Конспект уроку з хімії для 7 класу на тему: "Хімічні елементи, їхні назви і символи. Поширеність хімічних елементів у природі. Ознайомлення з періодичною системою хімічних елемент"

Про матеріал
Конспект уроку з хімії для 7 класу на тему: "Хімічні елементи, їхні назви і символи. Поширеність хімічних елементів у природі. Ознайомлення з періодичною системою хімічних елементів"
Перегляд файлу

№ 8

Дата: ________________

Тема: Хімічні елементи, їхні назви і символи. Поширеність хімічних елементів у природі. Ознайомлення з періодичною системою хімічних елементів.

Очікувані результати: учень називає хімічні елементи (не менше 20-ти) за сучасною науковою українською номенклатурою, записує їхні символи;  найпоширеніші хімічні елементи в природі;

Методи навчання: словесні, наочні.

Тип уроку: комбінований.

Клас: 7 клас.

Обладнання: ПСХЕ Д. І. Менделєєва.

 

Хід уроку

I. Організаційна частина

II. Перевірка домашнього завдання.

Заслуховуємо спосіб розділення суміші сіль + вода + залізні ошурки.

(Фільтрування, дистиляція, випарювання і кристалізація)

III. Вивчення нового матеріалу.

1. Теорія атомів Демокріта.

Давньогрецький філософ Демокріт 2500 років тому висловив думку про те, що всі тіла складаються з найдрібніших невидимих неподільних частинок, які постійно рухаються, - атомів. У перекладі з грецької «атом» означає «неподільний». У середні віки вчення про атоми переслідувалося релігією, яка гальмувала розвиток науки в цілому і хімії зокрема.

2. Роберт Бойль (1627-1691) англійський вчений. У 1661 р. у своїй книзі «Хімік-скептик» визначив елементи як першопочаткові прості тіла.

 

3. Створення атомно-молекулярного вчення М. В. Ломоносовим і Дж. Дальтоном.


Вчення про атоми і молекули у середині XVIII ст. розробив великий російський вчений М. Ломоносов. Він стверджував, що тіла у природі складаються з корпускул (молекул), до яких входять елементи (атоми). Різноманітність речовин учений пояснив сполученням різних атомів у молекулах і різним їх розташуванням. Напрочуд правильною і сміливою для свого часу виявилася думка М. Ломоносова про те, що деякі корпускули (молекули) можуть складатися з однакових елементів (атомів). Учення про атоми отримало дальший розвиток у працях відомого англійського вченого Джона Дальтона.

 

Джон Дальтон (1766-1814) англійський вчений. У 1803 р. створив першу  таблицю відносних атомних мас ряду елементів,  вніс вклад у розвиток атомно-молекулярного вчення.

Деякі думки про атоми і молекули, висловлені М. Ломоносовим за півстоліття до Дж. Дальтона, виявилися більш вірогідними, науковими. Наприклад, англійський вчений заперечував можливість існування молекул, утворених однаковими атомами. Вчення про молекули і атоми остаточно було визнане тільки, в 1860 р. на Всесвітньому з'їзді хіміків у Карлсрує.

 

4. Ядерна модель будови атома Е. Резерфорда:

 Е. Резерфорд висловив думку про те, що в центрі атома знаходиться позитивно заряджене ядро навколо якого обертаються негативно заряджені електрони. При чому простір навколо ядра не такий густий як саме ядро. Ця модель будови атома дістала назву – планетарної моделі будови атома.

• Атоми складаються з позитивно зарядженого ядра й електронної оболонки.

• Заряд ядра атома і сумарний заряд усіх електронів однаковий. Атом електронейтральний.

• Електрони рухаються навколо ядра з різним запасом енергії, на різній відстані від ядра й утворюють енергетичні рівні. Розглядаємо схему будови атома.

 

• Ядро складається з протонів і нейтронів.

• Заряд ядра дорівнює порядковому номеру елемента в періодичній системі

 

Будова найпростішого атома (планетарна модель)

Атом – найдрібніша електронейтральна частинка речовини, яка складається з позитивно зарядженого ядра й негативно заряджених електронів, які рухаються навколо нього.

Ядро містить елементарні частинки – протони. Вони мають заряд +1, тому ядро завжди позитивно заряджене. Заряд електрона становить -1. В атомі сумарний заряд протонів дорівнює сумарному заряду електронів, тому атом електронейтральний.

 

Частинка атома

Позначення

Маса

Заряд

Протон

р+

1

+1

Нейтрон

n0

1

0

Електрон

0

-1

 

- до ХІІІ ст. було відомо 13 хімічних елементів. У ХVІІІ ст. їх стало відомо 30. Через 50 років добавилось ще 28. В наш час відомо понад 110 (зараз 115) хімічних елементів.

 

Вид атомів з однаковим зарядом ядра називається хімічним елементом.

Хімічні символи в такому вигляді запропонував шведський хімік Й. Я. Берцеліус. Вони позначають першу літеру латинської назви хімічних елементів. Якщо назви кількох елементів починаються з однакової літери, то до хімічного символу додають ще одну літеру. Ці позначення хімічних елементів є міжнародними та зрозумілими хімікам та іншим ученим у всьому світі.

Крім хімічного символу елементи мають свої назви. Познайомимося з деякими з них за сучасною українською номенклатурою.

 

Робота з підручником.

Ознайомлення з періодичною системою хімічних елементів Д.І. Менделєєва.

 

 

Як позначали хімічні елементи в різні часи

 

Властивості речовин залежать від того, які частинки входять до їх складу і як вони між собою з’єднуються.

Відомо що багато речовин складаються з молекул.

Молекула – найменша частинка речовини яка здатна до самостійного існування, при чому склад і хімічні властивості її такі ж як у даної речовини.

 

Розв’язування вправ

 Назвіть номер групи та періоду  де розташований:

- Сульфур

- Нітроген

- Оксиген

- Неон

- Кальцій

- Алюміній

- Гідроген

 

Вкажіть кількість протонів у елементів:

- Літій

- Натрій

- Алюміній

- Фосфор

- Флуор

- Гідроген

- Карбон

- Магній

- Силіцій

 

Вкажіть кількість електронів для елементів:

- Хлор

- Сульфур

- Кальцій

- Калій

- Бор

- Гелій

- Берилій

 

V. Підсумок уроку.

VІ. Домашнє завдання:

Опрацювати § _______

docx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
27 січня 2020
Переглядів
5973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку