Тема уроку: Eating out. Система громадського харчування
Мета уроку :
Навчальна: ознайомити учнів з новою лексикою та активізувати її вживання в мові, розширити знання учнів про систему громадського харчування, види закладів харчування; вдосконалювати навички читання й усного мовлення; формувати навички монологічного висловлювання з опорою на лексико-граматичну структуру;
Розвиваюча: розвивати культуру спілкування й мовленнєву реакцію учнів;вміти здобувати інформацію з текстів
Виховна: виховувати інтерес студентів до традицій національної кухні.
Обладнання: Підручник 11 клас, картки для самостійної роботи.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент
1.Привітання
Т: Good afternoon, pupils! How are you today? What weather is it like today? What date is it today? Write down, please. And get ready everything for the lesson.
2. Перевірка домашнього завдання
3. Мовна розминка. Warming-up
Виконання впр 1 ст.96. Учні дають відповіді на запитання вправи.
ІІ Вивчення нового матеріалу
1. Повідомлення теми та мети уроку.
T: The topic of our today's lesson is "Eating out". By the end of the lesson you should be able:
to recognize and understand new words and word combinations in the text
2.Активізація лексичного матеріалу.
Tell which foods you like / don’t like to have for breakfast. Use the following phrases:
I like ..... best. / I prefer ..... . / I quite like ..... . / ..... is / are OK. / I don’t like ..... . / I don’t usually have ..... for breakfast.
Письмо. Учні записують в зошит утворені речення.
3. Бесіда. “Павучок”
Учні обговорюють, які є види закладів гром. харчування і які страви там можно замовити.
restaurant fast food cafe bar (pub)
coffee shop pizzeria take aways
steakhouse buffet (бафей)
4. Подання нової лексики
New words
to eat out-їсти поза домом, не вдома tip- чайові ice cream-морозиво
cafe-кафе chef-шеф-кухар salmon-лосось
restaurant-ресторан waiter/waitress-офіціант/офіціантка
coffee shop-кофейня vegetarian-вегетаріанець to order-замовляти
bar (pub)- бар pizzeria-піцерія pie-пиріг
fast food restaurant- фаст фуд steakhouse-Стейк-хаус salad-салат
to have a drink- пити напій buffet-буфет soup-суп
to have a meal-з”їсти їжу cheap-дешевий steak-стейк
a snack-закуска, перекус reasonable-прийнятий alcohol- алкоголь
take-away-їжа з собою expensive-дорогий customer- клієнт
soft drink-безалкогольний напій delicious-смачний fillet-філе
starter-перша страва main course-основна страва dessert-десерт
5 .Читання
There are several kinds of places to eat out in Britain. The cheapest are take-aways. People use them a lot. People in Britain do not eat out in restaurants very much because restaurants are expensive. People usually go to restaurants on special days such as a birthday or a national holiday. Young people eat out more often than older people.
You buy food here and you take it home to eat it. The most common take-aways are fish and chip shops and Chinese, Indian and Pizza take-aways. The food here is cheap.
You ask for your food at the counter and then take it to your table to eat it. Hamburger and pizza restaurants are the most common fast food places.
A waiter or waitress serves you. There are many different kinds of restaurant in Britain. Chinese, French, Indian and Italian restaurants are the most common.
Task:Учні виписують назви закладів, блюда, які там подають та характеристики закладу
III Закріплення знань і вмінь
1. Письмо.
Read and complete the sentences with much, many, a lot of / lots of.
1. There are ..... apples on the plate. 4. Ann and Dan eat ..... vegetables and fruit.
2. There isn’t ..... butter in the fridge. 5. They usually buy ..... bread.
3. Do you need ..... eggs for this cake? 6. Is there ..... water in the mug?.
2.Виконання вправи підручника.
Впр. 4 ст. 99 Робота в парах.
3. Робота з картками (картка 1)
IV Підсумок уроку
1. Підведення підсумків уроку
T: What dishes/restaurants did we discuss? Can you discribe any of them now?
2. Домашнє завдання
вивчити слова. Впр 5 ст 99