Конспект уроку "Виробництво чавуну, сталі, прокату в Україні. "

Про матеріал
Навчальна мета уроку: створити умови для здобуття учнями знань про чорну металургію як одну з найбільших експортних галузей України; з’ясувати рівень розвитку металургійної галузі, основні чинники розміщення підприємств, географію галузі країни; визначити основні види металургійної продукції; удосконалювати навички роботи з тематичними картами, статистичною інформацією.
Перегляд файлу

                   

Тема.  Виробництво чавуну, сталі, прокату в Україні. Практична робота №6. Позначення на контурній карті сировинної бази та основних центрів виробництва чорних металів в Україні.

 

Мета.  Навчальна: створити умови для здобуття учнями знань про чорну металургію як одну з найбільших експортних галузей України; з’ясувати рівень розвитку металургійної галузі, основні чинники розміщення підприємств, географію галузі країни; визначити основні види металургійної продукції; удосконалювати навички роботи з тематичними картами, статистичною інформацією.

Розвиваюча: сприяти розвитку вміння аналізувати інформацію, технологічного, логічного, просторового мислення, навичок комунікації, практичних навичок раціонального природокористування.

Виховна: стимулювати інтерес учнів до географічної науки, до продуктивної навчальної діяльності; виховувати відповідальне споживання ресурсів, відповідальність за розвиток своєї країни.

 

Тип уроку:  комбінований

 

Обладнання:  мультимедійна презентація, атласи, підручники.

 

З металу робиться все – від цвяха до космічного корабля.

А. П. Чекмарьов (укр. учений, ака­демік)

 

Метал – це прочність,

Метал – це точність,

Швидкість, висота,

Блиск та краса!

хід уроку

МОТИВАЦІЙНИЙ етап

  • Визначення емоційного стану школярів, створення позитивної емоційної налаштованості до навчально-пізнавальної діяльності.

 

  •  Перевірка домашнього завдання

Прийом «Бесіда»

Назвіть основні складники металургійної промисловості.

(Гірничодобувна промисловість, чорна металургія та кольорова металургі)

Чому в чорній металургії використовують комбінування та концентрацію виробництва?

(Комбінування – це форма організації промисловості, за якої на одному підприємстві (комбінаті) поєднуються різні галузі промисловості на основі послідовної обробки сировини, з якої одержують декілька видів готової продукції. Металургійні комбінати є класичним прикладом комбінування, на яких послідовно з руди виплавляють чавун, сталь, різні сплави, а потім виготовляють прокат. На комбінаті одне підприємство поєднує різні виробництва, які є послідовними стадіями обробки сировини, обслуговують один одного або разом використовують відходи виробництва.

Високий рівень концентрації виробництва зумовлений застосуванням обладнання великої потужності.)

 

Прийом «Шпаргалка»

Завдання: скласти схему виробничого циклу чорної металургії:

 

збагачена залізна руда   →     чавун     →   сталь      →    прокат.

 

  • Актуалізація суб’єктного досвіду та опорних знань.

 

Прийом «Практичність теорії»

Завдання 1 (формується інформаційна компетентність – уміння самостійно глибоко аналізувати зміст джерел інформації.)

Прослухайте уривок із роману Жуля Верна і Андре Лорі «П’ятсот мільйонів Бегуми». Які чинники обумовили появу в описаному авторами районі сталеплавильного підприємства? Чи дійсно можливе тут існування такого підприємства? Обґрунтуйте свої твердження.

 

«Дія відбувається у Сполучених Штатах, за десять миль від узбережжя Тихого океану, неподалік від державного кордону. Тут усе нагадує Швейцарію: круті скелі, глибокі лощини, величний і дикий ландшафт.

На північному кордоні цього гірського району між двома пасмами голих горбів відкривається «червона пустеля» – так називалася до 1871 р. ця місцевість за колір ґрунту, насиченого оксидами заліза.

Біля підніжжя гірського кряжу, який приховує у своїх надрах неймовірні запаси кам’яного вугілля, височіє темне громаддя – похмурі квадрати приміщень. Над червоними дахами цих будівель – густий ліс циліндричних труб, які безперестанку викидають величезні клубки чорного диму. Це Штальштадт – Сталеве місто, власне володіння пана Шульце, нині найбільшого у світі сталевара».

 

Відповідь. Розташування Штальштадта автори роману пов’язують із двома чинниками: сировинним (наявність значних запасів залізної руди, судячи з опису, якісної) та паливним (наявність запасів вугілля, придатного для коксування). Близьке розташування родовищ багатої залізної руди й кам’яного вугілля малоймовірне, оскільки походження багатих залізних руд метаморфічне або магматичне, а кам’яного вугілля – осадове. Що стосується північного заходу США, то наявність там залізних руд і кам’яного вугілля є вигадкою авторів, а тому спорудження тут сталеплавильного заводу або комбінату повного циклу нераціональне.

 

Завдання 2 (формується соціально-економічна компетентність – розуміння змін, які відбуваються в соціальному та економічному розвитку.)

На початку XX ст. для виплавки 1 т сталі потрібно було витратити 5-6 т кам’яного вугілля, 2-3 т залізної руди, 1,5 т вапняку і 5-6 т води. Через 100 років завдяки досягненням науки і техніки для виробництва такої ж кількості сталі стало потрібно приблизно 1 т кам’яного вугілля, 2-3 т залізної руди, 1,5 т вапняку і 5-6 т води. Поясніть, як вплинули такі зміни на розміщення металургійних комбінатів повного циклу.

 

Відповідь.  На початку XX ст. найбільші обсяги перевезень вантажів для підприємств чорної металургії припадали на вугілля, якого, порівняно з іншими необхідними для виплавки сталі речовинами, потрібно було найбільше. Тому великі металургійні заводи в той час будували переважно на території вугільних басейнів (Донбас, Рур, Сілезія, Аппалачі). Зараз завдяки досягненням науки і техніки потреби у вугіллі для виплавки чавуну й сталі помітно зменшилися. Тому сучасні комбінати повного циклу будують або поблизу родовищ залізних руд, або в морських портах, куди дешевим морським транспортом можна доправляти найкраще вугілля і руди з будь-яких країн.

 

Завдання 3 (формується математична компетентність – уміння застосовувати математичні методи для розв'язання географічних проблем і задач.)

Для виплавки з бокситів 1 т алюмінію потрібно витратити 18 000 кВт/год електроенергії. У 2016 р. Китай виплавив 31 млн т цього металу. Обчисліть, скільки електроенергії було для цього витрачено. Чи достатньо для отримання цієї кількості алюмінію річного виробництва електроенергії на найпотужнішій ГЕС світу «Сань-Ся» («Три ущелини»)?

 

Відповідь. Визначимо кількість електроенергії, яку витратив Китай на виробництво 31 млн т алюмінію:

18 тис. кВт/год ∙ 31 млн т = 558 млрд кВт/год.

Щорічно «Сань-Ся» виробляє лише 100 млрд кВт/год електроенергії, чого явно замало для виплавки такої кількості алюмінію.

 

ЕТАП ЦІЛЕВИЗНАЧЕННЯ ТА ПЛАНУВАННЯ

  • Представлення концепту теми

Прийом «Слово вчителя»

Україна була і залишається одним із лідерів чорної металургії у світі. Станом на 2016 р. Україна входила до десятки найбільших виробників і експортерів металу. Частка продукції, яку виробляють металургійні підприємства, становить 30 % у сукупній вартості промислового виробництва України та 42 % від загальних обсягів експорту держави. Тому надзвичайно важливо розуміти проблеми розвитку та геопросторової організації цього виробництва у межах своєї держави.

 

  • Оголошення та запис теми уроку

Прийом «Робота з епіграфом»

– Прокоментуйте висловлювання, які є епіграфом до уроку.

                                  

  • Вибір особистісно значущих цілей

Прийом «Мікрофон»

Що вивчатиметься?

– Чому саме цей матеріал потрібно вивчати?

– У чому полягає важливість цього матеріалу?

 

  • Складання (обговорення) плану уроку.

План

1. Чинники розміщення підприємств ЧМ.

2. Сировинна база.

3. Розміщення виробництва чавуну, сталі, прокату в Україні.

4. Проблеми чорної металургії України.

 

Етап оПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ.

1. Чинники розміщення підприємств ЧМ

Прийом «Проблемне питання»

Основними економічними умовами розвитку та розміщення підприємств чорної металургії є:

  • потреби країни в металі, наявність його споживача;
  • наявність сировинної бази;
  • наявність кваліфікованих кадрів;
  • наявність транспортних шляхів;
  • науково-технічний прогрес.

Завдання: опрацювати с. 145-146 і визначити, які чинники сприяють розвитку чорної металургії в Україні?

 

Відповідь.  Для розвитку чорної металургії в Україні є всі необхідні умови: величезна, компактно розміщена сировинна база; густа транспортна мережа, яка дає змогу перевозити в межах країни сировину, якої не вистачає у даному районі; кваліфіковані трудові ресурси, а також наявність внутрішнього споживача металу – металомісткого машинобудування та будівництва.

2. Сировинна база.

Прийом «Шпаргалка»

Завдання: за допомогою карти атласу «Мінерально-сировинні ресурси України» скласти схему «Сировинна база України для розвитку металургії»

 

 

3. Розміщення виробництва чавуну, сталі, прокату в Україні.

Прийом «Слово вчителя»

В Україні сформовані три райони чорної металургії: Придніпровський, Донецький, Приазовський. Найпотужнішим і найфункціональнішим є Придніпровський район. Тут зосереджено 14 підприємств, більшість із них розподілені по чотирьох металургійних вузлах: Дніпровському, Запорізькому, Криворізькому, Кременчуцькому.

Донецький район донедавна охоплював 13 підприємств, що об’єднувалися в Донецько-Макіївський, Єнакіївський, АлчевськоАлмазнянський вузли.

До складу Приазовського району входили підприємства Маріуполя та Керчі. Проте через агресивні дії Росії в Криму та на Сході України є значні зміни у взаємозв’язках між металургійними підприємствами Донецького і Приазовського районів.

 

Прийом «Географічний кінозал»

– Одним з найбільших металургійних комбінатів України є «Кріворіжсталь». Після приватизації металургійний комбінат м. Кривого Рогу належить найбільшій металургійній компанії світу ArcelorMittal, що зареєстрована у Люксембурзі. Пропоную подивитися відео про це підприємство.

 

Прийом «Дивуй!»

Завдання: «Розшифрувати» логотипи або їхні частини назв комбінатів повного циклу.

1.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/1/15/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1%96%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82_%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE.png  2. ISD Logo.svg  3. Логотип4.Логотип

 

1. Гру́па Метінве́ст – міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна компанія, що володіє 24 підприємствами в Україні, Європі та США й здійснює видобування руди та вугілля, виробництво коксу, виплавку сталі та виробництво плоского, сортового й фасонного прокату, виготовлення труб великого діаметра та іншої продукції.

2. Індустріальна спілка Донбасу – одна з найбільших корпорацій України, інтеґрована холдингова компанія, яка володіє або керує пакетами акцій понад 40 промислових підприємств в Україні (Донецької, Луганської та Дніпропетровська області), Угорщині та Польщі.

3. ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» – найбільше підприємство України повного металургійного циклу. Виробляє щорічно 5600 тис. тонн агломерату, 4350 тис. тонн чавуну, 3850 тис. тонн сталі, 3829 тис. тонн готового прокату.

4. Алчевський металургійний комбінат – одне з найстаріших підприємств чорної металургії на Східній Україні – його історія розпочинається у 1890-х роках, а засновником є Алчевський Олексій Кирилович.

 

Проблеми чорної металургії в Україні.

Прийом «Перегляд ППЗ»

Металургія належить до найбільш неекологічних виробництв. Кожна стадія переробки сировини негативно впливає на довкілля.

 

  • Закріплення навчального матеріалу

Прийом «Так - Ні»

1.  Розміщення металургійних підприємств зорієнтоване на сировинну базу. (Так)

2. Чавун – найміцніший метал. (Ні. Чавун крихкий і розтріскується від удару. Через те частину чавуну переплавляють на різні сорти сталі. Найміцніший метал у світі – Іридій.)

3. В Криворізькому басейні видобувають вугілля. (Ні. В Криворізькому басейні видобувають залізну руду.)

4. Чорна металургія є експортно орієнтованою галуззю України. (Так)

5. Україна повністю забезпечує себе власною залізною і марганцевою рудами, коксом, іншими допоміжними матеріалами. (Так)

6. В Україні  залізну руду видобувають в 4 басейнах. (Так)

7. На гірничозбагачувальних комбінатах  зменшують вміст металу в руді. (Ні. Навпаки, збільшують.)

8. Керченське родовище – найбільше родовище залізної руди в Україні. (Ні. Основним районом залізорудної промисловості є Криворізький залізорудний басейн, який дає понад 90 % видобутку залізної руди)

9. Шлаки – технологічні відходи під час виплавки чавуну. (Так)

10. Марганцеві руди зосереджені на Донбасі. (Ні. Марганцеві руди зосереджені в Нікопольському басейні.)

11. Виробництво чавуну, сталі і прокату  здійснюється на великих комбінатах. (Так) 

12. Чорна металургія сильно забруднює оточуюче середовище. (Так)

 

Прийом «Географічний практикум»

Практична робота №6. Позначення на контурній карті сировинної бази та основних центрів виробництва чорних металів в Україні.

 

РЕФЛЕКСИВНО-ОЦІНЮВАЛЬНИЙ Етап

Прийом «Шість капелюхів»

Бажаючі учні обирають собі кольорові капелюшки (білий обов’язково, інші – за наявним часом) і підводять підсумок уроку спираючись на приблизні запитання.

Білий капелюшок

1. Яка тема уроку?

2. Які знання, вміння отримали на уроці?

3. Які прийоми роботи на уроці використовували?

Чорний капелюшок

1. Що на уроці заважало вам працювати продуктивно, успішно? (відсутність знань, неуважність, недисциплінованість…)

2. Що заважало іншим учням, учителю?

3. Що було зайвого на уроці?

Червоний капелюшок

1. В якому настрої ви перебували на уроці?

2. В якому настрої (на вашу думку) перебував клас?

3. Який був настрій у вашого вчителя?

4. На розвиток яких здібностей, рис характеру вплинув цей урок?

Синій капелюшок

1. Що корисного для навчання, для подальшого життя ви винесли з уроку?

2. Чи важливий для вас цей урок? Чому?

3. Де ви можете використовувати набутий досвід?

Зелений капелюшок

Покажіть у вигляді пантоміми за кілька секунд як змінювався ваш настрій на уроці.

Жовтий капелюшок

1. Що вам сподобалося на уроці?

2. Який момент уроку, фраза підняла вам настрій?

 

  • Домашнє завдання

Обов’язкове: опрацювати §24, оформити практичну роботу.

Додатково: підготувати повідомлення про Побузький феронікелевий комбінат

 

 

docx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
14 березня 2021
Переглядів
5105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку