Конспект уроку з біології для 8 класу на тему "Подорож по країні Травлення"

Про матеріал
Урок узагальнення, систематизації та контролю знань з теми "Травлення". Урок проходить у формі подорожі, що сприяє розвитку пізнавальних, творчих здібностей, уміння застосовувати знання в нестандартних ситуаціях
Перегляд файлу

Тема. Подорож по країні Травлення.

Мета. Систематизувати знання про будову та функції травної системи, процеси та регуляцію травлення, види харчових розладів, їх причини та наслідки; розвивати пізнавальні, творчі здібності, уміння застосовувати знання в нестандартних ситуаціях; виховувати зацікавленість предметом, прагнення отримати нові знання самостійно.

 Обладнання. Таблиця «Травна система людини», муляжі органів травлення,  презентація.

Тип уроку. Урок узагальнення і систематизації знань.

Терміни і поняття. Органи травної системи, залози травлення, ферменти, регуляція травлення, хвороби органів травлення.

 Очікувані результати. Учень пояснює взаємозв’язок між  будовою та функціями органів травлення, роль залоз та травних ферментів у процесі травлення; застосовує знання для профілактики захворювань органів травлення та харчових отруєнь; висловлює судження щодо значення знань про будову та функції травної системи для збереження здоров’я.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення теми, завдань уроку

   Обговорення цитат, визначення важливості їжі та процесів травлення для життя та здоров’я людини.

     Аби своє життя розумно проживати,

   Слід два важливі правила постійно пам’ятати:

   Ніж їсти що завгодно, побудь голодним ти,

   Ніж бути з кепським другом, побудь на самоті.

                                     Омар Хайям

 

Людина живе не тим, що вона з’їдає, а тим, що перетравлює.

                                   Бенджамин Франклін

    Пояснення, що урок буде проходити у вигляді подорожі по системі травлення, під час якої учням потрібно проявити здобуті знання, застосувати уміння та навички.

 

ІІІ. Узагальнення понять і систематизація знань з теми «Травлення»

1) Підготовка до подорожі

   Пояснення термінів клітина, тканини, типи тканин, органи, розпізнавання типів тканин органів і систем органів за малюнками, доповнення схеми загальної організації організму людини.

 

2) Зупинка 1. «Ротова порожнина»

   Робота в групах

Завдання групі 1. Поясніть, як будова ротової порожнини пов’язана із функціями, що тут виконуються.

Завдання групі 2. Підтвердіть, чи заперечте слова І.П. Павлова: «Ось тобі й пані слина! Ба, яка краса!» Поясніть, як здійснюється регуляція слиновиділення.

Завдання групі 3. Які причини хвороб зубів? Запропонуйте методи профілактики захворювань зубів.

 

3) Зупинка 2. «Шлунок»

Завдання групі 1. Назвіть ферменти шлункового соку. Які групи речовин вони розщеплюють?

Завдання групі 2. Назвіть причини та хвороби шлунка. Дайте рекомендації для запобігання захворювань шлунка.

Завдання групі 3. Чому ферменти шлунка не перетравлюють свої ж стінки?

 

4) Зупинка 3. «Кишечник»

Завдання групі 1. Протоки яких залоз впадають в кишечник? Яке це має значення для травлення?

Завдання групі 2. Які процеси відбуваються у різних відділах кишечника?

Завдання групі 3. Назвіть хвороби кишечника та травних залоз, поясніть їх причини.

 

5)  Турнір знавців системи травлення

 На швидко поставлене запитання потрібно дати відповідь, яку дає представник групи.

  Запитання групі 1

1. Найбільш широка частина травного каналу, який має вигляд увігнутого міхура. (шлунок)

2. Біологічні каталізатори.(ферменти)

3. Частина зуба, покрита емаллю. (коронка)

4. Механічна обробка й хімічне розщеплення їжі. (травлення)

5. Речовина в печінці, яка сприяє емульгації жирів. (жовч)

 

Запитання групі 2

1. М’язовий орган ротової порожнини. (язик)

2. Запалення підшлункової залози. (панкреатит)
3. Фермент, що розщеплює білок у шлунку. (пепсин)

4. Найбільша залоза організму. (печінка)

5. Складова речовина слини, що знезаражує їжу, знищуючи мікроорганізми.(лізоцим)

 

Запитання групі 3

1. Запалення слизової оболонки шлунка. (гастрит)

2. Фермент підшлункової залози, що розщеплює жири. (ліпаза)

3. Вчений, який був нагороджений Нобелівською премією за дослідження процесів травлення. (І.П. Павлов)

4. Інфекційна хвороба травної системи, збудником якої є холерний вібріон. (холера)

5. Речовина, що створює в шлунку кисле середовище. (хлоридна кислота)

 

6. Конкурс «Народ скаже, як зав’яже»

  Дати фізіологічне пояснення приказці, або прислів’ю.

1. На плохенький животик і мед не йде в ротик.

2. Хоч яке добре м’ясо, а одна погана муха все перепаскудить.

3. Хто добре жує, той довго жує.

4. Апетит надходить під час їжі.

 

ІV. Тестовий контроль знань

І варіант

Виберіть одну правильну відповідь

 

1. Зуб складається з:

а) емалі, дентину, цементу, пульпи;

б) цементу, пульпіту, емалі, пульпи;

в) дентину, пульпи, карієсу, цементу;

г) некрозу, емалі, карієсу, дентину.

 

2. У дорослої людини в нормі загальна кількість різних видів зубів дорівнює:

а) 4 різці, 8 іклів, 20 кутних зубів;

б) 10 різців, 8 іклів, 10 кутних зубів;

в) 10 різців, 6 іклів, 16 кутних зубів;

г) 8 різців, 4 ікла, 20 кутних зубів.

 

3. У ротовій порожнині внаслідок дії слини розщеплюються:

а) жири;          в) вуглеводи;

б) білки;         г) нуклеїнові кислоти.

 

4. Протока підшлункової залози впадає в:

а) шлунок;                           в) печінку;

б) жовчний міхур;              г) дванадцятипалу кишку.

 

5. Залози шлунка виробляють фермент:

а) амілаза;                          в) трипсин;

б) пепсин;                          г) мальтаза.

 

6. Установіть відповідність між органами травної системи та їхніми функціями:

 

Орган

Функція

А. товстий кишечник

1. зволоження їжі

Б. тонкий кишечник

2. початок розщеплення білків

В. шлунок

3. всмоктування поживних речовин у кров

Г.  ротова порожнина

4. всмоктування води

 

5. виділення жовчі

 

  7. Визначте послідовність обробки їжі травними соками:

А. оброблення шлунковим соком;

Б. додавання жовчі;

В. оброблення їжі слиною;

Г. додавання кишкового соку.

 

8. Дайте відповідь на запитання

  Який склад та функції слини? Поясніть, що відбувається з їжею в ротовій порожнині.

 

ІІ варіант

Виберіть одну правильну відповідь

 

1.  Хлоридна  кислота  виділяється  у:

а)  шлунку;                        в)  тонкому  кишечнику;

б)  ротовій  порожнині;   г)  товстому  кишечнику.

 

2.   Усмоктування    продуктів  розщеплення  відбувається  у:

а)  шлунку;                           в)  товстому  кишечнику;

б)  тонкому  кишечнику;    г)  сліпій  кишці.

 

3.   Жовч  виробляється:

а)  жовчним  міхуром;                 в)  підшлунковою  залозою;

б)  дванадцятипалою  кишкою;  г)  печінкою.

 

4.   Травні  ферменти  соку  підшлункової  залози  розщеплюють:

а)  жири  й  білки;              в)  тільки  жири;

б)  жири  й  вуглеводи;      г)  жири,  білки  й  вуглеводи.

 

5.  З  амінокислот  складаються  молекули:

а)  білків;       в)  вуглеводів;

б)  жирів;        г)  вітамінів.

 

6. Установіть відповідність між термінами і визначеннями:

 

Термін

                        Визначення

А. емаль

1. поширене захворювання зубів

Б. карієс

2. речовина, яка заповнює порожнину зуба

В. різець

3. речовина, яка вкриває зверху коронку зуба

Г. великий кутній

 

4. зуб з одним коренем, який слугує для відкушування

 

5. зуб з декількома коренями, який слугує для подрібнення їжі

 

7. Укажіть послідовність проходження їжі травним каналом, починаючи з моменту проковтування:

А. накопичення в шлунку;

Б. накопичення в прямій кишці;

В. переміщення з тонкого кишечнику в товстий;

Г. рух крізь пілоричний сфінктер.

 

8. Дайте відповідь на запитання

   Внутрішня стінка шлунка складається з трьох типів клітин, які виробляють шлунковий сік. Що виділяє кожна група клітин та які функції речовин, що входять до складу шлункового соку?

 

V. Підсумки уроку.

VІ. Домашнє завдання. Повторити параграфи 7-10

Дати відповідь на запитання: поясніть, чому лікарі та фізіологи називають печінку «хімічною лабораторією, продовольчим складом і диспетчером організму».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
26 серпня 2019
Переглядів
1656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку