Конспект уроку "Ялинкові прикраси"

Про матеріал
Кнспект уроку з технології. Перший урок в темі, де учні ознайомлюються з новою темою, "надихаються" на роботу, для виконання проєкту.
Перегляд файлу

Тема:  Історія виникнення ялинкових прикрас. Звичаї та традиції українського народу у святкуванні зимових свят. Проектування форми методом біоформи.

 

Мета: : розширити знання учнів про ялинкові прикраси; ознайомити з історією виникнення новорічної іграшки; розвивати творчу ініціативу учнів, просторову уяву,   активізувати  пізнавальну діяльність школярів з урахуванням їх можливостей для їхньої подальшої самореалізації; формувати комунікативні, соціальні компетентності , виховувати художній та естетичний смаки, повагу до  народних традицій; формувати позитивну мотивацію до навчання.

 

Матеріали та інструменти: ілюстрації з новорічними іграшками, відео-ролик, ноутбук (проектор), роздатковий  матеріал.

 

Тип уроку: комбінований

 

 

Хід уроку:

I Організаційний момент

  1. Привітання:

Добрий день! В добрий час!

Рада, діти, бачить вас!

Зараз сядуть всі дівчатка,

А за ними і хлоп'ятка.

Щоб помилок уникати,

Треба гарно працювати.

 

1.2  Перевірка відсутніх

 

1.3 Перевірка готовності до уроку

 

II Актуалізація опорних знань

Через декілька днів до нас прийде календарна зима, а разом з нею й зимові свята. Цей час чародійства , доброї казки яку очікують у кожної оселі!

  • Подивіться на дошку, та давайте разом відгадаємо які слова зашифровані у наших «магічних ялинкових іграшках»? (додаток2)

 

 

Питання до учнів:

  • На які свята ви очікуєте взимку?
  • Що для вас новорічні свята?

 

Гра-ланцюжок:

Учні по черзі називають ті іграшки, які б вони хотіли бачити на ялинці виготовлені своїми руками. І перераховують ті матеріали з яких хотіли б виготовити іграшку.

 

III Мотивація пізнавальної та навчальної діяльності учнів

Новорічні свята! Це свята – найяскравіші і довгоочікувані. Вони ваблять чарівною атмосферою, чарує сяйвом тисячі різнокольорових вогнів, огортаючи на мить всю Землю в світ чудес!

  • Назвіть що є символом Нового року?(ялинка)
  • Що допомагає створити в оселі святковий настрій?(новорічні прикраси)
  • Які ви знаєте новорічні прикраси?(гірлянди, серпантин, бенгальськи вогні, ялинкові іграшки тощо)

Вправа «Мозковий штурм»

  • Навіщо виготовляти ялинкові прикраси своїми руками, якщо маємо широкий асортимент фабричних новорічних прикрас?(відповідають учні)

Так діти, я згодна з вами для того, щоб зробити оселю гарною на новорічні  та різдвяні свята, сьогодні не складно придбати новорічні іграшки на будь-який смак, але набагато цікавіше зробити іграшку власними руками, вкладаючи в роботу часточку своєї душі. З ними будь-яка домівка виглядає більш затишною і оригінальною. Новорічні іграшки своїми руками не тільки заощадять бюджет, а ще й з гідністю будуть прикрасою вашої ялинки.

 

Прочитайте слово:

 

Н

О В О

Р  І  Ч  Н  А

І  Г  Р А  Ш К А

 

IV Вивчення нового матеріалу

(Розповідь супроводжується показом ялинкових іграшок на роздруківках (додаток1))

Вважають, що вперше святково вбирати ялинки почали 1605 року у Франції. Їх пишно прикрашали горіхами, випічкою, паперовими трояндами, цукерками, шишками й шматочками цукру.

Цю традицію перейняли німці, але головною прикрасою їхньої ялинки були ароматні яблука. Тому виникнення новорічних кульок пов’язують саме з Німеччиною. За легендою, першу скляну кульку видули 1848 року в місті Тюрингії через неврожай яблук. Цей символ у вигляді кульки став прекрасним скляним замінником соковитих фруктів.

На зміну німецьким скляним іграшкам прийшли скляні кульки місцевих підприємств, а також ялинкові іграшки з вати, дерева, тканини й паперу. У XIX–XX ст. улюбленими ялинковими прикрасами довго були обгорнені у фольгу їстівні іграшки, випечені з тіста у формі зайчиків, білочок, фруктів і бурульок.

У 90-х роках популярності набули кульки із зображенням тварин — символів прийдешнього нового року, а з 2000 року — «американська» святкова іграшка. Ялинки рясно прикрашали різдвяними віночками, червоно-білими льодяниками, Санта Клаусами й декоративними шкарпетками для подарунків.

Сьогодні переважає мінімалізм: яскраве різнобарв’я замінили стримані монохромні кульки в срібних, червоних, золотих або синіх тонах.

Різдвя́ні прикра́си украї́нців — святкова атрибутика для прикраси житла, усі стародавні народні прикраси мають символічне значення.

За часів Київської Русі перші ялинкові прикраси робили із соломи, дерева, тканини, кольорових стрічок, пізніше з паперу, текстури та фольги. Їх виробляли вже спеціальні текстурні майстерні.

Ялинкові прикраси завжди відтворювали події часу. Під час Другої світової війни всі прикраси мали вигляд «парашутистів»: до них прив'язували шматочки тканини. Після польоту Юрія Гагаріна до космосу були популярні ялинкові прикраси у вигляді ракет та космонавтів.

 

V Практична робота

Методом фантазування створюємо (малюємо) казкову ялинкову іграшку, яку можна було б оживити. Розфарбовуємо свій малюнок іграшки.

 

VI Підсумки уроку

Рефлексія

  • Сьогодні я дізнався…
  • Мені сподобалося…
  • Я б хотів знову…
  • Я б хотів розповісти іншим про…

 

VII Домашнє завдання

Скласти легенду, оповідання , вірш, казку про свою ялинкову прикрасу (малюнок ялинкової прикраси який виконали на уроці).

C:\Users\win7\Desktop\Школа\25.11 - 6кл\9366_1280x800.jpgC:\Users\win7\Desktop\Школа\25.11 - 6кл\images.jpgДодаток 1

 

 

C:\Users\win7\Desktop\Школа\25.11 - 6кл\Слайд2.JPGДодаток 2

C:\Users\win7\Desktop\Школа\25.11 - 6кл\Слайд11.JPG

C:\Users\win7\Desktop\Школа\25.11 - 6кл\Слайд6.JPG

docx
Додано
13 квітня 2022
Переглядів
2062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку