Конспект уроку "Технічне креслення" за темою «Поняття про складні розрази. Ступiнчастi розрізи. Ламані розрізи»

Про матеріал
Розріз може бути утворений однією або кількома січними площинами. Залежно від кількості січних площин розрізи поділяють на прості та складні. Простим називають розріз, утворений внаслідок перетину предмета однією січною площиною.
Перегляд файлу

Поняття про складні розрази. Ступiнчастi розрізи. Ламані розрізи.

Розріз може бути утворений однією або кількома січними площинами. Залежно від кількості січних площин розрізи поділяють на прості та складні.

Простим називають розріз, утворений  внаслідок перетину предмета однією січною площиною.

При виконанні розрізів січна площина відносно горизонтальної площини проекцій може займати вертикальне, горизонтальне чи похиле положення. Залежно від положення січної площини прості розрізи поділяють на вертикальні, горизонтальні та похилі.

 

Вертикальним називають розріз, утворений січною площиною, яка перпендикулярна до горизонтальної площини проекцій. Вертикальна січна площина може бути по-різному розташована відносно фронтальної і профільної площини проекцій. Залежно від цього розрізняють фронтальні і профільні вертикальні розрізи.

Вертикальний розріз називають фронтальним, якщо січна площина паралельна фронтальній площині проекцій. Вертикальний розріз буде профільним, якщо січна площина паралельна профільній площині проекцій.

Горизонтальним називають розріз, утворений січною площиною, яка паралельна горизонтальній площині проекцій.

Похилим називають розріз, утворений січною площиною, що розташована під будь-яким (але не прямим) кутом до горизонтальної площини проекцій.

Залежно від положення січної площини відносно двох основних вимірів предмета розрізи поділяють на поздовжні та поперечні. Розріз називають поздовжнім, якщо січна площина проходить уздовж довжини або висоти предмета. Розріз слід вважати поперечним, якщо січна площина проходить перпендикулярно до дожини чи висоти предмета.

У всіх розглянутих випадках прості розрізи утворені січними площинами, які умовно повністю розрізають предмет для показу їх внутрішньої будови. Такі розрізи називаються повними.

Щоб показувати на кресленнях внутрішньо будову предмета в окремих обмежених місцях, застосовують розрізи, які називають місцевими.

Місцеві розрізи застосовують на кресленнях суцільних деталей, які містять невеликі заглиблення чи отвори. Виконувати повні розрізи для таких деталей недоцільно. Тому достатньо умовно розрізати тільки ту частину деталі, яка вимагає додаткового виявлення її форми.

 

Місцеві розрізи виділяють на вигляді суцільною хвилястою лінією. Вона неповинна збігатися з іншими лініями на вигляді або бути їхнім продовженням. Проводять суцільну хвилясту лінію від руки.

Деякі предмети мають таку внутрішню будову, яка неможливо показати на розрізі за допомогою однієї січної площини. У таких випадках застосовують розрізи, утворені за допомогою кількох січних площин. Розрізи утворені двома і більше січними площинами, називаються складними.

Залежно від положення січних площин складні розрізи поділяють на ступінчасті й ламані.

Ступінчастим називають складний розріз, утворений кількома паралельними січними площинами.

Ламаним називають складний розріз, утворений за допомогою площини, які перетинаються.

 

 

docx
Додано
22 травня 2020
Переглядів
1793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку