Завдання 3. Робота з ілюстративним матеріалом.

  1. Про що свідчать дані зображення?

4. Екологічна трагедія України. Чорнобильська катастрофа.

Чорнобильська АЕС, розташована за 110 км на північ від Києва, збудована у 1976 році. Вона мала чотири реактори. Увечері 25 квітня 1986 року група інженерів проводила непідготовлений технічний експеримент на четвертому реакторі. Під час дослідження потужність реактора була на 7% нижчої від норми, а контрольні пристрої взагалі вимкнено.

26 квітня на четвертому реакторі пролунало два вибухи.

 Причина катастрофи – перегрівання реактора й накопичення великої кількості газів, що з'явились під час неконтрольованої реакції. Унаслідок катастрофи в довкілля потрапило 7 т ядерного палива.

Маловідомі факти про катастрофу:

– сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році;

– на ліквідацію наслідків вибуху було мобілізовано 600 тисяч осіб з усього Радянського Союзу;

– для гасіння пожежі застосовувалися вертольоти, що скидали спеціальні суміші для гасіння і запобігання ланцюговій реакції, а також пісок і глину. Надалі виявилося, що вони, можливо, ще більше підвищили температуру реактора. Пожежу погасили тільки 9 травня;

– дороги в зоні відчуження без єдиної вибоїни. Рівне асфальтне покриття покладено для того, щоб уникнути розкидання радіоактивних відходів, які перевозять у вантажівках на дослідження або зберігання. Відповідно до регламенту, ці машини повинні пересуватися зі швидкістю не більш ніж 40 км/год, щоб вантаж не розсипався;

– журнал Forbes визнав зону навколо Чорнобильської АЕС одним із "суперекстравагантних туристичних місць, де можна і відпочити, і побачити те, чого більше немає ніде у світі".

Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ліквідують досі. Щоб хоч якось знизити рівень радіації, на четвертому енергоблоці 29 листопада 2016 року побудовано новий саркофаг. Споруда прослужить 100 років і дасть змогу розібрати реактор, а потім "поховати" його частини.

Завдання 4. Ознайомлення з героями – ліквідаторами ЧАЕС. (Роздавальний матеріал)

ІV. Узагальнення  й систематизація знань учнів.

Бесіда

  • Невже дійсно народ чекав змін в політиці держави та у власному житті?
  • Чим була викликана необхідність таких змін?
  • Чому зміни «перебудови» не принесли очікуваних результатів?

V. ПІДСУМКИ УРОКУ

Заключне слово вчителя

Криза радянського суспільства спонукала керівні партійні кола до проведення реформ. Їх ініціатором став Генеральний секретар ЦК КПРС М. Горбачов. Проте розроблені й запроваджені реформи не  відповідали реаліям сучасності, до того ж були непослідовними і частковими. Зрештою не до кінця продумані експерименти призвели до розвалу СРСР.

VІ. Домашнє завдання.

  1. Опрацювати текст підручника
  2. Скласти кожному учню по 2 питання на наступний урок.(для перевірки д/з «Кубик Блума»).

 

 

Похожее изображение

Горбачов Михайло Сергійович

 

 

Зображення ЧАЕС

Картинки по запросу чаес

Картинки по запросу чаес

 

Похожее изображение

Картинки по запросу чаес

1

 

doc
Додано
28 січня 2020
Переглядів
9423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку