Конспект уроку з образотворчого мистецтва: “Різдвяні голубочки.”

Про матеріал
Формування в учнів художньо – конструктивних навичок роботи в техніці паперопластики; ознайомлення з різноманітними прийомами обробки паперу (складання, вирізування, прорізування, скручування); збагачування активного словника учнів, розвиток мовлення. Під час виготовлення голубів розвивається творчість дітей, уява, вміння підбирати кольори; виховування любов до всього живого.
Перегляд файлу

Троїцький  ліцей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема:

 

 

 

 

Учитель : Пономаренко О. І.

 

Тема :  “Різдвяні голубочки.”

 

Мета :    Формувати в учнів художньо – конструктивні навички роботи в техніці паперопластики; ознайомити з різноманітними прийомами обробки паперу (складання, вирізування, прорізування, скручування); збагатити активний словник учнів, розвивати мовлення. Під час виготовлення голубів розвивати творчість дітей, уяву, вміння підбирати кольори; виховувати любов до всього живого.

 

Обладнання: Таблиці, зразки дитячих робіт, ілюстрації із зображенням голубів, білий і кольоровий папір, ножиці, клей.

 

Хід заняття :

  • Організаційна частина. Перевірка готовності до уроку.

 

  • Робота над темою заняття.

 

 

  1. Учень читає вірш  “Голубочки”

На дубочку, на дубочку

Сидять двоє голубочків.

Шийки їхні голубі,

А пір”їнки золоті.

Червоненькі піджаки

І синенькі кишеньки.

На дубочку сидять,

Між собою гомонять.

  1. Вступна бесіда.

Учитель:  Голуби живуть по всій земній кулі. Науці відомо понад 300 їх видів. Вперше людина одомашнила голуба ще п”ять тисяч років тому. Відтоді ці птахи нерозлучні з людиною. Усі свійські породи голубів, а їх нині налічується близько двохсот, походять від дикого сизого голуба, який жив колись серед скель, а потім перебрався до міст, де його можна зустріти на кожній вулиці.

 

Але голуби бувають не тільки сизими; серед них є й такі, що сміливо можуть змагатися яскравими барвами навіть з папугами. Так, вінценосний голуб, який водиться в Новій гвінеї, настільки гарний, що  не  схожий на голуба. Ці найбільщі з голубів красені мають чорний чубчик на голові й забарвлені  в яскравий синій та зелений тони. За багато тисячолітть людина вивила найрізноманітніші породи голубів. Це стало можливим тому, що дикі голуби легко приручаються. Прив”язаність голубів до місць гніздування наштовхнула людей на думку про використання цих птахів як листонош. Голубина пошта пережила століття.

 Люди розводять і декоративних голубів, аби милуватися цими красивими птахами. Є безліч декоративних порід. Дуже поширений павичевий голуб: хвостом він справді нагадує павича. Деякі голуби мають надзвичайно ошатне оперення.

 Голуб символізує мир, спокій, злагоду, кохання, вірність. Про нього є згадка й в Біблії: “ І сталось у ті дні, прийшов Ісус із Назарета Галілейського. І христився від Іоанна в Йордані. І коли виходив з води, зараз же побачив Іоанн небеса, що розкрилися, і Духа, котрий сходив на Нього, Мов голуб. І голос був із небес : “Ти – Син Мій Улюблений, в котрому Моє благословення”.

  1. Перегляд демонстраційного матеріалу (з коментарем учителя).
  2.  Повідомлення теми уроку.

 

Учитель: Сьогодні ми будем працювати в техніці паперопластики. Наше завдання : зробити гарного папероврго різдвяного голубка.

 

5. Порядок виконання завдання.

План:

 

  •  З аркуша картону, складеного навпіл, вирізати силует птаха.
  • Крильця зробити з тонкого кольорового паперу, складеного”гармошкою”.Хвіст і гребінець виготовити теж із “гармошки”.
  • Приклеїти підготовлені частини до тулуба або пропустити їх крізь  прорізи в основній деталі.
  • Насамкінець прикрасити птаха візерунком і додатковими елементами (можна використати кольорову аплікацію й витинанку або гуаш).

Отож, до творчої роботи ! Діти, нехай фантазія й уміння допоможуть вам створити гарного різдвяного голубка. Якщо ви вирішите зробити кількох голубків, то пам”ятайте, що вони повинні бути різними.

 

  1. Послідовне виготовлення виробу учителем і учнями( колективна робота).

 

  • Підсумок уроку.

Учні демонструють свої вироби. Кращі роботи відбираються на виставку робіт “Умілі руки”.

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
31 січня 2021
Переглядів
760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку