Конспект уроку "Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва. Знаки і символи в українській вишивці"

Про матеріал

ознайомити учнів із символами української народної вишивки, пояснити їх значення; ознайомити з поняттям стилізації малюнка, композицією у вишивці,

сприяти розвитку пізнавальних інтересів учнів, виховувати повагу до

української стародавньої культури, культурно-історичних традицій;

пробуджувати почуття краси, прекрасного, зміцнювати бажання відроджувати традиції народу, заохочувати до вишивання виробів; забезпечити засвоєння учнями про традиційні для України види рукоділля і декоративно-ужиткового мистецтва та оздоблення виробів вишивкою; формувати вміння аналізувати, узагальнювати, порівнювати, оцінювати;

Перегляд файлу

Дата:                                                                                                Клас: 6

Тема: Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва. Знаки і

           символи в українській вишивці.

Мета:   ознайомити учнів із символами української народної вишивки, пояснити їх значення; ознайомити з поняттям стилізації малюнка, композицією у вишивці,

сприяти розвитку пізнавальних інтересів учнів, виховувати повагу до 

української стародавньої культури, культурно-історичних традицій;

пробуджувати почуття краси, прекрасного, зміцнювати бажання        відроджувати традиції народу, заохочувати до вишивання виробів; забезпечити засвоєння учнями про традиційні для України види рукоділля і декоративно-ужиткового мистецтва та оздоблення виробів вишивкою; формувати вміння аналізувати, узагальнювати, порівнювати, оцінювати;

Обладнання: ілюстрації вишивок, вишиті вироби і матеріали для вишивання, 

 саморобні таблиці, схеми вишивок. зразки розписаних, плетених, вишитих  

 виробів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Хід уроку:

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань:

     Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної   

     творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве

     людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна 

     перетворювався у витвір мистецтва.

          В Україні налічується близько 100 вишивальних швів.

- На які групи поділяються шви за способом виконання?

     Для оздоблення виробів використовували різні мотиви: квіти, листя, 

      зображення тварин, фігури людей.

         Як називається постійне повторення окремих мотивів у вишивці?

         Які види орнаментів ви знаєте?

  1. Мотивація навчальної діяльності учнів:

Узори вишивок були не лише простими прикрасами, але й оберегами, які захищали від злих духів, хвороб, різних напастей.

          Сьогодні на уроці ми ознайомимося з деякими символами української 

          народної вишивки і з'ясуємо їхнє значення.

  1. Вивчення нового матеріалу:

     1. Колір у вишивці

Українські вишивки дуже різноманітні і гармонійні за поєднанням кольорів. Колір у народній вишивці має символічне значення.

Традиційними українській вишивці є червоний, чорний та білий кольори. Рідше зустрічається синій, зелений та жовтий.

Червоний колір – це колір життя, сонця, здоров'я, крові. Тому він і переважає у народних вишивках. Чорний в противагу червоному нагадує про сум, горе, смерть. Хоча однозначного тлумачення символіки кольору в народній вишивці немає. Адже і святкові вироби часто вишивали в різних місцевостях чорними нитками.

    2. Символи вишивки

         З вишивкою пов'язана вся багатовікова історія українського народу, його

         творчі пошуки, радість і горе, перемоги і поразки, сподівання на майбутнє.

Нанесення на одяг орнаментів у давнину мало в першу чергу магічне значення. Розміщення орнаменту на жіночих сорочках пов'язане з шануванням руки як своєрідного знаряддя праці. Орнаменти, маючи певне символічне значення, повинні були надати їй сили, вправності.

          Смислове значення деяких мотивів українських орнаментів ми    

         розглянемо.

Берегиня – символ, поширений по всій Україні. Вона і Дерево життя, і Мати-природа, і жінка-Мати, яка дарує світові дитину. Народ створив її загадковою незнаною квіткою, що тримає в собі материнську силу жінки.

Дуб. Мотив, що найчастіше зустрічався на парубочих сорочках і поєднував у собі символи сили і краси, але сили незвичайної, краси невмирущої.

Калина – дерево нашого українського народу. Червоні ягоди калини стали символом крові та невмирущого роду. Калина – символ духовного життя жінки: її дівоцтво, любов та краса, заміжжя, радість і горе.

Виноград розкриває нам радість і красу створення сім'ї, є символом родючості. З виноградної лози плели весільні вінки, нею прикрашали весільні караван. Наречену засівали сушеним виноградом, щоб у неї були діти.

Мак. З давніх-давен на Україні святили мак і обсівали людей та худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка захищає від усякого зла.

Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії то символ дівочих чарів чистоти та цноти. Вишита квітка лілії допоможе розгадати таємницю тих чарів. Якщо пильно придивитися до контурів узору, то вимальовуються силуети двох пташок — знаку любові та парування. Іноді над квіткою вишиті краплі роси які також означають запліднення. Також лілія є суттю вологої енергії. Це підтверджує давня назва квітки-крин порівняймо цю назву з однак спільнокореневим словом криниця.

Візерунки, що нагадують листя хмелю, відносимо до молодіжної символіки. Крім центральної України вона поширена на Поділлі та Волині. Хміль дуже близький до символіки води й винограду, бо несе в собі значення розвитку, молодого буяння та любові. Можна сказати, що візерунок хмелю - це весільна символіка.

Вся українська вишивка позначена благословенними знаками Води і Сонця. Сонце часто зображується восьмипелюстковою розеткою чи квіткою,а знак Води нагадує згорнутого вужа. Дві стихії, що утворили земне життя,а тому їх треба розуміти як вологу материнську і вогненну батьківську енергії.

Лілеї. Квітка лілеї приховує в собі таємницю життя. В легендах – це символ дівочих чарів та чистоти, у неї закладено зміст народження, розвитку та безперервності життя.

Троянда – улюблена квітка українців. Її дбайливо вирощували під вікнами домівок та вишивали на сорочках, адже ця квітка нагадує сонце.

Композиція малюнка для вишивки повинна відповідати багатьом вимогам. Вона залежить від призначення, форми оздоблюваного виробу, якості матеріалу. Не можна, наприклад, оздоблювати легкі тканини важкою, щільною вишивкою. Узор вишивки повинен відповідати характеру переплетення ниток і роду волокон тканини, а сама вишивка – художнім вимогам до даного виробу. Вона в жодному разі не повинна заважати його практичному призначенню і водночас має робити виріб гарним. Кожен виріб потребує свого особливого композиційного вирішення.

  1. Закріплення вивченого матеріалу

Робота в малих групах: учні об*єднаються у групи. Кожна група отримує завдання скласти запитання для своїх опонентів. За свої знання учні отримують грошові одиниці – «розуминки». Перемагає та група, у якої буде більше «розуминок».

  1. Підсумок уроку

Виставлення оцінок за урок

     8. Домашнє завдання:

        а) підготувати повідомлення « символічне значення кольору в українській 

            вишивці»

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
3958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку